icon

Bolestivé hemoroidy: Čo robiť pri zhoršujúcich sa príznakoch?

29. aug 2026

Ahojte. Píšem anonymne, je to pre mňa dosť chúlostivé. Od pondelka mám vonkajšie hemoroidy, prvý deň to bolo také, že sa dalo zatlačiť, ale po čase vychádzalo von. Nasadila som si na odporúčanie v lekárni zvýšenú dávku detralexu, 3x denne 2 tablety. Kúpeľ v dubovej kôre, proctoglyvenol krém, sprcha, vlhčené utierky. Proste všetko ako mi radili. Ani po 4 dňoch sa to neupravilo, práve naopak,tak to stvrdlo, že to už nejde zatlačiť. Bolí, štípe, svrbí...je to veľmi opuchnuté, bolestivé na každý pohyb, dotyk, neviem ani chodiť, stať, sedieť už vôbec nie. Najlepšie mi je vo vani. Bola som včera na chirurgii, keďže u nás nie je odborník na proktologiu,...ale horor, doktorka mi to drastický, mám pocit, že aj nasucho zatlačila dnu, zvíjala som sa tam, plakala, ale ona nič, že ináč mi pomôcť nevie. Zatlačila a len čo vytiahla prst, či celú ruku 🫪 tak mi to automaticky vyšlo naspäť , tak druhýkrát zase zatlačila, a potom aj tretí krát. Točila sa mi hlava, triasla som sa , úplne som mala triašku ... Postavila som sa a zase mi to vyšlo všetko von. Už mala nervy, tak mi povedala, že si to mám zatlačať sama . Dala mi mesocain a ešte emotralex, mám naďalej užívať detralex 2x2 tablety a o 7 dní kontrola. Napísala mi do papiera že je to 2 stupeň a zapálený . . Za noc sa to zhoršilo a je to 2x také veľké ako bolo pred jej zákrokom.
Nedokážem sa ani utrieť, tak to bolí. Čo mám robiť? Ísť za proktologom a modliť sa, že mi to nezatlačí, ale urobí niečo iné, čim sa mi uľaví, alebo čakať, kým to samo odpuchne a možno sa bude dať zatlačiť?
Čo vám pomohlo?

anonym_d12c63
29. aug 2026

@anonym_autor v takomto stave to skôr znie na operáciu, než na nejakú neinváznu pomoc.

anonym_3a8a52
29. aug 2026

@anonym_autor sedavy kupel v dubovej kore. Mne pomohlo. A potom hemostop

autor
29. aug 2026
@anonym_d12c63

@anonym_autor v takomto stave to skôr znie na operáciu, než na nejakú neinváznu pomoc.

@anonym_d12c63 mňa len prekvapuje, že chirurg také nedokáže zhodnotiť a robí niečo nasilu? Aj keď to 2x nejde, skúša 3x ?

autor
29. aug 2026
@anonym_3a8a52

@anonym_autor sedavy kupel v dubovej kore. Mne pomohlo. A potom hemostop

@anonym_3a8a52 a mala si vonkajší a ako dlho to trvalo kým zabralo a stiahlo sa to? Zatlacala si to?

anonym_d12c63
29. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_d12c63 mňa len prekvapuje, že chirurg také nedokáže zhodnotiť a robí niečo nasilu? Aj keď to 2x nejde, skúša 3x ?

@anonym_autor nie som lekár, neviem zhodnotiť jeho prácu.

anonym_3a8a52
29. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_3a8a52 a mala si vonkajší a ako dlho to trvalo kým zabralo a stiahlo sa to? Zatlacala si to?

