icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

drdolka
8. mar 2019

Nedá mi sem nenapísať svoj postoj. Ja som dva roky po mastektómii a nemám najmenší problém, s tým že nemám jeden prsník. Skôr naopak, viac mi to dalo ako vzalo. Napríklad, že vyžarovanie človeka je viacnásobne viac ako nejaký prsník. A treba si uvedomiť, že ak má niekto nádor na mozgu alebo v bruchu (napr. skončí s vývodom) a ten sa vyoperovať prosto nedá, tak mastektómia je prechádzka rúžovou záhradou. Epitézy sú na vynikajúcej úrovni, človek môže nosiť obtiahnuté tričká, tielka čokoľvek od výmyslu sveta a nikto nič nezbadá. Manžel sa smeje, že nemá v manželských chvíľach so mnou toľko práce. Všetko závisí len od nášho postoja. A vedomie že ma ľúbi takú aká som je úžasné. Strach o život bol väčší ako žiale zo straty prsníka. Ani nachvíľu som nezaváhala. Škodná má ísť preč. A načo by mi bol umelý prsník s vytetovanou bradavkou, aby mi ho mažel chytil a ja som nič necítila? bolo by to umelé. A leto neskončilo. Naopak Je krásne zaplávať si v mori či s jenou kozou alebo dvomi. Len toľko som chcela. Držím všetkým palce.

ragulca
8. mar 2019

@bluff no... nie je žiadne terno... ale ja nie som vôbec stotožnena so silikónom.... zatiaľ mi osobne postačuje, že sa stav nezhoršuje, klop, klop, klop...

bluff
8. mar 2019

@drdolka to ze s tym nemas ty konkretne problem je bajecne, ale este to neznamena ze zenam by nemala byt poskytnuta rekonstrukcia bez zbytocneho dlhorocneho cakania (ak teda na to cakanie nie je padny dovod). Nikto tu neriesil, ci zavahat nad mastektomiu, lebo strach o zivot je vacsi. O tom snad nikto z nas nepochybuje.

bluff
8. mar 2019

@ragulca ano poklopala som si aj ja, hlavne nech sme v poriadku. 🙂

drdolka
9. mar 2019

@bluff netreba sa rozčuľovať a hecovať, nemyslím si, že slovenskí lekári zámerne odkladajú možnosť rekonštrukcie prsníka. Každý karcinóm je iný a vždy také rozhodnutie závisí od štádia ochorenia. Chcela som len povzbudiť ženy, ktoré musia byť opatrnejšie v týchto plánoch, že sa na celú situáciu dá zvyknúť a nedokonalá hruď nemusí byť pre ženu žiadna trauma.

drdolka
9. mar 2019

@ragulca plne ťa chápem, moc ti držím palce, aby výsledky dopadli dobre.

sabova3
9. mar 2019

Ženy práve som skončila Oziare a ten prsník aj koža je nejaká červená.s čím by som to mala mastí t,alebo nechať tak?

emjee
9. mar 2019

@sabova3 ja som mala radiodermatitidu prveho stupna, vyborne mi zabrala konopna mast od cannadermu

sabova3
9. mar 2019

@emjee ďakujem.skusim

ragulca
9. mar 2019

@drdolka dakujem

bluff
9. mar 2019

@drdolka ja nehovorim, ze sa treba ist rozculovat. Ale netreba ani zlahcovat situaciu a tváriť sa, že strata prsnika trauma nie je. Neteba sa to bat priznat a hovorit o tom otvorene. Som rada, že to tu jedna z nás priznala a určite nie je sama. Nebudem ju tu za to poucat ako si zvyknut, ako žiť veselo bez pŕs a užívať si plavkovu sezonu. Kvalita života a psychika zien po liečbe je dôležitá a nemoze byť brana na ľahkú váhu. Nechcem kritizovať slovenské zdravotníctvo ani porovnávať, to viete vy čo sa tam liečite najlepšie zhodnotit. Ale pre mňa strata pŕs teda trauma bola a bola by asi väčšia bez prsníkov. Je dôležité si to priznať a hovoriť o tom aj s lekármi. Možno je rekonstrukcia zbytocne odkladana. Lenže keď si povieme že len máme byť vďačne že žijeme, a spokojne s operaciou nech je hocijaká, zmena nenastane. Tak uz len toľko k tomu. Pekný víkend prajem.

helga9
13. mar 2019

Hallo baby ako sa máte?

ragulca
13. mar 2019

@helga9 sa má opýtaj o cca tri týždne 😂, to už budem mat výsledky z vyšetrení a budem vedieť čo nové 😂

anniera
13. mar 2019

@ragulca držím ti palce nech je to všetko ok

helga9
13. mar 2019

@ragulca ja čakám na výsledky biopsie vcera bol tyzden co som na nej bola tak každým dnom čakám.

ragulca
13. mar 2019

@helga9 tak ja čakám za výsledkami, či moje mts zostali aspoň v nezmenenom množstve a dúfam, že aj nález na ct bude prinajhoršom rovnaký ako posledný...

ragulca
13. mar 2019

@anniera dakujem, ok, to asi nebude, ale aspoň nech je to nezmenené...

