icon

Ako riešiť zhoršený sluch v mladom veku?

daniela_golianova
Včera o 16:52

Ahojte, mám 23 rokov a roky (cca 4-5) ma trápi zhoršený sluch. Rôznych ľudí počujem rôzne, niektorým nerozumiem ani slovo, alebo veľmi často nerozumiem (napr. priateľ - ten má oravský prízvuk a ja som zo záhoria), potom ľudí, ktorým nerozumiem niekedy, a potom ľudí, kt. rozumiem sem-tam.
Bola som už dvakrát na ORL - každý krát iná doktorka. No prvá mi povedala, že sluch mám ešte dobrý podľa výsledkov, a že sa mám vyhýbať hluku. Druhá mi tiež povedala, že sluch mám dobrý, ale robí mi problémy rozumieť v hlučnom prostredí. Čo je pravda. Lenže z 90% konverzácie prebiehajú napr. doma, v tichu. A nepočujem aj tak.. Mali ste to niekto podobne ? Riešili ste to inými cestami - ak nejaké sú ? Najväčšie obavy mám, čo bude o 20 rokov keď mám problémy so sluchom už teraz, ešte ked vidím že ľuďom to už zvykne liezť na nervy keď mi musia niečo aj 3krát opakovať, a aj mne je z toho potom trápne.

janinah
Včera o 16:58

Zas na orl amb. K dobremu dr.

anonym_336040
Včera o 17:17

No a nič nezistovali, že z čoho to je?
Tiež by som určite skusala iných lekárov
Ja od narodenia po zapaloch počujem menej nižšie tóny a tiež v hluku,v sume moc nepočujem
No u mňa je to stabilné a i keď to možno lezie niekomu na nervy a čo
Človek je hluchý, za to nemôže 😅
No len ci v tichu je naozaj problém rozhovor s oravakom alebo napr aj tichšie rádio,tv a všeobecne zvuky
Lebo prízvuku robí svoje 😅

zanna28
Včera o 17:56

Ja mám od r.2013 zhoršený sluch na ľavom uchu 14% ,prišlo to náhle a nezvratne, k tomu aj tinitus, od r.2011 sa liečim na sklerózu multiplex, jeden doktor mi povedal že to bude tou diagnózou...
Pred cca mesiacom som mala silný zápal stredného ucha keď mi zaľahlo v obidvom ušiach a k tomu silné bolesti....po dobraní liečby mi jedno ucho odľahlo a druhé, to už hluché ostalo ešte hluchsie, no na zblaznenie ...
Dr.mi dala odporúčanie a návrh na hydrobaricku oxygenoterapia, keď to budem mať za sebou, môžem vám napísať aký to malo účinok..

anonym_6e5047
Včera o 18:05

tiez to vidim na vymenu za ineho dr ORL foniater ,aspon audiogram robili? pripadne test pocutia slov v tichej komore ? dobry orl foniater ma taketo vybavenie ...

simsalabim
Včera o 18:37

@daniela_golianova ked ORL nic nenasli, mozno to moze byt neurologicka porucha?

kacena4
Včera o 19:11

ake vysetrenia ti robili?

daniela_golianova
autor
Včera o 19:27
@anonym_336040

No a nič nezistovali, že z čoho to je?
Tiež by som určite skusala iných lekárov
Ja od narodenia po zapaloch počujem menej nižšie tóny a tiež v hluku,v sume moc nepočujem
No u mňa je to stabilné a i keď to možno lezie niekomu na nervy a čo
Človek je hluchý, za to nemôže 😅
No len ci v tichu je naozaj problém rozhovor s oravakom alebo napr aj tichšie rádio,tv a všeobecne zvuky
Lebo prízvuku robí svoje 😅

@anonym_336040 , inak to mi ešte napadlo, asi 3 roky dozadu som bola na MRI, preventivne kvoli jednej chorobe ale nič nenašli, ale Dr. písala, že mám zápal v uchu (teda že to tak vraj vyzeralo).. o 3 mesiace som mala ist na MRI znovu, ale už som to tam nemala .. mohlo sa mi to zhoršiť podla mňa tiež lebo som to nemala liečené..ale mám to totálne podobne ako vy 🫶

daniela_golianova
autor
Včera o 19:28
@daniela_golianova

@anonym_336040 , inak to mi ešte napadlo, asi 3 roky dozadu som bola na MRI, preventivne kvoli jednej chorobe ale nič nenašli, ale Dr. písala, že mám zápal v uchu (teda že to tak vraj vyzeralo).. o 3 mesiace som mala ist na MRI znovu, ale už som to tam nemala .. mohlo sa mi to zhoršiť podla mňa tiež lebo som to nemala liečené..ale mám to totálne podobne ako vy 🫶

