icon

Choroba z povolania a žiadosť o invalidný dôchodok

nifido
15. júl 2018

Ahojte . Chcela by som sa poradit manzel bol 2013 12mes. na Pn rehabky infuzky rehabky injekcie ma prasknutu vytecenu platnicku +nieco s dalsimi stavcami pred ukoncenim PN ho poslala Dr. na pracovne lekarstvo tam mu vzali zeriavsky preukaz pracoval dlhe roky na zeriave napisala mu tam chorobu z povolania a v praci ho presunuli obcas sa mu bolesti vratili posetril sa a bolo zas na chvilu dobre no posledny mesiac je to zle ma bolesti ide k lekarovy no( dohodli sa ze ak sa to vrati tak to bude treba operovat mali ho uz vtedy manzel sa bal tak to natiahol ) ak by aj nastupil na PN a nasledne by ho zoperovali nemoze sa uz pravdepodobne vratit do terajsej prace vieme poziadat o ID alebo ako postupovat dalej? po akej dobe Pn vie poziadat o ID je vobec mozne dostat ID na platnicky? dakujem za odpoved ak s tym niekto mate skusenost

janinah
•
15. júl 2018

toto je predčasné riešiť,je to individuálne a treba sa radiť s lekármi....myslím však,že s ID to bude ťažko,budú ho posúvať a "pchať" do práce,ktorú bude môcť robiť

janinah
•
15. júl 2018

radiť s lekármi som myslela tak,že radiť sa o možných trvalých následkoch ,ktoré však teraz neviete či nejaké budú,operujú ho predsa preto,aby mu pomohli a vrátili ho do normálneho života a práce

skyahiah
•
16. júl 2018

@nifido ahoj, pre ziadost o ID vobec nie je podmienkou PNka, ale dlhodobo zhorseny zdravotny stav, myslim ze trvajuci viac ako rok, co u vas je (percentualne potom budu posudzovat podla tabulky, vygoogli si Percentualna miera poklesu zarobkovej cinnosti). takze sa neboj poziadat o invalidny dochodok, staci zajst na socialnu poistovnu, tam ti daju aj papier, ktory bude musiet potvrdit osetrujuci lekar, a povedia ktore vsetky dokumenty je treba priniest (je toho dost). okrem toho moze nadalej pracovat aj popri ID. treba sa pripravit, ze na termin do komisie sa od podania ziadosti caka niekolko mesiacov.

nifido
autor
•
16. júl 2018

@skyahiah dakujem za odpoved preto sa uz pripravujem skor na to nakolko ho uz vtedy chcela poslat na ID ale vratil sa do prace

nifido
autor
•
16. júl 2018

@skyahiah ma v karte zaznamenane choroba z povolania preto ho aj dali na ine pracovisko zo zeriavu no aj tam su otrasy damper honka velke nakladne auta ma to nejake plus k tomu aby mu too vobec vyslo ?

skyahiah
•
17. júl 2018

@nifido este si moze narokovat aj urazovu rentu alebo jednorazove vyrovnanie (podla percentualneho poklesu pracovnej schopnosti) - dava sa ziadost na socialnej poistovni, kde potom posudia ci ide naozaj o chorobu z povolania a urcia percenta.
co sa tyka ID, tak percenta urcuju podla tabuliek danych zakonom, kde je presne specifikovane ake ochorenie v akom stadiu ma kolko percent, prezeraju si lekarske zaznamy a pytaju sa na tazkosti, ktore clovek ma.
je mozne subezne poberat rentu aj ID, vtedy sa renta znizi o vysku ID.