icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
18. aug 2019

@helga9 našla som mám 30km do levic

hracka123
18. aug 2019

@hracka123 a ty máš koľko do levic

helga9
18. aug 2019

@hracka123 10 km

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
18. aug 2019

@hracka123 no z opačnej ale to nevadí autom je mi jedno kam ja prejdem v pohode keď aj do zemberoviec

jankastraza
18. aug 2019

ahojte dievcata, ja som taka rada, aj vcera aj dnes 4den po kokteily, sa citim fajn, 4km pomala prachadzka na nakup do tesca s detmi a stale cosi porabam,aj ked sa setrim, som nevedela,co mozem cakat,tak som happy 😍 dufam,ze aj vy sa citite dobre,ja som smutna ,lebo som volala mamine,ta skoncila poslednu chemo v decembri a stale tvrdi ,ze sa citi fajn,tal jej dnes volam,mamiii,pridi o 3tyzdne,ked zacina mojim detom skola a ja mam 2chemo a ona ze sa neciti dobre na cestovanie,tak som smutna...

hracka123
18. aug 2019

@jankastraza aj ja som sa po prvej dobre cítila a volalo čím viac ich mám v sebe je to horšie.s maminou má to mrzí pomohla by ti.ja vôbec neviem ako by som to zvládala s malými detičkami.lebo ja mám furt mozog nejaký vymlety

helga9
18. aug 2019

@jankastraza som veelmi rada ze sa dobre cítiš. Zvládneš to uvidis

jankastraza
18. aug 2019

@hracka123 ano, mne bolo povedane,ze dost mozne, bude kazda dalsia horsia... tak sa vytesujem,kym mozem 😅 no mamina bola v dost zlom stave,mala uz vybrate aj vsetko zenske zospodu,lebo mala metastazy vo vajecnikovch,takze sa hrala na hrdinku predo mnou,tym,ze sme v Uk a aby som si o nu starosti nerobila, ale urcite to nie je tak,ze sa citi ako my 40dky a ona po 65 .. 😢 teraz uz musela s pravdou von,ked som chcela pomoct, ale uz sme sa dohodli s muzom,zoberie si prve 3dni off a potom poprosim kamaratky,nech mi deti beru sa aspon pohrat na poobedia... ja mam mozog vymlety aj tak, uz niekedy sa mi ani po anglicky nechce hovorit,ked je clovek este unaveny... a dcerka teraz zacala spekulovat,chce co najviac anglicky,tak ich stale napominame,aby nadalej krasne po svk rozpravali,ved je to obrovske plus...

jankastraza
18. aug 2019

@helga9 no ved ti vravim, ja chcem byt ako ty 😝 ja keby mozem idem aj do terchovej,odtial moj muz pochadza a vy ste tam tusim boli s rodinou,ze ? ked si mala po chemo niekedy par mesiacov dozadu a ja hanba on odtial,a este sme tam neboli...tam po tych chodnikoch...

helga9
18. aug 2019

@jankastraza určite budeš ako ja v tom ze liečbu zvládneš ľavou zadnou treba sa tak nastaviť.No mne bolo ľahšie ze baby sú uz samostatne ty mas malé deti a ze mam prácu v ktorej robím kedy chcem toto beriem ako obrovské plus. Som zvedava ako zvládnem ďalšiu chemo vraj taxol je slabší no neviem neviem dako bude. Uz chcem začať činky naťahovať doteraz som sa šetrila predsa po opke aby sa náhodou niečo nezhoršilo a bicik mesiac zapadol prachom.

helga9
18. aug 2019

@janaooo no kupila som si lunter nátierku cistu a vieš co pre mna Ok chuti mi to po drozdi a ja drozdovu pomazanku zbožňujem. Uvidím co decká a muž

janaooo
18. aug 2019

@jankastraza no chutky som aj sebe narobila :D cviklovu natierku si musim v blizkej dobe spravit

@helga9 to je super s tou natierkou. Ja som asi vsetky uz poskusala, vsetky su OK, ale najviac mi ta mexicka chuti a sojakrem. Mexicku uz jedava aj zbytok rodiny 🙂

nori21
18. aug 2019

Som zvedavá ako to zvládnem ja,do práce ma nepustia iba po chemo,lebo učím v materskej škôlke,čo budem robiť tolké mesiace keď aj vonku sa ochladí,tie domáce práce ma nenapĺňajú;nestačia.Už som doma štyri mesiace ale dve z toho sú prázdniny dcéru mám doma ale onedlho sa začne škola,joj.

