icon

Ako sa vyrovnať s únavou pri zdravotných problémoch?

30. apr 2026

Ahojte, mám také kombo diagnóz - čo každé už samé o sebe je masaker.
Mám depresiu a úzkosti a beriem AD, okrem toho mám hashimoto - hypotyreózu a tá ŠŽ je ako na hojdačke, niekedy sa veľmi zhorší. Mám ešte anémiu a musím brať stále železo, ak vynechám pár dní, tak je veľmi zle, a k tomu, aby toho nebolo málo, veľmi názky tlak 90/60. Môj deň vyzerá tak, že ráno idem do práce, končím okolo 16.30, zbehnem do obchodu a som max unavená, zívam, nevládzem, zattvárajú sa mi oči. Musím ísť domov, ľahnúť si aspoň na hodinku a potom dokážem niečo oprať, popratať, navariť. Sú dni, kedy nedokážem ani to, len si ľahnem. Spať chodím o 22,00, spím 8h denne. Ja sa už zobudím unavená. Ani si nepamätám, kedy som sa zobudila ráno oddýchnutá - nepoznám ten stav. Obdivujem ľudí, ktorí idú po práce niekde, na prechádzku, cvičiť, niekde von. Ja som dnes dostala otázku, či pôjdem na 20.00 do kina. No nie, pre mňa je to total neskoro, v tom čase sa idem osprchovať a pomaly si ľahnúť (ešte nespať). Ak mám trochu lepšie dni, tak cvičím doma. Ak vládzem. Už som mala aj také dni, že som total nevládala a musela som po 10m prestať. Sú tu ľudia, čo sú na tom podobne? Ja už nemám žiadny sociálny život...

anonym_11a4ad
30. apr 2026

Tak ja aj môj muž frčíme na káve, základom sú aspoň tri šálky denne. Po káve mám relatívne dobrý výkon asi tak na dve hodiny. A áno, aj ja sa cîtim navečer mega unavená, ale aj tak sa hecnem raz týždenne a idem ešte cvičiť do fitka. Druhý raz idem cez víkend. Moje telo si už zvyklo a neprotestuje tak, ako keď som s tým začínala.

13uzivatelka11
30. apr 2026
@anonym_11a4ad

Tak ja aj môj muž frčíme na káve, základom sú aspoň tri šálky denne. Po káve mám relatívne dobrý výkon asi tak na dve hodiny. A áno, aj ja sa cîtim navečer mega unavená, ale aj tak sa hecnem raz týždenne a idem ešte cvičiť do fitka. Druhý raz idem cez víkend. Moje telo si už zvyklo a neprotestuje tak, ako keď som s tým začínala.

@anonym_11a4ad káva môže zhoršiť úzkosti a nervozitu, takže super rada pre niekoho s depresiami. 🙂 A vytvára sa na nej závislosť. Zelený a čierny čaj sú na energiu lepšie napríklad..

autor
30. apr 2026
@13uzivatelka11

@anonym_11a4ad káva môže zhoršiť úzkosti a nervozitu, takže super rada pre niekoho s depresiami. 🙂 A vytvára sa na nej závislosť. Zelený a čierny čaj sú na energiu lepšie napríklad..

@13uzivatelka11 ja žiaľ nemôžem ani - káva, ani energeťáky, ani matcha, zelený čaj, čierny čaj, guarana apd.

tanyan
30. apr 2026

S takouto kombináciou diagnóz a životného štýlu tvoj život vyzerá ako to autíčko so zotrvačníkom, ktoré sa natiahne dozadu (spánok - noc) a pustí vpred (deň). Ak chceš niečo zmeniť, tak musíš začať vo vlastnej hlave. Či už to bude "vyskúšam" alebo "aj tak to urobím."
Mimochodom, na ten nízky tlak vraj pomáha z dlhodobého hľadiska lepšie nikotín, na rozdiel od kávy. Týmto samozrejme nechcem nikoho nahovárať, aby začal fajčiť.

gabrielkamajeckka
30. apr 2026

Ahoj, ja by som ti vrelo odporúčala odkonzultovať poriadne doplnky výživy s nejakým odborníkom, ktorý bdue rozumieť všetkým diagnózam a predinformovala by som sa v chatgpt aplikacii v režime Thinking.

anonym_11a4ad
30. apr 2026
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 aj tvoju radu odmietla, takze sme si kvit.

