icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
28. júl 2019

@helga9 dakujem za info o cold cap ,co tak citam diskusie o tom tu v Uk tak sa zeny dost stazuju,ze strasne zle im z toho bolo,ze sa to nedalo vydrzat mat na hlave,to ozaj az take neprijemne je? 😱😞vraj im to sposobovalo otras.migreny ale aj tak to chcem vyskusat..
A chcem sa ta este spytat,ty si tiez HER2 ze? Brala si pocas chemo tiez docetaxel?a aj Herceptin? Este mam okrem tych 2 aj nejaky Perjeta zobrat tak ma zaujima co to mozno robi s telom aapon tak priblizne

larike
28. júl 2019

@hracka123 najlepšie je dohodnúť sa s lekárkou, pretože niektoré osožné veci môžu byť pri chemo kontra produktívne. Ja osobne mám lekárku, ktorá nechce ani len počuť o žiadnych doplnkoch pri chemo. Takže ja som zvýšila príjem ovocia, zeleniny, každý deň mám cviklu, pijem aróniu. V strave sa neobmedzujem jem všetko.

hracka123
28. júl 2019

@larike dik pijem tu aroniu cviklu ovocie jem aj ja všetko jem dáš si aj sladké myslím keksíky dnes som si dala horalku po dlhom čase a akoby som ho.no žula bez chuti .tu cviklu na aký spôsob ješ .lebo mne už ide hore krkom

jankastraza
28. júl 2019

@sherinka17 ahoj,ako sa Ti dari? Viem uz ubehli roky,ale sledovala som vase diskusie,tak moc Ti prajem,ze uz si fit a vnucik uz ma hadam aj 4rocky ? 😍

ragulca
28. júl 2019

@hracka123 ja som užívala a idem zas začať, kupovala som iba cez net

jankastraza
28. júl 2019

@romiada ahoj no vidis,my zeny sme silne,ti chlapi to je katastrofa,aj ked mi je moc luto,ze aj ocino tvoj nie je zdravy,velke stastie,ze Ta vsetci maju,si im obrovskou oporou! Mne je luto,ze tu nemam nijaku rodinu okrem mojho muza a deti poruke,hlavne teraz,ked ma caka chemo,moc by mi pomohlo,keby tu bola mamina a sem tam aspon uvarila,nech nemusim ja,ked mi bude na prd.dnes mam riadnu depku,zas ma chytil taky strach,ze ako to vsetko zvladnem okolo deti,muz robieva od noci od pol 3h takze ja som vzdy byvala taka,ze vsetko zariadim,obeham,vybavim ,skolu,skolku a este do roboty,organiz.vsetko,muz len na hotove vsetko ,nevie ani varit ,moja chyba...automaticky som vsetko robila,neuved.som si,ze raz mozem ochoriet 😱😞❤

helga9
28. júl 2019

@jankastraza ahoj nebola ta čiapka taká hrozná a nic mi po nej nebolo vyskúšaj keď ti bude vadiť das dole ale keď vydrzis myslim ze to bude stat zato aj keď nie u kazdeho to musí účinkovať. Ja som her2 negativ takze ohľadom účinkov liečby nemám skúsenosti ale @mata9522 ma biologickú liečbu Napis jej

jankastraza
28. júl 2019

@helga9 aha dakujem ti 😙a ako cvicis? Uz zas dneska lepsie ze? Tesim sa

helga9
28. júl 2019

@jankastraza nemysli nato co bude musíš sa nastaviť ze dobre bude a zvládneš to iné si nepripustaj

helga9
28. júl 2019

@jankastraza musim cvicit aby som nezanedbala tu ruku takze sa snažím viac ľavou robit no pri robote s tou ľavou som fakt dosť lava ako sa hovorí. Sem tam ma boli biceps som len niečo vyše týždňa po opke tak nemôžem čakať zázraky ale aspoň s ramenom nemám problemy

jankastraza
28. júl 2019

@mata9522 ahoj prepac mozem sa ta opytat,ty si mala asi podobnu diagnozu ako ja a liecbu biologicku,ja mam mat 3x Ec chemo a potom 4x taxotere co sa mozno na Svk vola docetaxel a mam mat herceptin a pertuzumab co je perjeta mala si podobne ? Mne dr nechcela o tom nic povedat lebo ze je to sila ,ako na teba tato liecba posobila? Som si vedoma ze kazdy znasa inak,ale zaujima ma to,je to prirodzene ,dufam sa mas fajn ❤

jankastraza
28. júl 2019

@helga9 dakujem ti,snazim sa,no dnes mam nejaky negativny den 🤣ale mam aj menstruaciu tak aj z toho 💀😃

jankastraza
28. júl 2019

@helga9 klobuk dolu aj tak 💪👌

helga9
28. júl 2019

@jankastraza no mne nejak menzes nechodí a nechodí mávam aj návaly tak uvidím ci mi este pride

hracka123
28. júl 2019

@helga9 môžem sa ťa opýtať keď si odstavujem cviklu jablko a mrkvu že či si to môžem odstaviť deň vopred aby som mala na druhý deň či sa to nemôže ja viem že sa pýtam blbosť

helga9
28. júl 2019

@hracka123 môžeš aj den vopred no daj kvapku citronu do toho a do chladničky / takto to odporúča Bukovsky/

