Ako prekonať strach z lietania?
Ahojte.
Je tu prosím nejaká letuška ktorá by bola ochotná sa somnou porozprávať ?
Mám obrovský strach z lietania a lietať musím pravidelne. Za posledný rok mám za sebou 30 letov a nechcem ani rozpisovať aké utrpenie je pre mňa byť na palube. Mám napozerané videa, podcasty, psychologické knižky. Rada by som letectvo považovala za bezpečné ale nejde to kvôli mojim XY “čo keď” v hlave ..
Moja posledná nádej je, že možno človek ktorý má palubu ako druhý domov a vyzná sa, mi bude ochotný pomôcť.
Keďže lietam väčšinou s Wizz/ryan/ austrian, personál samozrejme nemá čas venovať sa mi pol hodinu aby zodpovedal moje strachy a bubáky v hlave..
A v com presne ti ma ta letuska pomoct? Som to nepochopila...
Letuska, ktora si to vybrala ako povolanie, urcite tvoje pocity nezdiela, takze aku pomoc realne ocakavas? Hladaj pracu, kde sa to nevyzaduje, vsetko sa tym vyriesi.
Ako ti ma v tomto pomoct letuska? ty potrebujes niekoho kto vie pracovat so strachom/fobiami a to letuska nedokaze ani nie je na nieco take vyskolena. Nato su iny odbornici. Tak isto letuska nevie vsetko o lietadle, viac vedomosti ma pilot co sa tyka turbulencii a celkovo letu a ten zarucene sa ti nebude venovat pocas letu.
Lietam viac krát mesačne už niekoľko rokov, mám strach pri každom lete (hoci si uvedomujem, že skôr zgegnem v aute ako v lietadle). Takže tento typ strachu a stresu viem pochopiť. A práve preto si neviem predstaviť, s čím by mi tak mohla pomôcť nejaká letuška.
A pomohlo by ti uvedomit si ze vdaka turbulencii este nikto o zivot neprisiel?
Su iba hranicne pripady kedy ta zmrzaci vlastna blbost (nepriputanie) a je myslim jeden pripad letiaceho vozika v kabine ... inak nic
Respektive chod na seba z opacnej strany - urcite vykonavas ovela nebezpecnejsie aktivity ako napr jazda v aute . Tam problem nemas - co je presne rozdiel? ako si dokazes auto v hlave "odobrit" a preco prave lietadlo nie?
@martinmmartin velmi jednoducho sa to da v hlave odobrit. Pri autonehode sa da aj prezit, ked spadne lietadlo tak takmer s istotou nie. Ano, je to statisticky najbezpecnejsie, ale hovor to niekomu kto sa boji, to mu vobec nepomoze. Ja tiez nemam rada lietanie, ale nastastie nemusim lietat.
@martinmmartin velmi jednoducho sa to da v hlave odobrit. Pri autonehode sa da aj prezit, ked spadne lietadlo tak takmer s istotou nie. Ano, je to statisticky najbezpecnejsie, ale hovor to niekomu kto sa boji, to mu vobec nepomoze. Ja tiez nemam rada lietanie, ale nastastie nemusim lietat.
@martinmmartin sama neviem zadefinovať, čím to je. Možno to že je človek odkázaný dôverovať neznámym ľudom. Uvedomujem si že je to normálne, len neviem ako prekonať ten strach. Ono letecké nešťastia sa stavajú stále aj keď ich je málo, a ja sa bojím že budem práve tá čo to zažije. Najväčší strach mi naháňa predstava že človek letí z tej výšky dole..
@anonym_604a72 čudovali by ste sa, ako veľmi sú letušky práve na toto školené. Denne pracujú s ľuďmi ktorí majú aj oveľa väčšie strachy ako ja, panické záchvaty a pod.. vedia to nádherne vysvetliť, raz som na takú mala šťastie a jej 10 minút mi dalo vela pokoja v tých chvíľach..
@anonym_ce78a7 ako úprimne by som sa prekonala aj keby som nebola nútená. Človeku sa vďaka letectvu otvoria dvere do sveta. A obmedziť sa kvôli strachu nechcem. Báť sa vieme všetci, ale rada by som to práve naopak prekonala.
A pre ostatných, perspektíva človeka ktorý je na palube denne je úplne iná ako nás cestujúcich. Majú školenia, mnoho krát rozhovory s pilotmi atd.. záleží v akej spoločnosti pracujú ale s ich skúsenosťami a tým čo zažili vedia mnoho veci vysvetliť.
tu ti asi ziadna letuska nepomoze a vlastne nepomoze ti nikto, len ty sama. ty si musis uvedomit, ze ti nic nehrozi... je to len v hlave. 🙂
Čo presne chceš vysvetliť?
