icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

peter952
Odpoveď bola odstránená
emjee
21. júl 2019

Neviem, ako je to s prostatou, ale pri prsnikoch si vacsinou vsimne sama zena, ze sa nieco deje (hrcka, zvacsenie prsnika, divny vytok ...). A diagnostika nezalezi len od jedneho cloveka v laboratoriu - robia sa onkomarkery z krvi, robi sa ct, magneticka, biopsia ... Nikoho nepotesi, ked dostane taku diagnozu, a ako sa k tomu postavi je kazdeho osobna vec. Z mojej vlastnej skusenosti - nic lepsie ako chemo, radio a spol. este na liecbu nenasli, a aj v tomto smere sa za poslednych 20-30 rokov vyrazne medicina posunula.

emjee
21. júl 2019

@helga9 pockala by som, kym vyberu stichy. A urcite do podprdy nie hned klasicku epitezu, ale taku lahku pooperacnu. Mne napr. dr. nechcela mesiac vobec predpisat epitezu, ze to nie je dobre hned

peter952
Odpoveď bola odstránená
helga9
21. júl 2019

@emjee ahoj zajtra chcem zavolat Dr nech mi povie lebo tu nic

nori21
21. júl 2019

@helga9 Treba sa poradiť s lekárom.Mne už povedal vtedy,že pooperačná epitéza sa môže,je jasné že pójdeš domov nebudeš to mať celý deň na sebe lebo sa rana hojí ale keď treba ísť niekde tak móžeš si to dať a neskôr už stále.Tak sa vyjadril lekár keď som sa pýtala.Už len pár dní idem aj ja pod nôž.

helga9
21. júl 2019

@nori21 ja čakám na prepúšťacie papiere teším sa domov. Ja som dneska uz ako rybicka chvalabohu jak mi vcera vybrali dreny sa to veľmi polepšilo. Ako pomaly cvičím tak aj na lakťoch sa udržím bez problémov aj dviham ruku no hore este nie ale z toho si nic nerobím veď dnes len tretí den. Dala som si podprdu ale tak ze ramienok som dala dole a vôbec mi nezavadzá. Pôjdem si kúpiť tu pooperacnu podprdu asi no najprv tomu Dr zavolám

nori21
21. júl 2019

@helga9 Dúfam,že aj ja sa tak dám do poriadku.To je fajn že ideš domov.

helga9
21. júl 2019

@nori21 ani Nehovor normalne ze utekám odtiaľto a hlavne domáca strava poriadne jedlo

ragulca
21. júl 2019

@helga9 ja som mala pooperacnu epitezu už v nemocnici na sebe, v obyc podprsenke

helga9
21. júl 2019

@ragulca ja som išla za Dr ze epitezu a ona ze co je to? Tak co ti budem hovorit

ragulca
21. júl 2019

@helga9 to nemyslíš vážne 😳😳😳, mne dali pri prevaze možno druhý, treti deň po operácii a sami mi povedali, nech si to už kľudne dám...
Pravdu ti poviem, že som sa cítila kus istejšie, hlavne keď prišli deti 🥺

hracka123
21. júl 2019

@ragulca ani mne nedali žiadnu epitezu po opke

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
21. júl 2019

@ragulca fakt sa ma opýtala co je to epiteza. Tak som jej povedala a ona ze to mi predpise chirurg

mata9522
Autor odpoveď zmazal
emjee
21. júl 2019

@peter952 prepac, ale 1/ v tejto diskusii preberame rakovinu prsnika, dovolim si tvrdit, ze tu nikto rakovinu prostaty nema a preto nemame nastudovane podrobnosti na dalsiu diskusiu
2/ poznam - pardon poznala som - vo svojom okoli viacero zien, ktore odmietli liecbu, a nie dakujem, takouto cestou sa nedam ani to nikomu nebudem odporucat. A kedze ty sam s rakovinou podla tvojho prispevku skusenost chvalabohu nemas, odporucam ti neriesit dopredu co by bolo keby.

emjee
21. júl 2019

@helga9
Mne nedali pooperacnu epitezu, tak som si ju vyrobila (rozparala som otvor na starsej podprsenke, vypchala nastrihanymi silonkami a zasila) - pre moj pocit to bolo lepsie nez byt uplne bez, kedze prsnik, co mi ostal, bol velky.
Svokra je po mastektomii nejakych 13 rokov a jej onkologicka ju neustale upozornuje, ze epitezu treba nosit aj doma, v opacnom pripade zene hrozi vykrivenie chrbtice, aj ked si to neuvedomujeme, predsa len kazdy prsnik nieco vazi.

helga9
21. júl 2019

@mata9522 áno doma som ze huraaa

romiada
21. júl 2019

@helga9 ako Ta privitali doma? Deti cakali kym prides, ci isli vsetci pre Teba ?

helga9
21. júl 2019

@emjee ahoj no dávam si pozor lebo hneď som si všimla ze sa hrbim a akoby dviham viac plece. A keď som si dala podprdu hneď to bolo lepsie a jednoznačne jak som dala tričko nic nevidno.Zajtra idem kúpiť epitezu aj podprdu.

helga9
21. júl 2019

@romiada išiel pre mna muž deti sú na prázdninách večer prídu. Cestou sme si dali obed a veeelku trojitú zmrzlinu. Vcul dychcim prezrata na gauči. Po tej diéte v nemocke.

ragulca
21. júl 2019

@mata9522 Šaca, dva roky dozadu

ragulca
21. júl 2019

@emjee ja nosím v kuse, cítila by som sa sama nepríjemne aj doma... dávam dole iba keď som sama a to som málokedy, aj spím s tým. Ja viem, že je to asi prioritne v mojej hlave, ale tak zatiaľ som si s tým neporadila...

helga9
21. júl 2019

@ragulca podľa mna je to úplne normalne ja som si tiež nevedela dnes predstaviť ze pôjdem domov bez podprdy a ako seba poznám epitezu budem nosiť furt

romiada
21. júl 2019

@helga9 tak to je super. Mas fajn muza ked vie ze Ta ma vykrmit po nemocnicnej diete 😉 deturence sa tesili teraz vecer? Tam by tusim ani nepustili za Tebou tu mladsiu do 15r. Ci ano? My sme mamu boli potom s detmi pozriet az ked vysla na chodbu. Na izbu sme s detmi nesli.

jankastraza
21. júl 2019

@helga9 ahoj jeej tak uz domka a spokojna,joj ako velmi sa tesim s Tebou ❤🎉🎉🎉👌

helga9
22. júl 2019

@romiada deti do 12 r. Nemôžu ist na oddelenie ale vonku na chodbu prísť mohli.

helga9
22. júl 2019

@jankastraza ahoj veru uz som doma doslova som utekala z tej nemocnice

junova
22. júl 2019

Ahojte dievčatá, mám na vás otázočku. Na preventívnej prehliadke na sone pŕs mi povedali, že mám v prsiach veľa cysticiek niektoré vo veľkosti 1 cm, niektoré menšie. Je ich viac ako minuly rok. Vraj to stačí sledovať raz ročne. Ja by som si ich dala najradšej vybrať ale gynekológ o tom nechce ani počuť. Keď sa niečo zmení, potom sa to bude riešiť. Nie je lepšie preventívne vybrať cysty kým sú ešte v poriadku?