icon

Bacuľky, zažili ste už "šikanu" zo strany lekárov?

moncikova
1. nov 2015

Stretli ste sa s tým, že by mal lekár(-ka), najmä teda gynekológ či pôrodník, nevhodné poznámky ohľadom vašej váhy či postavy?
Zdá sa mi, že všade okolo mňa vidím samé 50-kilové tehuľky, ja sa pritom s mojimi +30 kg navyše hanbím pred lekárom čo i len vyzliecť ☹
Prípadne viete odporučiť v BA gynekologičku, pôrodníčku, ktorá má k tomuto naozaj nezaujatý postoj a nebudem musieť počúvať narážky či múdre rady, koľko by som mala vážiť?

alizee17
2. nov 2015

je rozdiel ak sa do váhy obuje gynekolog, alebo hocijaký lekár , ako v pripade @katey
ale ked si naozaj obezna bola , alebo si, tak to netreba povazovat za sikanu, ani z uvodzovkami 😀 , ale sa zamysliet... pokial je obezita naozaj sposobená chorobou a liekmi ( co je asi tak 10 percent), tak to treba lekarovi povedat, a nie sa urazat a pod.
Tiez mam jednu taku kolegynu, vazi cez 100 kil, a ona vlastne ani nevie z coho pribera.. ale ked ju vidim, stale nieco do seba tlaci.... teraz jej zistili cukrovku....
podla mna baculka je zena napr. 160 cm a 70 kil... 30 kg nadvaha uz baculka nieje, ale je to obezita ... a dost velka....
inak ked je taky clovek so svojou váhou spokojný, nemá sa preco urazat , ani hnevat.... proste je spokojny tak to neriesi.... a ked spokojny nieje, tak to riesi a napr. zaklada o tom temy, lebo napr. aj keby povedal ... Velavazená pani, mate trochu nadvahu, bolo by dobre schudnut, alebo hoci by povedat hocico, nijak to dobre nevyznie a clovekom to trochu trhne..

vvrka
2. nov 2015

@mummy01 "rastie generacia obmedzencov,do seba zahladenych ludi" - prosim ta, a kedy tu bolo nieco ine? Vies argumentovat nejakou dobou v dejinach Slovenska, ci kludne aj celeho sveta, kedy boli ludia v prevaznej mierne neobmedzeni a altruisticki? Pocas socializmu? Za Meciara? V stredoveku? Pocas feudalizmu? 🙂

fra
2. nov 2015

@vvrka všetky palce hore ... ako hovorí slečna Marplová, ľudská povaha sa nemení 😉

fra
2. nov 2015

čím samozrejme nechcem povedať, že by sa ľudia mali navzájom urážať- nemali by sa, mali by byť chápaví, láskaví a altruistickí- ale žiaľ poväčšinou nie sú a nikdy ani neboli 🤐

jana_eyre
2. nov 2015

@alaguema
@nyusika viem, ze reagujem uz troska neskor, ale nemala som doteraz cas.. pisem k vasim prispevkom o tom, ze ludia s nadvahou, keby to "brali v pohode" nemaju potrebu to obhajovat.. vraj, "ked je niekto s niecim vnutorne zmiereny, tak mu blbe poznamky nevadia"..

to mi pride ako dost divny argument - pretoze napr. ja mam velky nos - vnutorne som s nim zmierena, mne osobne sa paci - ak mi ale niekto splechne do tvare, ze s mojim velkym nosom vyzeram hrozne - to si mam akoze mavnut rukou, mysliet si svoje a ak nahodou poznamenam, ze mne sa paci, tak to automaticky znamena, ze s nim nie som zmierena, pretoze tvrdim opak?

ak jeden druheho urazi /urazi mu vkus, telo, nazor, cokolvek/ druha strana ma ticho cusat a iba si pomysliet svoje? to mi pride naozaj zvlastne uvazovanie..

ak niekto tvrdi, ze sa citi dobre pribraty, nemam dovod mu neverit - ak to nevravi uprimne je to jeho problem a on sam vnutorne vie ako sa citi, nemam preco mu jeho tvrdenie vyvracat - pretoze to je jeho telo a jeho rozhodnutie..

