icon

Ako vybaviť kúpeľnú liečbu pre pacientov s demenciou?

8. feb 2025

Mame v rodine človeka, ktorý má demenciu s poruchami spravania. Je možné pre takýchto ludi vybaviť kúpeľnu liecbu hradenú vseobecnou zdravotnou poistovnou? Chapem, že papier musí vypisat lekár, ale je vôbec takéto zariadenie na západnom, strednom, severnom alebo južnom Slovensku?

pribinak
8. feb 2025

Pri demencii…..Asi jedine tak že ho bude niekto sprevádzať počas celého pobytu

janinah
8. feb 2025

Chcete liecit psych.stav alebo ine dg telesneho charakteru?

ina2405
8. feb 2025

Vieš si to predstaviť? Keď dementného človeka vytrhneš z prostredia a rutiny, ako bude podstupovať procedúry? Ja teda nie. Viem o čom píšem.

autor
8. feb 2025

@pribinak vidis, to ma nenapadlo. Som myslela, že by to bolo ako v nemocnici, že sa tam komplet postarajú, lebo pre pracujúce deti je tazko vypadnúť na dlhsie z prace
@janinah ani úplne neviem, čo od toho cakat, skôr sa informujem, či nie je takáto možnosť, kde by odborne s pacientom pracovali (progres je rýchly, motorika sa prudko zhoršila, čo sa týka napr jedenia, už to nedokáže sámostatne a pod).

pribinak
8. feb 2025

@ina2405 moji rodiica chodia každý rok do kúpeľov, keď prídeme na návštevu tak bežme vidim že niektorých odprevádzali vnuci či deti, sami by to už nezvládli

autor
8. feb 2025

@ina2405 Ano, viem. Ten človek je rad medzi ludmi. Takze po tejto stranke by mu to nevadilo.

melanta
8. feb 2025

Nie, demencia nie je diagnóza, ktorá má nárok na hradenú kúpeľnú starostlivosť. Všetky hradené diagnózy nájdeš na stránke poisťovne. Samozrejme, môže ísť ako samoplatca. Avšak kúpele fungujú ako hotel. Čiže sám tam môže byť iba človek, ktorý je schopný sa o seba postarať. Sám musí byť schopný chodiť na raňajky, obed, večeru, chodiť včas na procedúry atď.
https://www.vszp.sk/poistenci/zdravotna-starost...

ibrunova
8. feb 2025

A s akou diagnózou kúpele?

januska12323
8. feb 2025

Sám tam byť nemôže keď sa nevie o seba postarať.

mamina7070
8. feb 2025

nie to je kontraindikacia na kupele

pribinak
8. feb 2025

Ak je vás viac tak proste sa pri seniorovi prestriedat.

autor
8. feb 2025

@ibrunova demencia, psychicke problomy (sklony k depresii, placlivost, repeticie slov, slovná agresia.. ) pri tomto type človek prestane časom chodit.. čiže hľadám možnosti, s čím by sa ten stav dal spomaliť, keďže lieky na tento typ nie su

andrejka1974
8. feb 2025

Na toto liečba nie je , určite by pomohlo nejaké zariadenie , kde by sa postarali alebo domáce prostredie kúpele nepomôžu museli by ste tam byt s ním a to je ťažké prešli sme si s tím

ibrunova
8. feb 2025

To ma mrzí.. Ale na toto kúpele nie sú.