icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
2. okt 2020

@l1plienka presne moja, rec,budme vdacne 😉 co sa Henny tyka, myslim,ze som citala ,ze to sa moze,ale radsej este vygoogli...

janaooo
2. okt 2020

@ira25 mne to velmi chuti, jedavam skoro kazdy den. dam tam tolko vela ovocia, ze samotne vlocky ani poriadne necitim 🙂
tak drzim palce, nech sa TI to co najskor popravi, neni to sranda.
@helga9 paradne kucery. Pred chemo si mala tiez take kucerave?

nori21
2. okt 2020

@l1plienka v decembri som ukončila chemo ešte mám z herceptínu 3 kusy a raz mi upravili vlasy.Parochňu som dala dole iba pred dvomi týždňami.

barunka_1
2. okt 2020

@ira25 ahoj, skus stavu z kyslej kapusty...ta mne zaberala😉

barunka_1
2. okt 2020

@nori21 ahoj, ja som si dala trocha upravit uces a ano zostali kucerave a husteeee🤗

sudkynajudy
2. okt 2020

Ahojte spolubojovníčky, pripájam sa do diskusie. Som po opke duktálny carcinom, G1 štádium 1 uzliny čisté, Ki67 menej ako 5% .ER 100%, PR 5%, Her 2 negat.

katenka2
2. okt 2020

@sudkynajudy tak teda vitaj! Keď už je to tak....V skupine to ide ľahšie 🤗

sudkynajudy
2. okt 2020

@katenka2 ďakujem za privítanie 🙂

ira25
2. okt 2020

@sudkynajudy vitaj medzi nami....máš liečbu?

sudkynajudy
2. okt 2020

@ira25 ahoj mám za sebou oziare 20 x2,3 GY plus 3x3 boost na lôžko tumoru, teraz užívam tamoxifen

hracka123
2. okt 2020

@sudkynajudy ahoj moja a vitaj a pýtaj sa dievčatá sú zlaté odpovedia na všetko🤗

ira25
2. okt 2020

@sudkynajudy tak ako ja máš liečbu,len ja na lôžko ožiare nemala...a s Tamoxifenom nemáš potiaze s jeho užívaním a rovnako so zohnaim v lekárni,lebo vraj nie je dostupný

sudkynajudy
2. okt 2020

@hracka123 ďík za privítanie,

sudkynajudy
2. okt 2020

@ira25 dnes som volala lekárovi chodím do OUSA k Bellovi, a nepotešil ma, vraj tamoxifen nie je a neni ani Zitazonium... že ak budem potrebovať mám prísť za ním pre papierový recept a liek si mám ísť vybrať do Rakúska alebo Maďarska. Ináč aj ja mám zápchu z toho tamoxifenu, bola som na gastro dal mi Duphalac sirup a 13.10 idem na kolonoskopiu skontrolovať črievka.

ira25
2. okt 2020

@sudkynajudy ajaj,ako by sme toho nemali dosť,tak ešte do zahraničia cestovať po lieky a čo Covid....to potom pôjdeme do karantény? Takže zápcha s Tamoxifenom a to doteraz som s ním bola v pohode.
Konoskopiu som mala pol roka pred opkou,o rok kontrola,lebo boli polipy.

sudkynajudy
2. okt 2020

@ira25 moja reč štát sa nevie postarať, obvolala som asi 20 lekárni, nikde nie je ani sa nedá zohnať jedna magistra mi ho skúšala objednať, vraj je zablokovaný...😢

lula94
2. okt 2020

@jankastraza nedajú sa zistiť podrobnosti o priebehu operácie? Ďakujem

ira25
2. okt 2020

@sudkynajudy ja hodlam napísať na ministerstvo zdravotníctva nech mi Tamoxifen zoženu..

ttina23
3. okt 2020
cejuska
3. okt 2020

@ira25 aj mne pomahala voda zo susenych sliviek.. alebo ked som chcela hned vypit tak som si slivkovy dzem (ale ten taky echt kotlikovy) za polievkovu lyzicu rozmiesala v teplej vode a vypila.. pomohlo

sudkynajudy
Autor odpoveď zmazal
jankastraza
3. okt 2020

@lula94 ahoj a ake podrobnosti by si potrebovala? Ona mala mastektomiu a z brucha jej zobrali tuk, komplikacie nemala,ju operovali v Oxforde,takze neviem ake postupy mate na Svk,lebo napr mne robili obojstrannu mastektomiu poobede a vecer uz som vecerala doma,takze ale pri rekonstrukcii ona mala dreny ale neviem ako dlho si ju nechali v nemocnici,nemala ziadne komplikacie a ma 52 r,je spokojna

lula94
3. okt 2020

@jankastraza aha. To nebolo na Slovensku. Škoda. Chcela som vedieť čas operácie lebo som počula že je to zo 6 hodín.

lula94
4. okt 2020

@jankastraza a sú veľké rezy.

jankastraza
4. okt 2020

@lula94 ahoj ano operacia trva velmi dlho ano aj 6 hod moze ale rezy som nevidela,viem iba ze je velmi spokojna az tak,ze vravela ze nepotrebuje uz nic upravit,lebo jej ponukli ze jej casom este upravia viac do tvaru a velkosti...

lula94
4. okt 2020

@jankastraza počula som že to časom zvykne telo vstrebať. Nemala také problémy? A robili je to v celkovej an?

jankastraza
4. okt 2020

@lula94 samozrejme ze to musia v celkovej anestezii 😂ved operacia trva cca 6 hodin a odrezali jej prsniky a vyrezali tuk z brucha a dali miesto prs,takze urcite nie iba v lokal.anestezii 😂
Ona mala tuto op minuly rok niekedy nepamatam kedy asi jesen ,no spokojna je velmi

tanicka2311
5. okt 2020

@jankastraza a po operácii mala veľké bolesti?

jankastraza
5. okt 2020

@tanicka2311 ahoj,nestazovala sa mi na bolest,mala lieky proti bolesti,viem,ze mi povedala,ze je tak spokojna,ze keby bolo treba,podstupila by to znovu,ja som mala obojstrannu mastektomiu a nemala som ziadne bolesti po opke, Ibuprofen mi pomohol,kt som brala 3dni po opke,potom uz mi nebolo treba,bolelo ma len ked som cvicila a to poctivo 3x denne cviky co mi dali v nemocnici

victory1
5. okt 2020

@ira25 a tak som si kupila na chrbticu Revitanerv,podla tvojich rad,kedze tu Milgamu nemozeme...no a zistila som,ze obsahuje kyselinu alfa-lipoovu...hodila som si do googla a hned prve mi vysiel Bukovsky,ze sa pre onko pacientov neodporuca...no do*iti...🙄 ...hlavne,ze mam 2 balenia 🤦‍♀️ ...idem este googlit dalej...