vvrka
2. nov 2015

@jana_eyre presne, ako hovoris. keby si bola skutocne stotoznena s tym, aka si, ale aj s tym, ze druhych ludi nezmenis a mozu si hovorit, co chcu, teba sa to netyka, tak skutocne len mavnes rukou a neriesis to. Aj keby ti do tvare chrstli, ze vyzeras ako Pinokio, tak to s tebou ani nehne, lebo vies, ze to hovori viac o nich nez o tebe. A na druhej strane, aj keby ta chvalili, ze si nadherna ako anjel, tiez to s tebou nehne, lebo vies, ze to hovori viac o nich nez o tebe.
To je maximalna vyrovnanost a odputanost od toho, aby nas unasali emocie a hodnotili sme samych seba na zaklade toho, ako nas hodnotia druhi. Ale takyto stav bytia je uz velmi vysoky level pre vacsinu ludi. 🙂

jana_eyre
2. nov 2015

@vvrka myslim, ze taky stav bytia nikdy nedosiahnem - pretoze nech sa sama sebe pacim akokolvek a nech sa citim akokolvek dobre, vzdy mi bude zalezat aj na nazore okolia, to ale neznamena, ze klamem ak poviem, ze sa sama sebe pacim 😅 😀

vvrka
2. nov 2015

@jana_eyre jejda, ta posledna veta je narocna, musela som ju citat asi trikrat. 🙂 A suhlasim, je to tazka praca na sebe, tiez mam od toho daleko.

jana_eyre
2. nov 2015

@vvrka suhlasim, mohla som dat aspon bodku 😀.. no ale chapes ma a to je hlavne..

alizee17
2. nov 2015

Holky taky stav bytia som zazila, ked som pracovala v UK. Robila tam jedna anglicanka s nami, bola tucna a dost.... V práci klasické anglické ranajky, klobasy, vajcia, fazula , hranolky.... obed detto... a ked jej niekto povedat, ze je tucna, alebo nieco take tak povedala... áno viem ze som tucná... ale nechce sa mi nic s tym robit, chuti mi jest, cvicit sa mi nechce, som lenivá.... proste povedala to tak, ako to vacsinou je... vedela o tom, nerobila zo seba choru, ani sa neurazala...

alaguema
2. nov 2015

@jana_eyre áno, taká je moja osobná skúsenosť a výsledok pozorovania. Nenazvala by som to argumentom. Viem to podľa seba, aj keď ja som nebola kritizovaná za telesné odlišnosti, ale skôr povahové, bola som dlho až príliš nekonvenčná, nebudem to tu rozoberať, ale poznámok na moju osobu som si užila a áno, došla som do štádia, keď som ich začala mať totálne v paži, bolo a je mi to jedno, inak skvelý pocit 🙂 Ja sa beriem tak ako som, mám sa rada a komu sa nepáči, môže ma mať rád 😀 Alebo aj nie... 😎
Na druhej strane, čo sa týka vzhľadu, nemôžem sa sťažovať, takže možno mi je trápenie silných žien vzdialené, nerozumiem tomu tak, ako keby som si niečo podobné odžila, to priznávam, ale naozaj sa mi nechce veriť, že sa človek v obéznom tele dobre cíti, nemyslím si to, z už vyššie spomínaných dôvodov.

adel222
2. nov 2015

v porodnici som lezala s dvojickami na rizikovom a mala som preeklampsiu cize som bola cela napucana vodou ako taka spuchlina a lekar si ma viedol na sono a ked sme chceli ist vytahom, povedal, ze radsej zavola nakladny, lebo ja by som malym vobec nemala chodit 😀
doteraz neviem ci chcel byt vtipny 😅

alaguema
2. nov 2015

@vvrka nie je to vôbec až taký vysoký level, ak si uvedomíš, že taká si už kedysi bola, mala si túto vlastnosť a teda tam stále niekde musí byť, narodila si sa s ňou, mala si ju ako malé dieťa 😉 Tie nánosy času a vplyvov nie sú také rozhodujúce, to nie si ty, sú to len nánosy 😎

vvrka
2. nov 2015

@alaguema pre mna veru je, je to pre mna tazke. ale aspon si to uvedomujem a snazim sa na tom pracovat.

