icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

bulica
28. jan 2017

@eliska13 ano bola som aj na par sedeniach u psychologicky, ktora ma ucila spravne dychat a odputat pozornost a myslienky od seba samej ked mi je zle, lebo u mba je problem, ze sa velmi pozorujem a bojim sa,ze mi nieco je, co je pri uzkostiach asi bezne a ma to mnoho z nas. Ja presne viem co spustilo moje uzkostne stavy - hospitalizacia mojej dcery a nasledne moj pad na toboganoch.

junova
28. jan 2017

@eliska13 Áno, tiež som čitala že depresia prichádza okolo 40 - tky. Čo ma ale prekvapilo, že je tu veľa žien, ktoré majú 25 - 30 rokov. Alebo majú 40 ale lieky berú už 10 rokov. Ja som pp dostala keď som mala 35 rokov, dovtedy som bola kľudný, šťastný človek. A to som prežila všeličo dovtedy a nezlomilo ma to. Prišlo to v čase, keď som bola v pohode Zatiaľ bojujem bez liekov. Verím, že sa z týchto ťažkostí všetky dostaneme. A veľmi rada na túto skúsenosť zabudnem🙂

1257
28. jan 2017

@junova súhlasím s tebou aj ja zatial bez liekov ale už od zajtra začnem brať.Dúfam🙂

junova
28. jan 2017

@1257 Tak nech ti pomôžu ;)

figa777
28. jan 2017

@junova mna to chytilo 3mesiace pred 43 a prvy krat to som ani nevedela co to je

janefonda
28. jan 2017

@junova mna prekvapil pp v 29.Velmi som sa zlakla, bola to hrozná skúsenosť. Tiež som dovtedy bola vždy plná energie, je pravda ze od detstva som bojko ,ale to je moja povaha. No a prišlo viac stresu, niečo čo som nemohla ovplyvniť a bum. Uplne prve pociatky uzkosti som zažila v druhom tehotenstvr, ked mi oznamili, ze mam akutnu toxoplazmozu. Nasledovali mnohe vysetrenia, odmietla som amniocentezu keďže sa už aj tak nedalo nic zvrátiť nakolko som bola v 24 tt. No a vyse troch mesiacov som brala denne 4 rozne antibiotiká , aby sa infekcia nepreniesla na dcerku. Ked sa narodila, robili jej mnozstvo vysetreni, našťastie je zdravá a šikovná. Len na mne sa to veľmi podpisalo. Ten strach, beznadej plač na dennom poriadku. A odvtedy už nikdy nebolo nič ako predtým. Do toho mojho prveho ataku sa mi to darilo držať ako tak na uzde. No a raz toho už bolo priveľa a moje telo to nezvladlo.
😢

simka1454
28. jan 2017

@janefonda vidím že vodnárok nás je tu dosť,ja som 25.1. a mám teraz 44 r.

simka1454
28. jan 2017

@janefonda vidíš a aj môj muž je vodnár a dokonca aj syn,

fivulinka
28. jan 2017

@janefonda a kolko mas vlastne rokov? ☺

simka1454
28. jan 2017

už niekolko dní v kuse ma bolí hlava,nie je mi dobre a zas ma preháňa,dnes som sa rozhodla že tolko liekov brať nebudem a uvidím ako sa to bude vyvíjať, veď už pomaly nevládzem,troška doma niečo upracem a hneď som unavená a dosť často aj hneď od rána sa cítim zle

mm103
28. jan 2017

@sahenka ja som mala zlom v štvrtom dokonca som dostala menší atak ale ukludnilo sa to...

mm103
28. jan 2017

@simka1454 simi považuj nad zmenou toho lekára... nech ti skúsi nastaviť jedny ad a jeden benzac .. sama nevysadzuj...

mm103
28. jan 2017

@timea179 timka ty sa máš ako? lieky ok?

