icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
11. okt 2019

@erika_230 ja tiež chodím do práce a tiež akože lekári pozerajú divne

17zuzka6
11. okt 2019

Ahojte dievčatá...táto chemo prebehla u maminy celkom fajn,okrem prvého dňa, len tá únava ju morduje a chrbtica...po týždni sa dnes s ocinom vybrali na deň na našu chatu do prírody a volala mi asi pred hodinkou a ostala som riadne prekvapená-taký nadšený hlas mala,úplne ako vymenená 🙂 naozaj asi príroda dodáva síl 🙂 velmi sa teším 🙂

janaooo
11. okt 2019

@hracka123 skus na tie navaly pit denne salviovy caj, pripadne datelinu https://www.pluska.sk/izdravie/zenska-zona/meno...

Dnes som bola na biologickej liecbe, pred tyzdnom na kontrolnom CT a dnes dr.ze mam tam progres, nieco na mocovom mechure :( este neviem ake boli markery, lebo sa mi zrazila rano krv, tak mi druhykrat brali neskor a neboli este vysledky. Pravdepodobne sa ta svina vratila po roku od operacie, 10mes. od poslednej chemo. 21.10. idem k dr. a pravdepodobne zas chemo :( este neviem aka, kolko cyklov...
V pondelok som po 1,5 roku nastupila na polovicny uvazok do prace... taky to bol krasny tyzden
Dufam, ze nevadi, ze tu pisem, aj ked ja nemam prsnik, ale vajecniky. Ale ste tu velka opora.❤ 🙏

helga9
11. okt 2019

@janaooo ahoj no to ma mrzí moja. Svina jedna skur.. och. Sere ma. Jasne ze nevadí patríš medzi nás. Vykopni s ňou dvere nech si nemysli ze sa moze rozťahovať kde sa jej zapáči. Držím palce.

jankastraza
11. okt 2019

@janaooo boze drzim palce ❤

janaooo
11. okt 2019

@jankastraza
@helga9
Dakujem, dnes som trosku hotova, ale dam to...
ja som uz asi vyse 2 tyzdnov tusila, ze nieco nie je ok, 6. zmysel nesklamal. Najskor som myslela, ze som prechladla, lebo casto chodim na wc, minimalne 1x aj v noci a postupne prislo, ze mam pri moceni taky divny pocit, nie je to bolest, neviem to popisat...

jankastraza
11. okt 2019

@janaooo este nerob unahlene zavery, este to nemusi znamenat nic vazne,ja viem, to sa lahko hovori,ale skutocne ja som uz tolko toho citala,cim zienky prechadzaju... velakrat vysvitne,ze to nie je nic vazne,takze nezufaj

helga9
11. okt 2019

@janaooo určite ti urobia este dáke vyšetrenia hlavu hore pevne budeme dúfať ze sa svina nevrátila.

mata9522
Autor odpoveď zmazal
jankastraza
12. okt 2019

@mata9522 Matka mozem sa ta spytat? Vo stvrtok mi zacne herceptin,Perjeta a ten Docetaxel a dr mi vravela ze sa mam pripravit na obrovsku bolest tela,kosti,vraj sa to da prirovnat akoby ma autobus zrazil a este cuvol a znova ,daju mi velmi silne lieky proti bolesti...preboha to ozaj sa mam pripravit na take az? Vsak to strach a hroza ved ja potrebujem byt fit a vodit deti do skolky,skoly niekolko km denne...sa spolieham ze to nebude az take?

helga9
12. okt 2019

@jankastraza ahoj toto ti Dr povedala? Neblázni co je slahnuta.

drdolka
12. okt 2019

@nori21 herceptin som skoncila april 2018 (4 tyzdne po poslednom herceptine, mi prešli uplne unavy, ako by do mňa naliali elixir). Bola som z tých únav velmi nešťastná, chodila aj onkopsychologičke až potom som našla aj na anglických stránkach v diskusiách, že Herceptín je síce výborná liečba oproti chemo, ale naozaj typická tými únavami, takže ak to niekto máte, nezúfajte)

jankastraza
12. okt 2019

@helga9 Ano to mi vravela , samozrejme dodala,co som si aj ja vedoma,ze kazdy znasa inak ale ze sa mam radsej pripravit..Ty vole vsak ani spat teraz kvoli tomu nemozem co sa bojim

hracka123
12. okt 2019

@helga9 helga a my čo sme her2 neg nebudeme dostávať nič lebo nechápem každá píše že to dostane herceptin

drdolka
12. okt 2019

@mery34 mamina uvidí po mesiaci, ako sa jej veľmi polepší. Ak je aj staršia pani, samozrejme, že telo už liečbu nezvláda tak dobre ako mladé. Zvládanie liečby je veľmi individuálne, každé telo reaguje inak. Držím palce. (Prípadne herceptín je kardiotoxický, mali by jej robiť pravidelne nielen ekg ale aj echo srdca)

jankastraza
12. okt 2019

@helga9 A si zober ze ani srdce mi este necheckli,pytala som sa a ona ze v decembri ma bookla na EKG ci ake vysetrenia to robia pred Herceptinom nuz ale ja v decembri koncim chemo takze mam dost ved vobec nevieme ci mam srdce vobec v poriadku a pokial viem to sa ma vysetrit pred zacatim liecby Herceptinom och zurim

