Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?
Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara
@eliska13 mám psychológa,taký mladý,..moja išla do dôchodku,..
@eliska13 skusim to kuk v telke, dakujem za radu. Ano, lieky som brala na konci tehotenstva kym som neporodila a nezacala kojit. Vtedy som mala uzkosti a paniku z toho, ze som sa bala, ze nebudem milovat druhe dieta ako prveho syna a vsetko okolo toho. Mala sa narodila, celila som teda situacii zoci voci a bolo dobre. Na jar som mala podobne stavy ako teraz. Menil sa cas, dni sa velmi podobali tym jesennym, tak som celu jesen a koniec tehotenstva akokeby prezivala znova. Znova som brala mesiac lieky. Lenze vzdy mi po nich bolo akurat horsie. Nic neriesili. Benzaky doma este mam. Dam si vzdy, ked mi je najhorsie. Dnes cely den citam knihy o uzkosti, pocuvam podcasty, kukam videa na youtube a ako barlicka to pomaha. Ja si plne uvedomujem, ze problem je v mojej hlave a ze zrejme opat potrebujem celit svojmu strachu a to tak, ze cim skor odidem za muzom s obomi detmi. Potom sa uvidi ci to zvladnem, alebo nie. Moja sprosta povaha ma nuti trapit sa pre vsetko, riesim v mysli stale moju mamu, bojim sa o nu atd. Terapeutka mi zakazala citat na internete diskusie o psychickych poruchach, lebo aj toho sa bojim a ja naopak si to zase kazem, pretoze chcem bojovat s tym strachom. Sama neviem co je lepsie. Ci sa tomu vyhybat, alebo citat ako citam. Asi by som potrebovala fakt vypnut, byt aspon jeden den bez deti, bez starosti, ale zial to realne nie je. A som presvedcena mozno bohuzial pre mna, ze s tymto by mi lieky nepomohli ked poznam vsetky priciny svojich strachov ☹ Ale dakujem za reakciu.
@slavkasobanska dakujem za podporu. Tazko je to s nami. Malokto uveri, co sa v nas odohrava, ako sa citime. Zdravi ludia to nikdy nepochopia. Ja to vidim sama doma. S mamou mam velmi blizky, uzasny vztah, ale pochopenie pre taketo stavy ako ja prezivam nema, pretoze ona je silna osobnost, presny opak mna. Detto moj muz. Vidim, ze vypocuju, aj akoze povedia slova utechy, ale vycitim, ze to nechape ani jeden z nich. Tak tazko je potom hladat oporu v najblizsich ludoch, pretoze kto toto neprezil, nikdy nepochopi. Ja som do minuleho roka bola taka ista, nemala som ani tucha o psychickych problemoch, kym ma to neprevalcovalo a zostalo to vo mne ako trn, ktoreho sa nejdem zbavit. Drz sa Slavka.
@lanitram napíšem ti skúsenosť mojej dlhoročnej kamošky, s ktorou som sa stretla tento týždeň po štyroch rokoch. Za ten čas sme o sebe nič nevedeli. Keď mi teraz povedala, že 3 roky brala AD a xanax a rok neberie nič, skoro som odpadla. Ona bola vždy veselá, nad vecou, vždy si vedela poradiť. Napriek tomu ju jej život prevalcoval a dostala panickú poruchu. Proste, choroba mami, smrť otca, manžel dlhodobo v zahraničí sa podpísali na jej zdraví.
Pointa je tá, že sme sa obidve zhodli v Tom, že práve vďaka AD a tomu, že naše prežívanie bolo a u mňa ešte aj je otupene AD, sme znovu dokázali dostať svoj život pod kontrolu a získať pevnú pôdu pod nohami, aby sme sa mohli odraziť z dna.
Píšeš, že si lieky užívala len mesiac a nepomohli ti. Mesiac je ale veľmi krátka doba na to, aby ti bolo lepšie, dokonca, väčšine z nás bolo ešte horšie na zaciatku. Ale ja za seba a za tú kamošku musím napísať, že bez liekov by sme to nedali.
@lanitram ja to mám tak isto v rodine,máme to spoločne,ale sme tu ,aby sme si pomohli navzájom,neboj .treba veriť ..
