icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
22. júl 2019

Dievcataaa Helguška dvihne rúčku nad hlavu. Jupiii

hyta
22. júl 2019

@mata9522 Ja mám cysty a rôzne útvary už 12 rokov. Kážu mi len chodiť 2 krát do roka na kontrolné sono. Tiež z toho nemám najlepší pocit...

helga9
22. júl 2019

@hracka123 ahoj bola som na kontrole pytala som sa na uzliny tak presne si nepamätal počet ale vybral mi len prvú etáž ono sú tam tri poschodia takze to prvé a je tam okolo 7-9 uzlín tak asi toľko pride patologia budem presne vediet

jankastraza
22. júl 2019

@helga9 💪👌👸❤

nori21
22. júl 2019

@junova Ja som mala 15 rokov cysty stále ma sledovali najprv raz za tri mesiace potom každých 6 mesiacov a potom už len raz ročne v pravom ešte ich mám aj v ĺavom ale napriek tomu nádor som našla ja.

hracka123
22. júl 2019

@helga9 tečie mi druhá chemo

helga9
22. júl 2019

@hracka123 juuj tak prajem co najlepsi pochemo priebeh

junova
22. júl 2019

@mata9522
@nori21 ďakujem dievčatá, skúsim chodiť na sono prsníkov aspoň každé tri mesiace. Mne sa to zdá málo raz ročne. V rodine nemáme nikto rakovinu prsníka. Keď mne idú pred svojimi dňami prasknúť prsia, sú tvrdé, boľavé aj uzliny pod pazuchami. Všade tam mám asi cysty. Na mamografiu nemám nárok až po 40 tke. Ja som kojila obidve deti dva roky, tak neviem či to má na tvorbu cyst nejaký vplyv.

junova
22. júl 2019

@nori21 a veľa zdravia vám prajem 💪

hracka123
22. júl 2019

@helga9 čo si si po chemo dávala bojím sa že mi bude zle

helga9
22. júl 2019

@hracka123 od nevolnosti som dostala granegis od doktora. V den chema a den po cheme som si dala to mi stačilo inak mi bolo odporučené tri dni. Inak nic. Veľa pi ja viem ze to niekedy nejde tento problem u mna nastal po tretej chemo vodu som nemohla ani cítiť trvalo to asi tyzden. Čítala som ze je dobre pred chemo a po chemo malo jest vraj vtedy lepsie účinkuje chemo na bunky ktoré treba a zdravé toľko neničí neda sa zas pridávať fotky ja si dosť článkov fotim. A C vitamin pri tej poslednej dávke mi veľmi pomohol no dostala som ho do žily aj c B vitamínom a nevedela som ze som dostala dávku. Dúfam ze to dobre budeš niesť ja som prvú a druhu dávku v pohode trochu viac unava bola ale tretia bola tyzden dosť zlá a pachuť hnusná.

jankastraza
22. júl 2019

@hracka123 myslim na teba,aby si zvladla v pohode bez hnusnych ucinkov chemo,aj mne ako helga povedala, radila onkologicka,pred chemo zjest ozaj len nutne co potrebujem,trebars banan len a pit vodu,lebo ze potom mi bude lepsie ucinkovat a nebude mi az tak zle a ze aj po chemo v ten den co najmenej jest ,radsej ist spat.. tak mi radila, ja zacinam okolo 10.augusta prvu,tak mna to este len caka jujj

helga9
22. júl 2019

@jankastraza ja som dostala 4 dávky toho co mas ty dostať epirubicin a cyclofosfamid a je to silná svina. No ja celkom dobre som to niesla dúfam ze na tom budeš rovnako. Pýtaj sa na intravenozny C vitamin ci ti ho nedajú možno tam budu mat iný názor ako tu na SR.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
jankastraza
22. júl 2019

