Ako rýchlo sa človek preberie po operácii?
Ako dlho trvá,keď sa človek preberie po narkoze-po operácii?Taka 3-4 hodinová operácia.Kedy je potom človek schopný komunikovať?
Ďakujem.
je to veľmi individuálne. Preberú ťa vždy na sále, ale to si často nepamätáš.
Potom ešte pospávaš. niekedy hodinku, niekedy aj dve-tri. Poznám človeka, čo po dvojhodinovej operácii dopoludnia prespal celé poobedie. To veľmi závisí aj od zákroku, a od pooperačných liekov. Otázkou je, či ťa chcú po operácii veľmi rýchlo rozchodiť alebo napríklad sedovať a tlmiť bolesť a nechať ťa odpočívať.
nemala som takú dlhú operaciu ale pamätám si že ma na sále prebrali že už je po .. a ja som sa opýtala či ešte môžem spať či sa zobudím.. pamätám si to... veľmi som ich vtedy rozosmiala... neviem kedy som potom volala manželovi.. dcérku vždy po operacií dajú na dospávačku a vtedy ma už volajú k nej.... sme tam cca hodinu sama sa zobudí prevezú nás na izbu a tam ešte zvykne dospávať ale to už je také že aj sa preberie aj zaspí znova...
Napriklad na gastroskopii asi po 15 minutach. Po operacii zlomenin ma pustali za dcerou cca. Po 20 minutach, na celkove prebratie potrebuju od 15- 60 minut podla zakroku. A po porode ma tiez zobudili asi po 15 minutach. "Lahsie narkozy idu skor, tazsie maju viac casu na zobudenie".
Sú ľudia, ktorí sa preberú doslova pár minút po operáciií a už v podstate nespia, alebo ak hej tak len veľmi plytko. A sú ľudia, ktorí prespia hodiny po.
To ti ani lekar nepovie, kazdy pacient je iny a zalezi aj na podanych liekoch. Ak ti idu operovat blizku osobu, mozes sa informovat u lekarov na jej stav po operacii, tak sa dozvies viac uzitocnych informacii, nez od pacienta samotneho a bude to aj skor.
@anonym_autor mna vyplo este pred vstupom na salu uplne... dodnes netusim, ako ma tam dopravili po mojich, ked si to vobec nepamatam... na are ma zobudili ale hned som spala... a do vecera som bola schopna poslat jednu sms , ze zijem... inak som pri kazdom pokuse chytit telefon do ruky zaspala... operacia bola 2,5 h... ja som v podstate prespala skoro cely den...
Tak kym sa spamatas a budes pri vedomi, tak par hodin. Aj ked ta preberaju hned po operacii
Pre mesiacom OP, o 8.45 ma brali z izby, pred sálou som čakala ešte cca pol hodinku, o 12.00 som sa zobudila v prebudzacej miestnosti a 12.15 na izbe.OP trvala cca hodinu.Hned som volala domov, viac som nespala, o hodinku som sa sama postavila
Odpoved od EXPERT - robila som cez 4 roky na op salach/recovery.
Na operacnej sale ta hned prebudia, kde ta extubuju. Ty po tomto prebudeni mozes upadnut uz do bezneho spanku (ano medicaciu mas stale v sebe) a potom na pooperacke (recovery) ta zas zobudia. Hodia ta na OBS machinu a za taku pol hodinu/hodinu, podla operacie a tvojho stavu ides na oddelenie.
Pravne nebudes sposobila este 24 hodin a ak pojdes domov, tak len s dospelym, co bude s tebou 24 hodin od operacie.
Komunikovat budes schopna hned, ako ta prinesu na recovery, ale budes este taka ospala, a vacsina paciento potom este spi.
Odpoved od EXPERT - robila som cez 4 roky na op salach/recovery.
Na operacnej sale ta hned prebudia, kde ta extubuju. Ty po tomto prebudeni mozes upadnut uz do bezneho spanku (ano medicaciu mas stale v sebe) a potom na pooperacke (recovery) ta zas zobudia. Hodia ta na OBS machinu a za taku pol hodinu/hodinu, podla operacie a tvojho stavu ides na oddelenie.
