icon

Ako riešiť padanie vlasov u žien?

nika7311
Dnes o 16:56

Zdravím, toto je skôr otázka ohľadom vašich skúseností s padaním vlasov z viacerých príčin, už fakt neviem, čo skúsiť.

Úvod do situácie:

Približne pred rokom som si všimla difúzne padanie vlasov.
Najskôr som si kupovala také tie bežné komerčné veci typu Bloom Robbins, vlasové hnojivo (tabletky) atď., ale nejak to neutíchalo.

V septembri/októbri 2025 to začalo byť už dosť intenzívne, zároveň ma škrábala hlava, tak som sa rozhodla ísť k súkromnej kožnej. Tá mi diagnostikovala seboreu.

Dala mi zarobiť na lek. predpis nejakú hmotu podobnú tuhému krému, ktorú som musela mať 48 hodín na hlave, potom zmyť. Roztok obsahoval kyselinu salicylovú na odstránenie nánosov šupín. Do toho Belosalic (na predpis) a Nizoral.

Momentálne je moja pokožka v dobrom stave, no vlasy padajú.
Tak som toto leto išla k druhej kožnej.
Tá mi povedala, že to je Telogen effluvium – dala mi šampón na vlasy Cistiphane + Minoxidil 5%, zinok a ešte Locoid Crelo (na predpis).

Vlasy však stále padajú, počas umývania, rozčesania a pod. niekedy aj 150 denne (už mi z toho tak šibe, že to počítam, áno).

Bola som aj na vyšetrení s kamerou v lekárni, čo sa robí zadarmo poradenstvo, tam mi povedali, že mám nadmernú tvorbu mazu, predali mi Vital Plus Active výrobky v hodnote 60€, ale čo čítam recenzie, tak to vyzerá ako jednotná diagnóza, ktorú povedia väčšine ľudí a nasledovne predajú tieto produkty... bojím sa to použiť, lebo niekde sú recenzie, že to vysušilo pokožku a zároveň padali vlasy ešte viac.

Cestička sa mi rozširuje, ofina je redšia, niekedy mi tie vlasy až tak "plápolajú" vo vzduchu, zrejme už tie odumreté, ktoré držia len silou vôle a čakajú na vypadnutie. Niekedy padajú tieto dlhé bledšie vlasy, inokedy aj také krátke, čierne, hrubšie vyrastajúce vlasy.

Pracujem v marketingu, čo môže byť celkom stresujúce. Niekedy je nával projektov. Istý čas som mala režim chodenia spať o 2 v noci a vstávania o 7 ráno. Po 6 rokoch vegetariánstva opäť jem mäso už rok, síce predtým boli krvné testy v poriadku. Samotná doktorka povedala, že také výsledky sú ukážkové. Gyn. vyšetrenie pri preventívke tiež v poriadku.

Rozmýšľam ísť ešte na endokrinologické vyšetrenie, či to nie je reakcia na DHT (testosterón) a androgénna alopécia. No už fakt neviem.

Na fotke môžete vidieť, aké vlasy som mala kedysi a na druhej tú rednúcu cestičku.

Aké sú vaše skúsenosti s týmto problémom?

Za každé rady, odporúčania (aj doktorov, prípadne ambulancií) budem vďačná.

anonym_8bdbca
Dnes o 18:22

Môže to byť nejaký vnútorný problém, príliš sa upínaš len na vlasovú pokožku. Mne extrémne padali vlasy 4x v živote: prvýkrát som mala endometrickú cystu na vaječníku, po laparoskopickej operácii a nasadení liekov sa mi znormalizovali aj vlasy; druhý a tretíkrát vždy polroka po pôrode a štvrtýkrát mi odchádzal žlčník - po laparoskopickom odstránení žlčníka vlasy prestali padať.

anonym_c1a8f6
Dnes o 19:37

@nika7311 a co skúsiť henovanie?