@sylvia30 vidim, ze kamoska prezila kopu podobnych situacii, ako aj ja. Ja som bola este donedavna uplne v pohode. Uzkostlivejsia som bola vzdy, vzdy som si veci prilis pripustala k telu, ale dokial som nevedela o panike a uzkostiach, vedela som to riesit asi ako vsetci ostatni zdravi ludia. Az do toho spominaneho minuleho roku. Dva roky mam muza prec. V Polsku. Domov chodi 2 krat za mesiac, cize som chodila do roboty, venovala som sa synovi vo vsetkom sama. Kym to bolo takto, vsetko bolo ok. Az kym som neotehotnela, nezostala na PNke a zrazu sama s prilis vela myslienkami, som sa dostala do stavov uzkosti a paniky. Moja doktorka nebola k liecbe naklonena, ale v tom cas som sama ziadala AD. Dnes si aj to vycitam, ze som tym mohla malej na konci tehotenstva uskodit, lebo je to velmi nekludne dietatko ☹ Psychiatricka mi vzdy vravela, ze ja som uzkostna povaha, ze sa musim prijat aka som a ze lieky nie su pre mna riesenim. To iste som zazila aj pri terapeutke. Uspokojila som sa. Dokazem zvladat mierny stres, ale ked sa toho nakopi prilis vela, ako v tieto posledne dni a ja nemam ani chvilu oddychu, asi to dolahlo a prepuklo v celej sile. Aspon v tom mam stastie, ze ako rychlo sa dokazem vyhecovat a dostat sa z uzkosti do paniky, tak takisto rychlo ked sa niekomu vyzalujem, nieco pozitivne precitam, dokazem upokojit. Preto sa snazim pracovat sama na sebe. Bojim sa, ze lieky by nic nevyriesili. Dakujem vam baby, ze tu ste, ze tu mozeme zdielat svoje trapenia. Ja som to tu uz asi viackrat pisala, ale mne sa tak ako dnes, vzdy ulavi ked ma niekto podpori. Vdaka za vas vsetky🙏🙏🙏
Ahojte dievcata mne sa konci dofca zajtra cestujeme domov.Zvladla som to vyborne,dokonca som vysadila xanax. Mne tie AD zabrali super a tiez si myslim ze bez nich by som sa z toho nevyhrabala.Skusala som to 3 mesiace len s prirodnymi liekmi,sportom,terapiami ale nepomohlo.Uvidim ako to pojde dalej.Majte krasny den.
@eliska13 presne, som hrozny perfekcionalista na vlastnu skodu. To ma hned psychiatricka odhadla, ani neviem vlastne z coho. Mozno mas pravdu s tou malou, ale vycitam si to dodnes. Chuda absolutne si nezasluzila, aby som sa cele tehotenstvo kvoli nej stresovala. Mozno prave ten stres sposobil aka je, ani nie tak lieky. Tazko povedat. Syncek ten je uzasny a vzdy aj bol. Kludne, pohodove dieta, asi ako tvoj. Uz ina nebudem. Musim sa fakt naucit akceptovat sa a neriesit veci, ktore zmenit nemozem. Len keby mi tak nebolo vsetko luto. Nestastia inych vidim hned na sebe ☹
@lanitram neviem, či tehotenstvo nejako ovplyvňuje prvé mesiace života detí..prvé tehotenstvo so synom bolo pohodové, užívala som si ho, keď sa syn narodil, bola to jedna katastrofa, nikdy nespal, neustále vyžadoval pozornosť, bolo to velmi náročné obdobie..druhé tehotenstvo s dcérou bolo oproti prvému hrozné, opakovane som ležala v nemocnici, neustále mi hrozil potrat, nepriberala ani malá, ani ja, keď sa dcéra narodila, bolo to zlatíčko, v kuse spala, vystačila si sama so sebou, dokonca som si pri nej spravila výšku, bolo to také slniečko,..takže sa nenič vecami, ktoré už nevieš ovplyvniť..teš sa z prítomnosti a užívaj si deti, lebo keď prídu do puberty, so smútkom zistíš, že ťa už potrebujú len na uvarenie, opratie, nákupy a upratanie 😢
Máte nejaký grif,ako sa rychlo dostať k psychiatrovi (okrem možnosti,že pockam sanitku na kolajach....,lebo sa mi javí,že to je asi jediná cesta.....)? Dnes som obvolala 4.Prvi traja neberú nových,4-tý mi dal termín v decembri! Zostala už len jedna s prisernymi referenciami.....
@mekicom aj mňa to napadá, len Dr., že netreba, ale predtým (3-4 týždne dozadu) mi bolo lepšie, týždeň pred MS to začalo a trvá to už tie 3-4 týždne. Opäť ma to začína vytáčat, som z toho podráždená, ja už neviem, či tetania, či psychika alebo ebodaj chrbtica, ale neviem, či by mi mravencenie celého tela mohla spôsobiť chrbtica, aj podľa mri to vraj nebolo nic hrozne
Ahojte kávičkárky...no ja som včera spala bez liekov na spanie,dala som si magnézium a tak som si dala do hlavy že to lieky na spanie a funguje..uvidím dnes ..
@eliska13 aj u nás je teplo,teraz pod mrakom ,ale strašne dusno ..
Mne pomohlo skupinove cvicenie vo fitku.spoznala som nove zeny a pri cviceni som myslela len na to ako to dam a na dieta som vobec nemyslela a tesila som sa na neho po hodine potenia sa
@slavkasobanska Unas teraz taka burka ,hromy ,blesky ,este ze som stihla sa vratit z mesta, ale taku strelbu uz dlho nepametam , bojim sa.....ako keby koniec svete isiel.😢
@ivka185 u nás nič ..ale dusno je

Ahojte,no som bola na terapii a povedal mi že ťa hlava ma môže bolieť aj z nových liekov na spanie čo beriem,tak som volala doktorke,že aj tlak mam vysoký,tak že ich mám vysadiť,a nič mi nedala namiesto nich ..tak skúsim ako som mala v nemocnici a uvidím .len dúfam že budem spať ..strašne,ako pokusny králik, a myslím že už má nervy zo mňa že mi to stále nerobí dobre..