@vikinka128 lietala som pravidelne16 rokov zo začiatku som mávala strach, ale časom som si zvykla. Užívaj vyššie dávky magnézia, alebo si daj pred letom polku neurolu, ak to nevieš spracovať.
@vikinka128 ja som sa tiez dlhe roky bala. Pomohlo mi uvedomenie si, ze smrt leteckou havariou je vlastne dost dobry sposob smrti oproti inym moznostiam. Napr oproti takemu umieraniu mesiace v bolestiach na rakovinu a pod. Lietadlo padne za par min a trpiet teda clovek netrpi, kedze je to rychla smrt.
A ano, je mi jasne, ze moj pohlad sa nemusi stretnut s pochopenim 🙂
@martinmmartin sama neviem zadefinovať, čím to je. Možno to že je človek odkázaný dôverovať neznámym ľudom. Uvedomujem si že je to normálne, len neviem ako prekonať ten strach. Ono letecké nešťastia sa stavajú stále aj keď ich je málo, a ja sa bojím že budem práve tá čo to zažije. Najväčší strach mi naháňa predstava že človek letí z tej výšky dole..
@anonym_604a72 čudovali by ste sa, ako veľmi sú letušky práve na toto školené. Denne pracujú s ľuďmi ktorí majú aj oveľa väčšie strachy ako ja, panické záchvaty a pod.. vedia to nádherne vysvetliť, raz som na takú mala šťastie a jej 10 minút mi dalo vela pokoja v tých chvíľach..
@anonym_ce78a7 ako úprimne by som sa prekonala aj keby som nebola nútená. Človeku sa vďaka letectvu otvoria dvere do sveta. A obmedziť sa kvôli strachu nechcem. Báť sa vieme všetci, ale rada by som to práve naopak prekonala.
A pre ostatných, perspektíva človeka ktorý je na palube denne je úplne iná ako nás cestujúcich. Majú školenia, mnoho krát rozhovory s pilotmi atd.. záleží v akej spoločnosti pracujú ale s ich skúsenosťami a tým čo zažili vedia mnoho veci vysvetliť.
perspektíva človeka ktorý je na palube denne je úplne iná ako nás cestujúcich. Majú školenia, mnoho krát rozhovory s pilotmi atd
Autorka, strávila som množstvo rozhovorom s letuškami, každý mesiac s nimi veľa hovorím (lietam viac krát mesačne zakaždým s business alebo first class), tam na to je čas, veľa času som prekecala s pilotmi - nie, nepomôžu ti. Ak máš z tohto fóbiu, tak smer psychológ. Nepomôžu ti ani letušky ani piloti. Tento strach je iracionálny, takže ak si s ním nevieš poradiť sama, nepomôže ti letuška ani pilot.
perspektíva človeka ktorý je na palube denne je úplne iná ako nás cestujúcich. Majú školenia, mnoho krát rozhovory s pilotmi atd
Autorka, strávila som množstvo rozhovorom s letuškami, každý mesiac s nimi veľa hovorím (lietam viac krát mesačne zakaždým s business alebo first class), tam na to je čas, veľa času som prekecala s pilotmi - nie, nepomôžu ti. Ak máš z tohto fóbiu, tak smer psychológ. Nepomôžu ti ani letušky ani piloti. Tento strach je iracionálny, takže ak si s ním nevieš poradiť sama, nepomôže ti letuška ani pilot.
@anonym_3ef265 neviem to zadefinovať. Mam pocit že ten strach rastie čím viac lietam. Pričom sa stretávam len s opakom, že viac letov = menší strach.
@melanta Nepomôže psychológ. Poznám ľudí ktorí s rovnakým problémom išli. Nepomohol nič. Vraj sú korene týchto strachov úplne inde ako v samotnom lietaní
@melanta a zas žeby pilot nepomohol? Otcov kamarát je komerčný pilot. Otec tiež nutne musel cestovať skrz robotu, 20 rokov, krátke aj veľmi dlhé lety. Strach prekonal vďaka tomu, že mu kamarát pilot vysvetlil ako funguje lietadlo v situáciách kedy otec išiel vyskočiť z kože. Takže toto tvrdenie pravdivé nie je.
Teba keby sa niekto pýta že sa bojí v aute počas zákruty, rovnako mu vieš povedať prečo sa báť nemusí.. toto je len naša neznalosť, že si myslíme že ľudia ktorí v tom pracujú “nevedia” pomôcť.
@anonym_3ef265 neviem to zadefinovať. Mam pocit že ten strach rastie čím viac lietam. Pričom sa stretávam len s opakom, že viac letov = menší strach.
