icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
3. sep 2019

@mata9522 ahoj a ty si čo jedavala tesne po cheme

mirkakamilka
3. sep 2019

Ahojte všetky dievčatá , väčšinou sem baby čo to už majú za sebou nechodia, ale nedá mi Vás všetky povzbudiť. nebudem vypisovať svoj priebeh liečby . V skratke 4 x FEC , 12 x taxol, potom opka a 35 ožiarov . rok Herceptin . skončila som takto pred rokom v auguste. celý čas v práci :D po FEC grcanie, žalúdok na vode 4 kilá dolu po Taxole by som zožrala aj koňa 8 kíl navrch aj Keď som si dávala pozor. Proste sú v tom korkiosteroidy. vlasy som prešla od holej , parochne aj šatky , ultra krátke a dnes polodlhé kučerované a a nechávam rásť. Iba Vám chcem povedať : VŠETKO skončí , chute sa vrátia , sila tiež . Chce to čas , oddych , netlačiť na pílu. Ani tráva neporastie ak ju budeme ťahať. Po ožarovaniach mi nejaké problémy zostali . zo všetkým sa dá vyrovnať , zo všetkým žiť. Dievčatá všetkým Vám želám úspešnú liečbu, veľkú podporu rodiny a priateľov a verte že to zvládnete , máte právo byť nedokonalé , unavené , nahnevané. Ale po vlastnej skúsenosti práve tie ktoré tým prechádzate dávate svetu viac úsmevov a krásnych dní ako ostatní. Nádhernú slnečnú a teplú jeseň. 🍀❤🙂

mata9522
Autor odpoveď zmazal
larike
3. sep 2019

@mirkakamilka tak toto je neskutočne napísané, ďakujem z celého srdca.

hracka123
3. sep 2019

@larike ahoj si sa dávno neozvala ako sa máš? Na chemo ešte chodíš?

larike
3. sep 2019

@hracka123 ahoj, nestíham to všetko čítať 😅. Mám sa fajn ďakujem, na chemo ešte chodím, už sa neviem dočkať opky, dúfam že to už bude čo najskôr.

helga9
3. sep 2019

@sabova ahoj uz si v nemocke?

janaooo
3. sep 2019

Ahojte,
casto sa tu vyskytuje otazka, co proti navalom. Vcera som trochu googlila, lebo sme boli posledny prazdninovy tyzden na chate s partiou, jedla som okrem masa, co mi prislo pod ruky a hned mam navaly aj 5x denne, vcera som ledva vydrzala vecer v kine.
tak som nasla napr. toto https://www.tvnoviny.sk/my-zeny/1810091_najleps...
a z osobnej skusenosti mam odskusane, ze nejem maso, minimum mliecnych vyrobkov, vyhybam sa cukru, pijem salviovy caj (ale ani som nevedela, ze ma taketo ucinky na memopauzu 🙂 to len striedam s inymi bylinkovymi) Jedavam tofu a rozne ine vyrobky zo soje, vela ovocia, zeleniny, strukovin, roznych orechov. Obcas ryby, celozrnny chleba.
Ked si fakt davam bacha na stravu, tak mam obdobia, ze aj niekolko tyzdnov nemam ziadne navaly. Akonahle sa nekontrolujem, som pazrava, ze si dam aj cokoladu, vela kolacov, tak hned ma zalieva horucava a potim sa strasne.

larike
3. sep 2019

@helga9 tak ako, už vieš viac ohľadom liečby?

helga9
3. sep 2019

@larike ahoj som nasrata jak hovado. Dve hodiny som si odsedela v čakárni ze povie mi liečbu a on ze mam prísť v piatok povie mi co ďalej. Skoro ma jeblo. Poslal ma na echo srdca chvalabohu po cheme je bez zmien v poriadku. A v piatok idem k Dr co určuje rádio. Takze neviem vôbec nic.

larike
3. sep 2019

@helga9 uff ... to by aj mňa nasr@lo, to je sila nechať ťa čakať a potom poslať preč

mata9522
Autor odpoveď zmazal
hracka123
3. sep 2019

@helga9 to tá dr poslal že máš ísť tam kde určujú rádio?

helga9
3. sep 2019
hracka123
3. sep 2019

@helga9 tak to chemo nebudeš mať či?

mata9522
Autor odpoveď zmazal
helga9
3. sep 2019

@larike popritom som s nim vcera volala a vedel ze prídem mal povedať stačí v piatok s prepáčením som sa zbytočne jebala 100 km pre nic. Asi ma chcel Dr vidieť. Saize

helga9
3. sep 2019

@mata9522 naozaj nemám slov neskutočne ma nasral a vedel ze prídem vcera sme spolu volali

helga9
3. sep 2019

@hracka123 moja neviem nic

janaooo
3. sep 2019

@mata9522 ja jedavam klasicke cestoviny tak 1x do tyzdna mozno. Skusala som aj kukuricne, celozrnne... ale to mi moc nechutilo.

helga9
3. sep 2019

@janaooo no tie nejdú ani mne

janaooo
3. sep 2019

@helga9 neprisla som tomu na chut 🙂 ale este chcem skusit, v zdravej vyzive, alebo v DM sa daju kupit rozne strukovinove napr. z cervenej sosovice

hracka123
3. sep 2019

@janaooo chcem sa spýtať prečo mliečne výrobky sa nemôžu ako jogurt syry ja ich mám veľmi rada

helga9
3. sep 2019

@hracka123 obsahujú rastový hormón ktorý podporuje rast nádorov

janaooo
Autor odpoveď zmazal
janaooo
3. sep 2019

@hracka123 ja teda nie som ziadny odbornik, v tom clanku sa pise - obmedzte mäso a mliečne výrobky - podporuj návaly horúčav, môžu prispievať k strate vápnika z kostnej hmoty.
a este z tohto clanku https://encyklopedia.akv.sk/wp-content/uploads/...
látka IGF-1 prítomná v kravskom mlieku podporuje delenie buniek, sialové kyseliny typu
Neu5Gc podporujú chronický zápal), vrátane zmrzliny

helga9
3. sep 2019

@janaooo presla som na kozie

sticker
ragulca
3. sep 2019

@janaooo no ja neviem... keď som sa pýtala onkológa, či niečo vylúčiť zo stravy, povedal, že nie... mám jest všetko ako som zvyknutá...
Myslím si, že keby to malo taký vplyv na dg a nádory, tak minimálne odporúčania by sme podostavali 😉

janaooo
3. sep 2019

@ragulca aj mne povedali, ze mozem jest vsetko.
ale sama som skusila, ze ked jem vsetko nie je mi dobre.
Lepsie, stastnejsie sa citim na rastlinnej strave. Uz len kvoli tym navalom sa mi to oplati. Okrem toho lepsi spanok, dostatok energie...
ale kazdy podla seba. Ani ja netvrdim, ze sa takto budem stravovat stale. Momentalne mi to vyhovuje a bavi ma to
@helga9 mne nejak mlieko nechyba, vlastne sa ku mne dostane iba ked je niekde v kolaci. Inac obcas do varenia pouzivam kokosove alebo ovsene.

helga9
3. sep 2019

@janaooo mlieko nepijem 16 rokov jak som porodila nedám mlieko do úst predtým úplne v pohode no od pôrodu Konec. Ale veľmi ľúbim maslo syry aj tvarok