Bacuľky, zažili ste už "šikanu" zo strany lekárov?
Stretli ste sa s tým, že by mal lekár(-ka), najmä teda gynekológ či pôrodník, nevhodné poznámky ohľadom vašej váhy či postavy?
Zdá sa mi, že všade okolo mňa vidím samé 50-kilové tehuľky, ja sa pritom s mojimi +30 kg navyše hanbím pred lekárom čo i len vyzliecť ☹
Prípadne viete odporučiť v BA gynekologičku, pôrodníčku, ktorá má k tomuto naozaj nezaujatý postoj a nebudem musieť počúvať narážky či múdre rady, koľko by som mala vážiť?
@maciatkolulu ja to tiež neznášam - ohrnaju nosom, najradšej by ten tanier vdychli...ale snazia sa ovladať a komentuju to ako je čo nezdrave. Moja švagrina bola svojho času taka....švagor za nou chodil ako psik ze či si niečo neprosi a ze nič nejedla a ona sa vykrucala ako had, človeku az chuť prešla ked videl toto ,,teátro,,.
My ideme ku koncu mesiaca na husacinu a planujem si to užiť ako prijemny večer s priatelmi a dobrou huskou, lokšami a kapustičkou v Grobe....a nie tam počitať kalorie a plakat nad tanierom.
@alaguema ved ja som ho nikdy nezakryvala, ja tu stale vravim, ze to jednoducho mnohí nedokazu sami, a mali by si to konzultovat fakt s odbornikom..aj to som tu napisala, ze spravny lekar to okomentuje vhodnou formou, nie osobnymi invektivami, a odporuci pacienta k odbornikovi, takemu lekarovi na pacientovi zalezi, nie takemu, ktory sa opyta zeny, ci vobec dokaze dat paty k sebe a kopne si do nej,vzdy ked pride na poradnu.
@maciatkolulu ja vôbec nekomentujem, čo jem, alebo nejem. Ľudia si také veci veľmi nevšímajú, kým na seba niekto vyslovene neupozorňuje.
Všetko treba s mierou, určite. Hlavne jedla 😉 Ale vážne, jesť sa nemá do pocitu úplne plného žalúdka, ja to ani nemám rada, keď mám plné brucho a mám pocit, že prasknem, ale dám si s pôžitkom trošku z hocičoho. Zeleninu mám najradšej, proste to tak mám. Chutí mi. Ak mi dáš na výber, či koláčik, alebo grilovanú zeleninu, dám si zeleninu a s radosťou 😎
Lekár má vedieť s pacientom komunikovať. Musí vidieť či je to tučnota zo žrania alebo tučnota z nejakej choroby, môže to povedať taktne. Ja mám tiež nadváhu a zatiaľ mi nikto nepovedal, že som tučná, len že by som mala vzhľadom k zdraviu schudnúť. Však ja to viem, snažím sa viac pohybovať. Ale keby bol netaktný, alebo nepríjemný tak by som mu to povedala dosť výstižne a nahlas.
Treba sa naučiť odbíjať alebo sa nad sebou zamyslieť a začať so sebou niečo robiť.
@moncikova máš pravdu, sú aj takí lekári. mne jedna nedávano napísala do papierov, že som obéznejšej postavy. po najbližšom vyšetrení, keď zistila, že som vážne chorá, už napísala len - primeranej výživy. /nadávka/ 😀 😀 kašlem na ňu. vyber si nejakú lekárku, čo ti bude sympatická 🙂
@moncikova zazila som takuto "sikanu" a bolo to to najlepsie co ma v zivote postretlo. Prvykrat som bola u noveho gynekologa a povedal mi narovinu, ze musim schudnut. Ze mam zmenit zivotny styl od zakladov a zlepsia sa mi aj zdravotne problemy. Konecne mi niekto otvoril oci a nechodil okolo toho a nenaznacoval, ale priamo narovinu povedal. Bola som mu velmi vdacna a za 10 mesiacov som schudla nejakych 26 kil tuku.... Kazdy si z nas vezme od lekara to co chce a spravi so svojim zivotom ako to chce. Lekarovi by som na tvojom meiste normalne otvorene povedala, ze nech ti to nevravi, ze vies, ze je to zle, ae teraz s tym nic nespravis. Alebo sa zacni zdravo stravovat, zarad pohyb, co mozu aj tehotne a povedz svojmu lekarovi, ze sa zdravo stravujes, ale drasticky chudnut nemozes momentalne, co je fakt a popros ho, nech sa k tomu viac nevyjadruje. Bud normalne otvorena, nic zle na tom nie je.
A ľudia sú sprostí. Ja som si našla druhú robotu kvôli pohybu a teraz mi vravia, že či mám málo peňazí. No závidia ešte aj to. Však mám nosiť do fitka? Pobehám s metlou a ešte mi za to platia.
