icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
14. júl 2019

@mata9522 to je vynikajuce Matka ,mas za sebou uz skoro vsetky chemo 😱❤❤to je obrovsky uspech ,mna to caka,takze sa to dozviem casom ako to na mna dolahne,a nechcem posobit drzo a trapne ze ti tu pisem take povzbudzujuce vety,ale ja si uprimne zo srdca tesim,ze si uz dosla sem ,blizko velmi blizko k uspechu 🎉🎉🎉❤

helga9
14. júl 2019

@jankastraza bojíme sa všetky ze ci nam niekde niečo nenájdu. No pri začiatočnom štádiu si myslim ze nie záleží co ti vyslo z biopsie.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
jankastraza
14. júl 2019

@helga9 boze 😔❤a plus si este aj do prace chodila a fungovala ,neviem najst spravne slova,moc ta obdivujem,tak ako aj ostatne baby ,mne dr poeadil,ze kedze pracujem v butiku,kde k nam chodi denne stovky,niekedy tisice zakaznikov,tak ze radsej nemam do prace chodit,ked budem mat chemo kvoli virusom..chodia k nam turisti z celeho sveta roznasaju vsetko mozne fuj,tak ja tak dufam s mojou vystrasenou malou dusickou,ze zvladnem moje 2deti vacsinou vychystat do skoly...poobede vyzdvihnut a domacnost,ked samozrejme nebudu tie horsie dni ...❤

helga9
14. júl 2019

@jankastraza no mam tu výhodu ze mam kanceláriu vedľa domu a robila som kedy sa mi chcelo. No nevyhla som sa cestam na stavby a hlavne v tých fakt horúcich dňoch to nebolo bohvieco no zvládla som to. Dr mi akurat neodporúčal ist medzi veľa ľudí a uzavrete priestory. Vidím ze mas maličké deti koľko mas rokov?

jankastraza
14. júl 2019

@helga9 vau, velka poklona.. no tieto horucavy,co mavate posledne leta nam teda vobec nechybaju,my tu mavame pocas celeho roka mierne podnebie prijemne ,tak mozeme denne na bicykloch.. moc v to dufam,ze budem nadalej vladat na bicykli,je to moj zivot,moja radost.. ja mam 39 r, syn bude mat 10 r o mesiac a dcerka 4r,tesili sme sa,ze konecne nam zacina pohodovejsie obdobie,deti podrastli,chcela som si najst druhu pracu k tej co uz mam,lebo ju zboznujem a zacat poriadne yogu,lebo som prestala posledne 2r.❤
teba teraz co caka?

jankastraza
14. júl 2019

@helga9 aha uz vidim,ze ta caka mastektomia? a kedy?

helga9
14. júl 2019

@jankastraza v stredu nastupujem do nemocnice a štvrtok opka. Zatiaľ mastektómia pravého. Genetika ma tiež čaká. Ak všetko dobre pojde o rok si dám urobit rekonštrukciu oboch naraz.

helga9
14. júl 2019

@jankastraza ja mam tiež 39 a vekovo sme tu zhruba od 35 asi do 45 co sme v aktívnej liečbe. Všetko mladé ženy a furt pribúdajú bohuzial

jankastraza
14. júl 2019

@helga9 budem na teba mysliet ❤
konecne to budes mat za sebou a zase blizsie k uspechu. 😘💃

jankastraza
14. júl 2019

@helga9 ano,strasne 😢

helga9
14. júl 2019

@jankastraza dakujem. No neviem co ma čaká po opke. Radšej nato nemyslím lebo nic si nepomôžem. Na opku ist musim a ostatne sa ukáže podľa patológie z opky. Dôležitú rolu budu mat uzliny ak budu negatívne v co veľmi dúfam tak by som mala mat uz len hormonálnu liečbu ak sa Dr nerozhodne pre nejakú inú zabezpecivaciu liečbu.

jankastraza
14. júl 2019

@helga9 ano, budeme verit! ja mam uzlinu,co sa im nepozdava,ale nepovedali mi,ze je chytena,ale ze sa im nepozdava..zvlastne,ze dr nevedia..