vierka0
2. nov 2015

@alaguema som presvedcena, ze vacsina ludi s nadvahou si nepraju byt takymi..samozrejme, vzdy sa da zhodit, vzdy sa da bojovat, otazne len je, aka pevna je ta vola..ako vravis, nemas taku skusenost, ja mam, schudla som 20kg, a zrazu mesiac vaha stala bez pohnutia (a nie preto, ze nebolo z coho 🙂 ), dokonca sla o 3kg hore, napriek tomu, ze som sa stravovala rovnako ako predtym a cvicila este viac ako predtym, co mi predtym pomohlo dat dole 20kg, viem co je za frustraciu a demotivaciu ist dalej. Fakt neznasam, ked sa zovseobecnuje, ze kazdy clovek s nadvahou ci obezitou sa tam dostal jedenim reznov a chipsov na veceru. Ja som sa tak nikdy nestravovala, nikdy som nepila sladene napoje napriek tomu cely zivot bojujem s vahou, ale rozhodne sa nepotrebujem vyhovarat, ani ospravedlnovat, ani to nebagatelizujem, viem, ze sa da dostat na normalnu vahu, ale to mnohí sami jednoducho nedokazu, nevedia, nemaju pevnu volu, lebo je to beh na dlhu trat, to nie je zhodenie 5kg naviac po porode..vsetky tie co hovoria, ze "obezny nema zrat a je v norme" nevedia o com to je, aj obezni ludia musia jest a nezastavit si metabolizmus hladovkami.

mamadoma
2. nov 2015

@moncikova Ahoj, čo konkrétne ti povedali, že to vnímaš ako šikanu?

nyusika
2. nov 2015

@jana_eyre ked mu odvrknes, ze tebe sa taky velky paci a dalej to neriesis, je to uplne OK.
ale nemozes predsa chciet od vsetklych aby sa im pacil akykolvek, nielen tvoj, velky nos....toto ako priklad.

mne ked povie tlsta kamoska, ze ona ma v pazi, co si kto o jej tlstote mysli, tak to ma naozaj v pazi a neriesi, komu sa ona paci a komu sa nepaci. zaroven vsak jednym dychom doda, ze sa neciti komfortne, ale jej sa nechce cvicit a radsej sa zmieri s tym, ze nebude chodit na tury, lebo je tak tlsta, ze nevladze.

ja tomu sice nemusim celkom dobre rozumiet, lebo mne by na zdravi zalezalo...ale je to jej rozhodnutie.
vie vsak, ze bude sprdnuta u lekara, vie, ze jej aj tak budem vzdy komentovat zlozenie stravy...ide jej to vsak jednym uchom dnu-druhym von.
nebude zakladat temy o tom, ze ju lekar sikanuje, lebo je tlsta. ona vie, ze je tlsta a jej sa s tym nic robit nechce.
a ja to teda dalej neriesim, nebudem jej dohovarat, presviedcat ju...akurát jej na priamu otazku "ako v tomto vyzeram ?" poviem, ze "tlsto, naco sa pytas ? ved moj nazor poznas" 🙂
nebudem vsak na ulici zastavovat cudzích ludi a vmietat im do tvare moj osobny nazot, toto si mozem dovolit len blízkej osobe o ktorej viem, ze ju moja poznamka nenastve.

jana_eyre
2. nov 2015

@nyusika a ja niekde tvrdim, ze chcem aby sa moj nos pacil kazdemu? nie, len tvrdim, ze ak ma niekto bude len tak kritizovat, tak to nenecham tak a ohradim sa.. ale ked to nenecham tak, neznamena ze klamem ak poviem ze sa mi moj nos paci..

ale k druhemu odseku - kde autorka rozporuje, ze ma nadvahu? kde vravi, ze s tym nic nerobi/nerobila? jedine co sa pytala je, ze ci ma aj niekto iny skusenost s blbymi poznamkami na postavu od doktora..

preto nechapem ako sa mohla tato debata zvrtnut na to, ze sa tu ludia musia obhajovat a druhi ich obvinuju z klamstva..

nyusika
2. nov 2015

@jana_eyre pisali sme iba vlastne postrehy a skusenost.

ja neverim, ze ju lekar SIKANUJE kvoli nadvahe, akureat jej mohol vytknut, ze 30 kilova nadvaha je zdravotne riziko.

ty sama pises, ze nie si zmierena s tym, aku mienku o tebe (pisem vseobecne) ma okolie...takze preto sa mas potrebu stale obhajovat.

ale to je presne to, o com tu mnohe piseme - kto je v pohode, neriesi 🙂
poznamky hlupakov si proste nevsimaj.

jana_eyre
2. nov 2015

@nyusika kde prosim ta pisem, ze nie som zmierena s tym aku mienku ma o mne okolie? pisem, ze mi na nazore okolia zalezi, aj ked som zmierena s mojim vyzorom a to je podla mna podstatny rozdiel..

nemam ani potrebu sa stale obhajovat - neviem preco by som to robila - mna nikto nenapada, nadvahu nemam, moj nos tu nikto nevidi 😀 - len proste nemam rada nespravodlivost a vzdy sa ozvem ak nejaku citam..