@maminka1986 ulavilo sa ti?
Telo je iba a len fyzykalny objekt. Ak prijem (kalorii) prevysuje vydaj (kalorie) tie nadbytocne kalorie sa ukladaju do sadla. Toto je fyzika a chemia, tu neobabru ziadne reci o PMS, PCO, hyperfunkcnej co nefunkcnej stitnej zlaze.... bla bla bla. Treba mat vyrovnany prijem a vydaj a speky sa neukladaju. Ak je vydaj vacsi ako prijem, tak sa aj speky zacnu minat. Viem o tom svoje, lebo moje telicko striehne uz cele roky po kazdej zvysnej kalorii, kazdu si s radostou premeni na slaninku. Keby som jedla to to chcem, tolko co chcem, tak uz davno mam nie +5 kil ale +150. Lenze este stale si viem povedat dost, nezer lebo budes vyzerat ako Halina.
A mazat obeznym ludom medove motuzy nebudem. Proste sa mi to priecii rovnako ako sa tebe prieci povedat pravdu po lopate a na rovinu.
nazvat 80 kg zenu morbidne obeznou???? to vam uz ozaj podaktorym hrabe? ak ma 170 - 175 cm, tak pri 60-65 kg je s takou vyskou stihla zena. (nemusi mat rachitickych 50) . ja som sa pri 65 kg zmestila do velkosti 38 a nosila aj S. posas tehotenstva som ale pribrala 22 kg - nie, nezrala som, len som zacala jest pecivo, jednoducho na ranayyk ma zasytil len chleba, alebo rozok :( tk co som mala robit? 9 mesiacov sa citit hladna? rodit som sla 88 kilova - nebola som z toho nadsena, dost ma to trapilo, no ozaj som sa neprezierala, akurat somsa menej hybala, lebo pred tehu som behavala, a teda tie sacharidy nestrastne :( a nikto sa z toho neposral, nikto mi nic nepovedal, doktorka ma na nic neupozornivala ani na poradni. len sestricka ma jeden mesiac zvrzala, ze max 2 kg mam priberat, ze 3 uz je vela, a sestricka,o hlavu nizsia a o pol rite sursia odo mna. na izbe so mnou lezala baba, ktora mala 80 pred porodom, po porode mohla mat tak 87-mozno 90? ale bola vyssia odo mna, nebola rozkysnuta, ln mohutna, krv a mlieko, no speky jej netiekli. ja teraz este potrebujem schudnut cca 5 kg na predporodnu vahu a budem spokojna. netuzim mat nohy ako sparadlaa trciace rebra. staci mi ploche brucho a pevny zadok. a to pri 65 teda mam.
ano, obezita je problem, ale morbidknou obezitou by som nazvaka inu nadvahu, kde je uz trojciferne cislo. a teda nie kazda obezita je ozaj len vyzratim sposobena, nasa susedka je od decka obezna, riesili to vsetkym, chodili aj po lekaroch, aj cvivila, aj lieky jedla, no jednoducho jej to ostalo. tolko len k tym utocnym komentarom, zakladatelka si svoj problem zrejme uvedomuje a snazisa ho riesit.
@moncikova prajem bezrpoblemove tehotenstvo.
@alaguema ja som to nemyslela na teba, ale vseobecne. A ja by som si dala aj zeleninku a na zaver kolacik s kavou ;-D @sardinka335 mnaaaaam husacinka z Grobu-pomoooc a aj pecienocka. Ach jaj, tam sa podla mna ratat kalorie urcite nedaju a neviem si predstavit, že by dam niekto zul rucolu 😀
@zita19 vieš čo ty si tu masiruješ svoje ego a trepeš len svoje 🙂 ako mna nebavi sa bavit s takými ombädzenými osobami ako si ty lebo si straaaaaaaaašneeee muuudraaa :D tak si mudruj ale v inej skupine lebo baba sa tu pýtala na iný nazor a ty si začala prvá rýpať..ja sa nevyhovárm to su fakty važená prečitaj a naštuduj si o tom niečo o PCO -ty ani neveiš čo to je že ? :D :D tak o čom sa stebou bavit? smejem sa na Tebe si staršne trápna...tuto rovnicu vieme každá a nečitala si čo som písala no škoda slov a strata času s tebou ...