Pravne nebudes sposobila este 24 hodin a ak pojdes domov, tak len s dospelym, co bude s tebou 24 hodin od operacie.
Komunikovat budes schopna hned, ako ta prinesu na recovery, ale budes este taka ospala, a vacsina paciento potom este spi.
@oslo1 prosim, mozes mi napisat viac k sedacii-uspatiu bez intubacie? Este nie som rozhodnuta na 100%, ale pravdepodobne ma caka tento typ anestezy pri kombinovanych zakrokoch na tvari (viecka horne, odsatie tuku dolne, laser CO2 na roznych castiach tvare a sije). Kvoli tomu, ze je toho viac a bude to trvat dlhsie, tak klinika doporucuje tento typ anestezy s tym, ze som zdrava zena a riziko je prakticky nulove, budem bez stresu a chirurg bude tiez viac v pohode. Aku mas s tym skusenost?
Dopisujem-zakrok sa bude robit v normalnej nemocnici, klinika si prenajima salu....
Ahoj, ano, malo by to byt ok, daju ti aj nieco proti bolesti (vzdy sa dava automaticky, plus sa to aj lokalne opichuje)
Je to velmi dobre rozhodnutie, recovery budes mat velmi kratke, samozrejme niekto pre teba bude musiet prist do nemocnice a nebudes moct soferovat aspon 24 hodin (a tiez podpisovat pravne ukony). Taktiez nebudes mat ziadne neurologicke problemy ako by si mala po GA (problemy koncnentracie, pamate a podobne).
Neviem, ako dlho trva operacia, to si hlavne zvaz, az to bude dlhsie, tak potom by som volila asi GA. Ale pokial si zdrava, tak nebudes mat problem s nicim.
Velmi schvalujem vybratie kliniky, co ma operaciu v nemocnici a nie niekde off site. Zazili sme uz kde co a nikdy nie je nic lepsie, ako skuseny personal v nemocnci.
Drzim palce a ked ti padne hlava, nech sa ti nieco pekne sniva.
Ahoj, ano, malo by to byt ok, daju ti aj nieco proti bolesti (vzdy sa dava automaticky, plus sa to aj lokalne opichuje)
Je to velmi dobre rozhodnutie, recovery budes mat velmi kratke, samozrejme niekto pre teba bude musiet prist do nemocnice a nebudes moct soferovat aspon 24 hodin (a tiez podpisovat pravne ukony). Taktiez nebudes mat ziadne neurologicke problemy ako by si mala po GA (problemy koncnentracie, pamate a podobne).
Neviem, ako dlho trva operacia, to si hlavne zvaz, az to bude dlhsie, tak potom by som volila asi GA. Ale pokial si zdrava, tak nebudes mat problem s nicim.
Velmi schvalujem vybratie kliniky, co ma operaciu v nemocnici a nie niekde off site. Zazili sme uz kde co a nikdy nie je nic lepsie, ako skuseny personal v nemocnci.
@oslo1 dakujem ti za odpoved. Vsetko by to malo byt cca hodinu a pol vsetko, a vraj prave tym, ze to bude ta sedacia, pojde vsetko lepsie a rychlejsie.
Chystam sa na to do Madridu a pojde so mnou dcera, kedze asi budem aj trochu slepa hned prvy deñ.
To prebudenie je rychle? Nebyva nevolnost a tak? Pred uspatim ako dlho sa nemoze jest?
@oslo1 a teda ano, som rada, ze to prestizne kliniky robia v nemocnici, aj ked cena je ovela vyssia. Urcite existuju sukromni masiari, ktori to opichaju a zoperuju niekde na lehatku v ambulancii, ale na to si velmi vazim svoje zdravie, aby som sa na to ulakomila. Ked uz, nech mam maximalnu moznu pravdepodobnost, ze vsetko dopadne dobre🙏
Nil by mouth (NBM) musis byt 6 hodin pred operaciou. Vseobecne plati, ze ked mas AM (ma rannom liste ) operaciu, tak NBM od polnoci a ked mas PM operaciu (po obede), tak nalacno od rana, das si lahsie ranajky a drink a potom uz nic.
