icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

stela81
Autor odpoveď zmazal
mamia85
15. apr 2023

@stela81 úplne ta chápem, tiež si iné neprajem len byť konecne zdravá. To isté prajem aj Tebe❤

mamia85
15. apr 2023

@stela81 a v robote to ako zvladas? Ja mam riadny strach ako to zvladnem od pondelka. Ešte vôbec nie som ok, skoro ziadne zlepsenie 😒

stela81
Autor odpoveď zmazal
mamia85
15. apr 2023

@stela81 ďakujem za podporu❤, hádam bude lepšie aj mne. Síce mi dobre nie je, ale ak mám pravdu povedat ani doma mi už nie je dobre. Už niekedy neviem cím sa zamestnat a potom len rozmyslam dookola o mojom blbom stave.

stela81
15. apr 2023

@mamia85 Určite bude dobre v práci, držím palce.❤

tulinka85
16. apr 2023

@stela81
@mamia85 dievčatá súcitim s vami, podobne stavy prežívam aj ja. Tiež posledné týždne len prežívam , pociťujem strachy, paniku a som dosť ma všetko stresuje... Niečim podobným som si prešla niečo pred 7 rokmi, brala som AD, chodila som na terapie, pomohlo, ustúpilo, prešlo. Cca 5 rokov bolo úplne v pohode, bez úzkosti, strachu ( dokonca v tom čase mi odišli obaja rodičia, všetko som zvládla ) No to, čo zažívam posledné týždne to už pomaly nedávam ... K lekárke idem 10.5 zatiaľ na podporu mám len xanax, občas si ho dám, ak je veľmi zle. Verím, že do vydržím dovtedy. Držím Vám prsty, ja viem a verím, že budeme sa mať lepšie.. chce to len vydržať ♥️

stela81
Autor odpoveď zmazal
mamia85
16. apr 2023

@tulinka85 tiež mi je luto co zazivas, ver že nie si v tom sama, aj keď viem, že to je slaba utecha. Ja už koncim 4.tyzden na novych ad, ale zatiaľ skoro ziadne zlepsenie.Je to čiste zufalstvo.Tiež beriem xanax aby som to ako tak prezila. Držím ti veľmi palce aby si to zvládla a postupne bolo všetko v poriadku ❤

mmama
16. apr 2023

Dievcata mala ste niektora tras ,ze sa vam triasli bud nohy alebo ruky zo psychiky ?

stela81
16. apr 2023

@mmama Ja cítim , ale nie každý deň.

lucia851
16. apr 2023

@tulinka85 ja vám baby držím palce nech vám je lepšie.Ja som bola pred dvomi rokmi ak v nemocnici tam mi nasadili lieky a pomáhajú mi chvalabohu

andrea754690432
16. apr 2023

@mamia85 Ja som bola pn dlhšie nebola som schopná chodiť do práce.Hlavne je dať sa doporiadku.Deti potrebujú zdravú maminu.Ja mám jedného syna.

jurek76
Autor odpoveď zmazal
jurek76
17. apr 2023

@mmama Ahoj trasu sa ti často a pri akej situácii Toto si vsimni.

mmama
17. apr 2023

@jurek76 skoro cely den.Mam v sebe obavu preco sa trasiem.

stela81
17. apr 2023

@mmama A berieš nejaké lieky? Nemôžu byť vedľajšie účinky?

maialeo
17. apr 2023

Pri depresii som skúsila Xanax a Neurol.... a teda nikdy viac. Nakoniec bola príčina mojich stavov iná... vysoká hladina serotoninu, čiže úplný opak.

tulinka85
17. apr 2023

@maialeo môžem sa opýtať, ako sa to prejavovalo ? Ja užívam xanax len občas cca 1-2 krát za týždeň. A tiež sa mi zdá , že tie stavy mám z tohto lieku 🤷😔

tulinka85
17. apr 2023

@stela81 ďakujem cca rok som brala Eliceu a plus na začiatku liečby aj na podporu xanax ale len cca 2-3 týždne. Potom už len Eliceu. Celkom mi vyhovovala, len som bola ako oťapena , zaspata...

maialeo
17. apr 2023

@tulinka85 ja som nemala tie stavy z liekov. U mňa sa úplne náhodou zistilo, že mám NET nádory, ktoré produkujú brutálne čísla serotoninu. Bola som na 8800 jednotkách. Mala som vysoký tlak, tep, bušilo mi srdce, dýchacie záchvaty... jednoducho serotoninový atak. Dvakrát sa to dostalo do stavu, že mi záchranka resetovala srdce. Až keď mi následne vyoperovali NETy sa to znormalizovalo. Takže by som odporúčala v prvom rade všetkým ženám odmerať serotonin... lebo začať antidepresívami a nemať číslo serotoninu je chyba.