Prosim ta nemaj kompexi 🙂 vyes ty co ti to daju pocitit jednoduch su taky odmietavy voci pevnim ludom .Poviem ty ja so teras 3x teho 1x syn prinom so pribrala na 115 kg takto so m mala ked som isla rodit,pri dcerke som pribrala 40kg rodila som ako 130kg a teras asi budem ako slonica rodit ak vsetko dobre dopadne je pravda ze mam problem zo stytnou zlazou od puberti berem 175 mg lieky vzdy som bola gulica a nieje to jedenim mm ma 174cm a 75 kg cvici stravuje sa zdravo ako vojak 🙂no vzdy mi hovori maminka keby som ziedol co ty tak mam 40kg aj stopankami tak malo ziem nikdo mi to pomali neveril je pravdaze nie vzdy stytna zlaza moze za obezitu ale ty nie si obezna ty si tehotna cakatelka maminka 🙂 vyes kolko ludi mne vzivote dalo pocitit ako vyzeram nepozerali nato aka som ale nato ze nemam 50kg aj stopankamy jedine lekari mi to nedali nikdy pocitit to je jedine zatial o.k 🙂 to ze mas 80 kg je pri akej vyske 170 ci 175 cm nie kazda 80kg vyzera ako 80kg 🙂 mozno ma teras odsudis ze som bola taka aka som ale som stasna mam kamaratku kroram ma 56kg a 180cm a roky rokuce je vydata a deti nemoze mat uz mola neviem kolko krat na umelom a nic vies co by zato ona dala keby bala aj tych 120kg len aby mala dietatko aby bola stasna .
Dalsia vec minule som bola kupovad dcerke caje sypane a tak som sa zakecala stou pani predavackou a ona mi hovory :Bola tu dnes taka pani mamink cakatelka zhruba 30r a povedala ze je tehotna a ci nemam caj nato aby pocas tehu nepribrala: no tak toto je chore upne tak zalezi m8 na dietatku a jeho zdravy nie natom ze priberiem ved niektora zena pribere viac ina menej vtejto hre je velmi vela faktorov 🙂 Ale mas pravdu vtom ze ludia davaju pocitovat ako vyzeras moj manzel tvrdy ze su to ,,blby ludia pretoze krasa vonkajsia je len docasna nieje vecna ,, kazdy ma pravo zit byt stasny aj ked ma nadvahu 🙂 A ja si hovorym komu sa nepacim nech si trhne🙂🙂 hlavne bud zdrava a babetko ties kila postupne zhodis bud pisna ze mozes pribrat a byt maminkou 🙂
ja ešte dodám zo dneška ....v rodine mame osobku staršia pani .. važi 55 ted avžila ...dnes prišla stým že pribrala 2 kilááá straaaašne vzdychala že už nemože jest aka je tučná-pritom je chudá a pri mne žene krv a mlieko posobi ako taký chrust... no proste chudé či štihle ženy sa staršne ťažko zmieruju s tým ked priberu a velmi riešia stale stravu čo nesmie kolko jedla kolko ešte može ..no ako moj manžel mladý chlap ved ako ja na nu len pozeral a povedal keby ma mat doma taku ženu ako ona koniec asi je len umele polievky lebo ona jedáva len to 🙂))aby bola štihla takže mam pocit že aj tu to riešia po väčšine chude štihle baby-baby dajte pozor čo vypustite z ust všetko sa časom vracia A ZAPOVEDANEHO CHLEBA SA NAJVIAC NAJES-ak niektore neevdeia čo to je tak to čo nechcete a odmietate posmievate sa tomu to s avam vráti aj s urokami.) pekný večer
@maminka1986 velmi dobre viem co je PCO, trpi tym moja dcera. Ked zhodila 20 kil ostala tehotna. Mam o tom nastudovane viac ako dost, to mi ver. Rovnako mam nastudovane dost o sposoboch ako si udrzat vahu, ako sa vratit k normalnemu BMI.
A ano, masirujem si ego. Som na seba nesmierne hrda, ze v mojom veku vazim presne tolko, kolko som vazila ked som maturovala. Napriek 2 porodom, rozhadzanym hormonom po druhom... Ja sa na genetiku nevyhovaram, aj ked moja mama patrila k tym obeznym, moja dcera k nim patri, zial, tiez.
Nerypem do teba, len ti zelam aby si aj ty v r. 2043 mohla povedat Vazim tolko co v r. 2004.
