icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

victory1
26. jún 2020

@ira25 no ja mam koleno v pr.....,takze tuez nie je pre mna dobre pribrat..mala som uraz na lyziach...
Ako sa da detoxikkvat po oziaroch? 🤷‍♀️

victory1
26. jún 2020

@helga9 🙏🙏🙏 tuto zlaticko @ira25, mi ta odporucila,ze mi poradis ako nepribrat zo Zitazonium...tak ta prosim..len behat kvili kokenu nemozem,som rada,ze po uraze rovno chodim..🤷‍♀️ dakujeeem...

ira25
26. jún 2020

@victory1 ale nemusíš mať opuchnuté palce a tak,ale telo sa skladá aj z vody,tak preto sa hovorí,že keď sa chudne,tak najskôr ide dole kilá a to je voda a nie tuk

ira25
26. jún 2020

@victory1 neviem,ale predsa organizmus dostal záťaž z ožiarov,tak musí sa zotaviť aj prsník a ja ho mám stále nie v najlepšom stave.
Sú tu určite kliniky zaoberajúce detoxikáciu.

ira25
26. jún 2020

@victory1 a počas ožiarov,ti dr.neprerusila braniu Tamoxifenu...hovorila si s ňou o tom, nakoľko čo so mnou vhodili mali prerušenú hormonálnu liečbu

victory1
26. jún 2020

@ira25 🤔 na,tom nieco je...

victory1
26. jún 2020

@ira25 rozumiem,len ja som myslela,ze ty mas uz premyslenu nejaku detoxikaciu,ze o nejakej konkretnej viem,preto sa pytam..

victory1
26. jún 2020

@ira25 nik mi nepovedal,ze by som mala prerusit uzivanie Zitazonium...🤷‍♀️ ani doktor ani doktorka a vedia,ze to uzivam,lebo prve balenie mi predpisali este v BA...
Ale asi sa cielene opytam,kedze dnes tam riadne chaosili,mozno chaosia furt
A preco sa vlastne ten Tamoxifen pocas oziarov neuziva?

hracka123
26. jún 2020

@victory1 ahoj ja beriem a priberám😃

victory1
26. jún 2020

@hracka123 🤷‍♀️ tak ale ked priamo umerne pocitam,ze za 3 tyzdne mam 4 kila hore,kolko kil budem mat za 5 rokov? 🤦‍♀️😲

ira25
26. jún 2020

@victory1 Zlatko to ti neviem povedať,ja len píšem,že oni mali prerušené počas rádioterapii a nebolo to pre mňa podstatne sa pýtať,že prečo im vysadili keď začali brať ožiare.
No vidím,že pekný chaos tam majú

victory1
26. jún 2020

@ira25 jasne dakujem...so mnou je to tazko,ja som velice otravny pacient,potrebujem vysvetlenie,zdovodnenie...🤦‍♀️
Ale dakujem za pripomenutie,urcite sa na to cielene spytam...

zuzap33
26. jún 2020

@ira25 mne primárka rovno povedala že s tamoxifenu sa priberá

ira25
26. jún 2020

@zuzap33 no moja už to na sebe aj badam a ty ma poznáš,že mi to ešte viac skomplikuje ochorenie bedrového kĺbu.
Hej primárka povie všetko na rovinu...

nori21
26. jún 2020

@snowwhite81 každý má inač.Mne tri dni bolo zle inej viac aj menej.Chuť sa potom dostaví.Treba veľa piť.No tie stavy sú v poriadku každá z nás tým prešla;treba jej byť oporou.
Keď pominú tri dni už by mala fungovať normálne alebo myslíš po liečbe tak áno.Šetriť sa je rozumné.

helga9
26. jún 2020

@victory1 oj ta ťažká dilema. Ja ho beriem 4 mesiace a zatiaľ ani gram. Ale behám. Keď pršalo doma činky. A mám veľký pozemok, záhradu tak furt mám čo robiť stále sa hýbem.Dúfam že to tak aj ostane že nebudem priberať. Ale ja som taká fajta mi všetci taký kostlivci a môžeme zjesť aj slona a ani chobot nezaváži. No keď koleno je v háji tak stacionárny bicik a jogu skús.

l1plienka
27. jún 2020

@katka14 Katuska,myslela som na Teba,uz si po operácii?

snowwhite81
27. jún 2020

@nori21 dakujem

victory1
27. jún 2020

@helga9 takze pohyb je cesta...🤔 ...no,u nas kostlivca nenajdes,vsetci si musia davat pozor na to,co sezeru...stacionar si zaobstaram,kamlska ho ma ako vesiak,tak mi urcite pozicia. Len ja furt nevladzem,stale som unavena...po obycajnych ukonoch doma,po pol dni si musim lahnut. Mas nejaky zivotabuduc,aby si vladala aj sportovat?

victory1
27. jún 2020

@helga9 a to som uz 6 tyzdnov po operacii...🙄

katka14
27. jún 2020

@l1plienka jeej diky. Ano ešte včera. A zatim v pohode. Uz som tu mala aj rehabilit.brata a maju tu aj zdravotneho brata. Nakoniec ma operoval dr donat. Druhe meno neviem. Ale uz vcera som bola i na wc. Dnes uz aj v sprche. A ty sa mas ako?

janaooo
27. jún 2020

@snowwhite81 kazdy organizmus zvlada chemo inac. Ja som ich mala viacej druhov a po kazdej mi bolo inac. Niekedy som 3-4 dni prelezala a prespala, bolel cely clovek. Z inych som zas mala zaludok aj 10 dni ako na vode. Teraz beriem take slabsie davky, ze citim len trochu unavu, ale inac fungujem celkom normalne. Ako pise @nori21 treba vela, vela pit, nech sa to co najskor vyplavi z tela von. Treba sa pozitivne naladit, ked sa da chodit na prechadzky do prirody.

snowwhite81
27. jún 2020

@janaooo dakujem. Dnes uz mama vyzerala leosie, zaludok este nie ok ale malinko lepsie ako vcera.

janaooo
27. jún 2020

@snowwhite81 aj dostala od doktora nejake lieky na ten zaludok? ak nie, treba mu urcite povedat a pytat si nieco. Mne pomahal Degan alebo Torecan

snowwhite81
27. jún 2020

@janaooo Torecan cipky maju vypadok, ma Torecan tbl ale nezvracala tak si nedala. Iba jej je zle od zaludka. Poradime sa po dalsom cykle ci ma vziat

zuzap33
27. jún 2020

@snowwhite81 ja som mala emegar a nolpazu

janaooo
27. jún 2020

@snowwhite81 ten Torecan si mohla dat aj ked nezvracala, nebolo by jej zle od zaludka

zuzap33
27. jún 2020

@snowwhite81 a s kým sa chcete radiť? Keď dr predpísala treba brať. Chemoterapia je ťažká liečba, dosť trápi organizmus vo všetkých smeroch, treba na uľahčenie brať všetko čo dr odporúčajú. Či už od nevoľnosti alebo bolesti

katka14
27. jún 2020

@janaooo torecan pomoze od nevolnost ale ja som bola po nom ako nadrogovana

nori21
27. jún 2020

@snowwhite81 mne pomohol emegar brala som v prvý deň a druhý.