Ako prekonať strach z rozhovoru o OCD?
Ahojte. Nemám ocd potvrdené, ale chcem sa o tom porozpravať so psychologičkou, ale mám strach. Čo ak ma odsúdi? Čo ak ma nepochopí? Ako ste to riešili?
Ďakujem
Uvedomuješ si aké cudne myšlienky máš?
Ty si pre psychologickú klient, v podstate ju živíš, tak prečo by tá mala odsúdiť alebo sa smiať?
Ty si pre psychologickú klient, v podstate ju živíš, tak prečo by tá mala odsúdiť alebo sa smiať?
@anonym_5a2f52 ano uvedomujem aké mám myšlienky, vždy to začína čo ak? .. nehovorím, že by sa smiala, ani, že by ma odsúdila, bojim sa, ako na to zareaguje, lebo mam rozne myšlienky, a nejde len o nyšlienky, ktoré ma prepadnu ked som v polke ceste, čo ak som nevypla sporák ? Čo ak som nevytiahla zo zasuvky nabíjačku ? Ale su aj take, čo ak mojim deťom niekto ublíži? Čo ak im ublizim ja ? A tohoto posledného sa bojím, a to svoje deti milujem nadovšetko na svete a v živote ani bitku odo mna nedostali, na tož, taku myšlienku som už dlho nemala.. ale napriklad .. bolo mi zle, ležala som na posteli, už tú postel, tak neustlem ako bola vtedy, lebo co ak mi bude zle znovu ? A ked nechcem tieto myslienky, upratujem ako diva od rana do večera, proste pozeram radsej relacie ako na to mysliet a to mi viac mennej pomaha
@anonym_5a2f52 a keď mam fakt zle obdobie najhorsie pred ms .. vtedy je to najintenzivjesie všetko .. tak aj napriklad co ak pojdem do obchodu a skolabujem? Napriklad ..
@anonym_autor chod za psychologickou a este si poloz otazku co by sa stalo keby ostala ta nabijacka v zasuvke.
@anonym_5a2f52 ano uvedomujem aké mám myšlienky, vždy to začína čo ak? .. nehovorím, že by sa smiala, ani, že by ma odsúdila, bojim sa, ako na to zareaguje, lebo mam rozne myšlienky, a nejde len o nyšlienky, ktoré ma prepadnu ked som v polke ceste, čo ak som nevypla sporák ? Čo ak som nevytiahla zo zasuvky nabíjačku ? Ale su aj take, čo ak mojim deťom niekto ublíži? Čo ak im ublizim ja ? A tohoto posledného sa bojím, a to svoje deti milujem nadovšetko na svete a v živote ani bitku odo mna nedostali, na tož, taku myšlienku som už dlho nemala.. ale napriklad .. bolo mi zle, ležala som na posteli, už tú postel, tak neustlem ako bola vtedy, lebo co ak mi bude zle znovu ? A ked nechcem tieto myslienky, upratujem ako diva od rana do večera, proste pozeram radsej relacie ako na to mysliet a to mi viac mennej pomaha
@anonym_autor normálne chod k psychologické
Nebude sa nijak cudne na teba pozerať, ani tá neodsúdi, skôr ocení, že si prišla a hľadáš pomoc
Držím palce 🍀🍀🍀
@anonym_autor oni riesia ovela horsie nez OCD
@anonym_5a2f52 a keď mam fakt zle obdobie najhorsie pred ms .. vtedy je to najintenzivjesie všetko .. tak aj napriklad co ak pojdem do obchodu a skolabujem? Napriklad ..
@anonym_autor Všetko treba čo najpresnejšie povedať, príp. si to aj dopredu písomne pripraviť a psychologička už videla takých prípadov aj viac, bude vedieť poradiť.
@anonym_autor u psychológa sa ti to stať nemôže. Skôr ti pomôže.A dobrému to ani hovoriť extra nemusíš, príde na to aj sám.
Ale lepsieyje zdôveriť sa.
@anonym_autor to si na Tom ešte dobre 😝
@anonym_autor a prečo by si mala skolabovať?
(len preto, že tú myšlienku stále kŕmiš).
Rozmýšľaj radšej, čo budeš variť, čo nakúpiť, pozeraj, čo majú ostatní v kosikoch a hneď ti bude lepšie.
Rozmýšľaj radšej, čo budeš variť, čo nakúpiť, pozeraj, čo majú ostatní v kosikoch a hneď ti bude lepšie.
@2691 nebude jej lepšie. Ocd je psychiatricka diagnoza, ktora sa lieci psychoterapiou a liekmi. Nie radou "vsak mysli na nieco ine". Ja som bola kvoli ocd dva razy v nemocnici toto vobec nie je take jednoduché
@anonym_autor preco by ta odsudila/nepochopila? Jasne, najdu sa aj zli lekari, ale to asi v kazdom odbore.. urcite chod do toho, drzim palcr
@crazy_cat_lady Psycholog nie je lekar.
@2691 to sa ti lahko povie, proste to tak príde, hocikedy hocikde, najviac ma to chytá pred menstruaciou v období pms
Náš známy má OCD, je to ťažké. Nenechaj to len tak. Niekedy na to dobre zaberajú antidepresíva. Väčšinou to býva spojené s perfekcionizmom, aj on sa stále bojí, že neurobí veci dosť dobre, alebo že niečo zlé urobí / nevie ani sám zamknúť dvere na byte, stále to kontroluje/ a tiež, že ho druhí ľudia nepochopia, že ho budú odsudzovať .
Pozbieraj odhodlanie a choď k nejakej dobrej psychologičke, sú na to aj techniky, ako to prekonať, zvládať. Neboj sa to riešiť, bude ti ľahšie.
Veď na to tam je kľud. 🙏 To dáš
@2691 nebude jej lepšie. Ocd je psychiatricka diagnoza, ktora sa lieci psychoterapiou a liekmi. Nie radou "vsak mysli na nieco ine". Ja som bola kvoli ocd dva razy v nemocnici toto vobec nie je take jednoduché
@evkamotka dá sa to riešiť aj terapiou. Racionalizaciou. Predlzovanim času medzi myšlienkou a odpoveďou /úkonom na tu myšlienku. Nejde to hneď a nejde to ľahko. Ale dá sa to.
OCD mám podľa mňa tiež ale nenechám si tým komplikovať život viac ako je nutné. Kým odídem z bytu všetko 10 krát kontrolujem, 20 krát sa vrátim pozrieť či som zamkla dvere. Keď idem ulicou prehnane kontrolujem veci aby sa nič nestalo a mohla by som pokračovať ďalej.
Už som sa naučila že keď z bytu odchádzame 2 tak viem že je to ok lebo sme to kontrolovali spolu, keď odchádzam sama odfotím si veci ktoré ma "trápia". Keď idem sama ulicou dávam si slúchadlá, pomáha mi to odviesť pozornosť. Keď mám spoločnosť tak sa rozprávam a až tak sa nesústredím na svoje myšlienky. Časom som sa naučila ako veci spraviť tak aby mi to zbytočne nezaťažovalo hlavu, pracujem s faktom že ja mám problém a vždy sa to snažím racionálne spracovať.

@anonym_autor preco by ta odsudila/nepochopila? Jasne, najdu sa aj zli lekari, ale to asi v kazdom odbore.. urcite chod do toho, drzim palcr