Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@cenculinka ahoj tak sa riadne učíš?neviem čo to Bereš ja len piridoxin a vitamín C
@hracka123 to je zloženie mojej chemo 😁
@paj333 Ahoj ja mam 35 rokov v 17 som si presla rakovinou lymfatickych uzlin liecba bola vtedy chemo + oziare. pred asi 6 rokmi som si nasla hrcku na krku s diagnozou rakovina stitnej zlazy to sa lieci radioaktivnym jodom do teraz nevyliecene. Pred letom som si nasla hrcku na prsniku s diagnozou rakovina prsniku. na prvom sedene u chirurga sa ma pekne sam dr. spytal ci si chcem prsnik nechat. co som povedala ze ano. ale ako som nad tym uvazovala tak som do dalsieho terminu zmenila nazor Medzitym zvolali konzilium kde riesili moj pripad. Takze som sa dostavila na dany termin s tym ze prsnik chcem dat co najskor prec a teda aj co najskor z tela dostat vsetko zle. No tam ma uz cakala primar chirurgie a krasne mi vysvetlil ze je hlupost dat hned prec prsnik kedze som mlada a netreba to hned riesit tak drastiky. Zvolili sme teda postup chemo tu by som musela mat tak ci tak. Takze mam naplanova 4 chemosky a dalej sa uvidi. Teraz mam za sebou 3 tiu o tri tyzdne ma caka sono 4. chemo a potom uvidime co dalej. a poviem ti ze uz na kontrole pred tretou ju dr. nevedela najst. Hlavne bud v pohode ty. Jasne ze aj ja som mala tazke chvilky to mame kazdy. Negoogli nezatazuj sa tym. vsetko bude dobre. Psychika robi strasne vela. a kazdy znasa chemo inak. Ja v ten den fungujem ako nabita energiou vsetci sa smeju na mne. stale chodim do prace dokonca chodim normalne cvicit tak ako do teraz 4x do tyzdna. Jasne tyzden po chemo si davam pauzu. po druhej sme si isli vyslapat koprovsky stit. tura na cely den. V nicom sa neobmedzujem povedala som si ze mi to nemoze nijako ovplivnit zivot. Dokonca som jej este aj meno dala volame ju Matilda. tak ti drzim palce vsetko bude dobre. 🙂 tým ze mas rakovinu nic nekonci. zivot ide dalej drzim palce a urcite vsetko zvladnes s umevom
Dievčatá čo robíte ja som robila lečo ale už som ko
@helga9 čauko.tak bola som na urológii,lebo to patrí k nim.tak zatiaľ stav od minula nezmenený,o dva týždne mám prísť,zas spraví ultrazvuk a sa uvidí.a volá sa to stem,to je niečo, čo do teba dajú,ešte som nepočula o tom.v pondelok idem vybrať stehy .brucho mám nafúknuté jak v piatom mesiaci.tak len dúfam, že odpuchne.
Ahojte. Ospravedlnujem sa ak to sem nepatri, ale potrebujem poradit lebo mi to stale vrta v hlave a som z toho vkuse nervozna, nevrla. Ide o to, ze minuly rok v decembri ma zacal pobolievat pravy prsnik, bola som u gynekologa na kontrole, pohmatom nezistil nic a pre pokoj duse som 2krat bola na sono prsnikov raz v januari a potom v inej sukromnej ambulancii vo februari, pri istotu, ale zaver rovnaky cysty jedna 6mm tak sme sa dohodli na kontrole o rok. Lenze ta potvora sa znovu v polke augusta ozvala, myslela som, ze je to kvoli MS, ale neodoznelo to ☹. Ten prsnik na dotyk pobolieva okolo bradavky, na gyndu idem az 26teho lebo sice sukromnik, ale ma plny diar tehotnych. Syn sa rad tulka, ale akonahle sa o mna oprie uz to boli. Na sono idem 19teho, vcera som si vygooglila, ze u nas na stredisku je tiez sonografia dokonca bez objednania tak som si tam rano bola sadnut. Zaver cysta, velkost ta ista a este mi aj vytlacil fotku. Ale moze z jednej cysty boliet tak prsnik na dotyk? Vraj je mala a punkcia aj odstranit sa vraj neda, ze to by musela mat aspon 3 cm. Aj manzel mi povedal, ze na pohlad su prsniky rovnake, ziadne zacervenanie, vytok len ten vnutorny pocit, ze je iny ako lavy. Ja uz som z toho na prasky ☹ Volala som aj do prsnikovej ambulancie len bez ziadanky ma nezoberu, odporucila mi 3 mesacnu kuru vitamin E a koenzym na cysty a ze to moze byt aj od chrbtice. Mam 37 rokov, prsniky A/B rozmyslam si vydupat namiesto mamografu magneticku rezonanciu, mozno okrem prsnika pozriet aj chrbticu? Mam aj myom na maternici ci to nemoze suvisiet s tym. Dat si urobit este rozsirenu cytologiu, vysetrit hormonalny profil? Ospravedlnujem sa za vylev, ale kedze to s prestavkou trva skoro rok tak by som rada prisla na pricinu ci je to len zo stresu, ze ta cysta hned reaguje alebo tam je ina zdravotna pricina. Antikoncepciu uz neberiem asi 13 rokov, nepijem ak neratam poharik za mesiac, nefajcim ani ine lieky nechrumem. Mamina je sledovana pre hrcku, inac v rodine viac menej vsetci fit.
