icon

Cirhóza pečene: Môže byť stabilná aj bez symptómov?

bubiii22
17. jún 2026

Ahojte, môj priateľ - 37 rokov má alkoholovú cirhozu pečene. Zistili mu to pred cca 2 rokmi. Mal aj krvácajúce pažerákové varixy, ktoré mu na gastre podviazali, aby nekrvacali. Na poslednej kontrole t.j minulý rok vo februári mal len malé nerizikové varixy a čiastočne GAVE. Krvné testy mal ako tak dobre. Teraz ide na kontrolu budúci týždeň, už bol na krv, výsledky ma od minulého roka zlepšené skoro vo všetkom, akurát INR minulý rok 1,0 teraz 1,19. Ale celkovo je to proste lepšie. Nemá žiadne ťažkosti ako napríklad, že by nevládal, bol nejak príliš unavený, nežltne, nemám naliate brucho ani nohy, nieje zmätený, žiadna krv v stolici ani vracanie…a žiadne také typické znaky, ktoré by boli znakom zhoršenia. Mám však strach predsalen vždy môže niečo byť a ukázať sa na gastro. Ma niekto skúsenosť takuto, kde výsledky krvi sú v poriadku a gastro by mohlo byt niečo zle? Aký máte na to názor? Myslite, že to môže byt stabilne? Ďakujem za každú normálnu odpoveď. Mám len 23 a tak veľa o tom neviem.

sasa1310
17. jún 2026

vyser sa na neho

veselo_neveselo
17. jún 2026

@bubiii22 musis sa pytat doktora, ale ano, myslim si, ze ked nepije a setri pecen, tak ona ma schopnost regeneracie, tak to co z nej este funguje, moze fungovat aj dalej. Drzim palce nech sa nadalej vyhyba alkoholu.

alickapusinka
17. jún 2026

Preboha moja nenič si život 37 rokov cirhoza pečene z alkoholu.Ma radšej kamarátov ako teba.Koleduješ si o poriadný pruser.Robiš si žarty toho radšej vynechaj a daj mu zbohom pokiaľ nezostaneš tehotna a budeš vidieť až potom čo su nervy. Rozdiel 14 rokov ok za normálných okolnosti ale stačilo mi alkoholova cirhoza pečene.Prepil zdravie nezodpovedný kamaratom da prednosť pred tebou.A TY plačeš ako mu pomôcť že si robiš žarty nesranduj.Kopni ho do zadku a najdi si rovesníka a nie stareho capa alkoholika a pijaka a takeho čo ťa ma na salame a chce ťa len ked ho svrbí čvirik.

citronove_koliesko
17. jún 2026
@sasa1310

vyser sa na neho

@sasa1310 za poslednu dobu jedna z najlepsich rad na konovi 👍

bubiii22
autor
17. jún 2026
@veselo_neveselo

@bubiii22 musis sa pytat doktora, ale ano, myslim si, ze ked nepije a setri pecen, tak ona ma schopnost regeneracie, tak to co z nej este funguje, moze fungovat aj dalej. Drzim palce nech sa nadalej vyhyba alkoholu.

@veselo_neveselo tomu sa vyhýba na 100%, nedal si ani kvapku odkedy mu to zistili a ani nechce a vôbec ho to neláka ani nelákalo 🙂

bomba36
17. jún 2026

Fakt terno taky chlap, v 37 rokoch už sa prepiť k cirhoze.. To nemáš na lepšieho? Chceš si dodrbať život? Mimochodom, neverím tomu, že už nepije keď v druhej téme píšeš ze radšej sedí v krčme ako keby mal byť s tebou

anonym_4b1d56
17. jún 2026

Z cirhozy pecen nezregeneruje, prognozu to nema bohvieaku, pri abstinencii je priebeh pomalsi, ale tak ci tak je pecen ireverzibilne poskodena.

bubiii22
autor
17. jún 2026
@bomba36

Fakt terno taky chlap, v 37 rokoch už sa prepiť k cirhoze.. To nemáš na lepšieho? Chceš si dodrbať život? Mimochodom, neverím tomu, že už nepije keď v druhej téme píšeš ze radšej sedí v krčme ako keby mal byť s tebou