larike
28. júl 2019

@hracka123 odstavujem cviklu s jablkom a mrkvou, aj mne to ide krkom a vtedy si namiesto tejto "ňamky" dám aróniu

janka279
28. júl 2019

@jankastraza ja skor z profesnej oblasti mozem hovorit, ale perjera je jeden z novsich liekov a pososbi pri her2 pozitivnej rakovine prsnika doplnkovo popri trastuzumabe (herceptine). Cize posobi inym mechanizmom ucinku a tym znasobuje efektivitu liecby pri her2 pozitivnych karcinomoch. Pre neziaduce uncinky si skus pozriet pribalovy letak, tam su popisane neziaduce ucinky, ktore boli popisane v suvislosti s perjetou. Hod si do vyhladavaca “perjeta pribalovy letak”. Alebo ak chces info pre lekarov, tak “suhrn charakteristickych vlastnosti lieku perjeta”. Este do nedavna by nebolo mozne na Slovensku dostat jednoducho perjetu. Teraz to uz mozne je a hodnotim to velmi pozitivne.

peter952
Odpoveď bola odstránená
nori21
29. júl 2019

To je čo za príspevok,vypadni.

sabova3
29. júl 2019

@peter952 ty asi nebudeš v poriadku.

hracka123
29. júl 2019

Dievčatá mám vysledky CT a vyšetrenia kosti v poriadku čisté to znamená že nemám v tele tu hnusobu

janka279
29. júl 2019

@peter952 Do predu sa ospravedlnujem, ze odpoviem len raz a dalsie odpovede budem ignorovat. Osocujes onkologov. S kolkymi onkologmi si mal moznost rozpravat? Onkologovia su ludia, ktori su denne konfrontovani s tazkymi zivotnymi osudmi. Vies si predstavit, ze mas denne rozhodovat o osude tolkych ludi? Odpovede pri liecbe nie su cierno-biele. A je mnoho alternativ. Lekar sa musi snazit vybrat pre pacienta tu najlepsiu. Onkologovia medzi sebou casto aj konzultuju, aby sa poradili. Vzdelavaju sa cely zivot. Su sucastou nie prave najjednoduchsieho systemu na Slovensku. Liekova politika, zaradovanie liekov do kategorizacie, aby sa vobec mohli bezplatne dostat k pacientovi, ktori ich potrebuje. Nespocetne kontroly z poistovni a buzeracie. A posledna vec. Kolkrat si navstivil onkologa? Videl si, ako to tam vyzera? Cakaren plna ako v case chripkovej epidemie. Btw, neverim, ze neexistuju statistiky, ktore porovnavaju prezivanie pacientov, ktori odmietli liecbu s tymi, ktori neodmietli. Zakladnu statistiku je pomerne lahko urobit. Ja som si naklikla do googlu a hned mi vyhodilo tento clanok. https://wjso.biomedcentral.com/articles/10.1186...
A verim tomu, ze keby som sa tym zacala viac zaoberat, najdem toho viac. Zazila som vela onkologickych konferencii, kde sa diskutovalo na rozne temy.

Preto ta prosim, ak chces diskutovat tieto veci a tymto tonom, zaloz si svoju temu a nevstupuj s tymto do diskusii. Tieto zeny riesia ine problemy a ver mi, ak ich tvoja tema zaujme, same sa tam pozru a budu s tebou diskutovat.

helga9
29. júl 2019

@hracka123 juuj výborne to je dobrá sprava

helga9
29. júl 2019

@peter952 neprajeme si aby si sem písal svoje komentáre ktoré nás nezaujímajú je tažké to pochopiť?

mata9522
Autor odpoveď zmazal
romiada
29. júl 2019

@jankastraza a mas v UK nejaku kamaratku ktora by mohla byt napomocna? Alebo mamina nemoze v case ked budeš na chemo prist za Tebou do UK?
Lebo ta chemo sa da samozrejme prezit ale co viem podla maminy tak tych 5 dni po jej byvalo zle a bola radsej ked nic nemusela robit. Prave kvoli tomu som sa skoro s bratom povadila lebo on jej tam bez problemov šupne deti (10r.a 5) že ved nech straži lebo su prazdniny 😖🙁 a necitil a nechcel vidiet ze mame je zle.
Mozno Tvoj muz pomoze a budeš prekvapena. Moj otec teraz s mamou zavaral marhule . ..som sa'až smiala že paradoxne sa nauči teraz po 40r manželstva taketo veci, lebo musi. A'aspon nema čas sa lutovat.
Ja si teraz hovorim že ake šťastie že mam maleho syna až teraz (v 36r) a som na RD prave v čase maminej chemo. Lebo hocikedy sa zdvihnem s detmi a idem za ňou len tak...s akoukolvek zamienkou len aby sme ju šli potešiť, pozriet. Z druhej strany mame takto svokrovcov s nalomenym zdravim. Ja to ale beriem tak že hold naši rodičia starnu a pomaly "odchadzaju". Teši ma že všetci aspon maju to štastie vidieť trochu vyrastať vnučata. Pretože teraz ženy rodia tak neskoro že ani stari rodičia pomaly vnučata nestihnu zažiť.

romiada
29. júl 2019

@hracka123 👍super....kazda takato dobra sprava v tejto diskusii je maly zazrak.

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená