icon

Audit slovenských nemocníc

bubuska
10. apr 2026

Hoci v slovenských nemocniciach je viac lekárov, ako by ich podľa počtu lôžok malo byť, príliš veľa peňazí ide na ich nadčasy, čo im zabezpečuje nadštandardné platy. Napriek tomu sa popoludní po tretej v slovenských nemocniciach takmer neoperuje a obsadenosť lôžok v nich je len na úrovni 60 percent.

To sú najdôležitejšie závery auditu, ktorý dalo urobiť ministerstvo zdravotníctva v piatich štátnych nemocniciach: v Univerzitnej nemocnici Bratislava, vo fakultných nemocniciach v Nitre a v Žiline, v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici a vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Košiciach.

Čítajte viac: https://www.sme.sk/domov/c/saskov-audit-fica-so...

Strana
z2
bubuska
autor
10. apr 2026

Asi to bude náročná diskusia a toto nie je odborne fórum ale vie sa k tomu niekto zodpovedne vyjadriť? Nie som Ficovolic ale ten audit mala robiť nezávislá firma. Všetci vieme aká je situácia v nemocniciach, čakacie doby na výkony. Vieme že zdravotníctvo je čierna diera. Ale aj tak, takéto závery auditu?

anonym_1eb2a2
10. apr 2026

A teraz druhú stranu mince - vyjadrenie LOZ a pravdu nájdeš uprostred.

bubuska
autor
10. apr 2026

Lekárske odborové združenie (LOZ) privítalo spustenie auditov v piatich štátnych nemocniciach, ktoré dnes predstavilo Ministerstvo zdravotníctva na konferencii Zdravé nemocnice, silné Slovensko. Zároveň však upozornilo, že prezentované zistenia nezodpovedajú tomu, na čom sa odbory s vládou dohodli počas výpovedí lekárov.

Chýbajúce dáta a požiadavka na súkromné nemocnice
Podľa predsedu LOZ Petra Visolajského audity mali zahŕňať aj hĺbkovú personálnu analýzu, teda počty sestier, lekárov a ostatného personálu vrátane skrátených úväzkov, a to až na úrovni jednotlivých oddelení. Tieto údaje v dnešnej prezentácii chýbali.

Odbory zároveň trvajú na tom, aby sa audity rozšírili aj na súkromné nemocnice, keďže tie rovnako hospodária s verejnými zdrojmi. LOZ tiež odporúča verejnosti porovnať zverejnené audity s takzvaným „uniknutým auditom“, ktorý zverejnila poslankyňa Cigániková.

melanta
10. apr 2026

Jaj, čiže ty vieš len kopírovať to, čo nájdeš na nete. Sama písať a reagovať nevieš.

bubuska
autor
10. apr 2026
@anonym_1eb2a2

A teraz druhú stranu mince - vyjadrenie LOZ a pravdu nájdeš uprostred.

@anonym_1eb2a2 Vyjadrenie pridané, ale úprimne veľmi ma to nepresvedčilo, že tie výsledky auditu sú principiálne zlé.

bubuska
autor
10. apr 2026
@melanta

Jaj, čiže ty vieš len kopírovať to, čo nájdeš na nete. Sama písať a reagovať nevieš.

@melanta Prečo si hneď taká útočná, keď človek nereaguje do minúty? Dobre to začína tá diskusia arogantne.

anonym_1eb2a2
10. apr 2026
@bubuska

@anonym_1eb2a2 Vyjadrenie pridané, ale úprimne veľmi ma to nepresvedčilo, že tie výsledky auditu sú principiálne zlé.

@bubuska dobre, zvládla si to výborne prekopírovať úryvok článku, ktorý ti vyhovuje ale pozriem sa na fakty, že problém je ten, že lekári robia prácu za sestry, ktoré chýbajú, že v 5 vymenovaných nemocníciach sú aj takí lekari, ktorí len učia, nie tí, čo pracujú na oddeleniach, že najväčší problém Slovenska sú stále ambulancie a ich poddimenzovanie, než nemocnice, že 30% lekárov sú dôchodcovia… týmto “auditom” sa ako vždy snaží len paM premiér dokázať, že sa tu máme vlastne dobre. Keby vzali nemocnice na juhu/východe Slovenska, tak by tie štatistiky boli veľmi alarmujúce.

melanta
10. apr 2026
@bubuska

@melanta Prečo si hneď taká útočná, keď človek nereaguje do minúty? Dobre to začína tá diskusia arogantne.