Žienky,keď by som vás poprosila,vedeli by ste mi podľa názvu chemo povedať,či je to silná chemo,alebo slabšia? Vravel mi niekto že to zbadám podľa farby,ale hadicka na infúzie bola farebná ,tak som nezistila nic...
@dooscoby Ja mám cysty,sú citlivé iba pred menštruáciou. Ten vitamín E s nimi nič nenarobí,skúšala som 15 rokov mám cysty.Áno magnetická rezonancia je presnejšia,ale na to treba nejakú diagnózu kvôli cystám to nerobia.Aj u nás su všetci v poriadku zatiaĺ iba mne sa stalo čo sa stalo. Treba nájsť doktora-mamológa.
@nori21 aha a ani ta zvysena citlivost nie je dovod? Este vo stvrtok dalsie sono v inej ambulancii a potom dam vysledok gynekologovi. A mamolog ma zoberie len tak? Lebo co, som pozerala tak beru len na ziadanku a s nalezom, popisom z mamografu aspon tak mi sestricka povedala, ze cysty patria do ruk gynekologa. Skusim si dat pozriet ten myom, rozsirenu cytologiu z krcka lebo som citala, ze to moze mat suvis aj s vajecnikmi, hormonalny profil a uvidim co mi este odporuci. Ja si tu magneticku aj zaplatim pre pokoj duse.
@nori21 dakujem tak si vypytam od neho ziadanku. Inac tie terminy su na porazenie a hlavne MS mi vychadza na termin u gynekologa, ale na sono, MMR je idealny cas tesne po MS len ked 26teho dostanem vymenny listok na zaciatok oktobra ma nik neobjedna a budem rada za termin v novembri. Preto aj to sono mam sukromne a platim ☹
Ja len toľko, našla som túto informiciu, tak posúvam ďalej, ....keby vám všetkým pomohla .... https://www.zelenazeme.cz/obchod/konopny-olej#b...
Pekný deň všetkým. Veľa tu čítam ze mnoho z Vás je je po radikálnej operácií prsníka s pozitívnymi uzlinami. Prosím o radu. Ako sa Vám podarilo lepšie zvládať červenú chemo. Ďakujem
@jankastraza ahoj Jani no ako sa máš čo nové?

Ahojte dievčatá...mám doma prváčika,tak ani neviem ako dní preletia 😂 ich brutálne mi začali padať vlasy od stredy, plné hrste ich mam,len čo sa dotkne hlavy...asi po víkende chytím strojček a oholim to,aj tak pôjdu preč časom,tak nech som ja tá,čo "rozhodne" kedy bude mať holú hlavu 😂😂😂😂 kukala som v meste aj na parochne a zatiaľ som sa rozhodla,že začnem šiltovka mi a šatkami + som si kúpila dve super látky a usijem si smolkove čiapky a hotovo...mám male deti,nech necumia že raz mám vlasy a raz nie...povedala som im,že beriem také lieciky,po ktorých mi možno vypadnú vlasy,že to bude riadna sranda (smiali sme sa na Tom,nech ich nestresujem)...tak ten prváčik sa plesol po čele že mami,to budeš jak ujo Robo,ale po celej hlave!!! (Máme plesateho suseda 😂)...no môžeš tie deti nemilovat???a keď videl vlasy Felix v mojej ruke jak som sa cesala,tak na mňa pozrel a si vzdychol - už padajú?neboj zas narastú (má 6 rokov a taký je chápavý,pusa moja malá)...v pondelok idem zas na chemo,už druhýkrát...mám nádchu,tak snáď to nevadí...inak beriem Doxirubicin 110mg a k tomu Endoxan 1000mg a akýsi Dexamed 8mg...rozumiete tomu?lebo ja nie a ani som nepatrila že čo sú to za drogy 😉