Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@larike super, ja mam tiez ludi v pazi ,to je posledne,co by ma stvalo,ze co ludia ocumuju,len to cistenie ma zaujima,ze ako si to budem cistit,vsetko mi potom povedia,len ked som si to kukla na googli,vyzeralo to hrozivo vzhladom k tomu,ze som este s liecbou nezacala,vsetko je to nove a trosku sa bojim,asi ako kazdy..ze ci sa mi tam nej.infekcia alebo co nespravi,prve co ma napadlo,bolo,ze nech sa mi to nejako nevyberie pocas spanku ,to tym,ze to nemam nastudovane..
a ako dlho uz to mas? moja chemo ma trvat 5mes,tak to tak dlho mi tam nechaju? no predpokladam,ze budu vymienat?prepac,vela otazok 😔❤
@helga9 mna uz neprakvapuje nic, co sa robi a nerobi na Svk, ja som odisla zo Svk v r 1999, ked mi mamina rozprava,ked volame,co sa tam deje...,ale to moze byt aj tym,ze mamina zije v malom zapadakove, tak mozno vidi vsetko inak ako vy mladsi..my tu mame totalnu pohodicku,vsetko jednoduchsie
@jankastraza ty si to nebudeš čistiť na prečistenie chodím každý tretí týždeň deň pred podaním chema, ošetrujú to sestričky trvá to cca 15-20 min. nie je to bolestivé, nič pri tom necítiš, sem tam ma to trochu štipne v mieste kde to mám zavedené do ruky. Miesto vpichu je prelepené je tam niečo ako želé. Z ruky trčí približne 4 cm kanyla, ktorá je fixovaná k ruke obväzom. Je tam bezpečnostná zátka infekcia by nemala nastať ty s tým doma vôbec nemanipuluj. Na začiatku som sa aj ja bála aby som si to nevytiahla, ale neboj nie je to tak jednoduché 😁.Naučila som sa s tým žiť už si to ani neuvedomujem. Mám to 3 mesiace a myslím že to tam môže byť rok. Vymieňať ti to počas liečby nebudú iba ak by sa stalo že sa ti to z nejakého dôvodu upchá. Tak ti to z ruky vytiahnu a dajú do druhej.
@larike to je super, velmi ti dakujem za info,moc mi to pomohlo
@jankastraza rado sa stalo
Caute baby bola som na kontrole stichy vybrali rana je Ok. Výsledky este nemám.
@mata9522 odkedy som doma z opky tak len na prekrytie som si dávala gázu a umývala repikom. Dneska jak mi vybral stichy mi to zalepili ze si to dozajtra mam tak nechať a tu gázu ze si mam davat podľa seba ci mi podprda alebo oblečenie bude vadiť ak nebude tak neni to potrebné a ze repikom este mam umývať. Fungujem úplne normalne no baby treba cvicit tu ruku bez srandy Vam hovorím ja sa musim drezírovať aby som to nezabedbala. Každým dnom je to fakt lepsie a lepsie no treba cvicit. Pani co so mnou bola na izbe jak prišla domov necvicila sme sa dneska stretli na kontrole a jej sa urobil riadny hematóm a museli jej to vyťahovať .
@mata9522 nic si teraz nedávaj uz vydrž tie dve dávky po poslednej 2-3 týždne budeš vidieť jak sa začneš davat dokopy a potom si daj. Ja som 6 týždňov po keby ste ma videli nikto nepovie ze som po chemo. Hlavne v hlave si to nastav ze uz je dobre. Opku zvládneš ja som čakala horsie za 2 týždne sa dá dostať do formy.
No neviem baby dostali ste menzes lebo ja som zatiaľ nedostala.mate mávali tepla?čo pomôže proti návalom?
@hracka123 mne v 9/18 vyoperovali maternicu a vajecniky a z mojej skusenosti proti navalom zabera zdrave stravovanie. Ja sa snazim stravovat tak na 90% vegansky, vyhybat sa rafinovanemu cukru a co najmenej polotoravov pouzivat. Ked toto dodrziavam, nemavam ziadne navaly. Ked som cez vianoce a teraz pocas dovolenky jedla par dni hlava nehlava, hned som mavala navaly.
@helga9 to je super a kedy budu vysledky?
@hracka123 a ako sa citis? uz predpokladam,ze trosku lepsie? dufam teda a ta aronia prosim ta je stava z coho? musim zohnat nejaku podobnu stavu tu u mna v Uk,mam v meste taky obchod so zdravou stravou,vitaminy a ostatne zdrave prkotinky,doteraz som tam len sampony chodila kupovat ufff
@helga9 a ty si preco nemala picc line? to sa neda vybavit,ked si to vyziadas,ked mas problem so zilami?prepac za vela otazok 😅
@sabova3 to mi je luto, aj mna to caka 😢prechod v 39 😢
@jankastraza ahoj mam volať vo štvrtok co uz budu
@jankastraza neviem prečo no veľmi malo ľudí ma pic ale prečo to nedávajú automaticky neviem. No kebyže mam este mat liečbu / co dúfam ze nebude/ dám si ho lebo do pravej ruky mi po operácii uz nemôžu pichat a na ľavej ruke mam veľmi biedne žily uz teraz to bola Sodoma Gomora v nemocnici jednu kanylu co mi napichli mi nefungovala druhu dali hore na druhu stranu zápästia jak sú hanky a to ma neskutočne bolelo a keď mi ju odtiaľ vybrali tyzden ma bolela ta ruka

@larike to určite len neviem prečo sa to u nás tak malo robi