Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@coco2018 no neviem ci som mala take obdobie ze som bola uplne v pohode, ono to uz nikdy nebude. Ja som sa k tej uzkosti ani neviem ako dostala, detstvo som mala uplne super, vydala som sa ked som mala 21, porodila dve deti vsetko bolo super az niekedy v 35 som zacala pocitovat strach zo vsetkeho, bala som sa ist sama do obchodu atd... ved to viete jak to je. Prislo to z nicoho nic, mam zdrave deti, super manzela, byvat mame kde, prote nie je dovod na paniku, strach, uzkost a predsa nou trpim, horsie na tom je ze syn zdedil asi povahu po mne, tiez je utiahnuty, neprebojny, nebude sa hadat, vzdy ustupi on, hoci aj vie ze ma peavdu, dusi to v sebe. A toho sa bojim ze to skonci pri nejakej uzkosti alebo nebodaj depresii.Ma 26 studuje na VS, dcera ma 23 ale ta je uplne ina povaha, povie ci si mysli, nenecha sebou manipulovat, tiez este studuje na VS.Proste vedieme taky normalny zivot az na tu moju uzkost, dodnes som nenasla odpoved ,preco ja co som zle urobila ze ma to postretlo, Ale odpoved nepoznam.
@eliska13 V tom mas pravdu vsetko privelmi riesime, a aj tak to neovplyvnime, vsetko bude tak ako ma byt ,akurat sebe skodime. Ja to viem si povedat ale mozog to nie a nie prijat.Moje deti tiez studuju ale len 60 km od bydliska, ked spomenuli ze by sli studovat dalej od domu uz som bola v pozore ze nebudem ich mat pod dozorom a uz to vo mne pracovalo. Ano aj tie myslienky dokoncia skolu, najdu si robotu, dobre si vyberu partnerov atd... a to vsetko riesim aj ked viem ze to nieje v mojich silach to opvlyvnit.Ja viem ze by som nemala riesit veci ktore neviem opvlyvnit ale co urobim ked ta moja sprosta hlava to stale riesi.
@eliska13 ja posledné týždne tiež nejdem s vrchným nad 90... :/ zelený čaj pijem veľa, tak uvidíme, čo s tým...
@coco2018 rodinu mám, som ženatý a máme dve deti 🙂 za chvíľku (v máji) budú mať 2 roky a jeden rok 🙂
Žena sa ma snaží chápať, ale občas mi to vyčíta, je pravdou, že ona to veľmi nechápe... :/
Chodím k psychiatrovi pravidelne, poslal ma aj k psychologičke, u ktorej som bol ako dieťa na sedenie, tak uvidíme, ale môj psychiater sa pohráva aj s myšlienkou hospitalizácie... Užívam teraz, Sertralin, Atarax, Rispen, ale zaberajú iba tak čiastočne...
Pracujem, o to horšie, že v kolektíve, ale plánujeme sa so ženou vymeniť na materskej, lebo mne by vyšla väčšia a jej približne rovnaký plat a navyše, kým neprišli deti, tak som študoval a zároveň sa aj živil zmením a to môžem robiť aj z domu... 🙂
@doriancorvo a cítiš sa na materskú? Je to zodpovednost s vyčerpávajúce. Potom mas dobru manželku ona to ani nemôže pochopiť, pochopí len ten kto to zažil alebo prežíva. Tak si toho mal cela skola a práca. A išiel by si na hospitalizáciu? Preco ta chce hospitalizovať? Sertralin som užívala aj ja na uzkostnu neurozu pomáhal vcelku fajn no vsetko sa vrátilo. Psychoterapia ti može pomôct ken nájdi vhodného terapeuta.
A skúšal si aj nieco ine?
@coco2018 na to sa cítim, už som bol s deťmi aj dlhšie doma, keď žena bola chorá...do nemocnice by som šiel, ak by som nemal deti, alebo aspoň, ak by boli staršie...hlavne kvôli sebapoškodzovaniu, ale teraz sa mi to darí ovládať...idem sem do mesta, tak uvidím 🙂
Myslíš lieky? Zatiaľ nie...
Baby a neskusali ste vysadzovat po tretinke...ja som vysadzovala skoro pol roka...vydrzala som bez rok a pol ale podla mna sami to vratilo lebo som kratko len rok brala....inak to vysadenie som zvladla celkom ok vzdy bolo tyzden zhorsenie a potom sa to vyrovnalo....ten serotonin sa musi tel naucit sam produkovat....ale su rozne dovody depresie..ja mam pocit ze mne prve tehotenstvo narusilo hormonalnu rovnovahu a odvtedy si telo nevie sam produkovat serotonin. Dovtedy mi ma nic nerozhodilo...
Môžem sa niečo spýtať no prosím neodsudzujte ma hneď 🙂
@doriancorvo myslim ine ako psychoterapiu a lieky.
@eliska13 je pravda ze keď je matka liečenia antidepresivami navštevuje psychológa a psychiatra tak jej môžu dieťa vziať ja síce psychiatra nenavstevujem len psychológa ale ten mi povedal ze vraj mam depresiu a mam prestať kojiť a zrejme by bolo vhodné nasadiť antidepresiva... Kojiť som prestala cítim sa o 180stupnov lepšie proste cítim sa tak ako kedysi tak si myslím ze lieky nie sú potrebné ale táto informácia co mi známa povedala ma riadne vystrasila normálne sa bojím ísť na druhé sedenie k psychológovi bola som tam len raz zatiaľ
@matag ja som este nezvyšovala ja som bola na minime aj teraz. No neviem ci nebude u mna potrebné navýšiť alebo zmeniť liečbu. Ja napriek to u ze spím dobre som cez den unavená ospalá a raka nečinná. Ako sa ti prejavuje derealizacia? Ja mam problém skôr s myšlienkami preco som tu, aky to ma zmysel keď som v takom stave. Do kedy to takto vydržím, obviňovanie samej seba ze sa nedokážem uvoľniť a tešiť zo všetkého z dieťaťa manžela.... a strach zo samovraždy.
@coco2018 nie, to nie, chcel by som zase začať s nejakými aktivitami, čo som robil aj predtým, hlavne sa vrátiť k umeniu, športovať, dokončiť projekty, ktoré som mal rozbehnuté, alebo začať niečo úplne nové, skúsiť napr. jogu, ale ja potom mám výčitky, že ten čas som mohol venovať rodine a takto ich ochudobňujem...
@eliska13 neviem, mám aj vysoké nároky, ale aj v detstve, keď mi umrel brat, tak som si vyčítal, že umrel on a nie ja, niekedy mám tie pocity aj teraz...deti mi pomáhajú sa upokojiť, hlavne, keď som a nimi sám 🙂

@coco2018 ja beriem Alventu 150 mg, ked zabrali tak som bola v pohode ale taky vnutorny strach mi nepresiel nikdy. Ale teraz ked som znizila a navysila tak vobec nie som v pohode. A predtym si nemala ziadne AD alebo az teraz si zacala?