@melanta Nepomôže psychológ. Poznám ľudí ktorí s rovnakým problémom išli. Nepomohol nič. Vraj sú korene týchto strachov úplne inde ako v samotnom lietaní
@vikinka128 množstve ľudí psychológ pomohol s týmto problémom. Prepáč, ale si hlúpa, ak sa rozhodneš nevyužiť psychológa, pretože malému percentu nepomohol.
@vikinka128 Tak psycholog nepomoze, ale letuska ano. Som jedina, ktorej to pride "ujete"?
@melanta a zas žeby pilot nepomohol? Otcov kamarát je komerčný pilot. Otec tiež nutne musel cestovať skrz robotu, 20 rokov, krátke aj veľmi dlhé lety. Strach prekonal vďaka tomu, že mu kamarát pilot vysvetlil ako funguje lietadlo v situáciách kedy otec išiel vyskočiť z kože. Takže toto tvrdenie pravdivé nie je.
Teba keby sa niekto pýta že sa bojí v aute počas zákruty, rovnako mu vieš povedať prečo sa báť nemusí.. toto je len naša neznalosť, že si myslíme že ľudia ktorí v tom pracujú “nevedia” pomôcť.
@vikinka128 ešte raz, prediskutovala som s pilotmi hodiny, naozaj hodiny, nie, nepomohlo mi to vôbec, nula bodov. Mimochodom, prečo ti otcov kamarát pilot už dávno nepomohol?
@vikinka128 mne osobne napriklad vobec nepomohlo vediet, preco lietadlo vydava take a onake zvuky atd. Ja mam problem s tym,ze ked sadam do lietadla, moj zivot je v rukach niekoho ineho a realne ja nic nedokazem spravit pre svoju zachranu (z lode viem vyskocit, z pozemnych transportov tiez hypoteticky).. chodila som aj na hypnoterapiu, absoltune vyhodene peniaze. Zabera mi jedine xanax. Ten si dam hodinu pred odletom a jak sadnem do lietadla, tak spim
@melanta
Presne ako hovoris ja tiez lietam casto a mala by som mat strach idem na buduci tyzden cez Dubai, to je fobia smer psycholg.
Úplne ti rozumiem, tiež lietam niekoľkokrát ročne a teda vždy ma to stojí veľmi veľa sebazaprenia.
Mne nepomáha nič. Prečítala som xy diskusii, rád, pozrela videá, podcasty, snažila sa počas letu robiť veci, snažila sa počas letu spať, skúšala som alkohol pred letom. Nepomohlo mi nič :D akonáhle cítim že sa hýbeme, že vzlietame, že sme vo vzduchu, nebodaj turbulencie, začnem panikáriť. Nepomôže ani si dookola opakovať, že pri tomto ešte nikto nezomrel, a skôr zomriem v taxíku z letiska.
Keďže nič nepomohlo, akceptovala som to. Proste nemám rada ten pocit nedostatku kontroly a predstavu istej smrti ak sa niečo pokasle. Nejako to už vždy prežijem. Aj teraz máme už kúpené letenky na dovolenku na budúci mesiac. Mne ten strach nebráni kupovať letenky, ani nie som z toho vopred už týždeň vystresovaná, ja mám ešte aj letiskovú atmosféru veľmi rada. Ale akonáhle vzlietame, tak ma opúšťa recionalne myslenie.
prijať svoju bezmocnosť. nič iné nepomáha… 😏
pri vzlietavaní zaťať prsty na nohách (kupodivu, funguje to haha). ja si ešte zapchám uši, aby som necítila zmenu tlaku… vo vzduchu občas prekonám infarkt… ale žiadne hysaky, proste nejako to dopadne a ja na to nemám dosah. môžem akurát tak rozmýšľať, či viem čo robiť pri núdzovom pristátí. to tiež zaberá nechytať paniku…
Tiez mam strach lietat, ale ja asi aj klaustrofobiu, akonahle sadnem do lietadla a zavru sa dvere a ja uz nemozem vystupit, konecna, tiez si davam lexaurin, ci xanax, mne by asi pomohlo, keby som mohla to lietadlo pilotovat ja
@vikinka128 napozeraj si "Letecké katastrofy". Za mňa skvelý krok, ktorý by ťa mohol strachu zbaviť, alebo ak nie úplne zbaviť, tak ho výrazne skrotiť. Tam sa dozvieš, že lietadlá nepadajú len tak, že je to väčšinou celá reťaz udalostí, zlých rozhodnutí atď., a vďaka tomu je pravdepodobnosť, že sa niečo stane zrovna na tvojom lete extrémne nízka. A čo je, aspoň pre mňa, dôležité, sú tie technické poznatky o tom, ako lietadlo funguje, aké má záložné systémy a čo všetko sa musí posrať, aby sa niečo stalo😉 Beží to na ČT a nájdeš to aj na Youtube👍 Ja tiež lietam často, zažila som všeličo tam hore, vrátane tropickej búrky, a aj na zemi 😂 Ale ja lietanie milujem, vždy sa teším. Pravda, švihnem si v salóniku jednu dve Ballantinky, predsa len, s deťmi nejaké drobné strachy občas v bruchu zašimrú, tak ich vypálim😂
@vikinka128 pomôcť si liekom.Ja som chodila pravidelne 3x ročne lietadlom a od určiteho času sa lietadlu vyhýbam.Ja sa nebojím, že spadne, ale pocitu, že to nemám vo svojich rukách, musím sedieť, byť pripútaná niet úniku za dvere🤣dávaj si lieky na ukludnenie už deň predtým a v ten deň.