@hracka123 och chudiatko 😭❤dali ti nieco pred chemo proti nevolnosti ? A zvracias,ci hnackujes? Je mi to velmi luto,vydrz moja 😞❤❤❤

hracka123
22. júl 2019

@jankastraza zvraciam .hej dali mi aj tak mi je zle

jankastraza
22. júl 2019

@helga9 och ja sa strasne bojim ,som vystrasena ako decko,lebo ja som taka,ze v zivote mi bolo zle asi max 3x,fakt strasne malo,uz si v tej hlave premietam vselijake scenare,aj ked viem ,ze nemam ,ale to ta hlava sprosta sama robi,no bojim sa,ja budem mat ec 3 davky a potom ze bude nasledovat este vacsi zabijak 4x 😱to mi onkologicka hovorila ze o tom potom 😮😱tak to uz kurnik co mi bude??? A prosim napis mi ake stavy si mala? Som si vedoma ze kazdy ch.berie inak ale ked o sebe pises si podobna aj pohybovo neobsedis ako ja tak ma zaujima ci budem tyckovat cely den ci co? 😔❤

jankastraza
22. júl 2019

@hracka123 joj len vydrz,kazdu chvilku sa to moze konecne zastavit a nemas v takomto pripade telefonovat na linku? Ja mam v papieroch ze s kazdym neziaducim ucinkom okamzite volat a pridu pomoct ,ale mozno v Uk je to ine ? 😪😪

hracka123
22. júl 2019

@jankastraza nie to je tak po cheme je zle

nori21
22. júl 2019

Teraz sa balím,zajtra vyrážam do nemocky.

hracka123
22. júl 2019

@nori21 držím palce

jankastraza
22. júl 2019

@hracka123 och drzim palce nech to co najrychlejsie prejde

dadulala
22. júl 2019

Ahojte dievcata, sledujem Vase pribehy a velmi velmi Vam drzim palce aby vsetko u kazdej z Vas dobre dopadlo.Sama som rizikovou pacientkou v prsnikovej onko poradni, musim chodit na kontroly kazdych minim.6 mes. Vzdy mi robili iba ultrazvuk no najnovsie chcu aj mamografiu. Biopsiu zatial nerobili, ze do toho nechcu babrat.Utvar mam presne v strede prsnika pod bradavkou cca 1x2 cm, viem si to aj sama nahmatat.Podla sona nezhubne, jeden cas ma to bolelo teraz uz dlhsie nie.Coho sa ja obavam je ta mamografia.Chcem sa Vas opytat ci Vas nador nasli na sone ale mamogr.Neviem preco ale bojim sa jej.Mam male prsniky tak netusim ako ich stlacia..vopred dakujem za Vase odpovede..

helga9
22. júl 2019

@nori21 držím veľmi palce ja som čakala horsie ze to bude ale nakoniec v pohode. Tých pár hodín po opke to bolo take všelijaké kým som sa prebrala a lieky zabrali. Píš keď uz budeš schopná.

jankastraza
22. júl 2019

@nori21 teba co caka? operacia najprv a potom liecba? prepac ze nie som moc v obraze ❤

helga9
22. júl 2019

@hracka123 no do péčka. Neviem co ti poradiť skús to predychavat daj malú lyžičku coca coly. Nech to moja rýchlo prejde.

jankastraza
22. júl 2019

@dadulala ahoj, neboj sa,mne ked robil dr sono, okamzite sa skrabal,ze je zle,uz tam vedel,mam malicku ani nie 2cm hrcku na rovnakom mieste ako mas ty,ani som o nej nevedela..to som bola u sukromneho,2dni na to mi uz v nemocnici na sone dr potvrdila okamzite,ze je to zle,chvilku par minut predtym som mala mamograf,tam vidia mikrocastice,ktore na sone nevidia,biopsiu mi robili hned vtedy behom polhodinky a vysledky len potvrdili aky typ mam ,ale to bolo az skoro za 2tyzdne, ty urcite nebudes na tom ako ja,oni sa chcu len uistit pre istotu,to sa bezne robi a vacsinou vysledok je dobry.

helga9
22. júl 2019

@jankastraza ja som netyckovala vôbec len žalúdok bol pár dni ako na vode. A unava bola väčšia poobede som si musela zdriemnuť. A pri chemo ma človek takú nezdravú farbu pokožky takze make up treba. Pachuť v ústach bola pri tretej chemo taká dosť výrazná. Ani som neschudla ani nepribrala. Snažila som sa cvicit koľko som vládala. Inak celkom sa to dalo. V hlave to musíš vyčistiť nesmieš mat katastrofické scenáre ja som vôbec nato nemyslela nic som nečakala.

hracka123
22. júl 2019

@helga9 tu aroniu si píla aj v deň chema