/moj nos bol iba cisty priklad, nemyslim, ze mi niekedy niekto moj nos komentoval, mozno s vynimkou puberty a zlomyselnych spoluziacok/

alka1980
2. nov 2015

Myslim,ze zakladatelka temy davno olutovala,ze sem pisala.Snad par zien odpovedalo nato naco sa pytala.V zivote cloveka je dolezite aby sme vedeli veci povedat tak,ze druheho neurazia i ked to co povieme je pravda.Zial to bud clovek v sebe ma,alebo nie.Mnohe prispevky...hm rozum sa mi pozastavuje aki sme my ludia niekedy netaktni.Chapem je to vec nazoru,pohladu.Nie je mojim umyslom sudit,ale osobne sa snazim druhe pochopit a nie pozerat na neho medzi prsty,ze sa vyzral ci ako to tu bolo spomenute viac x.

alaguema
2. nov 2015

@vierka0 pevná vôľa je potrebná rovnako pri chudnutí, ako pri udržiavaní váhy. Len niekto tú pevnú vôľu má na nejaký určitý čas, počas ktorého chudne a potom sa postupne znova rozje, priberie všetko späť a celé sa to rozbehne odznova ako na hojdačke. Takto funguje veľké percento žien večne zápasiacich s nadváhou. A niekto má striedmosť ako životný štýl a vďaka tomu si udržiava svoju optimálnu váhu, má tú pevnú vôľu stále. Sama viem, ako sa mi vekom metabolizmus menil. Kedysi som tiež mohla spráskať dve pizze o polnoci a bola som ako prútik. Keby som to praktizovala aj po 30-tke, tak by som dnes bola tiež baculka a riadna, mám niekoľko príkladov v rodine 🙂 O tom tu píšem. Boli tu celkom zúrivé reakcie zo strany obéznej ženy na adresu štíhlych žien, ako keby všetky tie ženy mali nejaké privilégium, akoby sa o svoj stav nijak nezaslúžili a to nie je pravda. Zakaždým, keď ideme jesť von a vidím, čo všetko niektoré ženy pojedia...no minule sme boli v číne - zjedz koľko vládzeš. Dala som si malú misku polievky a zeleninu v takej tej ich omáčke, tofu a šalát. To bolo celé. Ostatní chodili naberať a naberať, no do prasknutia. Tiež by som tam vedela zládovať tri taniere dobrôt, myslíś, źe iba baculkám chutí jesť? ...ale neurobím to. To je tá kontrola nad sebou.

ella555
2. nov 2015

@nyusika Tak teba mi je fakt luto, po svete chodi vela ludi, kt. sa inym zdaju nie prilis esteticky. Vyspelost cloveka je prave v tom, ze dokaze tolerovat inakost. Ty riesis vzhlad, to je ako v skolke.
A tu islo predsa o nieco ine,lekar predsa riesi zdravie, nie o vzhlad.

nyusika
2. nov 2015

@ella555 to, ze nieco toplerujem neznamena, ze sa mi to zda esteticke...boze, to uz clovek nemoze napisat/povedat, ze mne sa toto paci a toto sa mi nepaci ??

kde som napisala, ze cloveka posudzujem podla vzhladu ??

nikoho neodsudzujem na zaklade toho, ci je stihly, obezny, maly nos, kratke vlasy, jedna ruka, tri nohy, osem oci....ALE nemam problem slusne napisat, ze mne sa nepacia obezni ludia. mne sa pacia stihli ludia. to je vsetko. neznamena to vsak, ze ich pokladam za menejcenných, co sa osobnosti, povahy a iného tyka...