A len tak na okraj: Ked obmedzenymi, tak obmEdzenymi. 😉
@maminka1986 vieš čo to je, keď máš 50 aj s topánkami a priberieš napr. 3 kg - máš pocit, že sa nevieš hýbať 😀 keby som mala 80 - 3 kg si ani nevšimnem
@malabiba hej jasné chápem ono je to strašné tragedia pribrat 3 kila len tak z jedla 🙂 uplne vas lutujem fakt to musi byt strašnééé ..ako s tým vôbec dokážete žiť a chodit medzi ludi? ach tragedia ./ 😒 😒
@maciatkolulu 🙂 🙂 🙂 ty tak dobre píšeš že sa tu smejem za monitorom podarená ozaj 🙂 🙂
@maminka1986 to nejde o tragédiu, ale o pomer...možno neveríš, ale pri tej váhe je to cítiť a robí to problémy 🙂...a toto nie je šikana útlych žien? 🙂
@maciatkolulu tak mňa by si tam asi uvidela žuť rukolu 😀 Nemám rada husacinu a pečeň som nikdy ani neochutnala kvôli pachu. Lokše si dám, kľudne aj dobre omastené a tú rukolu k tomu 😉
@maminka1986 pozri, pravdepodobne si nikdy nevážila 50 kg aj s topánkami. Ja som zasa nikdy nemala viac ako 60 kg (to už som bola v deviatom mesiaci a išla rodiť). Ono postava keď je aj veľká, ale je proporčne vyvážená je to ok. Ale aj žena s útlou kostrou keď priberie tie 3 kilá a priberie ich len do brucha a vyzerá ako keby zhltla futbalovú loptu, tiež to nie je ktoviečo... jednoducho to nevyzerá dobre... toto chcela @malabiba ozrejmiť. Nie každý keď priberie, priberie rovnomerne.
Ja som dost pribrala pri oboch tehotenstvach.prve tehu prebiehalo v UK a nikto nic. Druhe tehu tu na SVK, nikto nic az ked som bola v porodnici, cca hodinu pred porodom som pocula ako sestricka hovori, ze uz mame na dnes len jednu (to ako mna) a lekarka na to, ze "ktoru, tu tucnu?"....no to mi stacilo, najrdsej by som bola porodila bez toho aby o tom vobec vedeli. Zostala som na cakacke az do 16:50 a prihlasila som sa im az vtedy ked som vedela, ze uz rodim. Porodila som o 17:12. Takze moja skusenost je takato. Nebolo to nic moc, este aj teraz sa zle citim ked si na to spomeniem.
@alaguema a nie kapustu radsej 😀 predpokladam, ze v grobe by si ale tu rucolu tazko nasla...
zazila. Dost nevhodnym sposobom. Ked som v 5.mesiaci skoncila v nemocke pre hroziaci potrat, prijimajuca lekarka zapisala, ze neprimerany narast hmotnosti v gravidite. Podotykam, ze pred tehotenstvom som mala uplne bezva vahu a za cele tehotenstvo pribrala 11kg 😀 Najprv som sa len zaksichtila, potom to povedala svojmu lekarovi a ta lekarka sa mi nasledne prisla ospravedlnit, ze ona to PISE KAZDEJ, lebo poistovna taku diagnozu hradi bez dalsieho vysvetlovania 😠 Myslim, ze k tomu viac netreba dodat.
Nechcem si ani predstavit, ako sa musi citit tehotna zena, ku ktorej sa tak netaktne vyjadria, hoc aj pravom. Da sa to povedat aj slusne, si myslim. A na vasom mieste by som okomentovala zjav daneho lekara, pokial nevyzera ako vin diesel za najlepsich cias 😝
A este jedna vec... tym, ktore tu pisete, ze si vas chlap nenajde bokovku, lebo mate 50 kil... si gratulujte, ze toto je jeho priorita. Ja mam idealnu vahu, ale aj keby som mala o 20 viac, tak viem, ze bokovka sa konat nebude, lebo moj manzel ma hodnoty inde 😉
@kvetulienka253 bokovku že nemame 50 kil to ktora mudra napísala zase?? :D práveže robili prieskum a vyšlo že muži podvádzaju štihe ženy viete s akými? ANO s tými krv a mlieko 🙂)) ale ako píšeš takí chlapi su riadni ubožiaci ked maju hodnoty aby bola chudá-chudáci totááálni ako sa vravi silní muži maju rodiny,chudáci -milenky...moj muž ma priority a hodnoty uplne inde a som si ista že by ma nepodviedol kvoli tomu že priberem pretože sme si prešli všeličím kým som otehotnela a to maloktorý chlap zvladne .......a ktomu čo ti napísala ta doktorka-no coment to ona ma diagnozu 🙂 na psychiatriu
@maciatkolulu kapustu milujem 🙂 Dusená s rascou na víne a sladkokyslá..mňam.

@alaguema ale keď niekedy je to taka rozkos, napraskat sa mnaaaam. A zase povedzme si mne a mnohym ludom (povacsine muzom) dost lezu na nervy zienky, co nad kazdym sustom kvicia ako svinky, juuuuj, toto nemôžem , uz som to prehnala spapkam iba tu zeleninku a uz som napapkana. Ono to je niekedy fakt smiesne. Vsetko treba s mierou podla mna.