icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

sabova3
30. júl 2019

@helga9 ja som sa raz spýtala na to sestricky,a ona povedala,že pre nich je lepšie pichať,lebo o ten pic sa treba viac starať.tak aby mali menej roboty,tak radšej nás budú mordovat.este teraz je mi zle,keď pomyslím na to pichanie.

hracka123
31. júl 2019

@jankastraza ahoj cítim sa lepšie ako bolo.ta aronia je jarabina čierna.

helga9
31. júl 2019

@sabova3 výborne tak menej roboty

jankastraza
31. júl 2019

@helga9 no tak verime,ze budu ok vysledky,dufam,ze uz ked,tak ti daju len tabletky a ziadne oziare,to vysoko pochybujem

jankastraza
31. júl 2019

@sabova3 ty si tiez Janka,vsak? Presne toto som si myslela,len som sa neodvazila napisat,je s tym pre nich viac roboty..😒

jankastraza
31. júl 2019

@hracka123 to je vyborne ,mne uz sa blizi prva chemo tiez juuj,ale aspon dnes vnoci este na tu dovolenku ideme predtym ,tesim sa kvoli detom,napisem si co to je lebo urcite zabudnem 😅

helga9
31. júl 2019

@jankastraza no veď zvedava som aj ja. Neviem koľko uzlín mi vybrali viem len ze 1. Etaz. A v dvoch boli mikrometastazy. A co sa týka oziarov pri mastektomii je to na radiologovi ci dá alebo neda a co som sa pytala báb po mastektómii niektore mali niektoré nie este som nezisťovali ze co tam zaváži. No dúfam ze to bude len ta horm liečba necham sa prekvapiť co iné mi ostáva. A riešim ten oncotype test.

jankastraza
31. júl 2019

@helga9 no aj ja som zvedava ,co ti povedia,ved toto,ze 1dr to rozhodne,2 ine..dufam a verim,ze ti uz nedaju oz.len tu hormonalnu,to tiez nepotesi,ale ked musime,tak musime,tej hormonalnej liecby sa ja obavam ake stavy mi prinesie ,ja vzdy v dobrej nalade 😂pri tych liekoch nastane asi riadna zmena 🙄😏a ten oncotype myslis BRCA?

helga9
31. júl 2019

@jankastraza brca je iné ako oncotype obidva sú geneticke testy ale oncotype vie určiť ci nastane recidíva do 10 rokov ale hlavne ci potrebuješ chemo ako adjuvatnu liečbu. Oncotype je test len pre horm pozitívne a her2 negatívne a max 3 poz uzliny.

jankastraza
31. júl 2019

@helga9 aha uz sa zacinam pomalicky aj ja do toho zasvacovat ,dakujem ,je sok,ze nej test vie napovedat,ci sa to vrati 😱
Och drzim palce

helga9
31. júl 2019

@nori21 ako sa ti darí po opke?

helga9
31. júl 2019

@daniela1616 ty si nam dávno nic nepísala ako sa mas?

helga9
31. júl 2019

@larike ako si dopadla s vyšetreniami? Co si mala to začervenanie

hracka123
31. júl 2019

@helga9 môžem sa spýtať čím ste si potierali žilky môže sa aj vínom potierať?

nori21
31. júl 2019

@helga9 Mám sa dobre,už viem zdvihnúť ruku tak ako treba.Na kontrolu idem až 15.a vtedy idem na onkokomisiu lebo môj lekár je na dovolenke.Mám dosť veĺký rez ale je v poriadku.

helga9
31. júl 2019

@hracka123 ja som používala lioton gél. Niekto tu písal o vine len neviem ktorá baba to bola

helga9
31. júl 2019

@nori21 aj ja mam dosť veľký rez ale dobre sa hojí. Zas mame kúsok za sebou

helga9
1. aug 2019

Uff baby mam výsledky z patológie idem pre ne. Bojim bojim. Držte mi palce.

tilly
1. aug 2019

@helga9 držím palce.

helga9
1. aug 2019

@tilly dakujem s veľmi malou dušičkou idem tam

tilly
1. aug 2019

@helga9 neboj, neboj, myslím na teba

puf83
1. aug 2019

@helga9 držím palce a verím že bude OK

hracka123
1. aug 2019

@helga9 tak ako?

hracka123
1. aug 2019

@mata9522 ahoj no ako ?dali ti chemo?

hracka123
1. aug 2019

@puf83 ako sa má mamina?kedy ide na chemo?či už má po?

puf83
1. aug 2019

@hracka123 ahoj, ďakujem ale celkom dobre včera po behala trocha po návštevách tak sa jej minulo, na chemo ideme 12teho, ty sa máš ako??

hracka123
1. aug 2019

@puf83 tak ujde to.len je teplo velmi

daniela1616
1. aug 2019

@helga9 no veru dávno, dáko mi ide život pri tom všetkom rýchlo. Každý deň sa teším že som tu a budí ma náš 3 ročný synček. Skončila som chemo, chodím na bio liečbu a beriem hormonálnu, vlasy mi pomaličky rastú a naučila som sa žiť s mojou jednou ciculkou, vybavila som si ID a uznali mi plný, a od septembra nastupujem na polovičný úväzok do práce. Držím ti z celeho ♥️palce, aby ti všetko dobre dopadla a pravdaže aj všetkým dievčatám čo sme v tom spolu.

puf83
1. aug 2019

@hracka123 teraz som prišla domov a mam pocit ako keby bolo 50stup vonku, teplo a dusno príde búrka,

helga9
1. aug 2019

Ahojte baby. No takze nakoniec bol ten môj nález zmiešaný lobularno- duktalny ale viac lobulárny ono je to vlastne jedno. Ostal mi horm poz a her2 negativ co je dobre. Pri duktalnom bolo ki67 10 a lobularnom 20. Zobrali mi 4 uzliny viac nebolo treba z toho 2 mali mikrometastazy. Takze sa vlastne potvrdila biopsia. No co bude ďalej este neviem zajtra ma môj onko sedenie ohľadne toho oncotype testu ktorý vlastne určí ci bude treba chemo lebo môj onko hneď žeby dal chemo. No tak to sa este uvidí. A budúci tyzden idem radiologicke ci mi dá oziare co som čítala tak pri mastektomii sú oziare pri 4 a viac poz uzlinach a co som sa bavila s babami tak mi to aj tak sedí no radiologicka rozhodne. Takze musim len čakať ze co bude ďalej.