janaooo
18. aug 2019

@jankastraza neboj dobre bude vsetko, zvladnete to s manzelom a detickami. Mne bolo zle hned po prvej, muz mi musel zakazdym aj injekciu kvoli kostnej dreni pichat a ta ked zacala ucinkovat, tak som bola KO :( ja som pravidelne 2az5 den po podani prelezala, co som nevladala chodit. A je pravda, ze kazda dalsia bola trochu horsia. Mna strasne boleli kosti, klby, trpli mi ruky, nohy, krce v nohach :( poslednu mi uz dali aj miernejsiu, lebo pri predposlednej som uz nevladala ani nic do ruky chytit. Poslednu som brala v decembri a doteraz ma vsetky klby bolia, niekedy fakt strasne. Aj chodidla a prsty na nohach mam necitlive. Takze chapem tvoju maminu, ze sa neciti OK + teda aj vek ma ona vyssi.
na zaciatku som brala vlasy ako najvacsiu tragediu 🙂 ale vlasy su to najmenej, tie uz rastu ako besne. Len snad tie bolesti raz tiez pominu :( a ked nie, budem s nimi fungovat, niekedy ich uz ani nevnimam. Aj dnes popoludni sme napr presli na bicykloch 15km, hadam zajtra vstanem z postele :D

hracka123
18. aug 2019

@nori21 mám to podobné ako ty strašné dlho je doma.vobec neviem čo robiť.

hracka123
18. aug 2019

@janaooo koľko máš rokov?

janaooo
18. aug 2019
helga9
18. aug 2019

@janaooo koľko chemo si mala a vieš aj akú?

helga9
18. aug 2019

@janaooo no občas aj mna bolia nohy keď som cvičila bolo to lepsie nic ma nebolievalo to vcul uz mesiac jak necvicim cítim nohy no na tie sa sťažujú dosť dievčatá.

janaooo
18. aug 2019

@helga9 8 som dostala, 4 pred hysterektómiou, 4 po
chemo som mala paclitaxel a karboplatina. Teraz beriem Avastin.
S klbmi som uz isla aj ortopedovi, lebo mam pocit, ze bolia stale viac. Celu ma osnimkoval a len potvrdil, ze je to po chemo, ze ich mam inak v stave primerane veku.
Tak uzivam teraz kolagen + kys. hyaluronovu, mozno pomoze. Tiez sa snazim cvicit trosku doma, chodime na lahku turistiku, bicyklovat.

helga9
18. aug 2019

@janaooo Zevraj glutamin keď sa užíva pri chemo tak nedochádza k neuropatii chcem sa nato Dr opytat ci to možem užívať. Tiež som mala 4 pred opkou ale červenú doxorubicin a teraz budem mat zabezpecovaciu zrejme taxol vlastne paclitaxel co si ty mala je taxan aj @emjee ze pri ňom mala problémy bolesti pri chôdzi no desí ma to co bude

janaooo
18. aug 2019

mne na tu neuropatiu kazal uzivat Bkomplex bez b12 + magnezium, ale moc velky ucinok to nemalo.
no byvalo mi fakt blbo, 4 dni som zakazdym len prelezala v posteli. to som mala nohy ako drevene, som mala pocit, ze sa mi kostra rozpadne, ked sa zdvihnem z postele. Ani som sa nesnazila vtedy nijak fungovat, lebo to neslo.

helga9
18. aug 2019

@janaooo na neuropatiu to je slabé b komplex a magnezium jasne ze ti to nic nepomohlo

helga9
19. aug 2019

@jankastraza ja tiež ľúbim vajickovu pomazanku ale dávam do nej aj avokado raz som našla taký recept a veľmi nam chutila. Nadrobno nasekana cibuľa pokrájané vajco aj avokado horčica soľ korenie a je vynikajúca

hracka123
19. aug 2019

@helga9 nie a nie dnes do seba dostať odstavený cviklu.ta pachuť v ústach to je horor.dnes som si robila parenu brokolicu to ako keby som trávu žula no desjoj tak už veľmi chcem mať svoju chuť v ústach.

jankastraza
19. aug 2019

@helga9 vidis to je super napad,my sme avokadovi,a ze mna to nenapadlo skorej 😅

helga9
19. aug 2019

@hracka123 verím ti toto som mala po tretej chemo úplne nic som necítila žiadne chute ani vodu som nevedela vypiť nieto este cviklu

hracka123
19. aug 2019

@helga9 a ty vlastné kedy budeš vedieť kedy budeš mať chemo

helga9
19. aug 2019

@hracka123 dnes mi Dr volal ze ma dovcu az do 3.9