@bubuska nikto tu nie je arogantný. Ale ak chceš diskutovať, tak od teba ako autorky diskusie čakám prvotné vyjadrenie alebo názor na situáciu v zdravotníctve. Vlastne mňa vôbec prekvapuje, že niekto má záujem brať tento audit vážne. Presne ako píše anonym vyššie - v nemocniciach lekárov nie je dosť, robia prácu za sestry, učia, ambulujú. V ambulanciách nemá kto robiť a tí, ktorí tam sú, majú vysoký priemerný vek. Je to len ďalší z vládnych krokov, ktorým chcú ficovoličom ukázať a klamať, že vlastne zdravotníctvo na tom nie je zle, lekárov je dosť a zarábajú veľa. Brať takýto audit vážne nemôž žiadny súdny človek.

bubuska
autor
10. apr 2026
@melanta

@bubuska nikto tu nie je arogantný. Ale ak chceš diskutovať, tak od teba ako autorky diskusie čakám prvotné vyjadrenie alebo názor na situáciu v zdravotníctve. Vlastne mňa vôbec prekvapuje, že niekto má záujem brať tento audit vážne. Presne ako píše anonym vyššie - v nemocniciach lekárov nie je dosť, robia prácu za sestry, učia, ambulujú. V ambulanciách nemá kto robiť a tí, ktorí tam sú, majú vysoký priemerný vek. Je to len ďalší z vládnych krokov, ktorým chcú ficovoličom ukázať a klamať, že vlastne zdravotníctvo na tom nie je zle, lekárov je dosť a zarábajú veľa. Brať takýto audit vážne nemôž žiadny súdny človek.

@melanta Skús sa odosobniť od toho, že audit nastal počas Ficovej vlády. V mojom prvom príspevku som písala že nie som Ficovolic. Pre mňa sú " zaujímavé" tieto zistenia: 1. Aj keď náklady za posledných päť rokov narástli o takmer 60 percent, počet hospitalizácií sa zvýšil len minimálne – o päť percent.2. Platy lekárov sa pritom nachádzajú nad úrovňou zákonom stanoveného platového automatu“. Lekári tak podľa nich dostávajú viac, než prikazuje zákon.3. Materiál sa venuje aj dochádzkovému systému, podľa záverov auditov je často vo forme papierovej evidencie, čo znižuje dôveryhodnosť a správnosť záznamov.

anonym_1eb2a2
10. apr 2026
@bubuska

@melanta Skús sa odosobniť od toho, že audit nastal počas Ficovej vlády. V mojom prvom príspevku som písala že nie som Ficovolic. Pre mňa sú " zaujímavé" tieto zistenia: 1. Aj keď náklady za posledných päť rokov narástli o takmer 60 percent, počet hospitalizácií sa zvýšil len minimálne – o päť percent.2. Platy lekárov sa pritom nachádzajú nad úrovňou zákonom stanoveného platového automatu“. Lekári tak podľa nich dostávajú viac, než prikazuje zákon.3. Materiál sa venuje aj dochádzkovému systému, podľa záverov auditov je často vo forme papierovej evidencie, čo znižuje dôveryhodnosť a správnosť záznamov.

@bubuska ale nevidím, že by si spomenula chýbajúcich vyše 400 sestier v týchto spomínaných zariadeniach. Niekto ich prácu urobiť predsa musí… zapoj trošku viac kritické myslenie, že na koho potom padne tá práca sestier, keď tam nie sú. 🤷🏼‍♀️

bubuska
autor
10. apr 2026
@anonym_1eb2a2

@bubuska ale nevidím, že by si spomenula chýbajúcich vyše 400 sestier v týchto spomínaných zariadeniach. Niekto ich prácu urobiť predsa musí… zapoj trošku viac kritické myslenie, že na koho potom padne tá práca sestier, keď tam nie sú. 🤷🏼‍♀️

@anonym_1eb2a2 Súhlasím, že sestry chýbajú, k tomu sa vyjadril aj LOZ, že to v audite chyba. Ale netreba byť hneď útočný, že nemám kritické zmýšľanie.

anonym_1eb2a2
10. apr 2026
@bubuska

@anonym_1eb2a2 Súhlasím, že sestry chýbajú, k tomu sa vyjadril aj LOZ, že to v audite chyba. Ale netreba byť hneď útočný, že nemám kritické zmýšľanie.

