Ako vybaviť kúpeľnú liečbu pre pacientov s demenciou?
Mame v rodine človeka, ktorý má demenciu s poruchami spravania. Je možné pre takýchto ludi vybaviť kúpeľnu liecbu hradenú vseobecnou zdravotnou poistovnou? Chapem, že papier musí vypisat lekár, ale je vôbec takéto zariadenie na západnom, strednom, severnom alebo južnom Slovensku?
Chcete liecit psych.stav alebo ine dg telesneho charakteru?
Vieš si to predstaviť? Keď dementného človeka vytrhneš z prostredia a rutiny, ako bude podstupovať procedúry? Ja teda nie. Viem o čom píšem.
@pribinak vidis, to ma nenapadlo. Som myslela, že by to bolo ako v nemocnici, že sa tam komplet postarajú, lebo pre pracujúce deti je tazko vypadnúť na dlhsie z prace
@janinah ani úplne neviem, čo od toho cakat, skôr sa informujem, či nie je takáto možnosť, kde by odborne s pacientom pracovali (progres je rýchly, motorika sa prudko zhoršila, čo sa týka napr jedenia, už to nedokáže sámostatne a pod).
@ina2405 Ano, viem. Ten človek je rad medzi ludmi. Takze po tejto stranke by mu to nevadilo.
Nie, demencia nie je diagnóza, ktorá má nárok na hradenú kúpeľnú starostlivosť. Všetky hradené diagnózy nájdeš na stránke poisťovne. Samozrejme, môže ísť ako samoplatca. Avšak kúpele fungujú ako hotel. Čiže sám tam môže byť iba človek, ktorý je schopný sa o seba postarať. Sám musí byť schopný chodiť na raňajky, obed, večeru, chodiť včas na procedúry atď.
https://www.vszp.sk/poistenci/zdravotna-starost...
A s akou diagnózou kúpele?
Sám tam byť nemôže keď sa nevie o seba postarať.
nie to je kontraindikacia na kupele
Ak je vás viac tak proste sa pri seniorovi prestriedat.
@ibrunova demencia, psychicke problomy (sklony k depresii, placlivost, repeticie slov, slovná agresia.. ) pri tomto type človek prestane časom chodit.. čiže hľadám možnosti, s čím by sa ten stav dal spomaliť, keďže lieky na tento typ nie su
Na toto liečba nie je , určite by pomohlo nejaké zariadenie , kde by sa postarali alebo domáce prostredie kúpele nepomôžu museli by ste tam byt s ním a to je ťažké prešli sme si s tím
To ma mrzí.. Ale na toto kúpele nie sú.

Pri demencii…..Asi jedine tak že ho bude niekto sprevádzať počas celého pobytu