Cistu vodu (clear fluids) mozes este do 2 hodin pred operaciou, hlavne ked mas nejake lieky.
Po operacii, hlavne tej tvojej by ti nemalo byt zle. Najviac byva zle pri opearcii strabizmu (zazila som na vlastnej koze) a hysterektomii. Zbytok je ok. Ty po tvojej by si mala byt ok.
Prebudenie bude rychle, hned po operacii by si sa mala citit prijemne, budes mat dost analgesie v sebe a sedacia ta da do takeho modu, ze ti bude naozaj dobre.
Hned napit cistu vodu by ti mali dat na recovery a az potom mozes ist na oddelenie. My sme za onych cias davali aj salku caju (UK).
Mala by si mat lieky od bolesti a teda zober si ich, aj ked ta nic nebude bolet, regular Paracetamol/codeine/ibuprofen, co ti daju.
Ides na jednodnovu chirurgiu, alebo ti daju aj na noc postel? Ak ti daju na noc postel, tak dcerka si moze vyziadat pristelok. Ak pojdes na hotel, tak by si mala byt v dosahu nemocnice, keby si mala nejake complicacie - teraz neviem, krvacanie, infekciu a podobne .
Drz sa x
Nil by mouth (NBM) musis byt 6 hodin pred operaciou. Vseobecne plati, ze ked mas AM (ma rannom liste ) operaciu, tak NBM od polnoci a ked mas PM operaciu (po obede), tak nalacno od rana, das si lahsie ranajky a drink a potom uz nic.
Cistu vodu (clear fluids) mozes este do 2 hodin pred operaciou, hlavne ked mas nejake lieky.
Po operacii, hlavne tej tvojej by ti nemalo byt zle. Najviac byva zle pri opearcii strabizmu (zazila som na vlastnej koze) a hysterektomii. Zbytok je ok. Ty po tvojej by si mala byt ok.
Prebudenie bude rychle, hned po operacii by si sa mala citit prijemne, budes mat dost analgesie v sebe a sedacia ta da do takeho modu, ze ti bude naozaj dobre.
Hned napit cistu vodu by ti mali dat na recovery a az potom mozes ist na oddelenie. My sme za onych cias davali aj salku caju (UK).
Mala by si mat lieky od bolesti a teda zober si ich, aj ked ta nic nebude bolet, regular Paracetamol/codeine/ibuprofen, co ti daju.
Ides na jednodnovu chirurgiu, alebo ti daju aj na noc postel? Ak ti daju na noc postel, tak dcerka si moze vyziadat pristelok. Ak pojdes na hotel, tak by si mala byt v dosahu nemocnice, keby si mala nejake complicacie - teraz neviem, krvacanie, infekciu a podobne .
Drz sa x
@oslo1 prosim Ta, nevies?, operuje sa rameno aj v lokalke? Natrhnite slachy? Ci musi byt narkoza?
nemala som takú dlhú operaciu ale pamätám si že ma na sále prebrali že už je po .. a ja som sa opýtala či ešte môžem spať či sa zobudím.. pamätám si to... veľmi som ich vtedy rozosmiala... neviem kedy som potom volala manželovi.. dcérku vždy po operacií dajú na dospávačku a vtedy ma už volajú k nej.... sme tam cca hodinu sama sa zobudí prevezú nás na izbu a tam ešte zvykne dospávať ale to už je také že aj sa preberie aj zaspí znova...
@mimaapeto "dcéru vždy po operacii"? Preboha to prečo ju stále operujú? 😲
Drz sa x
@oslo1 velmi dakujem za infos. Po zakroku pojdem domov, v Madride mame byt, na 7. deñ mi vytiahnu stehy a domov na ostrov poletim tak 10 dni po. Vraj to bude malina-to hovori lekarka😂. Caka ma to az v auguste…..
@oslo1 velmi dakujem za infos. Po zakroku pojdem domov, v Madride mame byt, na 7. deñ mi vytiahnu stehy a domov na ostrov poletim tak 10 dni po. Vraj to bude malina-to hovori lekarka😂. Caka ma to az v auguste…..
