Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@lanitram Ked Ta citam, tak iba hlavou prikyvujem. Ja sa liecim cez rok a aj dost k tomu citam a mam pocit, ze existuje povaha, ktoru nas vela zdiala. Taka dobrosrdecna zena, mila, citliva, vzdy pomoze, vela sa snazi, chyba jej sebavedomie, je rada, ked ju chvalia, nepusta sa do konfliktov, vela premysla nad vecami, okolie ju nie celkom chape... Nemusis brat lieky, ale urcite skus terapiu. Aspon sa z tej bolesti vyrozpravat, bude Ti lepsie. Neviem, ci mas strazenie, ale take male babatko by si mozno aj mohla vziat so sebou. Ak ostanes sama doma zatvorena, bude iba horsie, hovorim z vlastnej skusenosti. Ja som tiez dlho nastojila, ze mi vlastne nic nie je a iba som tym stratila cas. Urcite vyskusaj nieco, same to bohuzial neodide.
@slavkasobanska možno to nemysli zle len chce, aby si mala nejaký cieľ, nakopnúť Ta.vies, že keď Ti minule povedal, že chodíš malo von spravila si 7000?či koľko krokov😂
@patricia_b spánok je najlepší.Mna dnes syn zobudil o 04:30, že niečo ťuka v izbe už som nezaspala dnes som strašne zlaaaa.A bol to kotol ako zapol, vypol.....
@patricia_b liekom sa nebránim, len sa bojím, že nepomôžu. Nemocnicu som vysvetlila prečo odmietom a druhým dôvodom prečo ju odmietam, kam by som dala dve malé deti?? O terapii uvažujem, ale už je neskoro nad ňou uvažovať, keď o necelý mesiac odchádzam konečne za mužom.
@eliska13, ďakujem ti opäť za tvoje citlivé reakcie, mám pocit, že si ma plne pochopila. Ja nemám nikoho iného okrem maminy, len ona robí na smeny a má dosť svojich zdravotných problémov, nechcem ju zaťažovať svojimi. Mužovi rodičia sú obaja mŕtvi, ani ja ani on súrodencov nemáme, sme obaja prakticky samy. Navyše on má auto so sebou v cudzine, ja bývam na dedine, neviem si ani predstaviť akoby som chodila minimálne s malou niekam bez auta do mesta. Viac je toho proti mne, ako za. Liekom sa nebránim keby som uverila, že mi pomôžu. Ale keď aj tu to čítam, ako nie vždy lieky zaberú, strácam nádej. Moja dobrá vlastnosť? Myslím, že obetavosť a tolerancia. S mužom máme idylický vzťah práve vďaka tomu, že sa obaja navzájom tolerujeme a obetujeme sa jeden pre druhého, lebo ani jemu sa nežije ľahko samému tak ďaleko od nás. Zajtra ak nájdem v sebe silu zavolať doktorke, zavolám. Takto mi pomáha aspoň keď sem píšem, hoci viem, že niekoho to môže obťažovať, alebo to vyzerá, že nič nechcem skúsiť. Nie je to však pravda. Doma sa pozerám na dve krabičky Sertralinu čo mi zostali a rozmýšľam, či si ho dať. Keď som ho totiž vysadila, doktorka mi sama vravela, že keby som pocítila zhoršenie psychického stavu, mám ho opäť začať užívať. Len hľadám stále v sebe silu zvládnuť to sama.
@lanitram ani ja som nemala kde nechať syna, ale išlo mi zdravie, moje aj jeho .... nejaké uvolnivacky? Mne pomáha teľaciny music, dám si masku na oči a relaxujem pri tom, neskutočne viem pri tom vypnúť
@lanitram presne moja povaha..brala som to ako zlyhanie,- depku, lieky...ale uz na to kaslem, beriem lieky 3 roky a som happy..😝 dokonca mam sem tam pocit , ze este lepsie ako pred tym lebo uz konecne neriesim hocijake blbosti non stop..musis to zacat riesit urcite a uvidis, ze to bude dobre aj ked teraz mozno nicomu pozitivnemu neveris..❤
@eliska13 Ahoj ano byciklovala som od toho ma boli pomedzi nohy od sedadla, a pracu nemam sedavu praveze ja mam fyzicky narocnu ,robim v kuchyni, vies aka pridem domov utahana robime 5 a mame 400 deti. A to uz robim 20 rokov a telo to uz dava najavo chrbtica ,nohy ,ruky vytahane az po zem, no ale co uz mala som sa lepsie ucit , tak by som tazko nerobila.Ja prave od rana som akcna ,ku veceru som uz na totalku.😢
@patricia_b a komu si teda nechala syna? Ja mám však doma bábätko ktoré bude mať len 4 mesiace, to sa ťažko necháva len tak niekomu a na tak dlhú dobu ako je doba niekoľko týždňov.
