icon

Chronická nespavosť: Ako prekonať problémy so spánkom?

dana243
20. mar 2026

Prosím poraďte..Mali ste niekedy problém, že vôbec sa vám nedalo zaspat a zaspali ste až nad ránom alebo vôbec? Ja som si to vytvorila v hlave a uz mam z toho uzkost aj keď večer mam ist spat..cele hodiny ležím v posteli a chodím na WC.. Je to príšerne..uz som skúšala všetko.. musím si dat asi predpísať lieky:(ja uz nevladzem ..co vám pomohlo? Mne to vyvoláva stres a zameranie sa na to ako nebudem spat zas a stále som v začarovanom kruhu

anonym_222bf8
20. mar 2026

Urcite nieco riesis, kedy to zacalo? Co praca? Co prostredie v ktorom.zijes? Co partner? Mne to spustila posttraumaticka stresova porucha + nedostatok podpory doma. Po rokoch sa mi to vratilo ked prisiel covid a sirenie strachu okole neho.uorimne keby som sledovala televizne noviny nespin dodnes. Same zle spravy,vojna, okradol,zabil,.nehoda,.atd..

sara07
20. mar 2026

môže to byt štítna
alebo začinajuca perinomenopauza tam spanok sa skutočne skracuje to viem podla seba
môžu byt aj iné suvislosti
ešte ma napadlo skus vymenit kavu za čierny čaj a ten pit len rano , vstrebavanie kofeinu sa tiež mení ... ale kvalitny sypany čaj nie ten odpad vo vrecuškach - keby si sa za sebou napila oba druhy uznala by si tiež

anonym_85b56d
20. mar 2026

skús wellness - saunovanie. Mňa vždy vypne tak, že na druhý deň ani nechcem vstať z postele. Je to veľmi aj v hlave. Ak máš stres a víria ti v hlave myšlienky, nezaspíš jednoducho. kedy si bola naposledy len tak na masáži, wellness alebo urobila niečo pre seba aby si sa cítila dobre?
Kúp si melatonínové tabletky - sú prírodné, ale účinok neuvidíš hneď, musíš brať aspoň pár týždňov aby sa ti zlepšila kvalita spánku. Píšeš, že si si vytvorila úzkosť - to je dobre, že to vieš identifikovať. Ak ťa tápi vzťah alebo súkromný/pracovný život, vyrieš najprv to.

anonym_16ec8d
20. mar 2026

bez tabl. na spanie to si nepôjde. rieš to, lebo sa vyčerpáš.
dávam si večer celú tab. magnézia a keď nezaspím tak 1/4 tbl. sanvalu.
Lekári predpísujú na nespavosť AD

mmooly
20. mar 2026

mne zabrali cbd kvapky, ale až tak po 5-6 týždňoch, keď som už bola skeptická a aj nočné úzkosti prestali

anonym_e2d1e9
20. mar 2026

@dana243 magnezim bisglycinat, branicove dýchanie do štvorca si pozri, vypni telku a telefón dve hodiny pred spaním radsej si prečítaj knihu. Pozri si nejake potraviny co obsahujú amk trypyofan a hluční myslím ze banán alebo nejake orechy. Medovkovy čaj na večeru napríklad sypany. Pravidelný ranný budíček a cez den nedriemat. Ak nic z rezimovych opatrení nezaberie potom navštív lekára

anonym_ffd39a
20. mar 2026

@dana243 obmedz cukor, celkovo sacharidy, kofeín... Pridaj do stravy fermentované potraviny, zdravé tuky... jedz ľahšie večere (hustú zeleninovú polievku s mäsom, kurací vývar, šaláty s proteínmi - syr, kura, ryby, vajcia, biely jogurt..)
Užívaj spomínané magnézium citrát, omega3 + pred spánkom čítaj knihu so šálkou kamilkového čaju, kamilky majú ukľudnujúce účinky podobne ako ľahšie antidepresiva.
Spomínané cbd kvapky, melatonín, valeriána... tiež pomôžu.

dana243
autor
21. mar 2026
@anonym_222bf8

Urcite nieco riesis, kedy to zacalo? Co praca? Co prostredie v ktorom.zijes? Co partner? Mne to spustila posttraumaticka stresova porucha + nedostatok podpory doma. Po rokoch sa mi to vratilo ked prisiel covid a sirenie strachu okole neho.uorimne keby som sledovala televizne noviny nespin dodnes. Same zle spravy,vojna, okradol,zabil,.nehoda,.atd..