helga9
13. mar 2019

@ragulca držím palce no toto čakanie je vrrr

anniera
13. mar 2019

@ragulca určite to bude nezmenené, veľmi v to dúfam a zo ❤ ti prajem aby to bolo najlepšie ako to môže byť

anniera
13. mar 2019

@helga9 čakanie na výsledky biopsie sú asi najhoršie, mne na USG povedali že to vyzerá na malígny nádor, stále som dúfala že sa pomýlili, ale nebolo tomu tak.....preto som sa pripravila psychicky na možnosť že to bude naozaj zhubné a verila som že sa to bude dať liečiť, aby som ešte pár rokov pobudla keďže mám malé deti.....držím ti palce a prajem ti aby sa u teba stal ten zázrak na ktorý som ja čakala márne

ragulca
13. mar 2019

@anniera dakujem

ragulca
13. mar 2019

@helga9 dakujem

helga9
13. mar 2019

@anniera tiež sa nato psychicky snažím pripraviť keď aj sono aj ct to ukazuje na zhubné. Aký typ nádoru si mala a štádium? Na ct mi ukázalo 44x20 mm ze solídne ložisko tak teraz ak zhubné tak aký typ a štádium neviem ci to teraz z biopsie tejto povedia alebo aj keď mi to výberu a z tej histológie?

daniela1616
13. mar 2019

Ahojte dievčatá. Som v tejto skupine nová, po ročnom behaní po vyšetreniach. Mala som biopsiu negatívnu a aj prvé MR vyšetrenie. Nakonec som po mastektomii a budúci týždeň mám druhú chemo. Chcela by som vás poprosiť o radu. Som na PN od 17.12.2018, chcela by som vedieť kedy je možné požiadať o ID a či to rieši lekar pri ktorom ste na PN. Za každú radu ďakujem.

emjee
13. mar 2019

@daniela1616 pri onko ochoreniach nemusis byt rok na pn, mozes zacat vybavovat uz teraz - na sociálnej poistovni ti daju ziadost, ktoru vypise tvoj obvodak, prilozi spravy od odbornych lekarov. Ty musis priniest vysvedcenia, potvrdenie z banky, ... Na socialnej poistovni ti daju presny zoznam. Vybavovanie id trva pomerne dlho, takze kludne zacni.

daniela1616
14. mar 2019

Ďakujem pekne, veľmi si mi pomohla. Idem sa pustiť do toho.

sabova3
14. mar 2019

@helga9 ahoj.ono už z tej biopsie by si mala vedieť typ nádoru .u mňa to bolo ale iné,biopsia bola ok ale až pri operácii zistili,že je to zhubné.poslali na histologiu a o dva týždne boli výsledky.ja už som konečne po oziarov,koža trocha specena ale dá sa vydržať.este sú predo mnou 4 chéma,ale beriem to tak,že sa blizim ku koncu , verím že úspešnej liečby.

helga9
14. mar 2019

@sabova3 ahoj uvidis bude to v poriadku. Ja som rada ze nemám metastázy robili mi ctcko tak aspoň aká taká útecha aj keď tu hrču mam veľkú ja som chuda mi to trčí a som zvedava co to za sviňu bude no myslim ze tam estrogény robia sarapatu ja som nemohla vôbec brat antikoncepciu som odpadavala. U nás v rodine to nikto nemal a vlastne nespadam do žiadnej rizikovej skupiny deti som mala obe do tridsiatky kojila som tri roky nefajcim nepijem bio výrobky a neviem co a na jeeebs ho keď to tak mam napísať. Jednu uzlinu mi ukázalo dúfam ze kým dôjde k operácii tak sa nic nezmení. Oziare sú určite neprijemne na kožu uz mas po nich bude to len lepsie a lepsie treba tomu veriť . Brala si nejake doplnky výživy? Ja si dávam céčko 1000 a beriem magnezium lebo cvičím a dnes som si kupila D vitamin.

sabova3
14. mar 2019

@helga9 ahoj.tak ja beriem tak tiež céčko,reishi a vlastne to je všetko.a ty čakáš na výsledok a potom bude operácia?alebo ešte nevieš

helga9
14. mar 2019

@sabova3 áno ze musíme mat výsledok biopsie Dr povedal ze podľa toho sa určí ze co ďalej ale podľa sona a ct najprv operácia potom chemo oziare a potom tabletky. Tak zbežne som pozerala na internete ze podľa veľkosti a podľa toho ze nemám metastázy by som mala mat 2. Štádium. Ze sa este určuje počet rakovinových buniek. Ja som s tou hrcou chodila asi dva roky na kontrolu a minuly rok mala 20 mm a bolo to OK. Neviem ci uz vtedy sa to nemalo vybrať alebo dáke testy urobit teraz to uz tažko posudzovať. No biopsiu som znášala hrozne radšej by som išla znovu dvakrát rodiť. Utorok bol tyzden no mne prsník hýri asi všetkými farbami momentálne uz ide dožlta s fialovými fľakmi cely ten den som mala otrasne bolesti a to ja fakt vydržím do mna dostať lieky je problem ja radšej vydržím. Keď sa aj tak robí hystologia načo trápia biopsiou veď mi to rastie mali to hneď vybrať a urobit histologiu. Usetreny cas a nervy.