vierka0
2. nov 2015

@alaguema ano suhlasim, ze nie iba baculkam chuti jest 😀 ale zaroven si myslim, ze je lahsie si tu vahu udrziavat, ako zhodit este 20-30kg naviac, bez ohladu na to, ako sa tam ta vaha dostala..ja som tiez musela k istym veciam dozriet, pochopit..niekto priberie 5kil, da si tyzden brzdu a je spat kde bol, dostat sa z vysokej vahy (opat poviem, bez ohladu na to, ako sa tam ten clovek dostal), je beh na dlhu trat, to co ty jes, aby si si vahu udrzala, je davka, kde si udrziava vahu aj ta 100kg zena napriklad, teda ona musi ist este do nizsieho kalorickeho prijmu alebo vydaja, aby zhodila svojich 30-40kg naviac a to trva ovela dlhsi cas, kedy samozrejme ta pevna vola dostava ovela viac zabrat, takze nepovedala by som, ze je to porovnatelne..ako som uz povedala, som si ista, ze vacsina ludi to naozaj sama jednoducho nevie zvladnut

ella555
2. nov 2015

@nyusika Ale v tvojom prispevku si nepisala, ze tebe sa nepacia podala si to ako vseobecny fakt, ako jedinu pravdu.

alaguema
2. nov 2015

@vierka0 ak je ľahšie váhu udržiavať, prečo to nerobia všetci? 😉 Ja ti poviem prečo. Lebo to je niečo, čo musíš robiť konštatne, stále, denne. Nehovorím, že žijem asketicky, ale veľakrát si proste niečo nedám a napijem sa vody 😀 a občas si doprajem s tým, že to so mňa neurobí utrhnutý vagón nabúraný do chladničky, ale opäť sa stopnem - presne ako píšeš. Je to ako s čímkoľvek iným. Umenie je vedieť, kedy prestať. Nie ísť do nemoty a potom zase do opačného extrému. Kráľovné jojo efektu, si nedokážu dopriať s mierou. Ony buď chudnú, alebo jedia bez limitov. Mesiace jedenia nasledujú po týždňoch diét a všetky strádania počas diéty si potom kompenzujú dvojnásobne...veď schudli, môžu. Ale po čase sú tam kde boli, ak nie ďalej. To je mentalita žien s nadváhou, ktorú neustále riešia. Načo je vôbec hodnotiť, čo je ťažšie. Nestačilo by položiť si otázku, čo je zdravšie?

vierka0
2. nov 2015

@alaguema to iste plati aj pre fajciarov, alebo akehokolvek ineho zavislaka, je lahsie vobec nezacat fajcit, no kto raz zacal, je pre neho tazke prestat. A pre niekoho je prestat lahsie, dokaze to stopnut zo dna na den, druhy naopak, nevie vydrzat ani jeden den bez cigarety. Je to uplne porovnatelne s chudnutim, vacsine fajciarov je jasne, ze fajcenie je zdraviu skodlive, napriek tomu fajcia, lebo nevedia ako skoncit, alebo maju slabu volu, alebo jednoducho nechcu..a teraz nebudem ja tvrdit ake to je lahke, lebo ja tiez bojujem s tym, nezapalit si pri kamosoch pri pive a zvladam to, pytat sa do nemoty, ako je mozne, ze oni nie..pritom v tomto pripade tu drogu (cigarety) vie clovek odstavit zo zivota uplne, pricom jedlo musis prijimat cely zivot a zit so svojou zavislostou..

emilia25
2. nov 2015

NIKDY SOM NEBOLA OBEZNS ALE BOLA SOM SADLOVS NA BRUCHU NOHÁCH ALE V NORME.NO RAZ SOM MALÁ PRIATEĽS CO MAL 50 KIL AJ S TOPÁNKAMI DOSTALA SOM SA AZ DO TAKÉHO ŠTÁDIA ZE SOM ZAČALA FEST CVICIT ZA VŠETKO CO SOM ZJEDLA SOM RIADNE MAKALS NA SEBE MOJA VÁHA 48KIL A STEHNA TAKE ZE SOM SI ICH OBTISHLS PRSTAMI.TAKŽE KED ČLOVEK SILNO CHCE DOKÁŽE CO KOLVEK.A MOJ POHĽAD NA CHLAPOV SA PO ROZCHODE ZMENIL TAK ZE CHUDY CHLAPY SA MI ZHNUSILI LEBO CHLAP MÁ BYT VŽDY ŤAŽŠÍ MOHUTNEJSI OD ŽENY VED JU MUSÍ CHRANIT A ZENA MÁ MAŤ POCIT BEZPEČIA ANIE ABY ZENS BOLA JAK BULDOG A CHLAP JAK PSTIK.

alaguema
2. nov 2015

@vierka0 no a konečne sme pri koreni problému a definovala si ho ty sama 🙂