jankastraza
14. júl 2019

@helga9 ja som vlastne zistila ze cosi nie je ok,ked som si nahmatala tu pohyblivu,bolavu lymfaticku takmer pod pazuchou a ani som netusila,ze som mala karcinom v prsniku,tam to ta uzlina hlasila,... no a ani po biopsii si nie su isti,ci je rak ci nie je 😲

helga9
14. júl 2019

@jankastraza myslim ze ten bicykel by si mohla zvládnuť. Ja som cvičila počas chema cvičila pred liečbou aktívne počas ako som vládala. Tých pár dni po cheme som sa šetrila ale potom som po troske cvičila. Teraz uz zas vydržím ako prrdtym

jankastraza
14. júl 2019

@helga9 to je fantasticke 👏👏👏❤

helga9
14. júl 2019

@jankastraza biopsia je podľa mna akoby som to nazvala nie úplne na 100 percent lebo oni keď pichnu do toho tak vezmú bunky z tej časti a moze sa stat ze zdravé bunky a popritom tam niekde kúsok vedľa bude choroba. Zato sa veľakrát stalo ze biopsia je Ok a keď vybrali tak patologia ze boom

helga9
14. júl 2019

@jankastraza mne ukázalo ct aj sono jednu uzlinu. Mala som na ct popis ze znaky malignity na tu uzlinu. Po dvoch chemo uz malignitu sono neukázalo. Mam zväčšené uzliny ale uz neukázali malignitu .Po 4 dávkach chema som bola na ct a tam napísalo zväčšené uzliny ale nebolo ze maligne. Takze az teraz pri opke sa bude vedieť v akom sú stave. Zato ani u teba Dr nevedia az keď pôjdu von

jankastraza
14. júl 2019

@helga9 fuha, a zaujimalo by ma,ze ako potom pocas operacie zistuju,ze kolko uzlin maju vybrat? Dufam,ze nezniem ako uplny idiot,ale mam v tom spaniels.dedinu, oni to pocas operacie uvidia,ze nieco nie je ok s uzlinou?

helga9
14. júl 2019

@jankastraza pichnu tam latku ktorá ich zafarbí tuším na modro a tie výberu ale aj keď ich zafarbí nemusia byt choré to určia počas opky robí sa hneď ich rozbor. Uzliny sú tam v takých poschodiach. Berú dovtedy kým nenájdu len zdravé. No teraz som sa pri dvoch stretla ze mali negatívne uzliny aj tak im vzali všetky. Dr povedal vraj je to najlepšie aby zamedzil šíreniu. Tie dve chvalabohu zatiaľ nemajú problem s lymfedemom jedna je po liečbe 5 rokov druha vyše roka.

sabova3
14. júl 2019

@jankastraza ahoj.tak to mi je veľmi ľúto,že už aj ty.ale uvidíš,že to zvládneš.je to veľmi dlhá a náročná liečba, zmení ťa to nielen navonok ale aj vnútri.ale uvidíš, ako rýchlo to zbehne a bude všetko ok.

helga9
14. júl 2019

@sabova3 ahoj ty sa ako cítiš?

jankastraza
14. júl 2019

@helga9 wau tak to je riadna veda, dakujem,ze si mi to vysvetlila, konecne chapem.

jankastraza
14. júl 2019

@sabova3 ach jaj 😢❤❤❤❤❤❤❤

ragulca
14. júl 2019

@jankastraza mne našli mts na kostiach, ale vybrali mi aj 22 pozit uzlín...

sabova3
14. júl 2019

@helga9 cauko.celkom dobre . zajtra skoro ráno začínam rehabilitáciu.potom o jedenástej kontrola na onkogynekologii.nic len po doktoroch chodím.

romiada
14. júl 2019

Dievcence neviem ci Ste niektora videli film Ženy v pokušeni s Eliškou Balzerovou. Bola tam taka tragikomicka scena , morbidna kedy sa matka (E.Balzerova) prihovara z rakvy svojej dcere: poprav mi ten vystřih, dej mi ty raminka níž ať nevyzeram jako stará bába.
Pišem to preto že dneska moja mamina na mňa zahrala taku scenku: sedime v kuchyni spolu, ona bez parochne, a zrazu sa chytila holej hlavy a vravi mi: keď otrčim kopyta, nie že ma strčiš do rakvy takto bez parochne. A ja jej vravim, mami neboj to by som Ti neurobila. Pozitivne je že sme sa'na tejto morbidnej scenke dokazali obe zasmiat. To asi preto že mamine sa polepšilo a hnusne nasledky chemo ustupili. Aj sa paradoxne tešim (kvoli mame) že nie je tak hnusne sparno a palive slnko.

helga9
14. júl 2019

@romiada no takto to aj treba brat s humorom. U nás teraz fici kedže idem na mastektómiu jednej kozy tak mi muž hovorí budem mat ženu s jednou kozou. A pride hláška ci ma jednu kozu / mal na mysli klasicky kozu ako zviera/ dokúpiť ze aby mal pár.

romiada
14. júl 2019

@helga9 🤣😂👍 aj som sa Ta chcela opytat ze ako to vnima manžel (odstranenie prsnikov). Ale vidim že veľmi dobre (berie to že ide o zdravie v prvom rade). A možno sa teši l na novy "tunning" 😉

helga9
15. júl 2019

@romiada no to jasne ze sa opýtal ci bude nový tunning hovorím bude tak mu očká zasvietili