13uzivatelka11
30. apr 2026
@anonym_11a4ad

@13uzivatelka11 aj tvoju radu odmietla, takze sme si kvit.

@anonym_11a4ad ja som jej žiadnu radu nedala, lebo nie som odborník a nebudem radiť človeku s diagnózami. To bolo len také všeobecné konštatovanie na margo kávy, že sú aj lepšie zdroje ako sa ostavať závislá na káve, pre zdravých ľudí. 😉 Osobne ako som po rokoch prestala piť kávu, mám viacej energie ako s ňou a nebývam po obede unavená.

anonym_9012ff
30. apr 2026

a hľadali z čoho máš stále anémiu? krv v stolici nemáš? tu by som začala, lebo ak máš anémiu z toho nič nevládzeš, lebo telo nemá dostatok kyslíka

anonym_f01c80
30. apr 2026

poriešiť anémiu. Nemáš z liekov? môj mm mal ukážkové železo - ale len pokiaĺ nezačal brať lieky od gastro. Vedĺajší účinok liekov. Bez liekov ostať nemôže.
aj ten nízky tlak môže byť z liekov. Pi viac vody, tekutín . pozri do letákov či niekotrý liek neznižuje tlak. Mne tak zle robilo jedno Ad - aj mi musela lekárka zmeniť liek. tuším Trittico.
Najlepšie je nebrať nič.

anonym_11a4ad
30. apr 2026
@13uzivatelka11

@anonym_11a4ad ja som jej žiadnu radu nedala, lebo nie som odborník a nebudem radiť človeku s diagnózami. To bolo len také všeobecné konštatovanie na margo kávy, že sú aj lepšie zdroje ako sa ostavať závislá na káve, pre zdravých ľudí. 😉 Osobne ako som po rokoch prestala piť kávu, mám viacej energie ako s ňou a nebývam po obede unavená.

@13uzivatelka11 tak ona si sem prišla po rady, že? Inak by sa asi nepýtala na verejnom fóre. Myslím, že to príliš dramatizuješ. Mne káva chutí a neplanujem s ňou skoncovať, navyše má kopu zdravotných benefitov.

anonym_be667b
30. apr 2026

Ja som presne tak.A ani žiadnu diagnozu nemam.Aj štítnu žlazu mam v poriadku,aj krvný obraz.Chodim na preventivky.Len tlak mám nizky.Len sa mi nedarí 8 hodin spať.Ale snažim sa aby aspon 7 h som spala.Aj cvičiť som začala musim sa prekonať lebo tie stavy mi už idú na nervy a nechcem takto len prežívať a nič nezažiť.

anonym_0a1f70
30. apr 2026

@anonym_autor a život máš aký priatelia, deti, práca?Čo ťa vlastne teší?Na nízky tlak je dobrý pohyb a zelený čaj.Anemia sa ti upravi a bude to lepšie.mas dobre nastavené lieky na SZ?
Mns najviac poháňa adrenalín musím niečo robiť, byť do niečoho zakusnuta.Mozno si unavená psychicky

anonym_765f30
30. apr 2026

To si na tom ešte dobre. Ja vydržím nespať maximálne 3 hodiny. Ak sa snažím únavu prekonať a naľahnem si, nastúpi migréna, ktorá trvá aj niekoľko dní. Mám také stavy únavy, že chvíľami mám výpadky reči. Aj keby som neviem ako chcela, nedokážem povedať ani jedno slovo. Nedokážem robiť žiadnu fyzickú prácu. Povysávam jednu izbu a viac nevládzem. Mám také stavy únavy, že napr. ležím v posteli a na nočnom stolíku mi zvoní mobil a ja ho ani nedokážem zdvihnúť a normálne komunikovať. Keby som mohla, spím 20 hodín denne. Tiež mám autoimunitné diagnózy - hashimoto, difúznu membránovú glomerulonefritídu /zjadnodušene povedané vlastný imunitný systém mi ničí obličky/, ktorá mi spôsobuje anémiu, cukrovku...Najhoršie je, že ti to nikto neuzná. Ľudia, ktorí takú únavu nezažili, to v živote nepochopia. Pre nich som proste len lenivý človek.

anonym_9ce850
1. máj 2026
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 čierny čaj obsahuje teín/ kofeín a ten tiež zhoršuje úzkosti. Zelený čaj tiež. Ak si chcela byť za múdru tak smola 😀 Keď už, tak decaf tea