icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
jankastraza
29. júl 2019

@janka279 dakujem velmi pekne ,vyhladala som si,mam sa na co tesit,ale verim a dufam,ze budem znasat ako tak liecbu dobre,som nastavena zatial pozitiv.😅ja zijem v Uk a ano,dr mi povedal,ze je to 15rokov novy a velmi uspesny liek ,tak som rada.Este raz velmi pekne dakujem

helga9
29. júl 2019

@peter952 toto ze ženské fórum chlapi nam tu nepíšu a ani nechceme aby písali tak buď inteligent a pochop to. Jasne som ti napisala ze každá z nás mala právo sa rozhodnúť akou cestou liečby pojde. Mimo toho jedna stadiaľto sa dala na alternatívu a nech jej je zem ľahká. Nestojíme preto o príspevky co kde ako kto kedze sme sa dali na liečbu touto cestou veríme lekárom.

jankastraza
29. júl 2019

@hracka123 to je vyborna sprava,velmi sa tesim s Tebou!!! Len tak dalej 😍ja som sa pred 3dnami tiez dozvedela ze ct a mri ok,trpla som strasne,ze co najdu ,ale mne liecba este ani nezacala

peter952
Odpoveď bola odstránená
jankastraza
29. júl 2019

@mata9522 fuha ,to je ale vyborne,ako dobre to zvladas a znasas,budem sa snazit ta nasledovat podobne 😅tak ti drzim palce aby este tie 2 dalsie ch.boli ok a fuuj to do stehna mi dr nespominala ze pojde ,nuz neviem sa dockat 🙄🙄drz sa 💪😘

helga9
29. júl 2019

@peter952 buď rad ze nemusíš robit tuto voľbu ako sme mi museli. Ja ti garantujem ze keby k tomu došlo nedáš sa na alternatívu. Pud sebazáchovy ti to nedovolí lebo sa bojíme o svoj život. Sme tu ženy ako matky a partnerky bojíme sa o svoj život vzhľadom k tomu ze co bude s našimi rodinami.Ja viem porovnať moje myšlienkové pochody pred chorobou a teraz a je to sakramentsky rozdiel.

jankastraza
29. júl 2019

@romiada 💓no presne si to vystihla,a ano je to stastie vidiet vnucata..aj to ze si rodila neskor,ja som mala dcerku v 35 tiez neskor,aj inak si tie deti uzivame neskor a aj vlastne vsetko,mne doteraz vyhovovalo stale cestovat a navstevovat rodinu ked sa mi zachcelo,nuz ale nepocitala som s tym,ze pride cas,ked bude treba pomoct mne 😱kamosky tu mam samozrejme,takze ked mi bude zle napr rano ze nezvladnem school run,ponukli sa mi ich hadam aj 10kamosiek,ale ja by som chcela predsa aby mamina mi sem tam uvarila,vies co myslim,kamosky maju deti,svoje starosti a mama je predsa mama,ale ona uz spohodlnela ,chce byt doma a ked som jej navrhla mami neprides aspon ked budem po operacii? Tak zacala koktat ze musi chodit na kontroly,uz si zvykla byt sama,ja zijem v zahranici uz 20r 😑takze si zvykla uz len vidiet nas parkrat do roka 😪aj domcek sme si tu kupili pred 2rokmi a este nebola pozriet,ale to zase bolo v tom obdobi,ked chuderka bola sama diagnostikovana s rak.tak mi je z toho snutno,ale ja som vzdy bola taka ze ja sa staram o druhych,takze teraz dufam,ze sa zvladnem o seba a aspon o deti aj pocas chemo,zvladli ine,musim aj ja ,som len smutna,ze kvoli mojej liecbe teraz neviem kedy mamu uvidim

helga9
29. júl 2019

@jankastraza mam nato iný uhol pohladu možno nebudeš súhlasiť. To ze ti nebude mat kto pomôct ta posunie dopredu chápeš proste vstať a ist ďalej zamestnať hlavu tým co všetko treba urobit.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
mata9522
Autor odpoveď zmazal
mery34
29. júl 2019