maialeo
17. apr 2023

@tulinka85 lekárka mi predpísala na tie ataky liek Peritol... ten som si raz dala v tom ataku a hned sme volali záchranku... a zas ma resetovali. Teda.... dôležitý je stav serotoninu.

tulinka85
17. apr 2023

@maialeo ďakujem za radu, držím prsty, aby už bolo len dobre , ja skôr mám obavu, aby som nebola závislá na tom lieku, čítala som už čokoľvek a pravdu poviem desí ma to.

jurek76
17. apr 2023

@maialeo Ahoj mne nikdy lekár ani nenavrhol merať stáva serotonínu akým spôsobom sa to robí? Krv? Momentálne zvyšujem už 2. Týždeň na 20 mg Eliceu a to počas 10 r. Som nikdy..Max tak do 10-15mg. berie niekto už dlhšie vyššie dávky Elicea? Cítiť tam rozdiel...mám trocha obavy ešte som na 20 tke nebola

mmama
18. apr 2023

@jurek76 pocas dna a pocitujem pri tom uzkost a strach.

jurek76
19. apr 2023

@mmama neviem aké lieky berieš a či si o Tom povedala lekárovi, ja po 2 mesačnej depres.epizode sa dostávam do normálu vďakabohu. Pred 4 týždn.som mala také isté stavy. Strach úzkosť závraty únava..Navysila mi Eliceu na 20 postupne z 10. Vyšetrenie u Neurológa EMG svaly v poriadku takže žiadna Tetania. Porozprávaj sa s lekárom dá sa to pekne riešiť.U mňa obrovský rozdiel do mesiaca. A pravdaže akonáhle ti je lepšie, myslieť vďačne, pohyb cvičenie aj doma má veľký vplyv na nemyslenie a sústredenie s na cvik a dýchanie..nájdi si čas len pre seba a pravidelne,niečo len pre seba.Mysli vtedy že.to robíš len pre seba 💓.Skús to .

stela81
25. apr 2023

@jurek76 Ahoj, vyšetrenie u neurológa si žiadal(-a) ty alebo poslal lekár? Ja berem Trittico už 3 týždne ale stále nie som v poriadku. Rozmýšlam ísť na iné vyšetrenie, zdá sa mi , že moja doktorka je veľmi povrchová.

jurek76
26. apr 2023

@stela81 Ahoj ..Trpela som migrenami tak chodím na kontroly k neurológovi. Postupne mi spravil pár vyšetrení. Keďže fyziologické výsledky sú ok. Vie že sa liečim Eliceou, Depresia prináša úzkosť a vtedy si človek aj viac všíma stav, a podozrieva sa , či netrpí trebárs aj niečim iným, keďže únava u mňa bola max.tento február naozaj silná všetko mi padalo z rúk.. Nieje ľahké uveriť že človek môže byť z ničoho nič taká " mŕtvola" chodiaca doslova". Momentálne som zvyšovala a mám sa velmi dobre, stále tá Elicea. Lekárka si asi všimla že na ňu dobre reagujem. Nedá mi nič iné. Keď liek antidep. Berieš prvýkrát výdrž, potrebuješ čas. Ver mi. Ak navyšuješ dávku tiež tam treba čas u niekoho menej ( 3 týždne) u niekoho 2 mesiace. Človek s avrati k sebe naspäť je opäť sám sebou. Veľa.ludi si myslí že antidep .: Menia oblbuju..somarina bez nich by som to nebola ja. Lepšie mi to myslí, niesom tak unavená, rada chodím medzi ľudí. Nie som tak napätá. A všetkým by som rada napísala, nerobiť žiadne veľké rozhodnutia v depresii, vtedy na všetko pozeráme ináč, zle, negatívne.
Vydržať nech sa darí,💓🌻.
Uvidíš, pocitiš.. rozdiel.. potom nápiš kľudne

stela81
26. apr 2023

@jurek76 Ďakujem ti za povzbudenie, naozaj pekne si to napísala💟. Viem, že treba vydržať a dúfam že všetko bude v poriadku. 😊

jurek76
30. apr 2023

@stela81 lieky sú jedna vec pomôžu, ale náučné sa počas liečby niečo meniť v nás aj každú maličkosť ktorá sa ti podarí počas dňa lepsie ako deň predtým si zapiš, alebo len si to všimni a skús zapamätať. Každy malý pokrok sa počíta.Buď hrdá za každú malú zmenu ktorú dokážeš. Aj to že vstaneš s postele. Ja som až po veeľa rokoch keď mi bolo dobré a žiadnu epizódu depresie Nemala..a potom prišla z ničoho nič som si aj objednala 3 knihy o Tom všetkom ..veľmi mi pomohla kniha Deprese a jak ju zvládat od Jána Praška . Odporúčam!! A veľa zdravia