icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
13. júl 2019

Dievčatá boli ste pred opkou na označenie uzlín? Neviem ci to robia každej lebo Dr nic take nespomínal.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
13. júl 2019

@hracka123 ako to prebieha? To pichnu do pazuchy ci?

hracka123
Autor odpoveď zmazal
nori21
13. júl 2019

@helga9 ja takisto,okolo bradavky som dostala tri vpichy tej látky,musela som čakať tak bolo prvé zameranie pod tým strojom a potom o hodinu druhé zameranie,obidve trvali približne 20 min.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
13. júl 2019

@mata9522 aj ja mam mastektómiu a podľa sona negatívne uzliny takze neviem

helga9
13. júl 2019

@hracka123 aj to aspoň dako umŕtvili? Ci to je ze aaaau?

hracka123
Autor odpoveď zmazal
hracka123
Autor odpoveď zmazal
sabova3
13. júl 2019

@nori21 ja som bola na genetiku asi po druhej chemo.vymenny lístok mi dal onkológ.

nori21
14. júl 2019

@sabova3 Ďakujem.Aj ja by som chcela ísť.Najprv pôjdem na opku a potom začnem liečbu,spýtam sa.

helga9
14. júl 2019

@nori21 no ja tiež idem po opke na genetiku. Nesmieš brat chemo keď idu robit to vyšetrenie. Musíš byt pred alebo mesiac po aspoň mne to tak geneticka povedala. A myslim ze ta tam Dr sám pošle kvôli veku

mata9522
Autor odpoveď zmazal
jankastraza
14. júl 2019

@sabova3 ahoj, ja sledujem,ako sa Ti dari od zaciatku, myslim na teba,si neuveritelne silna, zialbohu,uz patrim ku Vam oficialne aj ja,takze teraz uz oficialne ,tesi ma 😍 mna vsetko este len caka,som uuplny novacik,prajem Ti pekny den ❤

jankastraza
14. júl 2019

Dievcata, ahojte, rada by som sa ku Vam pridala, pred par dnami mi diagnostikovali vcasne stadium ,do poslednej chvile cakania na vysledky biopsie sme dufali... moja mamina tiez bojuje s rak.prsnika plus mala tiez metastazy vo vajecnikoch,bolo to pred 2r, vsetko zenske jej vybrali, prsnik tiez,ma uz za sebou poslednu chemo v dec.2018 zatial je fit ma dobre vysledky,nuz a teraz som na rade ja... 😢cele roky som s nou bojovala a podporovala nuz a teraz budem podporu potrebovat ja.len vcera som jej to oznamila..dnes som mala ct a o par dni mam naplan.magneticku,zatial je taky plan,ze ak teda asi nic ine nenasli inde, mozno ma stihnu este pustit na uz rezerv.dovolenku a potom hned mi naplanovali chemo 4mes a potom obojs.mastektomiu,dr povedal,ze kedze som uplne plocha -zial atleticky typ 😅 tak ze je zbytocne ma tam jazvit,ale rovno vyberieme oba tie M&Ms lentilky a casom mozno rekonstrukcia...cakaju ma geneticke testy...❤

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
14. júl 2019

@jankastraza ahoj vitaj medzi nami. Ja tiež som mala najprv chemo 4 cykly a idem na operaciu na mastektómiu jedného. Biopsiu ti robili?

helga9
14. júl 2019

@jankastraza aha biopsiu mas a co ti vyšiel aký typ? A receptory?

jankastraza
14. júl 2019

@mata9522 ahoj,cosi som o nej citala,ze vraj aj ked uz nepise sem,ale na facebooku vraj vyzera vynikajuco,tak asi sa vyzdravela 😍👌🍾🍾🍾