@daniela_golianova , ale nezisťovali z čoho to je .. len ma zavreli do takej tej malej miestnosti a dali sluchadla a skušali .. to tak bolo na obidvoch ORL a nič iné mi nerobili .. ešte mi teda pozerali uši

daniela_golianova
autor
Včera o 19:30
@zanna28

Ja mám od r.2013 zhoršený sluch na ľavom uchu 14% ,prišlo to náhle a nezvratne, k tomu aj tinitus, od r.2011 sa liečim na sklerózu multiplex, jeden doktor mi povedal že to bude tou diagnózou...
Pred cca mesiacom som mala silný zápal stredného ucha keď mi zaľahlo v obidvom ušiach a k tomu silné bolesti....po dobraní liečby mi jedno ucho odľahlo a druhé, to už hluché ostalo ešte hluchsie, no na zblaznenie ...
Dr.mi dala odporúčanie a návrh na hydrobaricku oxygenoterapia, keď to budem mať za sebou, môžem vám napísať aký to malo účinok..

@zanna28 , SM máme v rodine, má aj mamina a aj staršia segra .. bála som sa, či to neni tým.. ale bola som preventivne na vyšetreniach SM, kde mi nič nenašli že by to bola ona..

daniela_golianova
autor
Včera o 19:32
@anonym_6e5047

tiez to vidim na vymenu za ineho dr ORL foniater ,aspon audiogram robili? pripadne test pocutia slov v tichej komore ? dobry orl foniater ma taketo vybavenie ...

@anonym_6e5047 , robili mi audiogram u oboch, z toho usúdili že mám ešte dobrý sluch.. ale ma to štve lebo očividne ho dobrý nemám, keď človek čo je odomňa ani nie meter mi niečo v tichu hovorí a ja to nepocujem niekedy ani na ten 3. krát .. preto sem píšem, lebo chcem zistit, co je za tym

daniela_golianova
autor
Včera o 19:33
@simsalabim

@daniela_golianova ked ORL nic nenasli, mozno to moze byt neurologicka porucha?

myslíte SM ?

daniela_golianova
autor
Včera o 19:36
@zanna28

@zanna28 , a budem rada, keď dáte echo ohľadom oxygenoterapie 🫶

simsalabim
Včera o 19:45
@daniela_golianova

myslíte SM ?

@daniela_golianova nie. Som si ista, ze tam moze byt mnozstvo inych pricin, nieken SM.

anonym_d1d9c9
Včera o 19:47

Ja veľakrát počujem ale nerozumiem čo hovoria.Keď z dialky na mňa hovoria alebo keď nie su oproti mne,alebo keď neotváraju normálne ústa, v rúšku alebo potichu hovoria. Je mi trapne sa aj 3x sa spýtať.Takže niekdy sa len pozeram ako blbá. Myslia si ze som blbá lebo nereagujem.Slabe zvuky ani nepocujem.Len ak sú vysoké tóny.Bola som na orl,mám aj naslúchací pristroj,ale ani stým nerozumiem co hovoria ajkeď pocujem.Som ztoho nešťastná.Velmi mi to sťažuje život v práci.

daniela_golianova
autor
Včera o 20:15
@anonym_d1d9c9

Ja veľakrát počujem ale nerozumiem čo hovoria.Keď z dialky na mňa hovoria alebo keď nie su oproti mne,alebo keď neotváraju normálne ústa, v rúšku alebo potichu hovoria. Je mi trapne sa aj 3x sa spýtať.Takže niekdy sa len pozeram ako blbá. Myslia si ze som blbá lebo nereagujem.Slabe zvuky ani nepocujem.Len ak sú vysoké tóny.Bola som na orl,mám aj naslúchací pristroj,ale ani stým nerozumiem co hovoria ajkeď pocujem.Som ztoho nešťastná.Velmi mi to sťažuje život v práci.

@anonym_d1d9c9 , no presne aj ja to tak mam, ja počujem, dokonca večer v posteli keď pozerám videá a mám zvuk na minime, tak 95% počujem všetko keď sa na to sústredím.. ale takto keď som vonku tak síce počujem keď niekto kričí ale neviem potom že čo .. vždy musím podísť bližšie..

anonym_336040
Dnes o 12:51

Dobre a keď robili vyšetrenia,tak obe uši máš trocha slabšie?alebo len to ucho,kde si mala zápal
Alebo len povedali, že dobré to je?