icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
12. okt 2019

@drdolka No sme specialne 😁a ty sa aj vyznas,pracujes v zdravotnictve? 😍

hracka123
Autor odpoveď zmazal
helga9
12. okt 2019

@jankastraza určite len kľud baby nepísali hrôzostrašne scenáre tak co ta henta straší

jankastraza
12. okt 2019

@helga9 Mas pravdu moja,ale dievcata ma ukludnili 🥰

jankastraza
12. okt 2019

@hracka123 No potrebovala som sa porozpravat o tom s niekym a pomohlo a ulavilo sa mi,este ze mame jedna druhu.. 😍
Ja cakam navstevu tak robim 10veci naraz 😅

mery34
12. okt 2019

@drdolka má 62 rokov, okrem tej únavy teraz ku koncu to celkom zvláda. Všetko jej pravidelne kontrolujú. Naposledy po rádioterapii, keďže to mala na tej strane, čo srdce. Ona aj keď je unavená, tak "behá". Každý deň prejde minimálne 12tisíc krokov. Býva neďaleko parku, tak tam sa chodí svižne prechádzať. Najväčšie komplikácie za ten viac ako rok liečby bola liečba pooperačnej rany. Dokonca bola v Martine na hematológii, či nemá nejaku genetickú poruchu zrážanlivosti krvi.

17zuzka6
12. okt 2019

@drdolka čo to znamená to Her 2pozit? Mamina to má na 3+++..

17zuzka6
12. okt 2019

U nás to bolo tak,že primár tvrdil po operácii že chemo nebude treba,že Max tak ožiare a keď dr v Bystrici videla výsledky,tak povedala že urcite treba...a povedal,že uzlina nebola pozitívna,ale že ju aj tak preventívne vybral..keď ja sa do toho nevyznám a bojím sa nejak pred maminou aj pýtať dr,lebo mamina toho chce vždy vedieť čo najmenej 🤷🤷 teraz ma ísť o týždeň na vyšetrenie kostí,tak uvidíme že co povedia potom..

drdolka
12. okt 2019

@mery34 to je výborné pohyb je velmi dôležitý, ja som tiež robila veľa nordic walking 120 km mesačne v kopcoch počas Herceptínu, ale únavy boli nepríjemné, doslova ma deptali, myslela som, že ich rozšportujem, že som padavka (pohyb je aj na chronicku únavu najlepší pomocník). Stačilo naozaj ukončiť Herceptin a energia bola späť, preto to píšem, aby ak to niekto má, nebol nešťastný ako ja, prijal to ako fakt, že to je len dočasný stav.

mery34
12. okt 2019

@drdolka Ďakujem za túto info, ona to brala, že je to stav po chemoterapii a že to prejde. Viac ju trápil ten pooperačný stav. Toto ju poteší, že energia sa vráti späť už o mesiac. Celkovo nemala chytenú žiadnu uzlinu a po pol roku chemo 4 červené a 12 tých taxolov mala čistý pooperačný nález. Takže kameň nám všetkým odpadol.

sticker
helga9
12. okt 2019

@17zuzka6 toto je krásny prípad histológie tieto všetky parametre by tam mali byt moja histologia dodrb... jak svina polovica chýbala musela som sa dožadovať dopĺňania a dodnes o uzlinach neviem koľko ich vlastne bolo poz kedze sa nezhodli. Takze asi tak.

drdolka
12. okt 2019

@mery34 Mamina je zdravá, gratulujem!

drdolka
12. okt 2019

@17zuzka6 Her 2 znamená že nádorové bunky obsahujú proteín Her 2 (Human Epidermal Growth Factor Receptor), cez ktorý dostáva bunka signál množiť sa. Her2 pozitívne ženy užívajú Herceptín, čo je liečivo, ktoré sa dokáže naviazať na Her2 receptory (možno si to predstaviť ako otvorenú bránku do bunky, ktorou herceptín preniká do jej vnútra, alebo zámok do ktorého pasuje ako jedinečný kľúč) a zničí ju. Navyše herceptín aj zvyšuje účinok chemoterapie, ktorá sa vďaka nemu dostane do buniek. Ak mala mamina čisté lymfatické uzliny je na najlepšej ceste ku zdraviu. Ale poznám aj mnohé ženy so 4, 7 postihnutými lymfatickými uzlinami, ktoré sú dlhé roky po liečbe a v poriadku. V tomto sa prognoza žien za posledné roky výrazne vylepšila. Karcinom prsnika už nie je strašiak.