helga9
14. júl 2019

@mata9522 ahoj Paj sa ma asi dobre pridala sa k amazonkam

mata9522
Autor odpoveď zmazal
jankastraza
14. júl 2019

@mata9522 dakujem Ti Matka,och to si zatial perfektne zvladla,super 😍👌
Pravdu ti povediac ja som zostala v soku,ked mi to oznamili,asi ako kazda z nas 😪len mi povedal ze zaciatoc.stadium,nepytala som sa kolke vtedy ani typ mi nepovedal,len ze je to hormon.charakteru,vzniknute z mliec.zliaz,vraj sa to tam formovalo uz nej.tu dobu..mam aj bolavu lymfaticku na kraji skoro pod pazuchou,boli ma to,zostala som prekvapena z3 ma neoperuju najprv a az potom chemo,lebo tak ci tak ma caka mastaktomia..som totiz v Anglicku,tak si to musim este aj prekladat no mam dost 😅a tebe potom mastektomiu a potom znova davaju zaistovacky ,ci ako sa to povie? 😔❤

mata9522
Autor odpoveď zmazal
jankastraza
14. júl 2019

@helga9 ahoj,dakujem 😍
Moc moc ta obdivujem a ako to zvladas? Kedy ti zacalo byt na prt po chemo? Som si vedoma,ze kazda to berie inak,ale zaujima ma to 😘ano biopsiu mi hned robili pocas sona a par minut predtym mi vtedy robili mamograf.vtedy uz dr videla ze je zle a pov3dala mi,ze biopsia len potvrdi co to je a podla toho daju liecbu,ja vtedy sok,este 3rocna dcerka sedela vedla mna ako som lezala a pytala som sa jej este v soku,ze a nemozete to hned dat vybrat ,naco liecba najprv - reakcia neznalca,lebo doteraz som netusila ine postupy len ako mala mamina ze hned najprv mastekt.a potom chemo..tak mi dr pov.ze hlavne klud,ze teraz uz je vsetko lepsie ako 20r dozadu,su popredu a vedia urcit presnu a uspesnu individual.liecbu,mam trosku stastie,ze som v Oxforde v Angl.su tu vsetky tie preslavene laboratoria ,su top,tak mam pocit,ze som v naj.rukach ❤

helga9
14. júl 2019

@mata9522 Maťka neuvažuj nad iným ani keď ti je pod psa. Zvládneš to ja to viem. Ja vidím na sebe jak som sa vrátila do normálu 5 týždňov po cheme. Vrátila sa mi farba vlasky pomaly vykukaju viacej vládzem nemám pachuti. Telo sa vystrabi len treba nato cas. A vydržať musíme. Nečudujem sa ze ti je zle 6 chemo je riadna dávka oslabilo ta to určite veľmi ale sama si písala ze ta svina sa zmenšuje tak liečba zaberá to je veľmi dobre

jankastraza
14. júl 2019

@mata9522 ❤😘😘😘😘😘😘😘

jankastraza
14. júl 2019

Dievcata ja sa strasne strasne bojim,ze mi na ct a magnetickej najdu este inde v tele nieco 😱vam nieco nasli? Napriklad na vajecnikoch? Kedze je to prepojene 😔mojej mamine tak nasli metastazy vo vajecn.mamina ma 65 r a nic netusila,ona totiz ale nechodila absolut na ziadne kontroly gyn.takze tak ,nam klamala ze chodi ze vsetko tip top...

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
14. júl 2019

@jankastraza no nato ze som mala červeného diabla u mna to bol doxorubicin co je riadna svina som chemo zvládla celkom v pohode. Prvá a druha chemo som bola viac unavená ze som si aj poobede schrupsla. Ale fungovala som normalne doma aj v práci. Tretia to je taká povestne horšia bola aj moja ale v Tom ze som mala strašnú pachuť a prvý tyzden po som nic nejedla a vodu do seba dostať bolo nemysliteľné no po týždni to prešlo. Štvrťu chemo ani neviem ze som dostala a myslim ze to bolo zato lebo ja som bola tak neskutočne šťastná ze mi tu poslednú konečne dali lebo som ju kvôli zlým krvným výsledkom mala odloženú a v den keď mi ju mali dat som odpadla takze som dostala navyše este aj infúzie. No keď mi tu štvrtú dali zo mna všetko opadlo. Najhoršie co pre mna bolo pichanie žily som mala v úbohom stave pri poslednej ma museli prepichnut lebo mi žila praskla.