icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

puf83
15. sep 2019

@hracka123 ahoj, mamina mala poslednú chemo vôbec jej nebolo zle jedla normálne a to preto ze jej doktorka dala pred chemo tbl, no 2.10 ide na CT a potom neviem mame strach sa už niečo pýtať dopredu, ja mam depky posledné dni voľáko mi sily ubúdajú to asi aj preto že šéf na mňa tlači v práci, no podali sme žiadosť na ZTP a čakáme na posudkovu, ty ako ešte koľko chemo?? Čítam to tu pravidelne a vidím že tu baby pribúdajú 😥😥😥aj minule som sa stretla s jedným a že svokre zistili leukemiu ufff šíri sa to......

zuzap33
15. sep 2019

Mojej svagrinej obom rodicom minuly mesiac zistili tuto chorobu, jednemu pluca, druhemu uzliny. Obaja nemaju ani 60, polozilo ju to uplne

puf83
15. sep 2019

@zuzap33 ahoj,všade okolo seba počúvam samé choroby, mne to príde že už asi neexistuje rodina zdravá

mata9522
Autor odpoveď zmazal
hracka123
15. sep 2019

@puf83 no ešte by som mala mať 2chemo a mamina ide už aj na oziare kedy máte kontrolu v bb

hracka123
15. sep 2019

Čo počas chema dávať keď bolí hrdlo?

helga9
15. sep 2019

@mata9522 fuuu idem na obed sviečková s knedľou to vzdy bolo moje top. No na hrdlo? A cmulacie cukríky ako anticol myslim žeby sa mohli nie?

zuzap33
15. sep 2019

@hracka123 skús kloktat so šalviou, alebo slanu morskú vodu do nosa z lekárne, physiomer, preplachne to dutiny a hneď aj hrdlo. U nás sa to používa, na nádchu a rýchlo to zaberá. Dávam to až 6 krát denne

zuzap33
15. sep 2019

@mata9522 vďaka za tip, urobím hneď na druhý týždeň

mata9522
Autor odpoveď zmazal
puf83
15. sep 2019

@hracka123 do BB ideme 2.10. Na CT a čo potom neviem, v papieroch ma napísané len CT,

helga9
15. sep 2019

@zuzap33 no dobrý nápad si dala k pecenemu kuratku som urobila jablkový kompót. Mnamka. No som taká prezrata ze ledva dycham. Oblacikovu polievku som si dala az dvakrát.

hracka123
15. sep 2019

Fu ja tiež ledva dýcham ja počas liečby pribrala už 6 kg mala som 68 a teraz to není normálne to len jem fu a kuracie pečienky môžme či nie máte to radi?

hracka123
15. sep 2019

@mata9522 tu knedľu by som aj vyskúšala zo špaldovej a si ju robila s hladkej alebo polohrubej špaldovej muky

mata9522
Autor odpoveď zmazal
hracka123
15. sep 2019

@mata9522 hej robievam domácu len som nevedela aku dať lebo ja dávam pol takú a pol takú keď robím z normálnej.a už ty je lepšie?

zuzap33
15. sep 2019

@hracka123 my doma ich bežne robíme, ale radšej máme morčacie

sabova3
15. sep 2019

Ahojte ženy .tento víkend som nepochopila.od včera rána strašné bolesti brucha, taká bolesť,jak keď vám treba na vecko.na vrecku nic,nemôžem ani tlačiť od tej bolesti.kupula som si čipky,včera pchala celý deň, stále to bola slabota.dnesny deň začal rovnako,len bolesť,kúrenie no nevládzem už.teraz som bola konečne na vecku,tak trocha je to lepšie.zajtra idem vybrať stehy,tak sa spýtam, čo to môže byť.ta bolesť,neprehanam,jak pôrod.taze taký mám ja víkend.

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
15. sep 2019

@sabova3 ahoj môžu byt horsie priechodné čreva nie?

sabova3
15. sep 2019

@helga9 netuším,keď ma púšťali z nemocnice bolo ok.a teraz ne a ne sa vy.....t.ale to by až tak nevadilo,len keby neboli tie hrozné bolesti.

helga9
15. sep 2019

@sabova3 určite to prediskutuj s Dr ci je to bežne

hracka123
15. sep 2019

@larike ako sa máš ? Čo máš nové?ešte chodíš na chemo?aký máš ďalší priebeh liecby

katenka2
15. sep 2019

@sabova3 čítam všetky vaše príspevky dievčatá a veru ma dost deptaju a neraz by som aj čosi pripísala, ale... keď ja nie som taká pozitívna a pridávať vám nechcem. 😣.
Čo sa tyka toho príšerneho zapekania a tvrdej stolici, je to hlavne účinok chemoterapie. Mala som to isté a myslela, že ma snáď potrha. Našťastie to netvalo veľa dní. Krystir aj kalciova masť, riedka strava, kysla kapusta, káva... skúsiť všetko a ak vladzete aj pohyb, obyčajná chôdza by stačila. Viem, že toto nemáte jediný zdravotný problém...no, pekne jedno za druhým... Držím palce 🤞

hracka123
15. sep 2019

@katenka2 ako sa vám darí.ja mám z očami problém raz sú suché raz tečú.mali ste také aj vy?

katenka2
15. sep 2019

@hracka123 presne

katenka2
15. sep 2019

@hracka123 len teda, ja som bola chcipačik od detstva, viac chorá, než zdravá, možno ta moja biedna imunita (čo ma aj v týchto dňoch načisto zradila☹️) to horšie znášala. Chodili tam ženy, čo všetko ovela lepšie znášali a hlavne menej prežívali

jankastraza
15. sep 2019

Ahojte moje dievcata , je mi luto,co si musime vytrpiet,budme silne ❤

katenka2
15. sep 2019

@jankastraza hej, hej 😊, pri tejto téme ma napadajú múdrosti predkov 😂. Dedko vravieval, že aj smrť si treba zaslúžiť, otec zase, že kto ma odvisnuť, ten sa neutopi a tak sa netreba trápiť, čo má prísť, aj tak pride...

hracka123
15. sep 2019

@jankastraza ahoj Jani ako sa máš? Čo máš nove