drdolka
12. okt 2019

@hracka123 herceptin dostavaju ženy Her2 pozitívne na dva a tri kríže (Her 2 pozit ++ Her 2 pozit +++ tak sa to píše v hitstologickej správe). A ak si her 2 negativna buď len rada 🙂

drdolka
12. okt 2019

@jankastraza pytaj si echo srdca a potom o pol roka opäť, riziko kardiotoxicity je veľmi nízke neboj sa. Sleduje sa tam jeden parameter ejekčná frakcia ľavej komory (EF) nemala by klesnúť pod 50% alebo viac ako 10% počas liečby (napr zo 70% na 55%) vtedy sa herceptín na nejaký čas má vysadiť. Z praxe nepoznám žiaden prípad kardiotoxicity u báb na herceptíne, hovoríme tak o 3-5% pravdepodobnosti, že sa tak teoreticky stane. Závidím ti že v adjuvantnej liečbe dostaneš Perjetu, to na slovensku ešte nie je pre Her pozit baby myslím, a docetaxelu sa vobec ale vobec neboj (po troch dnoch su bolesti ako pri chrípke svalov a klbov, ale to bud vyriešiš paralenom alebo to rozchodíš) naozaj pohodová liečba to je

helga9
12. okt 2019

@hracka123 mi sme horm pozitívne mi dostaneme tamoxifen tabletky a možno injekcie zoladex.

jankastraza
12. okt 2019

@drdolka Velmi pekne ti dakujem,ani nevies ako si ma upokojila,ja som znasala dobre EC tak som presvedcena ze aj toto zvladnem ok..ano mas pravdu,kamoska na Svk mi vravela ze mam stastie ze mam Perjetu,Tu asi automaticky davaju kedze som mala chytenu lymf.uzlinku pod pazuchou a po 2 EC uz obe ani uzlinku ani tumorik neviem najst vstrebali sa

helga9
12. okt 2019

@jankastraza ja chodím na srdce pred každou jednou chemo a uz dvakrát som bola na sone srdca. Prvýkrát pred červenou a druhýkrát teraz pred paklitaxelom. Ale bez vyšetrenia srdca mi chemo neda. Tak vidis vsade je zaužívané inak. Teraz pusti ten zbytok liečby to absolutne nemá význam sa stresovať co bude keď nevies ako zareagujes. Červenú si zvládla super bielu dáš ľavou zadnou.

jankastraza
12. okt 2019

@helga9 No vidis ako inak vsade riesia... Ja viem ze mas pravdu,vies ako? Vystrasila ma,nastastie som pozitiv nastavena vacsinou v dobrej nalade tak to pomaha,aj som presvedcena ze to rozchodim 😅❤️

drdolka
12. okt 2019

@jankastraza ak ťa mám ešte viac potešiť, tak ak niekto v polovici liečby dosiahne uplne vymiznutie nádoru (ak sa to ešte potvrdí aj histologicky po operácii - vola sa to kompletna patologicka remisia) - to je absolútne viťazstvo a fantastická prognóza! Ja som režim FEC znášala zle (nie úlne tak zle ako som predpokladala pred liečbou, ale teda s námahou som veci robila) a docetaxel bol úplné polepšenie, plnohodnotne som začala žiť)

drdolka
12. okt 2019

@jankastraza ak smiem vedieť ako velký bol "tumorík" 🙂 pred liečbou?

jankastraza
12. okt 2019

@drdolka Ano to si ma potesila,je to na dobrej ceste skoda ze kontrolne mri mam mat az v decembri ,idu robit aj krv odber v stredu na genetiku kvoli brca lebo aj mamina kt ma rak vajecnikov a prsnika a skoncila chemo v nov.a aj starka mala brca ☹ tak este stale dufam ze som mutaciu nezdedila ☹

drdolka
12. okt 2019

@jankastraza držím palce, brca nie je sranda.Na druhej strane každá rakovina vznikla mutáciou nejakého génu, len ich je toľko, že ich testy nedokážu odhaliť, vyšetriť. Rakovina nie je tragédia, ak sa zistí včas. Vedieť o riziku, nie je na škodu.Držím palce.

jankastraza
12. okt 2019

@drdolka Znova ti davam za pravdu..
Nastastie stale napredujeme a uz cosi vedia ako pomoct,liecit,ci predlzit zivot..
Moja lymfaticka ako aj tumorik mali obe 2cm,ja som velmi stihlunka a o tumore som nevedela lebo bol ako rozprcnuty flak mysleli sme pri hmat vysetreni ze je to rebro...

drdolka
12. okt 2019

@jankastraza tak to je fajn velkosť. Ja inak presne rovnako rozprcnuty nehmatny tumor asi je to špecialita HER 2 🙂

mata9522
Autor odpoveď zmazal
jankastraza
12. okt 2019

@mata9522 Ach jaj Matka,tak to by veru nebolo az take strasne,som rada,ze aspon ty to uz mas za sebou tu cast 🤗