icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

veriine
17. júl 2020

@apolka77 a schytala akoze z nervacenia tie uzkosti alebo myslis toto čudo, ze je z toho??
Ano, ako pises, vlastne neviem kolko je realne hodin, aky je den, mesiac (to v mobile pozriem, ale taky nijaky pocit a definicia toho udaju nie je), nemam ani ziadne myslienky, nedokazem sa sustredit ani 5min na nic, moje ruky nutim vobec nieco aby spravili (ale akoby ma nepocuvali, ze 4 veci naraz neodnesiem, lebo 4 veci vidim, ze musim zobrat), nedokazem rozmyslat, nepamatam si ani co som robila rano, a ked aj silno rozmyslam a spomeniem si, je to take vzdialene, ako keby to bolo mesiac dozadu a nie rano, casovo si neviem nic rozplanovat - napr.ze musim nakup spravit a aj tak sedim na gauci a prejde hodina a ja nic, neberiem sa, a aj ked pridem do obchodu a idem po nejaku vec rozmyslam, naco mi je akoze a ci ju potrebujem, nedava mi to zmysel kupit to...atd, vidim akoby tak zahmlene, nehovoriac libido nulove-vsetko necitlive, a aj zavraty. Ked som volala, vsade terminy skoro ziadne, jeden som si teda dala na koniec augusta, ale akoze dalsie tyzdne asi nedam v takomto stave, a neviem uz co spravit...

apolka77
17. júl 2020

@veriine skus zatial poziadat obvodnu o ukludnovak typu lexaurin, neurol ... lebo zas AD kym zaberie dalsie tyzdne a na zaciatku mi to este zhorsili...
Mna popri tomto stave este panika chytila ze som sa bala von chodit mi tam bolo na odpadnutie, nohy sa podlamovali..ja som tak fungovala rok kym som bola ochotna brat AD...som si myslela ze to prestane...
Ja som to mala z dlhodobehu stresu

veriine
Autor odpoveď zmazal
eliska13
Autor odpoveď zmazal
veriine
17. júl 2020

@eliska13 ok ale ako to nastartovat spat? A neurolog co? V podstate mri robene, 2x, v poriadku. Neviem co neurolog by viac, ale isto len ze ist ku psychiatrovi (tie paniky som mala, aj som pracovala s nimi...je to na dlhsie rozpravanie). Ale zvladala som ich, ataky uz skoro nulove posledny 1,5r, to len kde tu ako taky "duch" to chcelo zo zadu na mna skocit, a vzdy som to v hlave odmietla a nejaka silna ataka neprisla uz. Ale mesiac dozadu som sa fakt vynervovala, tomu predchadzal stresovy rezim kvoli partnerovi (uz vlastne ex) a asi som sa vytocila do nepricetnosti v strese, dva-trikrat, az buchli za nim dvere. A o 3dni takato vec...take odpojenie (nie je to ani deperka, ani derealka doslova). Postupne sa plyzi viac a a viac nespavost, unava nikde, nech aj nieco fyzicky skusam robit, akoby hlava neprijimala to, ze fyzicky nieco aj robim, samozrejme pretazovat sa nejdem, lebo si uzeniem este nieco fakt horsie.
Takze neviem - neurolog - vie/ dokaze pomoct nejako??

eliska13
Autor odpoveď zmazal
apolka77
17. júl 2020

@veriine tak mozno to bude nieco ine ako mam ja ale odpoved ti da jedine odbornik, suhlasim s
@eliska13 pytaj sa k psychiatrovi ako akutny stav, lebo aj si.
Ja som sa u obvodnej tak zrutila, ze poslala sestricku nech ma hned berie o poschodie vyssie k psychiatricke ako urgentny stav takze som nic necakala..
a to vobec nezaspis ani na 3 hodiny?
ja zas naopak stale unavena len by som spala..kazde rano som sa budila s nadejou ze tento zvlastny stav pominie ale nic sa nedialo..hlava ako vo sne mimo mna..ani neviem ako som vydrazala rok takto existovat, lebo ako pises nikto si nic nevsimol no vnutri som ale uz bola na pokraji sil...
ukludnovak som myslela, zeby ti pomohol zaspat..
no prve AD mi zabrali ale dost dlho to trvalo az po pol roku som sa citila ako zdrava..
beriem paroxetin...s prestavkami uz cca 8 rokov...2x som sa pokusala vysadit ale vzdy sa mi tieto hmly vratili cca po 4 mesiacoch...

