icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
Autor odpoveď zmazal
janaooo
18. sep 2019

@helga9 jedine taky ovocny chiapuding. Ked je teraz kopec cerstveho ovocia zo zahrady, tak zvyknem ovocie pomixovat, primiesat chiasemienka, posypat nasekanymi vlaskymi orechami a nechat par hodin namocene. Naj to bolo z marhul, ale aj slivky su teraz dobre. Inac taky klasicky puding z mlieka a prasku si nerobievam.
co sa tyka mihalnic a obocka 🙂 tak ja som momentalne zase skoro bez. Uz druhy krat od ukoncenia chemo. Ony ako mi po chemo naraz vyrastli, tak mi aj skoro naraz vypadaju, kedze ich zivotnost je cca 4-5 mesiacov. Prvy krat vypadli cca po 4.5 mesiacoch komplet vsetky mihy. teraz druhykrat ich tam zopar zostalo. Obavam sa, co spravia vlasy :D

helga9
18. sep 2019

@janaooo chia robievam ja taký ze do kokosoveho mlieka namočím chia semiačka s jemne ovsené vločky a to dám na noc do chladničky napučať v uzatvorenej nádobe. Potom pred podávaním osladim javorovým sirupom. Na puding dávam rozmixované Mango s tvarohom a trochu kokosoveho mlieka aby to bola taká jemná pena.

helga9
18. sep 2019

@janaooo a našla som vegansky puding v prášku aj som ho kupila no musim pozrieť pripravu

janaooo
18. sep 2019

@helga9 musim aj ja s tym kokosovym mliekom skusit niekedy
Inac praskovy aj tusim obycajny je OK, podla mna ho staci uvarit v nejakom rastlinnom mlieku a bude to v pohode vegan

helga9
18. sep 2019

@janaooo no veď ja som mala červenú chemo 4 cykly vlasy ostali tak 20 percent a obocko a mihy take riadne preriedene. Potom som mala 3 mesiace pauzu bola opka. Vcul som na týždňovom paklitaxele. Dnes druha dávka a zvládla som aj studenú čiapku. Tak uvidime ze pri tomto taxole sa zvyknú preriediť vlasy ale zas každý reaguje inak.

helga9
18. sep 2019

@janaooo no veď toto ze ci v rastlinným mlieku to bude dobre? Mávam doma furt aj kokosové aj ryžové len do čoho to dat. Však vyskúšam buď to bude jedle alebo nie.

helga9
18. sep 2019

@hracka123 šampiňóny ja ľúbim strasne vyprážané so zemiakmi a tatarkou. A potom dávam pod dusené mäso iné neviem. Ty robíš dačo iné?

larike
18. sep 2019

Dievčatá veľmi pekne ďakujem. Ozvem sa 😘.

janaooo
18. sep 2019

@helga9 tak som googlila o tom pudingu a varia normalne v rastlinnom mlieku. dokonca staci len kukuricny prasok+kakao https://najrecept.sk/2016/05/zakladny-recept-na...

larike
18. sep 2019

Baby puding uvarený v rastlinom mlieku je celkom fajn. Deti mi ho nejedia hneď cítili, že je to čosi iné ... tak im treba 😅😅😅

helga9
18. sep 2019

@janaooo Diky vyskúšam ja milujem pudingy a neskutočne veľa šľahačky na nom

helga9
18. sep 2019

@larike varievas? No musim vyskusat

hracka123
Autor odpoveď zmazal
17zuzka6
18. sep 2019

Ach dievčatá...ešteže som šla ku mamine...musela som volať záchranku 🥺🥺po užití prehanadla začala zvracať a ukrutne bolesti hlavy..volala som záchranku,merali tlak tak skoro 180..dali tabletku pod jazyk, natočili EKG,znížili tlak...dala som jej teraz aj emegar..dúfam zaberie...som kázala otcovi volať ak by bolo niečo zle ešte v noci...

helga9
18. sep 2019

@hracka123 áno klasickú pozerala som rastlinnú je to dosť problematické. Plnis a čím?

helga9
18. sep 2019

@17zuzka6 och to ma mrzí. Volaj Dr ze emegar jej je slabý nedostatočne zaberá nech dá niečo iné ja som užívala granegis a určite sú aj ine

hracka123
19. sep 2019

Ahojte baby bola som na krv napichla má na druhý krát och joj to sa po chemo upravia tie žily či ako?taká modrina bude ako ty helga máš joj

helga9
19. sep 2019

@hracka123 ahoj no žily sa podľa mna neupravia trochu sa to mooozno zlepší ale kamosky co uz sú dlhšie po liečbe hovorili ze sa to moc nezlepsilo

hracka123
19. sep 2019

@17zuzka6 joj moja ako mamina v noci bolo dobré?koľko má rokov?zavolaj dr že čo bolo s maminou?

hracka123
19. sep 2019

@helga9 a čo to treba brať aby sa spevnili tie žily? Ty voľačo beres

helga9
19. sep 2019

@hracka123 len mi kázali zvýšiť dávku c vitamínu dvakrát teraz mi dobre pichli este 10 ma čaká. No vcera mi chodila takým červeným svetlom po ruke a pozerala žily a tak mi pichla.

17zuzka6
19. sep 2019

@hracka123 akurát sa chystám volať,že čo ideme robiť...v noci,že už celkom sa dalo,ale tá nevoľnosť pretrváva a nevie kúsok jedla dostať do seba..ale hlava že už ok,ako jej zrazili tlak...tak som zvedavá..ach dúfam že to už dnes prejde..aj minule bola streda a štvrtok také najhoršie...🤷mamina má 63 rokov...ale o ôsmej si vecer dala tabletku proti nevoľnosti ,ešte boli u nás RZP a vydržala jej asi 5 hodín zhruba..minule jej oveľa dlhšie vydržali...

nori21
19. sep 2019

Žalúdok už sa asi preberie,lebo už mám hlad.Včera na večeru som si dala chleba s maslom a tri glgy nealkoholického piva,to mi pomohlo.Ale strašne ma bolí tá žila,už natieram.

hracka123
19. sep 2019

@nori21 ahoj s čím natieras?

helga9
19. sep 2019

@nori21 no uz keď je hlad je dobre. Žily au veru ja natieram liotonom

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
19. sep 2019

@hracka123 hlivovu polievku druhé este neviem

nori21
19. sep 2019

@hracka123 Mám heparoid a v lekarni mi dali Diomax.

hracka123
Autor odpoveď zmazal