@tenerifka 7 den SA mi za strasne skoro. Tu vytahujeme stichy na 10-14 dni. Ale Ty budes mat iba povrchovu operaciu x
@oslo1 prosim Ta, nevies?, operuje sa rameno aj v lokalke? Natrhnite slachy? Ci musi byt narkoza?
@petruldo v narkoze si urcite nebola, mala si lahku sedaciu
Pri narkoze- general anaesthesia - GA, je pacient vzdy zaintuboany alebo ma I-gel in. Ty to jednoducho neudychas, splasne ti hrudnik, prestenes dychat a GCS budes mat 3-6 /15. Si spomen, ako zomrel Michael Jackson, tiez si dali pichnut Propofol (toto sa dava pri GA a zomrel).
@anonym_d2bb8c Natrhnute slachy na ramene v lokalnej anesteze, pri plnom vedomi, no neviem, s tym som sa este nestretla.
Pokial by sa jednalo o nohu, tak tam kludne aj v lokalke/spinal/nerv block, ale tam je anatomia ina.
Samozrejme, ze do rany s dava Oxford block pri zasivani (mix lokalnej anestezy, aby to po prebudeni nebolelo).
Pri narkoze- general anaesthesia - GA, je pacient vzdy zaintuboany alebo ma I-gel in. Ty to jednoducho neudychas, splasne ti hrudnik, prestenes dychat a GCS budes mat 3-6 /15. Si spomen, ako zomrel Michael Jackson, tiez si dali pichnut Propofol (toto sa dava pri GA a zomrel).
@anonym_d2bb8c Natrhnute slachy na ramene v lokalnej anesteze, pri plnom vedomi, no neviem, s tym som sa este nestretla.
Pokial by sa jednalo o nohu, tak tam kludne aj v lokalke/spinal/nerv block, ale tam je anatomia ina.
Samozrejme, ze do rany s dava Oxford block pri zasivani (mix lokalnej anestezy, aby to po prebudeni nebolelo).
@oslo1 prosím ťa, co presne je ľahká sedacia?
@oslo1 dakujem za odpoved, vraj sa da aj v ramene spravit nervovy blok. Ja sa bojim, ze ak na lma uspia, nepreberiem sa, alebo mi prepne
@anonym_autor ja som po operácii komunikovala hneď, len mi nikto nerozumel. Keď som sa z toho vyspala, tak asi po 4 hodinách som volala manželovi 👍.
@oslo1 dakujem za odpoved, vraj sa da aj v ramene spravit nervovy blok. Ja sa bojim, ze ak na lma uspia, nepreberiem sa, alebo mi prepne
@anonym_d2bb8c neboj sa, až tak ťa neuspia, aby si sa neprebrala a určite ti neprepne. Skôr ti prepne z dnešného života na Slovensku.
@anonym_d2bb8c neboj sa, až tak ťa neuspia, aby si sa neprebrala a určite ti neprepne. Skôr ti prepne z dnešného života na Slovensku.
@margotka17 🤣 tak to mi uz asi preplo, vsetko platim z vlastneho, lebo, keby som cakala klasicky, aj by som sa mozno nedockala... smutne, ale tak, co uz?, take je Slovensko
@margotka17 🤣 tak to mi uz asi preplo, vsetko platim z vlastneho, lebo, keby som cakala klasicky, aj by som sa mozno nedockala... smutne, ale tak, co uz?, take je Slovensko
@anonym_d2bb8c poznám to, ja som si pár rokov do zadu zaplatila MR tiez sama. Muž doma povedal, že radšej zaplatíme, nech môžeme kľudne spávať, že peniaze nie sú všetko. No na glupotky štát má vždy dosť peňazí 😏.

Najprv si na pooperačnej izbe.
Čo presne chceš vedieť? Niekto ti ide na operáciu a chceš vedieť, kedy ti zavolá, že sa prebral a ako sa cíti?
Dám príklad. Mala som operáciu asi ráno o 8-mej, potom som bola asi hodinu na pooperačnej izbe. A keď ma previezli na moju izbu, bolo asi okolo 14-tej. Tak potom som zavolala domov.