veriine
17. júl 2020

@apolka77 nie, to mas take ako ja, ano ako vo sne, a nevies proste ani zabit cas, lebo sa nedokazes na nic sustredit, ani na TV, ani na knihu/casopis, ani FB lustrovat, a ked mam nieco citat, tak precitam 5-10 slov a uz mi vypadne sustredenie a ked to dam od zaciatku tak to je opat sa dostat len po 10 slovo, lebo to mozog nebavi (sa tak rozhodne), neviem to volou ovladat, a tak dalej so vsetkymi beznymi cinnostami, je jedno co to proste je.
Ak si to mala rok, tak ako si uhrala to zrutenie? 😀🙏 Lebo ked poviem, ze to mam mesiac, takyto stav, co vyzeram, ze mi nic nie je, tak urgent pre nich nebudem 😕😢

apolka77
17. júl 2020

@veriine no u obvodnej som to uz praveze neuhrala,,vsetko to tam vybuchlo..pretoze pre mna cakat kym pridem na rad bolo peklo,..bolo mi tam hrozne zle, kazdu minutu som tam odpadavala teda myslela som si ze uz som dole..potila som sa, busilo mi srdce, trplo mi telo, hlava sa tocila,,,ludi som ani nevnimala ako v zlom sne ( takto som sa napr. citila aj v obchode ked trebalo cakat v rade, oblieval ma pot, vsetko sa so mnou tocilo, hrozne stavy)
.. no ale u tej dr. uz som mala na male ze uteciem odtial ked ma zavolala sestricka dovnutra..z tolkeho napatia a stresu som si sadla na stolicku a revala jak blbec ze uz nevladzem takto zit...vsetko som jej povedala ako sa citim a hned mi povedala ze je to psychickeho povodu a mala pravdu...u mna sa tiez vylucila ina pricina..a kedze mi AD zabrali tak je to jasne..

s tym citanim knih alebo casopisov ano presne nevedela som sa sustredit citala som jednu vetu aj 10x..
dlho som rozmyslala ako opisat tento stav aby to dr.pochopila, no ja som sa citila asi tak ako ked vybuchne bomba v akcnom filme tlakova vlna ma hodi 10 metrov a ja som hlucha a ako vo sne nadalej, pricom vsetci ostatni sa uz spamatali, len ja chodim po tych ruinach a hladam sama seba ...citila som sa ako vo vojne..
u mna sa priklanam k nazoru ze moj mozog uz siel fakt na nejakom nudzovom rezime...

sylvia30
17. júl 2020

@veriine inak, na ten začiatok ti môže AD napísať aj obvodná, kým sa dostaneš k psychiatričke

sylvia30
17. júl 2020

@veriine tie stavy čo opisuješ, niečo z toho som mala na začiatku aj ja, nevedela som sa sústrediť, nič som si nezapamätala, ako by som vypla, mne dr. hovorila, že mozog je preťažený, nestíha, že postupne sa to spraví, napr. čítať som nedokázala snáď aj pol roka

veriine
18. júl 2020

@sylvia30 ale to mi ako nastavi? A s kym prehodnotim stav, ak by mi bolo blbo, ci zle?

sylvia30
18. júl 2020

@veriine predpíše ti AD, s ňou budeš riešiť ako ti je, kým pôjdeš psychiatricke

veriine
18. júl 2020

@sylvia30 a co mozem cakat od tych ad, ako zhorseny stav? 😒 ja sa bojim, ze mi prepne doslova...😢

sylvia30
18. júl 2020

@veriine no, ja som mala úzkosti, nespala som, po dvoch týždňoch sa to začalo zlepšovať, brala som benzace (upokojujúce lieky), aby som to nejako zvládla.....ale je to individuálne, v niekomu je lepšie, niekomu horšie a u mňa je spánok hlavný problém, ktorý má dohnal k dr.

