icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

slavkasobanska
4. aug 2020

@1andrea111 celkom dobre pracujú sú zdravý ,Lenka mala trochu pauzu v práci kôli.corone no už robí ,syn čerstvý ženáč tak asi fajn ale sem tam tu prídu

kajkag
4. aug 2020

Už skoro 4 tyzdne som bez Ansilanu. 2 dní je super a potom zase busenie srdca, hlava ako bubon...uzivam magnezium, b komplex, vitamin C. Najlepšie by bolo, keby sa cítim trochu lepšie. Už sa nechcem vrátiť k ukludnovakom.😉

eliska13
Autor odpoveď zmazal
eliska13
Autor odpoveď zmazal
slavkasobanska
4. aug 2020

@eliska13 áno stretávame ale nie každý deň sem tam to stačí haha

laskonka80
5. aug 2020

@esselte ahoj aku injekciu beries?Dakujem

laskonka80
Autor odpoveď zmazal
slavkasobanska
5. aug 2020

@laskonka80 ahoj ja mám bolesti hlavy najčastejšie

laskonka80
Autor odpoveď zmazal
slavkasobanska
5. aug 2020

@laskonka80 ani nie stále to mám

laskonka80
5. aug 2020

@slavkasobanska ako dlho tým trpíš a aké lieky berieš?

slavkasobanska
5. aug 2020

@laskonka80 joj stále s hlavou m nieco ale mám aj Vertigo tak asi aj z toho

ivcam2
6. aug 2020

@laskonka80 ano, aj mne stuhne krcne svalstvo, tlaky v hlave

ivcam2
6. aug 2020

@eliska13 vsak je to parada robit ho v rure. Ja by som ho asi ani nevarila, ale takto je to 👍

laskonka80
6. aug 2020

@ivcam2 a beries nejake lieky?

veriine
6. aug 2020

Dievcata 🙏
Ja viem, ze ste tu viac-menej na adckach, ale moc moc ma zaujimaju veci, na ktore si neviem sama odpovedat - a teda otazky ohladne depresie /stavu v nom/:

1. Moze panicka porucha prejst do depresie, a napriklad ked ste mali panicke ataky, zrazu v depresii nie su?
(Resp. neviem ako to specifikovat, ale mat raz jedno a raz druhe? - jasne, na dlhsie obdobie myslim...napr. 2r jedno a 2r z nicoho nic prejst do depresie bez atakov??)
Ja som bojovala "bez", rozdychavala a vzdy som zvladala, a po ataku vzdy s radostou usudila - ako prislo, odislo, takze ad ani nic som neuzivala, naucila sa s tou mrchou takto vyondit...ale stalo sa mi, ze po velkom strese ma "odpojilo" od reality, proste doslova vyplo, hecovala som par dni a preto moja druha otazka:

2. Moze byt stav -odpojenie/hmla/byt mimo realitu/odlucenie od reality - bez liekov a 24h sucastou depresie?
Pretoze, ked uz ma "odpojilo" od vsetkeho, logicky to posobi ako depresia (dr napisal term.neurastenia, a v podstate to sedi..., lenze na to ochoreni/stav lieky nie su), nemam myslienky, som akoby tu ale nie som..neviem ani uvazovat normalne, telo ide stale v napati, nicitim sa vo svojej kozi, neprecitujem realitu vobec, proste ako sen. Cakala som, ze proste zaspim, a ked sa rano zobudim, bude vsetko opat v poriadku. Presli takto 2.mesiace v tomto stave... mate niektora taketo nieco?? Moze aj toto byt depresia??? Ja nepoznam nikoho s depresiou, nemame to ani v rodine, a preto ani neviem ako taka depresia ma vyzerat 😒
Do oneho dna vypnutia som fungovala uplne bezne, komunikovala bezne, ale mala som vela chron. stresu, emocneho tiez tesne predtym, tak ale mi je divne, ci depresia pride aj takto, ze niekoho len vypne a bum.

3. Ako ste si teda uvedomili, ze ste v depresii?
Paniky som si uz casom priznala, odmietala som to, lebo raz boli/raz neboli, takze bolo tazke verit, ze mam panicky atak "len tak" logicky. Ale az teraz spatne si uvedomujem, ze to bol moj tien velmi dlhy cas, tak mi mohli sposobit depresiu tie ataky? (btw - teraz ich nemam v tomto stave odpojenia - mozem letiet aj na mesiac, ci granat mi tu vybuchnut a ani by ma nehlo 😅), ale vazne teraz...uvedomujem si odpojenie, aj ze v tom stave nefungujem, aj vo vnutri chytam strasnu zlost (inak kedze vyplo aj emocie, tak nemozem zurit ci plakat na vonok, proste nulova odozva! 😠☹), takze opat na zaciatok otazky c.3 - uvedomuje si to clovek alebo nie, ze ma depresiu??

