Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@jankastraza ahoj no ako sa máš?
@hracka123 ahojky, tak ja uz tiez zajtra zacinam prvu,zaludok v zadku,dnes mi dali picc,pohodicka,dalo sa to v pohodicke vydrzat, len ked prestal ucinkovat liek na umrtv.odvtedy mi vnutri kadial sa taha katetrik tahaaa,ale v pohode,ale niekedy si to kontrolujem,lebo ved novy sperk.. 😖😅 ze ci mi nekrvaca,ked citim divne,zajtra ma byt lepsie,ale to ma naleju chemo kokteilom,ked mi dneska zacala vysvetlovat kolko liekov budem kedy brat tak som asi aj skulila,preboha,vela vselijakych proti nevolnosti,steroidy,vy to asi poznate,vraj mi dr nasadila najsilnejsiu moznu cervenu ec 3davky,lebo ze si mysli ze to dam,ale teda kvoli tomu mi dneska vraveli,ze nema zmysel studenu ciapku,lebo ze vypadaju do 2tt vlasy a s cold cap tak ci tak o par dni neskor tak som si nehala poradit..😒
@jankastraza šikuľka. Aj ja som mala prvé 3 ževraj najsilnejšie čo je. Presne to isté mi povedala moja doki že vie že to dám. To ťahanie budeš ešte chvíľu cítiť, potom si zvykneš 😁
@jankastraza ahoj no škoda ze nevyskusas tu čiapku lebo mne vydržali s čiapkou asi 6-7 týždňov po prvej chemo kedze pri druhej chemo som uz čiapku nemala.
@larike no dakujem ti , je to mile od nich,ze nam tak veria ti dr 😂 ❤
@helga9 ja som chcela a oni,ze samozrejme ze ma nechcu odhovorit,ale ze tym,ze mam najsilnejsiu ec,tak ze ciapka fakt nepomoze,ze to maju potvrdene,ze keby mam slabsiu alebo inu,tak by mohli vydrzat,ale ze len zbytocne by som musela dlhsie sediet s ciapkou a potom este hod a pol po odteceni a aj tak by vypadali ,tak som si povedala no nebudem to silit 😕❤
@mata9522 juj o jednu viac chudatko,ano,to si pamatam,ked si pisala,aj ja si to stale hovorim, sme aj mladsie..mne dali pocuvaj plnu tasticku liekov proti nevolnosti 😵 steroidy proti nevolnosti plus dalsie proti nevolnosti,rano pred chemo mam zobrat uz s ranajkami 8ks mnaam 😅 a presne mi dali tabulky v akych intervaloch ich mam dodrziavat jest a zajtra ze mi pichnu ec injekcne a do 2 a pol hod ak ok idem domov,bola som prekvapena,lebo som myslela,ze dostanem tuto cervenu tak zhora kvapkajucu ako ostatni a plus ine flasky,ze to nabuduce 😨❤
ci baby mam to vyskusat aj tak tu ciapku? aj napriek tomu co mi vraveli? Helga? neda mi to neviem,co mam urobit 😕😔 viem,ze ty mi povies daj si 😍
@jankastraza z mojej skúsenosti radim vyskúšať no je to na tebe. Vyskúšaj jednu ci tam budeš dlhšie čert to vem ak to pomoze na co najdlhší cas budeš len rada. Daj pri prvej dávke veď keď pôjdeš na druhu uz budeš vedieť ci dat aj na ďalšej ze ci budu padať ci nie. Najhoršie som znášala tie vlasy
@helga9 no ved toto,ja som bola presvedcena a oni mi tam zacali kolienko hladkat akoby som nejaky retardicek a vysvetlovat ze aj tak vypadaju,este zavolala koleginu sestricku ze zbytocne budem sediet dlho ,a my s mojim oci vyplestene potom ...nic ine ma presne ako vravis tak nesere zatial ako ten sok tie vlasy..veru im zajtra poviem,ze som cez noc rozmyslala...som si vedoma ze je to len na mne..ved cely den ma to zerie..
@jankastraza mne Dr povedal tak mame to tu a zadarmo je to k dispozícii vyskúšajte s tým ze ak mi to bude neprijemne dám to proste dole z hlavy ale vydržala som v pohode a to ze mi tie vlasy hneď nepadli som brala veľmi dobre
@helga9 no fakt skoda,ze ten 2raz bola pokazena 😒a co teda ta caka? Tak v rychlosti mi napis potom,ked budes mat cas,ved viem predsa ste este v Chorv.ze teraz co kedy chemo? Kolko ti naplanovali? Aj najprv radio?
Ozaj a baby este som zabudla ,dostala som aj injekcie si budem sama pichat Zarzio ze na posilnenie bie.krviniek 1x do 8dna po chemo ,to sa pamatam ako tilly vravela ze bolest jak svina potom a ze date si hodinu predtym Paralen 😔
@jankastraza este neviem nic naisto budúci tyzden idem k Dr ale spomínal taxol tak myslim ze ten určite bude lebo to je zabezpecovacka kedze kozu mi zobrali aj prvú etaz uzlin mala by som byt cancer free no ak by tam dáke bunky ostali treba ich zlikvidovať a je taký co sa dáva každé 3 týždne spolu 4 cykly alebo každý tyzden jeden a tých je 12 no tento je aj miernejší kedze je to menšia dávka tak neviem pre co sa rozhodnem lebo ten trojtýždňový trvá 9 týždňov ale ten miernejší dlhšie a ci sa mi bude chciet každý tyzden tam vysedávať to sa este poradím s Dr a samozrejme na čiapku idem zas maju úplne novú tak dúfam ze sa zas nepokazí. A az potom sa budu riešiť oziare na pazuchu co si myslim tiež ze budu lebo uzliny boli poz a este aj horm liečba
@jankastraza aspoň toto ma pri červenej obišlo síce dvakrát mi klesli krvinky ale nie na takú hranicu aby som si to musela pichnúť zvýšili mi len dávky pyridoxinu a za pár dni sa mi to upravilo
@jankastraza panabeka to si domov co kufor s pilulkami ťahala mne dal len granegis proti nevolnosti aj ten som zobrala ze no dobre
Dievčatá aj vy máte takú čudnú farbu tváre pri chemo?

@emjee na ten zoladex sa chcem opytat ze ci ho dávaju aj keď chemo zastavilo menzes