veriine
18. júl 2020

@sylvia30 akoze uzkosti a nespala si z tych AD? A z AD sa upravi aj spanok? No lebo toto je uplne ze uz postupne ten posledny mesiac s tym spankom, v tej hmle to presne ide ako na nudzovy rezim ale ze vsetko

sylvia30
18. júl 2020

@veriine ja som nespala aj predtým, preto som sa začala liečiť......áno, AD upravujú spánok.... skús tú obvodnú, kým pôjdeš psychiatricke, musí to byť pre teba veľmi vyčerpávajúce

veriine
18. júl 2020

@sylvia30 Ja v tej hmle neviem racionalne uvazovat, proste si myslim, že ma odpali az tak, ze akurat budem len sadiet, knisat sa a bude mi tiect slina, ze sa neosprchujem, neumyjem, nebudem sa vediet najest, nie to este si ist nakupit a varit akoze...proste ako po nejakej mozgovej prihode sa bojim, ze ostanem z nich 😖😒

slavkasobanska
18. júl 2020

Ahojte kočky no ja by som len spala no snažím sa vždy niečo robiť ,teraz som robila taký nový _ vymyslený koláč

slavkasobanska
18. júl 2020
apolka77
18. júl 2020

@veriine a teraz ked sem pises mas tiez tu hmlu?

kajkag
18. júl 2020

@slavkasobanska vypada super🙂

slavkasobanska
18. júl 2020

@kajkag ďakujem aj je výborný

veriine
19. júl 2020

@apolka77 ano, ja ju mam v kuse odvtedy, co na mna prisla (na zaciatku juna)

veriine
19. júl 2020

@apolka77 ja som to myslela na AD, ze ked mi do tohto stavu nasadia AD (ten vyssi prispevok, ze budem odpalena hentak ako opisujem z nich uz potom uplne), ze mi AD zhorsia hmlu a celkovo stav, ze hentak ostanem az nevladna

bubu62
19. júl 2020

@veriine 😂😂po mozgovej sa z toho aj vyližu ľudia,som to zažila,bola som pri mozgovej a teraz jej nič není,uzavrelo sa to ako slabá mozgová príhoda a žena robí všetko ako doteraz,len mne z toho preplo,tak to už volám ja,ale čo už život ide ďalej..

apolka77
19. júl 2020

@veriine tak je pravda nebudem klamat ze na zaciatku kym Ad zacnu ucinkovat sa stav zhorsi,,s tym som ratala, ale kedze mne bolo brutal zle, sla som do toho..zato sa sucasne s Ad na zaciatku beru ukludnovaky aby sa tie priznaky nejak zmiernili,,,bola som asi 2-3tyzdne doma a len som spala,,,zalezi aku mas pracu...ale ja odporucam byt doma a prespat to...mozno nebudes mat take zle zaciatky javsom mala doma este 2 deti vo veku 6 a 8rokov musela som fungovat aj jed ako v nejakej bubline ale musela...

mary1374
19. júl 2020

Ahojte som tu nová.Tiež mám psychické problemy. Mala som nespavost a k tomu sa pridali uzkosti. Všetko sa začalo ked sa zhoršil zdravotny stav mojej mami.Na večer beriem trittico a spanok je už dobrý ale uzkosti mam stale .Občas si dam neurol ale nechcem stále.Volakedy som na panicke stavy a uzkosti brala escitil.Idem na kontrolu a neviem či si nemam zas pýtat ten escitil na tie uzkosti prosím poradte.

apolka77
19. júl 2020

@bubu62 tak to je ironia osudu,,,ale ja som presne taka ista ked vidim kolaps odpadavam aj ja.

slavkasobanska
19. júl 2020

@mary1374 ahoj vítam ťa medzi nami ,,,,to by mala lekárka asi rozhodnúť či potrebuješ lieky ,ale to je len môj názor skús sa opýtať či ti radi ,mne veľmi pomohol psychológ chodíš k niekomu ?? Držím palce