@anonym_222bf8 praca ..nieco nove rozbieham a je to dost zodpovedna robota..tak mo v hlave vznikla myslienka co ak nebudem dostatocne vyspata?? A tak to zacalo..teraz to uz mam kazdy den aj ked nejdem nic robit a som doma s malou..akože este roky dozadu aom mala nieco podobne ale potom prislo dieta a uz som nic nemala az teraz to znova vzniklo

dana243
autor
21. mar 2026
@anonym_85b56d

skús wellness - saunovanie. Mňa vždy vypne tak, že na druhý deň ani nechcem vstať z postele. Je to veľmi aj v hlave. Ak máš stres a víria ti v hlave myšlienky, nezaspíš jednoducho. kedy si bola naposledy len tak na masáži, wellness alebo urobila niečo pre seba aby si sa cítila dobre?
Kúp si melatonínové tabletky - sú prírodné, ale účinok neuvidíš hneď, musíš brať aspoň pár týždňov aby sa ti zlepšila kvalita spánku. Píšeš, že si si vytvorila úzkosť - to je dobre, že to vieš identifikovať. Ak ťa tápi vzťah alebo súkromný/pracovný život, vyrieš najprv to.

@anonym_85b56d ano pracou to zacalo lebo nieco noce riesim..ja som mala dobry spanok...vzdy ked mam ist spat tak sa cela trasiem a taky tlak mam ze dovi a neviem to ani dychovymi cviceniami Ani melatoninom Ani nicicm zmenit

anonym_85b56d
21. mar 2026
@dana243

@anonym_85b56d ano pracou to zacalo lebo nieco noce riesim..ja som mala dobry spanok...vzdy ked mam ist spat tak sa cela trasiem a taky tlak mam ze dovi a neviem to ani dychovymi cviceniami Ani melatoninom Ani nicicm zmenit

@dana243 fight or flight mode. Vyrieš pracu budeš spať

dana243
autor
21. mar 2026
@anonym_85b56d

@dana243 fight or flight mode. Vyrieš pracu budeš spať

@anonym_85b56d neda sa vyriesit ..lebo to chcem robit a mozno by to preslo keby sa toho vzdam

evkamotka
28. mar 2026

Ja mam lieky na spanie a neviem si to vynachváliť. Do hodiny spim ako bábätko je to parada. Uzivam kventiax ma ucinok ospalosť

dana243
autor
28. mar 2026
@evkamotka

Ja mam lieky na spanie a neviem si to vynachváliť. Do hodiny spim ako bábätko je to parada. Uzivam kventiax ma ucinok ospalosť

@evkamotka ja sa bojím zavislosti na tom tak sa trapim

evkamotka
29. mar 2026
@dana243

@evkamotka ja sa bojím zavislosti na tom tak sa trapim

@dana243 nemam lieky, z ktorých vzniká závislosť

anonym_89d459
29. mar 2026

Daju sa predpísať aj lieky ktoré nie sú návykové. Ja som trpela strašnou nespavosťou, už som mala nonstop bolesti hlavy, úzkosti a depresie. Dostala som antidepresiva a na spanie antihistaminika s tlmiacim účinkom a úplne sa mi rozjasnilo, odišla som z Prace co ma nebavila, zlepšil sa mi vzťah s manželom aj dieťatom. Ale ja som už z toho deficitu spánku bola na tom ozaj zle, celá rozklepana uz od rana, nervózna, plačliva, cítila som sa stále na odpadnutie. Mne lieky zmenili život.

dana243
autor
29. mar 2026
@anonym_89d459

Daju sa predpísať aj lieky ktoré nie sú návykové. Ja som trpela strašnou nespavosťou, už som mala nonstop bolesti hlavy, úzkosti a depresie. Dostala som antidepresiva a na spanie antihistaminika s tlmiacim účinkom a úplne sa mi rozjasnilo, odišla som z Prace co ma nebavila, zlepšil sa mi vzťah s manželom aj dieťatom. Ale ja som už z toho deficitu spánku bola na tom ozaj zle, celá rozklepana uz od rana, nervózna, plačliva, cítila som sa stále na odpadnutie. Mne lieky zmenili život.

@anonym_89d459 takze tie antidepresiva vam pomohli?

anonym_89d459
30. mar 2026
@dana243

@dana243 určite áno, ale možno by si stačilo len niečo aby som sa dobre vyspala

evkamotka
30. mar 2026
@dana243

@dana243 na nespavosť sa nepredpisuju len antidepresíva

anonym_b373c9
30. mar 2026

Lieky na spanie

jankaryan
1. apr 2026
@mmooly

mne zabrali cbd kvapky, ale až tak po 5-6 týždňoch, keď som už bola skeptická a aj nočné úzkosti prestali

@mmooly akú značku?

mmooly
2. apr 2026
@jankaryan

@mmooly akú značku?

@jankaryan cbdium som kúpila