My máme rodinu kde by trval let 23 hodín dcéra tam veľmi chce ísť, ale to viem, že toto je cesta zarúbaná max 6-8 hodín.Skus psychológa, ale ten pocit, že nastupujem tými schodíkmi aj tak musíš prekonať samu seba.Ja si myslím, že lieky sú voľba pre teba nepride úzkosť a prekonas to.Ked lietaš toľko x ročne tak to nemôže byť tak zle😉
@vikinka128 ja si myslím, že čím menej to treba rozoberat, pozerat videá atď, tým lepšie.Nevedomost nás robí menej ustrachanymi.
Keď som čakala dieťa nevedela som o xy chorobách, genetických mutáciách a bolo mi lepšie🤣a tak to je so všetkým.A možno to súvisí s tvojou povahou chces o všetkom rozhodovať mať to čo "vl.rukach" tu sa musíš odovzdať a veriť druhým.
Úplne ti rozumiem, tiež lietam niekoľkokrát ročne a teda vždy ma to stojí veľmi veľa sebazaprenia.
Mne nepomáha nič. Prečítala som xy diskusii, rád, pozrela videá, podcasty, snažila sa počas letu robiť veci, snažila sa počas letu spať, skúšala som alkohol pred letom. Nepomohlo mi nič :D akonáhle cítim že sa hýbeme, že vzlietame, že sme vo vzduchu, nebodaj turbulencie, začnem panikáriť. Nepomôže ani si dookola opakovať, že pri tomto ešte nikto nezomrel, a skôr zomriem v taxíku z letiska.
Keďže nič nepomohlo, akceptovala som to. Proste nemám rada ten pocit nedostatku kontroly a predstavu istej smrti ak sa niečo pokasle. Nejako to už vždy prežijem. Aj teraz máme už kúpené letenky na dovolenku na budúci mesiac. Mne ten strach nebráni kupovať letenky, ani nie som z toho vopred už týždeň vystresovaná, ja mám ešte aj letiskovú atmosféru veľmi rada. Ale akonáhle vzlietame, tak ma opúšťa recionalne myslenie.
@anonym_87a0bf na toto ma práve crew upozornila, že nech ani neskúšam alkohol 😂 ale mnohým to zaberá !
@biba_18 a @anonym_54eac1 ďakujem za pochopenie 🙏🏻 no ja stresujem od momentu vyhlásenia “takeoff”. Najprv som sa bála štartu, teraz mám strach z pristávania. Pred mesiacom som mala let do porta a mali sme nechutné turbulencie, ako na trampolíne.. a práve pred tým letom som už sadala na lietadlo s tým že veď to nie je také zlé. Len do toho akurát blby let a som tam kde som bola.
@vikinka128 mne osobne napriklad vobec nepomohlo vediet, preco lietadlo vydava take a onake zvuky atd. Ja mam problem s tym,ze ked sadam do lietadla, moj zivot je v rukach niekoho ineho a realne ja nic nedokazem spravit pre svoju zachranu (z lode viem vyskocit, z pozemnych transportov tiez hypoteticky).. chodila som aj na hypnoterapiu, absoltune vyhodene peniaze. Zabera mi jedine xanax. Ten si dam hodinu pred odletom a jak sadnem do lietadla, tak spim
@anonym_4d1d8c skúsim ešte toto, aj keď som sa chcela vyhnúť ukludnovákom lebo som z toho potom prispatá zvyšok dňa. Ale možno to stojí za to

A pomohlo by ti uvedomit si ze vdaka turbulencii este nikto o zivot neprisiel?
Su iba hranicne pripady kedy ta zmrzaci vlastna blbost (nepriputanie) a je myslim jeden pripad letiaceho vozika v kabine ... inak nic
Respektive chod na seba z opacnej strany - urcite vykonavas ovela nebezpecnejsie aktivity ako napr jazda v aute . Tam problem nemas - co je presne rozdiel? ako si dokazes auto v hlave "odobrit" a preco prave lietadlo nie?