@anonym_autor vonkajsi. Dva-tri dni asi. Neviem, bolo to velmi davno

autor
29. aug 2026
@anonym_3a8a52

@anonym_autor vonkajsi. Dva-tri dni asi. Neviem, bolo to velmi davno

@anonym_3a8a52 asi to nebolo veľké, keď sa to upravilo za 3 dní. Ja to mám týždeň.

anonym_f38c57
29. aug 2026

Mne pomohlo umývať sa po veľkej stolici a len prikladaním klasickej mäkkej plienky usušiť okolie konečníka.Okrem toho Detralex a krém na hemoroidy.Davaj si pozor aj na konzistenciu stolice, lebo stačí jedna tuhšia a čo sa 2 dni hojilo,zase bude živé.Ak môžeš,a kedy môžes, lež,aby to bolelo co najmenej.Ked odznejú problémy, už to nenechaj nikdy zájsť problém až sem.Davaj pozor na stravu,aby si nemala tuhú stolicu.Pitny režim je tiež potrebné dodržiavať.Pravidelne užívaj udržiavaciu dávku Detralexu/Mobivenalu, skrátka niečo na posilnenie zilovych stien.Ked máš možnosť, vyhýbaj sa dlhému sedeniu/statiu ,pravidelne sa hýb.

anonym_3a8a52
29. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_3a8a52 asi to nebolo veľké, keď sa to upravilo za 3 dní. Ja to mám týždeň.

@anonym_autor no tal skus tu dubovu koru. To citit hned, jak sa stahuje

anonym_a939c8
29. aug 2026

Ahoj. Až v takomto stave som to nemala, ale tiež to bolo nepríjemné. Zatláčanie mi nerobilo dobre... Na tvojom mieste by som už išla za odborníkom. Len sa spýtam, mne napr. najviac pomáhal gél Factu alebo čipky (gél aj dnu). Neskúšala si?

2691
29. aug 2026

Faktu čapíky a masť.Ked sa dá, tak pri masteni zatlačiť.Ja si to umývam zásadne vo vlažnej až stendenšej vode. V starých receptoch som čítala, že je veľmi dobrá na jemno nastrúhaná mrkva.
Ľahnúť si na brucho a nechať pôsobiť.
Veľmi dobrý je cvik: ľahnúť na chrbát, nohy zdvihnúť a položiť pokrčené za hlavu - stiahne to hemoroidy.Keby sa ich podarilo celkom stiahnuť, tak zvierať konečník a uvoľniť a takto opakovať. Hemoroidy sa zhoršujú aj týmto teplom a pri prvom priznaku treba hneď urobiť prevenciu ich vytlacenia.
Drž sa!

janinah
29. aug 2026

Urob si teply sedavy kupel,potom chod na postel a daj si Proctoglyvenol čipok a uz nevstavaj z postele aspon polhodinu aj dlhsie.Detralex dalej. A objednaj sa na operaciu odporucam laserovu.

moga
29. aug 2026

V dm drogérii predávajú vlhceny toaletný papier s dobovou kôrou, s tým sa skús utierať (nie toaletným papierom), pripadne si môžeš z tohto vlhceneho urobiť aj obklady a prikladať na 15-20min. Po každom wc sa treba umyt a natierať faktu masť + si dať čipky, no a na zaver, toto netreba odkladať a riešiť to treba hneď s proktologom, sú aj kliniky, kde berú ihneď takéto urgentne stavy a kde ti pomôžu, tvoj stav sa nebude zlepšovať ale zhoršovať, napr. ti môže zostat aj “riasa” na konečníku, urcute to rieš s proktologom …

anonym_761bfc
29. aug 2026

Baby, a neuzivala ste niektora Detralex počas dojčenia? Može sa to ? Mam problem s hemoroidmi od tehotenstva to je take všelijaké, po porode sa to zhoršilo, tak mierne zlepšilo a už som skoro rok po porode, no zase sa to zhoršuje, mastičky nezaberaju, predtym, ešte pred tehotenstvom keď ma trapili, som uživala detralex, do par dni som mala pokoj, len teraz neviem či ho môžem keďže dojčim, neporadite niektora ? Ďakujem