hracka123
12. okt 2019

@drdolka ty si mala tiež mastektómiu?aj uzliny

drdolka
12. okt 2019

@hracka123 mastektomia 4 pozitivne uzliny

hracka123
12. okt 2019

@drdolka a hormonalne si pozitívna a Bereš tabletky či si nie

drdolka
12. okt 2019

@hracka123 hormonalne len mierne, čiže ano mam Tamoxifen ale prospech z neho mam nižši

zuzap33
12. okt 2019

@drdolka čiže keď som hormonalne pozitivna a her negativna a teraz ešte pred operáciou beriem chemo, tak mi z vyplýva že teoreticky ma čaká ešte operácia, chemo pravdepodobne ale nie herceptin, ožarovanie a potom tamoxifen neviem koľko rokov

helga9
12. okt 2019

@zuzap33 presne tak

zuzap33
12. okt 2019

@helga9 jedno som však rada, predpokladám že je to u mňa dedičné, keďže to mala aj moja mama, ale genetiku nerobili, keďže mám len synov a nemám sestry. Aspoň to ďalej neposuniem

zuzap33
12. okt 2019

@helga9 a rozmýšľam, keď teraz beriem červenu chemo, tak po operácii sa zase berie ta istá?

drdolka
12. okt 2019

@zuzap33 všetko záleží od presnejšieho nalezu (veľkosť nadoru, počet postihnutych uzlin, stav HER II, Ki 67, a ER a PROG- čiže hormonalnych receptorov). aj od toho ako nador reaguje na liečbu. Predpokladam že teraz 3X červene a po operacii pojdeš na docetaxel. nasledne radio a tamoxifen 5-10 rokov. Ale to ti lekári všetko nevysvetlili čo ťa čaká? aký režim liečby budeš mať alebo aspon predpokladajú?

helga9
12. okt 2019

@zuzap33 no na genetiku určite pôjdeš a ide to aj po línii chlapskej. Ja na genetiku pôjdem začiatkom roka po liečbe. Co sa týka chema tak sú vzdy 2 línie. Prvá je vzdy červená a potom biela. Uz je len na situácii ci červenú dostaneš este pred opkou co je aj náš prípad alebo teda po opke. A po opke uz je potom biela a to buď trojtýždňový docetaxel alebo týždňový paklitaxel. Odporúčam ti týždňový ja ho mam teraz a zatiaľ som po 5 chemo bez vedľajších účinkov a zatiaľ s vlasmi kedze po červenej bola pauza pred opkou a po opke zas pauza tak vlasy uz narástli.

zuzap33
12. okt 2019

@drdolka nádory sú dva, ki mám 20%, er 90% a pr 65%, docetaxel mám v trojkombinácii už aj teraz. Veľmi mi nič vysvetlili aj keď som sa pýtala, lebo ešte nevedia presne určiť čo mám na pečeni a vraj aj podľa toho a priebežných výsledkov

erika_230
12. okt 2019

@helga9 no uz to mam tak naplanovane tak hadam sa nic nezmeni teraz mam v pondelok opku a vo stvrtok druhu injekciu herceptinu

erika_230
12. okt 2019

@zuzap33 ja som sa este aj na chemo vozila sama co mam asi 40 km aj tam aj domov sama autom. 🙂

helga9
12. okt 2019

@erika_230 držím palce nech opka dobre dopadne. A ty ako po herceptine? Mala si nejake nežiadúce účinky?

zuzap33
12. okt 2019

@erika_230 ja chodím domov busom. Nemám vodičský 😉

hracka123
Autor odpoveď zmazal
jankastraza
12. okt 2019

@erika_230 Erika klobuk dolu pred tebou