4. Dr mi mirtazen zrusil a dal liek ALVENTA (37,5mg - najnizsiu davku) - skusenosti, NU...velmi sa bojim, aby som tu len nebola "hokus-pokus" pre doktora, a ci vobec nejaku depresiu mam rozmyslam🙄

Dakujem vam😇

esselte
6. aug 2020

@laskonka80 apaurin, je to fakt prva pomoc

sylvia30
6. aug 2020

@veriine na veľa tvojich otázok neviem odpovedať, nemám osobnú skúsenosť, ale u mňa to bolo tak, že po silnom emocionálnom zážitku som nespala celú noc, cez deň prišli úzkosti, že zase nebudem spať, samozrejme, že som nespala a úzkosti už boli stále, bol to začarovaný kruh, k dr. som sa dostala po cca 4-5 dňoch, keďže som na nete vyčítala, že nespavosť lieči psychiater. Od dr. som odchádzala s AD a dg. depresia, skoro som sa tam zrútila. Nikdy som nemala také príznaky depresie, že je človek pasívny, sklesnuty, má problém vstať z postele,.... ja som aj v akútnej fáze fungovala takmer tak ako predtým.
Depresia má rôzne formy, rôzne prejavy.....
Teraz chodím psychoterapeutke, ktorá to posúdila ako generalizovanu uzkostnu poruchu. Takže, každý odborník sa na to díva inak.....

eliska13
Autor odpoveď zmazal
eliska13
Autor odpoveď zmazal
miriama11
7. aug 2020

Ahojte zienky , mam otazku. Pred uzivanim Ad som mala vela priznakov , ako tocenie hlavy sucho v ustach, vysoky tep, plac ....skoro vsetko vymizlo, ale trapi ma ze stale mam take ataky, ze z nicoho nic mi vyskoci tep, mam tlaky v hlave a zle sa mi dycha. Viac menej vsetky moje problemi sa zacali prave takymi atakmi. Zmizne to niekedy? Alebo len si proste mam dat xanax? Alebo nejak s tym pracovat? Snazim sa to rozdychat, ale aj tak , a potom mi pride myslienka ze dostanem isto infarkt a uz na mna ide aj stres.zacne ma boliet chrbat. By som povedala ze po cca pol roku budem pomali aj vysadzat lieky ale nevidim to ruzovo. A hlavne som cakala ze mi tieto stavy prejdu. Ostatne priznaky su prec, co som rada, ale...

sylvia30
7. aug 2020

@miriama11 pri ľahších formách depresie príde určite k zastabilizovaniu skôr, pri ťažších neskôr. Mne dr. dokonca po 3/4 roku ešte pridávala lieky. Stabilne som sa cítila tak po roku.
Na tie ataky by možno bolo treba terapeuta, ktorý ťa naučí ako s tým pracovať.

eliska13
Autor odpoveď zmazal
miriama11
7. aug 2020

@eliska13 snazim sa vtedy mysliet na nieco ine. Minule ma tak chytalo v obchode a som to zahnala a dnes rano som to zahnala ale uz som bola s toho rozladena a nervozna tak som si dala ten xanax, ja celkovo na to casto myslim, neviem sa nejak od toho odputat. Soferujem a rozmyslam nad tym....stale uvazujem koli comu sa mi take deje. Aj ked viem asi pricinu, lebo presne viem kedy sa mi to spustilo a sama si vravim ze som debil ze ma take veci zobrali. A od vtedy mam stale nejaky ten atak. Ako urcite to poviem lekarke. Ale mam eate nejake 3tyzdne kym tam pojdem. Ale okrem tych atakov sa citim fajn.

miriama11
7. aug 2020

@sylvia30 ano rozmyslam aj nad nejakou terapeutkou alebo nad niecim alternativnym, neviem sice nad cim ale take napr akupunktura 😂🙈

sylvia30
7. aug 2020

@miriama11 presne ako máš tie myšlienky, mám aj ja so spánkom, teda teraz ako chodím tej terapeutka je to oveľa oveľa lepšie, ale predtým stačilo, že som nevedela večer zaspať a už od ďalšieho rána som sa s tým dokolecka v myšlienkach zaoberal☹️
S akupunkturou nemám skúsenosti, ja som skôr hľadala také, kde ma naučia pomôcť si sama

eliska13
Autor odpoveď zmazal
miriama11
7. aug 2020

@eliska13 bola som na hormonalny profil a hormony boli ok. Aj tie zo stitnej , ale na endokrinologii som nebola.

veriine
8. aug 2020

Baby pomoc, mne dr vysadil ten Mirzaten (mala som 1/2t vecer z 15mg), ale ze ten teda uz nemam neuzit vobec a vecer užiť uz len Alventu (37,5) a frotin (kvoli tej nespavosti). Spat som nespala, asi zas tym povrchovým spánkom len kde tu prispala, a rano ma prebralo strasne pálenie celého tela a išlo mi srdce vyskočiť, návaly horúčavy. To je normálne? Potom som len ležala s telefónom v ruke, ze je to moj koniec, tak to trošičku prešlo, uz ma dnes aj prehnalo, ale este som nevstala z postele a ani nevstanem. Pálenie je stale, raz silnejšie raz slabšie, a som uplne slabá ako caj...a aj horúco na hrudi. To mam toto trpieť?? Ved to je smrt za ziva. Tu tabletku vecer asi neprehltnem opat 😟
V pribalovom letáku Alventy pálenie nie je. Pri Mirzatene ani, ale to som nemala, a včera uz ho neuzila.

slavkasobanska
8. aug 2020

@veriine ahoj ja beriem alventu dlho no len ráno a obed a večer som ani nepočula že sa berie ,to pálenie to sú priznaky depresie neviem ti poradiť