autor
30. aug 2026

Ďakujem. Všetko to robím, až na tú mrkvu. Posilňujem panvu, snažím sa čo najviac ležať, nesedim ani pri jedení radšej...nestojím na jednom mieste, a keď už musím, tak prešľapujem, zdviham päty, špičky...robím 2 - 3 drepy, to mi uvoľní ten tlak. Zdviham zadok pri ležaní...nohy, všetko možné. 3x denne kúpeľ v dubovej kôre. Za noc sa mi to zmenšilo o polovicu , ale už cítim, že mi treba ísť na wc a zase sa to vráti, aj keď netlačim.davam si pod nohy stupienok. Na noc som si dala detralex 2 tablety, masť emotralex každú hodinu, lebo ma to štípalo, svrbelo vždy. Raz som si to natrela mesocain. A dala som si Ibalgin aby som mohla spať. Utieram sa s utierkami na hemoroidy.
Len to nedokážem zatlačiť.

sunrise99
30. aug 2026

Ja som bola s hemoroidmi na gastre na rektoskopiu. Potom zistili ze mam net nador v konečníku, ale nechcem strasit. Dala mi doloproct krem a jedine: po každej stolici sprcha, jest vela vlakniny, potom ked sa to zlepsilo tak vlhceny toaletny papier vzdy a este mi zinkovy krem pomáha ked ma to začne zase boliet. Ale maste z lekárne nula bodov a to som ich mala asi 8.

anonym_489136
31. aug 2026
@anonym_autor

Ďakujem. Všetko to robím, až na tú mrkvu. Posilňujem panvu, snažím sa čo najviac ležať, nesedim ani pri jedení radšej...nestojím na jednom mieste, a keď už musím, tak prešľapujem, zdviham päty, špičky...robím 2 - 3 drepy, to mi uvoľní ten tlak. Zdviham zadok pri ležaní...nohy, všetko možné. 3x denne kúpeľ v dubovej kôre. Za noc sa mi to zmenšilo o polovicu , ale už cítim, že mi treba ísť na wc a zase sa to vráti, aj keď netlačim.davam si pod nohy stupienok. Na noc som si dala detralex 2 tablety, masť emotralex každú hodinu, lebo ma to štípalo, svrbelo vždy. Raz som si to natrela mesocain. A dala som si Ibalgin aby som mohla spať. Utieram sa s utierkami na hemoroidy.
Len to nedokážem zatlačiť.

@anonym_autor hľadaj proktokologa, alebo rovno iného chirurga a pýtaj si zákrok.Od stolice sa tam môžu dostať baktérie nečakaj 7 dní

simca06022011
31. aug 2026

Tak ono to trva kym to prejde... v kazdom pripade gastro, vysetrit riadne a potom podla toho.. zase ta liecba nie je zaztacna ze zo dna na den je dobre a musi to byt aj iny tlak ked tinto takto rychlo vyjde von po zatlaceni. Ked takyto "zachvat" zlatej zily ako to ja volam mavala polovicka, to trvalo aj 2-3 tyzdne kym sa dal do poriadku.

autor
31. aug 2026

Lenže ten zákrok aj niečo stojí, prvá pomoc je asi len to zatlačenie, resp.vytlacenie zrazeniny, zvyšok, ako laser, gumičky...už stojí dosť.

anonym_489136
31. aug 2026
@anonym_autor

Lenže ten zákrok aj niečo stojí, prvá pomoc je asi len to zatlačenie, resp.vytlacenie zrazeniny, zvyšok, ako laser, gumičky...už stojí dosť.

@anonym_autor tak pôjdeš do nemocnice na klasický zákrok.Su aj iné spôsoby.Zvykne sa to vrátiť, krvácať, ak si mladá vekom to bude len horsie

2691
31. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor aj keby som nemala čo jesť, tak by som si to dala urobiť jednoduchšou, resp.modernejsou metódou,ak by mi to odporučil lekár. Koľko to asi stojí?

anonym_af3e45
31. aug 2026

Kup si kvapky HEM od valovica. V lekarni ak ich nemaju, tak ti ich objednaju. Mne to zaberie do dvoch dni. Hned ako citim, ze sa mi zacina robit hemoroid ich zacnem brat a za dva dni je pokoj. A ber ich potom este nejaky cas (tyzden) aj po zahojeni.