junova
28. jan 2017

@figa777
@janefonda Keď ma to chytilo prvý krát tiež som nevedela čo to je. U nás v rodine sa nikto u psychiatra nelieci, nevedela som ani čo je benzáč a o antidepresívach som iba počula. Prvý krát to bola šupa, potom boli ataky slabšie až úplne prestali po čase. Všetky máme za sebou veľa zlého a telo si povedalo dosť. Pre mňa to bolo o to ťažšie, že som si nechcela pripustiť, že môžem mať psychicky problém. Veď som bola normálny pracujúci človek, ekonómka, na starosti som mala veľa účtov a milióny eur. Všetko mi sedelo do posledného centu. Normálne som sa starala o domácnosť, dve deti, otvorila som si živnosť. Hovorila som si, že to som teraz na jednej lodi so schizofrenikmi, ľuďmi s mentálnym postihnutím, autistmi? Veď ja som normálna. Potom mi psychologicka vysvetlila, že aj inteligentní ľudia môžu mať psychické problémy. Vraj uzkostami trpia inteligentní ľudia🙂 Veľmi túžim prekonať to úplne ale myslím, že mi to ide celkom dobre. Pracujem z domu, kamarátke chodievam strážiť doobeda keď potrebuje dve malé deti do 3 rokov. V pohode to zvladam a veľmi ma to s nimi bavi. Poobede sa zase venujem mojim deťom. Len občas ma napadne, či by mi ich kamarátka dala strážiť, keby vedela, že mám panicku poruchu. Asi viete prečo, predsudky sú tu stále voči ľuďom s psychickými poruchami.

savanas
28. jan 2017

@apolka77 ďakujem. Prosím aby si sa nehnevala, ale ja musím otvárať rany detstva, pretože od narodenia až do mojich 19 rokov, pokým sme neutiekli od tretieho otca, tak moja psyche sa chránila tým, že zablokovala mnohé citové prejavy. Vytvorila si mnohé škatuľky, v ktorých uchovala niečo a zaskladnila na neurčito, až asi dovtedy, pokým sa nenájde niekto, ako terajšia moja úžasná psychoterapeutka.
Manželstvo bolo až skoro smrteľnou skúškou a pochopením, že človek by mal byť vo svojom vnútri čistí a ak je to možné, tak mať nielen zahojene, ale kompletne do hĺbky vyliečené všetky bolestí rán. Je to len moja terajšia úvaha.
Moja psychoterapeutka otvára a lieči každú starú aj tú najmenšiu ranku, pretože moje psyche potrebuje pochopiť to všetko, prečo sa to dialo a kto vlastne som. Vždy mi povie, že je vo mne príliš veľa bolestí a že liečba bude kvôli tomu dlhšie trvať.
Od mojich 16 rokov až do mojej 40-tky, pokým som nestretol moju psychoterapeutku, tak som skoro uveril, že som nevyliečiteľný, a aj keď som mal syna, tak sa moje psyche začala natoľko blokovať voči citovým prejavom, že moja logika začala vyhodnocovať vnútorné vymieranie. Vlastne to už začalo byť tak zlé, že som urobil skoro niečo nenávratne, pretože moje psyche tela sa blížilo k bodu, keď by skončilo. A moja tvrdohlavosť býka by nedovolila, aby sa musel niekto starať o telesnú schránku mojej osoby, ktorá by bola len veľkou starosťou.

Posledný rok, predtým než som utiekol od ex., tak som v neprítomnosti ex. a syna si častejšie chytil do ruky nôž a praktizoval tak tri až päť vpichov do srdca, ktoré moja ex nechtiac ranila. A to veľmi kvalitným mohutným nožom na mäso, ktorý som pravidelnejšie ostril. Poznám dôkladne násilie tak ako s fyzickej, tak aj psychickej stránky a strašne ho nenávidím v akejkoľvek forme. A z manželstva aj vo verbálnej forme. Preto aj moji známy sú nekonfliktný ľudia a ostatných radšej obchádzam, pretože mi spôsobujú niekedy stavy, keď mám chuť si vytrhnúť z hrude niečo, čo neviem pomenovať, ale je to horšie ako bolesť.
Posledných 8 rokov som sa naučil za smiech pred všetkými schovávať moje skutočné „ja“. Okrem mojej rodiny, mojich víl a mojej terajšej psychoterapeutky málokto pozná moje skutočné ja. Vlastne ani moja ex. ktorá žila so mnou 18 rokov, nikdy nespoznala všetko, a možno preto ma nazvala chladným mramorom.
Viete, vy ženy ste úžasné, pretože znesiete väčšie záťaže, viem to, pretože videl som moju maminu a poznal som vecí, ktoré nepoznajú ani moji piati súrodenci. Ja sám vám závidím vášu vytrvalosť a zároveň je mi ľúto, že máte väčšiu citlivosť, kvôli ktorej zažívate častejšie vnútorné výkyvy.

timea179
29. jan 2017

@mm103 lieky mam zvysene davky,ale od vcera som total spava,neschopna cokolvek urobit,vcera to vyvrcholilo dnesok tiez nic moc.Zajtra idem prvykrat k posychol.dufam ze ma nauci nieco nove.pripadne sa vratim na nizsie davky lieku

timea179
29. jan 2017

@simka1454 ako hovori mm103.Jedny ad a jeden benzak.Mne je od vcera priserne,nespoznavam sa co sa to deje.Len sedim alebo spim.Takto uz nevladzem fungovat.