@pandravachrusta toto by som potrebovala, prestať riešiť blbiny, lebo si všetko príliš pripúšťam a hlavne neviem povedať nie, čo moje okolie niekedy dosť zneužíva. Celý život som tak nejaká ustráchaná, ani v podstate iná byť neviem, bolo by skvelé, keby sa mi hladina v mozgu tak upravila, že by som bola happy 🙂 Ty berieš pls aké lieky?
@sylvia30 ďakujem za reakciu, túto možnosť mi moja doktorka ponúkla na poslednom sedení minulý týždeň, ale musela som odmietnuť, pretože rok a pol budem mimo SR ☹ Po návrate ak mi bude stále na prd, sa na to určite dám. Je mi ľúto, že sa ti pohoršilo. Lieky nezabrali? Toto je presne dôvod, prečo sa liečby bojím ☹
@sylvia30 nemám len z psychiatrie,čo chodím každý mesiac...ja som tam aj napísala že mi nezohľadnili aj ostatné diagnózy ktoré mám a sú dosť závažné...potom môžem dokladovať z psychiatrie čo chodím..
@sylvia30
@eliska13 áno, áno som Martina a odísť mám do Poľska, úplne na sever až ku Gdansku. Manžela mám vojaka, veliteľa, podpísal kontrakt na tri roky. V lete tam už bude dva roky. Ja som mala odísť s ním, ale naskytla sa mi výborná práca po materskej a rozhodla som sa pre ňu. Kým som chodila do práce, bolo všetko super, ale akonáhle som otehotnela a ostala na rizikovom začala som sa strácať ja ako osobnosť a začali ma meniť úzkosti. Až som tam, kde som. Cez to všetko sa ešte vždy dokážem tešiť zo života, svoje deti nadovšetko milujem. Len sú dni ako je tento dnešný, kedy som totálne na dne. Ja mám pocit, akokeby som sama seba potrebovala týrať, pretože práve keď mám byť najviac spokojná a šťastná, musím sama sebe ubližovať. Nechápem tento svoj postoj, snáď keď sa z toho Poľska vrátime, bude namieste chodiť na terapie. Ak sa dovtedy veci nezmenia, čo dúfam, že lieky mi pomôžu.
@lanitram malý ostal s partnerom, ktorý mi stále vykrikoval, že chce testy otcovstva, lebo malý nie je jeho ... cez deň mal opatrovanie a poobede bol s partnerom ... partnerovi tak na mne záleží že ma bol až raz pozrieť v nemocnici, bolo to ťažké, ale musela som vydržať pre dobro malého
@patricia_b a pomohla Ti nemocnica?
@1andrea111 pomohla, nasadili mi liečbu a pravdupovediac som si oddýchla od stereotypu a chlap konečne pochopil, že ma doma zdravé, bezproblémové dieťa
@lanitram ja beriem Citalopram 20mg..a praveze sa mi zda ze tieto lieky na mna ucinkuju tak, ze neobraciam kazdu blbu myslienku z kazdeho boku, z hora nadol ..ale ako pride tak aj odide..a samozrejme aj skusenost, zakazujem si to a presmerovavam myslienky ze idem rychlo nieco robit a tak...
@slavkasobanska a co sa tam deje v liečebni, čo ti povedali dievcata

@lanitram určite zavolaj doktorke...vieš ty si tak odporujes ako ja😂myslíš si, že nie si silná, nič nezvládas, malo si veríš a si sama na 2 deti.Su ženy, ktoré by ani "nepustili" muža do zahraničia, lebo by to bez neho nezvládli, fungujes deň čo deň s deťmi a je toho dosť čo treba porobiť, nepodceňuj sa.Ale to je takým našim "chorým" skresleným zmýšľaním myslím podľa toho čo píšeš, že takú miernu depresiu ci uzkost mas.Myslis si o sebe samé negatívne veci niekedy sa len tak v duchu pochval aká si šikovná.Mne, keď bolo najhoršie som si iné nehovorila len nič si nedokázala, všetci sú šikovnejši, zo všetkého si hneď vystresovaná, samej sebe som robila zle!
Odkiaľ si, ak môžeš napísať?máš aspoň rodinu svokru niekoho po ruke?
Veď to neznamená, keď zavolas doktorke, že hneď Ti dá lieky možno sa len porozprávate, pošle Tá na terapiu k psychologicke.necakaj sama sebe spravíš zle.