@bomba36 treba citát s porozumením. Je tam napísané s kamarátmi to neznamena v krčme takze skúste si prečítať ešte raz a nemiešajte 2 témy, máte v tom potom chaos

bomba36
17. jún 2026
@bubiii22

@bomba36 treba citát s porozumením. Je tam napísané s kamarátmi to neznamena v krčme takze skúste si prečítať ešte raz a nemiešajte 2 témy, máte v tom potom chaos

@bubiii22 hlavne ze ty máš jasno
Je to zlatíčko, drž sa ho

anonym_9f1804
17. jún 2026
@bubiii22

@bubiii22 heeeej? My moc dobre rozumieme, asi sa doteraz nestretavali s kamaratmi na turistike, ked sa dokazal prepit az k cirhoze. A teda si myslim, ked si Ty prec, ani netusis, co robi cely tyzden 🫣. Clovek, ktory si takto dokaze dokalicit pecen, nedokaze prestat pit len tak, ze "ho to nelaka" a dostane strach. To urcite. Poznam xy mladych z nasej dediny, co este pred 40-kou a aj 30-kou niektori boli, co odisli na vecnost takto mladi... Asi len ta Tvoja mladost Ta ospravedlnuje, ze si tak naivna.

bubiii22
autor
17. jún 2026
@anonym_9f1804

@bubiii22 heeeej? My moc dobre rozumieme, asi sa doteraz nestretavali s kamaratmi na turistike, ked sa dokazal prepit az k cirhoze. A teda si myslim, ked si Ty prec, ani netusis, co robi cely tyzden 🫣. Clovek, ktory si takto dokaze dokalicit pecen, nedokaze prestat pit len tak, ze "ho to nelaka" a dostane strach. To urcite. Poznam xy mladych z nasej dediny, co este pred 40-kou a aj 30-kou niektori boli, co odisli na vecnost takto mladi... Asi len ta Tvoja mladost Ta ospravedlnuje, ze si tak naivna.

@anonym_9f1804 áno chlasce od rana do večere s kamošmi v krčme ja neviem čo robí ale krvné testy ukazujú opak pani čítajte bude to tak lepšie pre všetkých a že by poznáte ľudí ktorí neprestali aj tak neznamena že sú všetci takí 🙂

anonym_c65634
17. jún 2026

@bubiii22 hlavne mas 23 a on 37 so zlou prognozou. Transplantacia mu preco nebola navrhnuta?

anonym_03017a
17. jún 2026

Ste jej teda poradili, až sa blokla. Tu sa pomaly asi každý bude báť niečo opýtať. Empatia 0 bodov, hanba, dievčatá... 🥲

anonym_599c72
Včera o 10:05
@anonym_03017a

Ste jej teda poradili, až sa blokla. Tu sa pomaly asi každý bude báť niečo opýtať. Empatia 0 bodov, hanba, dievčatá... 🥲

@anonym_03017a co dievčatá, staré kozy jedovaté 😂

anonym_c65634
Včera o 10:08

ja som nechcela urazit, ale poznala som s cirhozou a chceli mu transplantaciu urobit. No zomrel skor, nez.. :(

anonym_941835
Včera o 10:17

Alkoholikovi nebudú transplantovať pečeň, musí ísť na protialkoholické, rok chodiť na testy, aby ho zaradili do databázy.
To by alkoholici mali veľmi jednoduché si prechlastať pečeň a chodiť si vždy po novú.

anonym_941835
Včera o 10:24

A často zomrú skor ako sa telo detoxikuje, prípadne sú poškodené aj ďalšie orgány ako pankreas a transplantácia pečene by bola zbytočná
Mali sme taký prípad v rodine, s vyššie uvedeným sme boli oboznámení

v03022012
Včera o 10:41
@bubiii22

@veselo_neveselo tomu sa vyhýba na 100%, nedal si ani kvapku odkedy mu to zistili a ani nechce a vôbec ho to neláka ani nelákalo 🙂

@bubiii22 ja s jednym som zila a garantujem ti,ze alkoholik sa nevylieci...pretoze staci 1 poharik a je tam kde bol...znici ti cely zivot