@bubuska keď toto vynechajú ako dosť podstatnú vec v celom audite, tak to z toho robí neobjektívny audit. Rovnako porovnávanie so zahraničím, kde lekár robí svoju prácu, nie sekretárku..

melanta
10. apr 2026
@bubuska

@bubuska ak človek použije kritické myslenie, ktoré tebe v tomto evidentne chýba, tak sa nemôže odosobniť od toho, že tento audit robila Ficova vláda. Pretože tento audit nerieši skutočné problémy, nezohľadňuje všetky fakty a faktory a je viac než zrejmé, že ani výsledky z neho nepovedú k relevantným zmenám, ktoré zdravotníctvu pomôžu. Tento audit je len ďalším nástrojom na zakrytie skutočných problémov. Typická populistická záležitosť Fica pre svojich voličov a ďalšie chvíľkové odpútanie pozornosti od toho, čo tu táto skupina zlodejov a mafie robí.

bubuska
autor
10. apr 2026
@melanta

@bubuska ak človek použije kritické myslenie, ktoré tebe v tomto evidentne chýba, tak sa nemôže odosobniť od toho, že tento audit robila Ficova vláda. Pretože tento audit nerieši skutočné problémy, nezohľadňuje všetky fakty a faktory a je viac než zrejmé, že ani výsledky z neho nepovedú k relevantným zmenám, ktoré zdravotníctvu pomôžu. Tento audit je len ďalším nástrojom na zakrytie skutočných problémov. Typická populistická záležitosť Fica pre svojich voličov a ďalšie chvíľkové odpútanie pozornosti od toho, čo tu táto skupina zlodejov a mafie robí.

@melanta Strašne arogantná a útočná osoba, už nebudem reagovať na Tvoje príspevky.

bubuska
autor
10. apr 2026
@anonym_1eb2a2

@bubuska keď toto vynechajú ako dosť podstatnú vec v celom audite, tak to z toho robí neobjektívny audit. Rovnako porovnávanie so zahraničím, kde lekár robí svoju prácu, nie sekretárku..

@anonym_1eb2a2 Počkajme si na vyjadrenie audítorskej firmy, prečo neboli do analýzy zahrnuté aj sestry. V každom prípade so zvysovanim počtu sestier a ich platov určite súhlasím. Len mám pocit, že LOZ za nich v štrajku lekárov v roku 2024 nebojovali ( a ak áno, tak nie dostatočne) a vyzerá, že práve tam tie peniaze chýbajú.

anonym_787e7a
10. apr 2026

a videl niekto lekara, ktory nieco robi namiesto sestricky? lebo ja nie.
ale ano, je ich malo. ale ked sa dali navysit pocty prijatych studentov na medicinu, tak nech kricia aj sesterske odbory, aby sa navysil pocet prijatych na stredne zdravotne skoly. tiez nepotrebuju VS, v minulosti to islo aj bez, teraz ich to mozno aj odrazda, dalej studovat. a pampriemer aky je odrazu prekvapeny zo stavu nemocnic, akokeby tu ani nebol premreom niekolko volebnych obdobi

bubuska
autor
10. apr 2026

Zaujímavé články z denníka Postoj pre ľudí ktorý nemajú čiernobiele videnie sveta https://www.postoj.sk/173552/preco-piseme-o-pla... https://www.postoj.sk/173157/po-vypovediach-zar...

anonym_1eb2a2
10. apr 2026
@bubuska

Zaujímavé články z denníka Postoj pre ľudí ktorý nemajú čiernobiele videnie sveta https://www.postoj.sk/173552/preco-piseme-o-pla... https://www.postoj.sk/173157/po-vypovediach-zar...

@bubuska postoj je jednostranné videnie, často až konšpirátorské 🙂

bubuska
autor
10. apr 2026
@anonym_1eb2a2

@bubuska postoj je jednostranné videnie, často až konšpirátorské 🙂

@anonym_1eb2a2 Možno, ale uznas že nie sú na Ficovej strane 😁

janinah
10. apr 2026

Ze niekde vraj lekar robi pracu za sestru ma skutocne pobavilo...k ostatnemu sa TU nevyjadrujem,nemá to vyznam

bubuska
autor
10. apr 2026
@janinah

Ze niekde vraj lekar robi pracu za sestru ma skutocne pobavilo...k ostatnemu sa TU nevyjadrujem,nemá to vyznam

@janinah Ale Ty by sa práve mohla vyjadriť keďže si zdravotná sestra pokiaľ sa nemýlim.Cize Tvoj názor by mal svoju váhu.

anonym_f4582b
10. apr 2026

Dva postrehy z včerajšej konferencie:
"Ponúkali sme používanie operačiek v popoludňajších hodinách lekárom, ktorí majú súkromné ambulancie, avšak nebol záujem" - Alexander Mayer, riaditeľ UNB - k pripomienke, že operačky sa po 15-tej hodine takmer nepoužívajú.

