icon

Ako zistiť, či máte seboreu alebo psoriázu?

thirstymonk
3. jún 2024

To mi povedal taký "príručný" ukrajinsky dermatolog v nemenovanom zariadení. Odbery nerobí, lebo nemá laboratorium. Ako zistím, či mám naozaj jedno z týchto nešťastí? Asi len ísť na odbery k serioznemu dermatologovi (ambulantnemu)?

dzejsik
3. jún 2024

@thirstymonk urcite k niekomu co zisti presne co to je a bude aj hladat pricinu a riesenie

tiezjedna
3. jún 2024

@thirstymonk a kde sa ti to robí? Určite si zájdi na normálne kožné, tam ti to povedia jednoznačne. Seborea by bola ešte ok, psorka ze peklo...

tiezjedna
3. jún 2024

@thirstymonk mal niekto vo vašej rodine psoriázu? Býva dedičná, ale obgeneračne.

vanilkovazmrzka
3. jún 2024

A aky je dovod preco nejdes k normalnemu lekarovi? Akoze je to jediny clovek schopny dat ti diagnozu a riesenie?

thirstymonk
autor
3. jún 2024

@tiezjedna Práveže nikto nič... všetci mali vždy pekné kože, plete. Ja od puberty som bol jak vyražkovy chlebiček.

Vyskytuje sa mi to na ksichte. Pod očami, medzi obočím (nad nosom) a v okolí tlamy. Keď mám dlhšiu bradu, tak to zvykne byť horšie. Vtedy to aj svrbi, alebo štipe.

thirstymonk
autor
3. jún 2024

@vanilkovazmrzka Lebo normalny lekar je 40km ďaleko v okresnom meste a tam sa mi nechcelo zatiaľ. Nie je to v mojom živote až taká priorita, aby som tomu venoval celý deň :D Takže som šiel vedľa do určiteho zariadenia, kde to bolo "po znamosti"

thirstymonk
autor
3. jún 2024

@tiezjedna Prečo je psorka peklo?

egonsk
3. jún 2024

@thirstymonk kozny lekar ti moze nechat zobrat vzorku koze a poslat na histologiu, taktiez ti oskrabkat tie flaky, aby zistili akeho typu su tie supiny a podla toho nasledne stanovi diagnozu a liecbu.

tiezjedna
3. jún 2024

@thirstymonk a na tele nie? Iba na tvári? Psoriáza si rada vyberá miesta ako ekzém, záhyby kĺbov, kolená, lakte... prípadne lezie aj do vlasov. Peklo je preto, že je nevyliečiteľná. Jediné, čo sa s ňou dá robiť je držať ju na uzde.

lucka_ke
3. jún 2024

na tvári väčšinou seborea, kožný lekár ti dá na to roztok alebo mastičku a relatívne rýchlo sa toho zbavíš, ale ono sa to zvykne vrátiť

egonsk
3. jún 2024

@thirstymonk podla popisu kde a ako sa ti to zjavuje to moze byt seboroickeho typu, pripadne exzemoveho, skus si to natierat po kupani (staci teda raz denne) kremom s hojivym a hydratajucim ucinkom, vacsinou su to take ako po opalovani (avene ma velmi kvalitne kremy aj pre citlivu a alergicku plet), ktore ucinkuju naozaj super.

thirstymonk
autor
3. jún 2024

@tiezjedna Lupiny som mal celý život, až kým mi moja barberka (s láskou ju volám barborka) neodporučila šampúch s ichtamolom, abo dačo také. Dovtedy mi vyslovene snežilo z hlavy. Už to používam rok a zabudol som, že nejaké lupiny vôbec existujú... 🙂

Na tele nemám vôbec nič, nikde. Po holení tela mávam suchú kožu, ale nie sú to lupiny, čo by mi odpadavli, len proste suchá koža. Ruky mávam suché fest, ale ja si ich vôbec nekremujem. Neznášam to :D

tiezjedna
3. jún 2024

@thirstymonk nie som rozhodne lekár, ale vypadá to skôr na seboreu než lupienku. Zájdi si tam, dobrý odborník ti jednak zistí presnú dg a jednak nasadí správnu liečbu👍 Držím palce

zzzuzzzu
Autor odpoveď zmazal
prabinka
3. jún 2024

Moja sestra má psoriázu od malička a žije. Netvrdím, že je to nič, pretože som si týmto neprešla, trápila sa dlho preto, nič jej nezaberalo, až nedávno naďabila na jednu kožnú lekárku, ktorá jej predpísala lieky a tie konečne začali zaberať, má to oveľa lepšie. Ale ako mladá baba nechcela nosiť ani sukne ani kraťasy v lete, čo je dosť smutné. Ľudia na ňu doslova čumeli pri bazéne, tak prestala chodiť aj na kúpaliská iba kvôli tým pohľadom.

egonsk
3. jún 2024

@zzzuzzzu poznal som jednu babu, mala 27 a ked nastupila do novej prace, stresi jej nastartovali psoriazu. Sa z toho uplne zosypala a cele dni plakala. Nastastie o 3 mesiace si nasla v kolegovi svoju lasku a prekonavali jej znovu skraslovanie spolocne krok po kroku.

taktotedanie
3. jún 2024

@thirstymonk no urcite ist inam, zbytocne stracas cas ktory by si mohol venovat liecbe co je napr u psoriazy dolezite kedze to nieje len ochorenie koze ale napada dalsie organy

zzzuzzzu
Autor odpoveď zmazal
thirstymonk
autor
3. jún 2024

@zzzuzzzu no tak nieco take nemam vobec...

zzzuzzzu
3. jún 2024

@thirstymonk ... tiez si myslim, i ked len dedukujem podla opisu (pod ocami, medzi obocim (nad nosom) a v okoli ust), s najvacsou pravdepodobnostou to nebude psoriaza, skor kontaktny ekzem (moze byt alergickeho i nealergickeho povodu) alebo lokalna zapalova forma dermatitidy, ale to s istotou potvrdi az dermatolog na zaklade vysetrenia, drzim palce 🍀

thirstymonk
autor
3. jún 2024

@zzzuzzzu Takto, mam to dlho a kym som byval ešte v meste, tak som prišiel ku kožnej, dala mi na to jakašku mastičku. Asi nejake antimykotikum. Sa mi zda. Kym som užival, bolo super. Keď som vymiňal, znova sa to vratilo.

evasemanova
3. jún 2024

Skús mastičku "holt" dá sa kúpiť v lekarni