figa777
29. jan 2017

Ahojte baby co ste si davali ked vas bolel zaludok?

figa777
29. jan 2017

@simka1454 ahoj my sme tak vekovo rovnako liecis sa 1x a ak prehana hovori sa ze ad nesadli neni dobre a co beries a kolko

lentilka1234567890
29. jan 2017

@myska_lili neviem tetania aké príznaky má 😕

mia002
29. jan 2017

berie niekto antidepresiva a antipsychotika?môže sa to spolu?mám pocit že mne už antipsychotika nezaberaju .

eliska13
29. jan 2017

@figa777 cloveka prehana aj z nervov pokym mu zaberu lieky, ale moze to byt aj vedl.ucinok AD
u mna, ked preslo ranne prehananie som vedela, ze mi zabrali lieky

ivett311
29. jan 2017

Dievčatá! Nedávno som tu písala že cítim tŕpnutie brnenie na tvári, neviete mi poradiť čo mám robiť? Môže to byť než.ucinok Ad ale niečo iné?? K neurologicke idem až 6.februara 😞

fivulinka
29. jan 2017

@eliska13 aj u mna to tak bolo, ked prestalo ranne prehananie a mala som chut sa normalne naranajkovat, tak som vedela, ze lieky zacinaju zaberat

timea179
29. jan 2017

@ivett311 bud je to z psych.diagnozy ale kludne to moze byt neurol.problem

ivka1302
29. jan 2017

@figa777 😘🌺🌺🌺ahojte dievcatka Eliska ja som mala zle obdobie skoro tri roky uz je
@eliska13 ❤️😘😘🌺🌺🌺dobre aj ked este stale nie je perfektne rozhodne je to rozdiel ja som mala predpisane lieky myslim ze som brala alventu vtedy ale bolo to nieco hrozne zacala som mat z nich panicke stavy a velke uzkosti tak som ich vysadila. Potom som mala Laroxyl neviem ci je to na SK ale predpisal mi to doktor tu v Taliansku mala som aj trittico a este jedny kvapky uz si ani nepamatam co to bolo vsetko to bolo zle nebola som schopna normalne fungovat. 🌺🌺😘😘🌺Ked som volala mojmu lekarovi tak mi povedal aby som to nebrala. Vlastne ani nevedel co mi ma predpisat lebo som uzivala fakt len jednu max. dve kvapky rano a takto ma to polozilo. Rozhodla som sa ze to zvladnem bez liekov a ze ked moje telo takto reaguje na AD tak to zrejme nebude spravna cesta 😘🌺🌺🌺🤗🌸Mala som velmi zle dni ale teraz som rada ze som to dala. Ja mam stale pocit ze moje stavy depresie vychadzaju od zaludocnych tazkosti aj ked som citala ze ked clovek trpi depresiou tak ma aj zaroven zaludocne problemy ale zaroven aj problemy so stravou alebo alergie na potraviny mozu vyvolavat uzkosti a depresie. Robili mi len testy na lepok a to bolo dobre 😘🌺🌺🌺😘Chcem si dat urobit este vysetrenie na intolerancie a uvidim. Ked si davam pozor na stravu tak sa aj lepsie citim. 😘🌺🌺🌺❤️Vsetko je o zmene a uvedomenia si ze zivot akym sme zili doteraz bol sice fain ale nieco sme zanedbavali a nevsimali si to a aby sme si to konecne zacali vsimat tak sa nam to ukaze v plnej krase menom depresia 😘🌺🌺❤️

myska_lili
29. jan 2017

@ivett311 ked to mam. Hlavne pri pere. Bud to prejde do pol hodky ked nie. Vyriesi to za mna neurol 😔

eliska13
29. jan 2017

@ivka1302 tak to si velka hrdinka super😁ano bolo Ti este horsie,ked si zacala brat tak to byva a mozes byt na seba hrda, ze si to zvladla,lebo su to stavy velmi neprijemne.
Ides na lyze?u nas uz druhy?mesiac mrzne strasne ma toto pocasie deprimuje uz chcem jar turistiku, sadit kvety🙂ideme sa aspon korculovat po 15 r sa idem na ne postavit asi bude sranda🙂)

ivett311
29. jan 2017

@myska_lili beries ad?

janefonda
29. jan 2017

@fivulinka este par dni 30 a potom krásnych 31. 🙂