icon

Bola to migréna s aurou?

23. júl 2026

Pozerala som do mobilu a zrazu sa mi pred ocami objavila blikajuca skvrna. Postupne sa zvacsovala a na jednu stranu som skoro nic nevidela. Asi po dvadsiatich minutach to preslo, ale potom ma rozbolela hlava a bolo mi na vracanie.

Poznate to niektora? Byva toto migrena s aurou?

denisa_deniska
23. júl 2026

áno, migréna s aurou

anonym_4ef09e
23. júl 2026

Mne sa toto stáva z krku

ciama
23. júl 2026

aj ja som to kedysi mavala, teraz si klopkam ze uz dlhsiu dobu nie. je to neprijemne ale je to migrena

anonym_758d51
23. júl 2026

Ja som to mala pri veľmi nízkom tlaku (79/49). Mala som žltú škvrnu pred očami, v hlave mi hučalo a každý zvuk som počula akoby 100-krát hlasnejšie (aj vlastný hlas). Príšerné niečo.

simsalabim
23. júl 2026

Ano, toto je jedna z podob aury.

mazisika
23. júl 2026

myslim, ze ano, aj mne sa to dialo. pomohlo mi toto 🙂

volterra
23. júl 2026

@anonym_autor áno, úplne typická zraková aura pred migrénou. Veľa ľudí to zažije a na prvý krát to každého vydesí. Na YT sú aj videá s animáciou, ako taká aura prebieha. Pozri si to. Inak mne vždy veľmi pomohlo hneď pri prvých prejavoch aury si dať vysokú dávku magnezia s min 1/2 l vody - aj viac, a ľahnúť si do polohy s vysoko zdvihnutými nohami - najlepšie oprieť o stenu v 90 st uhle. Do 15 minút vždy prešla. Niekedy ma po tej aure hlava rozbolela, ale dosť často aj nie. Ako prišla, tak odišla a fungovala som normálne ďalej.

simsalabim
23. júl 2026
@volterra

@anonym_autor áno, úplne typická zraková aura pred migrénou. Veľa ľudí to zažije a na prvý krát to každého vydesí. Na YT sú aj videá s animáciou, ako taká aura prebieha. Pozri si to. Inak mne vždy veľmi pomohlo hneď pri prvých prejavoch aury si dať vysokú dávku magnezia s min 1/2 l vody - aj viac, a ľahnúť si do polohy s vysoko zdvihnutými nohami - najlepšie oprieť o stenu v 90 st uhle. Do 15 minút vždy prešla. Niekedy ma po tej aure hlava rozbolela, ale dosť často aj nie. Ako prišla, tak odišla a fungovala som normálne ďalej.

@volterra to mas velke stastie, ze ti to prejde a ze ta bolest nie je zla, u mna je aura vzdy signalom zachvatu bolesti a ten cas, co zostava, musim vyuzit na podanie tabletky od bolesti. Inak pride zly zachvat, v minulosti aj s 3 dnovym prelezanim v posteli a vracanim. Naucila som sa nevymyslat a tu tbl si dat.

volterra
23. júl 2026
@simsalabim

@volterra to mas velke stastie, ze ti to prejde a ze ta bolest nie je zla, u mna je aura vzdy signalom zachvatu bolesti a ten cas, co zostava, musim vyuzit na podanie tabletky od bolesti. Inak pride zly zachvat, v minulosti aj s 3 dnovym prelezanim v posteli a vracanim. Naucila som sa nevymyslat a tu tbl si dat.

@simsalabim no tak to ma mrzí 😢. Ja som, našťastie, nikdy nemala ťažké migrény, väčšinou mi zabral Flector. Ale v prípade takých silných migrén je vlastne taká zraková aura aj dobrá, stíhaš si dať dopredu lieky na migrénu. Vlastne je to taká výstraha.

simsalabim
23. júl 2026
@volterra

@simsalabim no tak to ma mrzí 😢. Ja som, našťastie, nikdy nemala ťažké migrény, väčšinou mi zabral Flector. Ale v prípade takých silných migrén je vlastne taká zraková aura aj dobrá, stíhaš si dať dopredu lieky na migrénu. Vlastne je to taká výstraha.

@volterra ano, z tohto hladiska to je super, vacsinou stiham. Len niekedy som sa s migrenou uz zobudila, tak to bol potom masaker. Ale nastastie sa mi to s vekom zmiernuje.

anonym_6ca527
23. júl 2026

@anonym_autor ano.presne tak to mavam, casto mi ta skvrna prejde z jednej strany na celu polovicu.

taktotedanie
23. júl 2026

@anonym_autor ano je to pravdepodobne migrena s aurou

anonym_92cb71
23. júl 2026
@volterra

@volterra áno, más pravdu, zraková aura je tak skvelá, že ak ju máš, nesmieš brať antikoncepciu a máš zvýšené riziko mŕtvice oproti ženám s obyčajnou migrénou, a to sa oplatí! 👍

martinkatinka
23. júl 2026

Ano, bola to migrena so zrakovou aurou.
Ja som raz mala aj s recovou. Nevedela som vyslovit slova, vetu, komonila som slova.
Strasne ma to vystrasilo. Potom klasicka bolest ako pri migrene, zvracanie.