"Na systéme mávame prestrihnuté káble" - tiež A. Mayer, k pripomienke, že lekári odmietajú digitálnu evidenciu dochádzky.

anonym_dcb703
10. apr 2026

Tak som sa pobavila ze lekári robia pracu za sestry

anonym_787e7a
10. apr 2026
@anonym_f4582b

Dva postrehy z včerajšej konferencie:
"Ponúkali sme používanie operačiek v popoludňajších hodinách lekárom, ktorí majú súkromné ambulancie, avšak nebol záujem" - Alexander Mayer, riaditeľ UNB - k pripomienke, že operačky sa po 15-tej hodine takmer nepoužívajú.

"Na systéme mávame prestrihnuté káble" - tiež A. Mayer, k pripomienke, že lekári odmietajú digitálnu evidenciu dochádzky.

@anonym_f4582b
by ma zaujímalo, aké káble na systeme elektronickjh dochadzke. nikdy som si ziadne kable nevsimla a to mame dochadzu niekolko rokov, snad desatrocie😲

anonym_787e7a
10. apr 2026

ale teda, ak je to tak, tak to je aka hanba, fakt im nie je zo seba trapne?
aj ked je to ten najmensi problem v tomo bordeli, to je pravda

anonym_9e4183
10. apr 2026

Lekári zarábajú kráľovský,plus poplatok sem poplatok tam
Neexistujuce výkony
A že sestry chýbajú?ani sa nečudujem,koho by to bavilo sa na to pozerať a za pár korún ako keby bola posledná upratovačka pre lekára vsemozneho
Škoda reči toto

anonym_fe684c
10. apr 2026
@bubuska

@anonym_1eb2a2 Hadam si nemyslís, že tú prácu za sestry vykonajú lekári??😂Ani keby mali ti pacienti zdochnut, tak by tam nič navyše nespravili.
@bubuska Stačí mi, že ako zdroj udávaš články z denníka Postoj. Nikto normálny nemôže tieto denníky čítať. Je zaujímavé, že premiér Fico po 16 rokoch vládnutia sa teraz prebral. Jediné pozitívum z jeho strany vidím, ze to asi dal mozno zarobiť spriatelenej firme, ktorá za tento audit zobrala možno niekoľko desiatok až stoviek tisic€, pretože Fico by niečo takéto nerobil, kedy z toho nemal prospech. Dalej chcem podotknúť, že za štyri vlády Roberta Fica sa stále tlačilo na to, aby sa znižoval počet obloženosti lôžok v nemocniciach. Operácie sa nevykonávajú možno aj preto, že tam treba pomocný personál, inštrumentárky, operačné sestry a tie chýbajú. Inak súhlasím, že kde je plný počet personalu, tam by sa malo operovať aj v poobedných hodinách. Potom je ale otázne, či by tieto operácie preplácali poisťovne, pretože tie majú tiež svoje limity. Článok som síce ne čítala, pravdu môžu mať aj lekári aj ti audítori.
A ak lekári odmietajú elektronickú evidenciu dochádzky, tak je to maximálna drzost. Mali by sa správať ako bežni zamestnanci. Za tie platy by mohli vykazovať jednak vyššiu úroveň práce a jednak vyšetriť aj viac pacientov. Nie zadrbavat sa za statne.

viestta
10. apr 2026

@bubuska mna by zaujimalo ako chcu riesit aby napriklad operacky fungovali aj poobede, ked nemocnice nemaju dost sestier, ktore by na tych salach poobede robili. Tie sestry chybaju aj v doobednych smenach a lata plata sa to vselijako. Samotni lekari na operaciu nestacia.

anonym_9e4183
10. apr 2026

Hlavne, že ľudí selektuju na zdravotné výkony lebo niesu peniaze
Ale oni budú furt pýtať
Takže kaslem lekára co zarobí tisíce a ja za to sa ledva dostanem alebo aj nedostanem na potrebný úkon
A nikomu to samozrejme neva

sara07
10. apr 2026
@anonym_1eb2a2

@anonym_1eb2a2 na sanitárky , pripadne k tebe nepachne sestra ako je den dlhy

Strana
z2