Ako rozlíšiť GERD od infarktu?
Ako rozlíšiť GERD od infarktu?
Ahojte, mám silný GERD a reflux. Sú noci, lebo cítim to hlavne v noci, keď mi je veľmi zle. A to aj napriek tomu, že nejem pár hodín pred spaním a spím vyššie. Mne sa GERD prejavuje bolesťou za hrudnou kosťou. Je to silná a intenzívna bolesť a vyžaruje mi do chrbta a občas do ruky. Keď sa mi to prejavovalo zo začiatku, tak som v noci utekala na príjem, lebo som si myslela, že mám infarkt. Ale... dnes už som vo veku, že by to aj infarkt čiste teoreticky mohol byť. Mám zároveň trombofilný stav, čiže hocičo môže prísť hocikedy. Dnes v noci to bolo hrozné. Stála bolesť za hrudnou kosťou, nemohla som spať. Som unavená a zničená ráno. Ako rozlíšiť GERD od IM? Kedy budem vedieť, že pozor, toto je srdce, končí sranda a môžem zomrieť?
Lieky nemas?
@sisa_s na toto lieky nezaberajú. Máš aj PPI, aj blokátory H2, aj lokálne na cmúľanie, ale na GERD ochorenie liečba v pravom slova zmysle neexistuje. ČIže otázka, ako rozpoznať rozdiel?
Uzivas vsetko to, co popisujes? Samozrejme, ze lieky zaberaju, ak nie, dodatocne vysetrenia, endoskopia, antirefluxne operacie atd... k tvojej otazke, nemusis spolahlivo rozlisit tazky reflux a IM, preto treba urobit vsetko pre to, aby sa reflux zmiernil
Uzivas vsetko to, co popisujes? Samozrejme, ze lieky zaberaju, ak nie, dodatocne vysetrenia, endoskopia, antirefluxne operacie atd... k tvojej otazke, nemusis spolahlivo rozlisit tazky reflux a IM, preto treba urobit vsetko pre to, aby sa reflux zmiernil
@sisa_s samozrejme. 2x do roka chodím na vyšetrenie s biopsiou, a lieky užívam, aj režimové opatrenia. Potrebujem vedieť rozlíšiť, kedy to už nie je GERD a je vhodné volať RZP/RLP.
@sisa_s samozrejme. 2x do roka chodím na vyšetrenie s biopsiou, a lieky užívam, aj režimové opatrenia. Potrebujem vedieť rozlíšiť, kedy to už nie je GERD a je vhodné volať RZP/RLP.
@anonym_autor doma nemas EKG a laboratorne odbery, takze pri bolesti na hrudi+vystrelovanie do krku, ruky to moze byt jedno aj druhe, max si mozes dat lieky a ked tazkosti ustupia, nebol to infarkt, ak bolest pretrvava, volat rzp
@anonym_autor doma nemas EKG a laboratorne odbery, takze pri bolesti na hrudi+vystrelovanie do krku, ruky to moze byt jedno aj druhe, max si mozes dat lieky a ked tazkosti ustupia, nebol to infarkt, ak bolest pretrvava, volat rzp
@sisa_s lieky berieš stále, to nie je betablokátor, že ti zaberie hneď. Čiže na to nemáš liek, ktorý ti zaberie do 15 min.
Lieky na to krásne zaberajú, treba ich brať pravidelne a samozrejme prísná diéta. Podľa typu tvojej otázky by si potrebovala skôr psychiatra a nezamestnávať pohotovosti s tvojím fiktívnym infarktom.
Lieky na to krásne zaberajú, treba ich brať pravidelne a samozrejme prísná diéta. Podľa typu tvojej otázky by si potrebovala skôr psychiatra a nezamestnávať pohotovosti s tvojím fiktívnym infarktom.
@anonym_385a08 toto co je za radu preboha 😀
skús Rennie. Vraj je to rýchla pomoc, ktorá zaberie do 15 min. Ak nezaberie - potom volať RZP.
U nás to má manžel, tiež sa ľakám.
skús Rennie. Vraj je to rýchla pomoc, ktorá zaberie do 15 min. Ak nezaberie - potom volať RZP.
@anonym_5ec29e ja si dávam Gaviscon, toto mne ešte relatívne zaberá. Rennie žiaľ nie. Niekedy mám takú zlú noc, že od tej bolesti nemôžem zaspať a stále neviem, či to je len GERD. Ale keďže dožijem rána, tak to GERD je.
Si zdravotnicka?
@sisa_s áno. Keďže mám pritom často palpitácie aj extrasystoly, tak mám betablokátor, kedy si zoberiem polku práve v tomto čase. A mám samozrejme aj aspirin protect, ale ten nie je 100% ochranou.
@hsara99 je to normalna rada. A este ked ma k tomu palpitacie a vela extrasystol. tie mozu byt vyvolane psychikou. Najma ak si autorka namysla infarkt.
@anonym_5ec29e to si bezne volate RZP na GERD? Rennie nie je liek. Treba dodrziavat dietu a uzivat lieky. Nie volnopredajne pripravky.
Volat zachranku kvoli bolesti na hrudi nie je nikdy zbytocne zatazovanie - to plati aj bez trombofilie, a s nou o to viac. Doma sa GERD od infarktu so 100% istotou nerozlisi, preto plati jednoduche pravidlo: ak sa bolest lisi od tvojej obvyklej GERD bolesti (sprevadzana potenim, dychavicou, nevolnostou, alebo vystreluje aj do laveho ramena), alebo neustupi po zvycajnych opatreniach do 15-20 minut, vola sa 155 bez vahania. Falosny poplach nie je zlyhanie.

Lieky nemas?