icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

victory1
25. jún 2020

@zuzap33 om...dakujem,budem to aj ja tak...ak by tato vymozenost este do TN nedorazila...este raz vdaka

victory1
25. jún 2020

@ira25 pribalovy som citala,tam bolo po oziari a tych 10 dni pred tym..ze ideal 29 dnj..

ira25
25. jún 2020

@zuzap33 a kožička super ,nemáš spálenú?
Myslím fakt spálenú,lebo červená zrejme normal pri ožiaroch.
Čo tá pani s otvorenou ranou po ožiaroch...zvláda to?

victory1
25. jún 2020

@zuzap33 a cez vikend nic,ci puder ano?

zuzap33
25. jún 2020

@victory1 vieš čo ja si púder dám aj cez víkend, raz dvakrát hrubšiu vrstvu za deň. Radšej preventívne, ono to svoj účinok má. Radšej púder ako potom trpieť

zuzap33
25. jún 2020

@ira25 takú jemne scervenanu, ale nič má nepali. Pani som raz videla, sedí ticho v maske až po oči a vôbec nerozpráva

victory1
25. jún 2020

@zuzap33 jasne...dakujem za radu..budem sa tiez pudrovat...to klasicky detsky puder ako babatkam na zadok..ze?

zuzap33
25. jún 2020

@victory1 klasický aviril s azulenom. Kúpila som v lekárni

victory1
25. jún 2020

@zuzap33 dakujem...kupim...

zuzap33
25. jún 2020

@victory1 dnes som mala šestnásty

ira25
25. jún 2020

@zuzap33 takže je to dobré,keď nepáli a červené normal,však kým prejde cez prsník prvé zasiahne kožu na prsníku...mne dr sa stále len pytala ci sa mi koža nesupi,tak asi to je podstatné .
Och ľúto mi je tu pani a že nemala prerušenie ožiarov pri takej otvorenej rane.

victory1
25. jún 2020

@zuzap33 a dobre,aj inak? 🤔

victory1
25. jún 2020

Chcela by sombsa dohodnut na poobedia a doobeda chodit do prace...dufam,ze to dam 🙏

zuzap33
25. jún 2020

@victory1 ja tiež tak chodím ráno do prace a pred 15 sa zoberem a idem do nemocnice. U nás ozaruju do 19.hod. Inak celkom fajn. Budúci týždeň v stredu kontrola na onko plus injekcia reseligo. A v nedeľu nevarím smer zas restauracia. Oddychujem

lula94
26. jún 2020

@kika_32 na energiu by mohla pomoct za kávovu lyžičku ak by bola možnosť cukrová trstina. Uz som ju tu spomínala. Regeneruje aj pečeň. Držím palce. Dobre to dopadne. Treba byť silná. Viem ale, že je to veľký problém.

ira25
26. jún 2020

@zuzap33 Zuzi,ja som síce nechodila do práce,ale vyhovovalo mi chodit o 3-4 poobede,lebo som sa rýchlo vybavila,ráno som išla len keď som mala kontrolu,ale to som dlho čakala.
Inak som bola rada ak robil ten vysoký statný radiolog,lebo tomu to išlo tak od ruky,rýchlo nastavil pod strojom a aj posrandoval.
Joj a kde dobre varia,lebo tak sa mi niekedy nechce variť,že hneď by som išla do restiky sa najesť.

ira25
26. jún 2020

@kika_32 ahoj, neustále na teba myslím,že či už ti v Blave nasadili liečbu,či bolesti ustúpili ...neviem prečo ale verim ,že všetko sa nadobro obráti a ty sa uzdravis .
Drž sa a ver,že bude dobre,si mladá baba,mladý organizmus to zvládne. 🙏❤️❤️❤️🍀🍀🍀

zuzap33
26. jún 2020

@ira25 áno tomu chlapíkovi to ide od ruky, bol minulý týždeň. Povedala som mu, že mi bude za ním smutno. Ta sa smial, že tam dá svoju fotku. Tento týždeň partia samých mladých, išlo to ako po masle. Včera som čakala skoro tri hod, od 14 a zobrali ma o 16.40.