@jankastraza moja mama tiez bola sama pocas choroby, vsetci sme na inde, ja v blave. Na onkologiu chodila do blavy, inac je asi 120 km odtialto. Byva so svojimi rodicmi - obaja 85+ rokov. Samostatni, ale potrebuju dozor trochu. Pre nich sa nasla opatrovatelka na 4 hodiny, pred chorobou robila. Na onkologiu na chemo som chodila s nou - nech sa rychlo vybavi. Doma si musela poradit sama. Brat dobehol 2krat do tyzdna a spravil nakup, ja max raz za 3 tyzdne vzdy len s jednym deckom. Robim, mam 2 decka - 8 a 5 rokov. Kazdy den som jej volala, sestra je v prahe s malym babatkom. Bola rada ked obcas niekto dobehol, ale uzivala si aj klud. Uz je zvyknuta byt sama a decka narobia hluku, hlavne ked su dvaja. Drzim palce.

helga9
29. júl 2019

@mata9522 jednoznačne úspech liečby je v hlave. Ani bohovi si nic nepripustim

jankastraza
29. júl 2019

@helga9 no praveze ja s tebou suhlasim!
ja som zatial tiez tak nastavena,ze to zvladnem,iba niekedy ma premoze sem tam myslienka,ked trebars citam diskusie tu v Uk,tiez dievcata co si radia a pomahaju,a pisu,ako zle to znasaju... ale potom si vzdy poviem,ze kazdy sme iny,nastavila som sa,ze kedze do prace mi neodporucili ist kvoli virusom,lebo mam v butiku stovky,niekedy tisicky zakaznikov denne,a niektore babeny chodia do prace,tak ma nerozhadze nejaka skolka,skola,a domacnost..👍😎

jankastraza
29. júl 2019

@mery34 dakujem ti 😍
moja mama praveze chcela byt sama, ona nechcela ,aby sme furd ku nej leteli,nechcela,aby sme ju videli v nedobrom stave,viackrat nastojila,nech nechodim,tak som vzdy pockala aspon mesiac a potom som jej opatrne ze uz mam letenku,moji dvaja su certi aktivisti,tiez zivi,takze sa to da pochopit 😝
zvladli to nase mamy,zvladneme aj my 😍

jankastraza
29. júl 2019

dievcata a mne den pred 1 chemo idu automaticky dat picc line, neviem ako sa to povie po slovensky sorry, mate s tym dobru skusenost? kamoska,co ma rak za sebou a liecbu 4roky dozadu si to velmi chvalila.. tak sa potesila,ked som jej pov.ze mi to idu dat automaticky,lebo ona zije v Taliansku a ze si to ziadala...lebo ona mala problemy so zilami,vraj najhorsie bolo ju napichnut ,horsie ako chemo,zi si vytrpela chuderka a pri picc line ze pohodicka..

helga9
29. júl 2019

@jankastraza u nás sa tomu tiež hovorí pic alebo port

jankastraza
29. júl 2019

@helga9 dakujem ti a mala si aj ty?

helga9
29. júl 2019

@jankastraza uvidis zvládneš to. Teraz všetko pusti z hlavy ideš na dovcu tak si ju uži

jankastraza
29. júl 2019

@mata9522 moj muz chodi este stale s vyplestenymi ocami uz 2mesiac je v soku,ze co bude, hladka ma za koleno,ked si vedla neho sadnem,joj tak mi leze na nervy,nech sa vzchopi kurnik ,tak mi to vadiiii,och ti chlapi

helga9
29. júl 2019

@jankastraza na SVK sa to bežne nerobí aj keď nechapem prečo. Ja mam úplne zničené žily a to som mala len 4 cykly a teraz po opke mam funkčnú len jednu ruku

jankastraza
29. júl 2019

@helga9 diky 🤐😎❤

helga9
29. júl 2019

@jankastraza absolutne nie je začo

larike
29. júl 2019

@jankastraza ja mám PICC je to super vec, cez PICC mi dávajú chemo aj berú krv. Obmedzujúce je to pri sprchovaní treba si to stále niečím obviazat, aby sa tam nedostala voda. A možno také mínus, že je to vidieť a niektoré pohľady ľudí ... no čo ti poviem. Mne to moja lekárka sama navrhla.

larike
29. júl 2019

@jankastraza chcela som sem dať foto, ale nedá sa mi, prečo?

helga9
29. júl 2019

@larike ani mne sa neda a neviem prísť nato preco

helga9
29. júl 2019

@larike na pohľady ľudí sa môžeš vieš co a verím ze je to dobrá vec lebo ja mam žily v prdeli

larike
29. júl 2019

@helga9 samozrejme plusy PICCu sú vysoko nad mínusmi