snowwhite81
26. jún 2020

Ahojte, preluskala som takmer celu temu, som v obraze len sa chcem opytat na skusenosti s chemo. Mama dostala v pondelok prvy cyklus ( dostale 4+ 4), ozarovanie nebude kedze je po radikalnom vykone. ( prsnik) Co ma zaujima, je ako dlho jej bude zle? Je unavena, zaludok na vode, nic jej nechuti jest...... dalsia vec je ze sa sice tvari aka je silna ale ma obcas take stavy, ze naco jej bola dobra operacia a liecba ( samozrejme som jej vysvetlila, , chce zit ale obcas ju take myslienky prepadnu) a ze ci este niekedy bude fungovat normalne..... dakujem za Vase rady a postrehy.

victory1
26. jún 2020

@zuzap33 tak cista psychiatria dnes,rano vilam na radio,tak ze fyzici to este nevypocitali,ze oni o nicom nevedia,ze by som tam mala prist. Nech si v pondelok zavolam onkologovi. Tak ok...ale o jednej mi vola doktorka z radio,ze a preco ste neprisli,mali ste sem prist o 12.15 🤦‍♀️ .. tak som jej povedala,co mi rano sestra oznamila.. a ona,ze to nebola jej sestricka a moj doktir,ze povedal,ze je to hotova vec,ze tam pridem. A teda potom povykladala,ze je to lepsie zacinat od pondelka a cely tyzden hbed...no a nakoniec oznamika,ze nech pridem v pondelok,ale nech sa dohidnem so svojim doktorom,lebo ona tam nebude.. 🤦‍♀️
No,profesionali jak hovado...🙄 ...teda dufam,ze zmatky maju len na zaciatku,ze to nejako naladia..

victory1
26. jún 2020

No a robia len do druhej... 🤦‍♀️

victory1
26. jún 2020

Baby,ktore uzivate Zitazonihm/Tamoxifen.. nepriberate z toho?...kj odkedy som z nemocnice doma,mam 4 kila hore.. 🤦‍♀️

zuzap33
26. jún 2020

@victory1 tak to situácia, očividne chaos prvotriedny. Škoda, že robia tak krátko. Tu je veľká spadova oblasť, denne 55 pacientov, preto robia tak dlho.

zuzap33
26. jún 2020

@victory1 priberá sa. Už mi to povedala aj dr, že to budem brať a priberá sa. Jedna známa plus 10kg

victory1
26. jún 2020

@zuzap33 chcela by som aspon doibeda chodit do robity, no v podstate mam robotu asi 15 vmminut od nemocnice,skusim to dohodnut na tu druhu...🤷‍♀️ ..len dufam,ze ako poslednu ma neodflaknu🙄

victory1
26. jún 2020

@zuzap33 🙄 no super.. a covs tym?...pred rokom som schudla,vyhadzala a zuzila vsetky handry. Priberie kazda? 🤔

ira25
26. jún 2020

@victory1 ale áno už podľa riflí sa mi vidí ,že kg.idu hore,ale na váhu nemám odvahu sa postaviť.
Ako dlho berieš hormonalnu liečbu,že už 4 kg si nabrala,ono sa hovorí,že tento hormón zadržiava vodu,tak váha ide hore.
Ja som prvé dva týždne z Tamoxifenu chudla,lebo žalúdok bol ako pokazený a hnackovala som a teraz je to ok,trávenie v poriadku,chuť do jedla je a nepreháňa má,takže budem priberať a una s chorým bedrovym kĺbom to fakt nepotrebujem.
Bolo by dobre vypadnúť niekde na detoxikáciu po ožiaroch .

ira25
26. jún 2020

@zuzap33 moja známa už končí piaty rok a pribrala za tie roky 25kg.

ira25
26. jún 2020

@victory1 Helga písala,že z Tamoxifenu nepriberá,lenže ona behá a možno preto,daj otázku a ňu nech poradí ako nepribrat.

victory1
26. jún 2020

@ira25 beriem 3 tyzdne Zitazonium...a voda to nebude,pretoze prstebe mi boli volne,aj su volne,aj lodicky su akurat,cize nie som oouchnuta zo zadrzanej vidy. Ale dnes,som si obliekla rifle,v ktorych som sla do nemocky,len tak tak cez rit,aj brucho. No a na vahe + 4 kila...🙄