Čo pomáha na roztrhnuté šľachy v členku?
Ahojte.zijem dlhodobo v cudzine kde zdravotníctvo nie je na Vysokej úrovni.
Horšie ako na sk.
Mala som v marci väzby uraz kde som vlastne bežala po chodníku a spadla a nešťastne veľmi škaredo si vytkla členok s tým že tam bol hematóm. A na úrazovke mi dali iba krém hoci som nemohla chodiť.
Bolelo to desne a bolo opuchnute dva tri týždne. Neskôr som šla s tým znova k ortopedovi. Ktorý zase len dal mást a nic ine.ortezu nenavrhol.
Problémy pretrvávali. V máji som šla znova za erudovanym docentom v Univerzitnej nemocnici ten nariadil Mr. Po mr sa ukazalo že členok je nestabilný a hlavný vaz je roztrhnuty.
Neskôr nariadil ortezu keďže už opuch nebol. A ná 8 týždňov . A jednoduchý cvik hore dole. S nohou nie do boku. Na nohe som som chodila von len s ortezu aj to len na 30min cca . snažila som sa polihovat. Po tomto celom. Nikto nespomenul stále žiadne rehably fyzioterapie nič. vcera mi ten istý docent povedal že treba operáciu keď mi skúšal nohu vykrutit do boku. Porovnal obe nohy. Vraj by bola pre mňa najlepšia operácia a spevnít to. Operácie sa bojim nikdy som žiadnu neabsolvovala. Plus je tam dlhá dvojmesačná rekonvalescencia. Vraj sa vaz roztrhnuty úplne už sám nezrastie a členok je nestabilný a hrozí riziko vývrt nútia opäť. . Je jediná možnosť na svete iba operacia?
Neexistuje iná liečba? Neexistuje nič iné čo vám pomohlo s roztrhnutym hlavnym väzom slachou atf?
Tu je záver z mr v máji
Šľacha Achillovej šľachy je neporušená.
Na plantárnej fascii (väzivový pruh na chodidle) nie sú známky poškodenia.
V členkovom (tibiotalárnom) kĺbe je prítomné malé množstvo tekutiny, čo zodpovedá miernemu krvácaniu do kĺbu (hemartróze).
Predný talofibulárny väz (ATFL) je úplne pretrhnutý (ruptúra).
Na päto-lýtkovom (kalkaneofibulárnom) väze a deltoidnom väze sú známky natiahnutia 2. stupňa (grade II).
Zadný talofibulárny väz (PTFL) je neporušený.
V pošve spoločnej šľachy peroneálnych svalov je malé množstvo tekutiny.
Kontrolne mr robené nebolo zatiaľ.
@anonym_autor dcera mala roztrhnute 3 zo styroch a mala, len ortezu.Kazdy den, som nohu osetroval korenom kostihoja.Po troch tyzdnoch fyzio.Zrastlo sa jej to bez operacie,operuje sa vraj,len vo vynimocnych pripadoch.
@anonym_autor dcera mala roztrhnute 3 zo styroch a mala, len ortezu.Kazdy den, som nohu osetroval korenom kostihoja.Po troch tyzdnoch fyzio.Zrastlo sa jej to bez operacie,operuje sa vraj,len vo vynimocnych pripadoch.
@tundra lenže mne ako podľa opisu písem. Tak mne nedali ortezu hneď. Lebo som. Mala veľký opuch.
Nasadili mi ju po 3 mesiacoch. Cca po magnetickej.
Fyzioterapia? Mne ju nikto ne odporučil ani len :(asi chcú zarobiť na operácii
@tundra ja mám dva natiahnuté. Jeden roztrhnuty úplne
@tundra lenže mám uz svoj vek 35 rokov možno preto sa to nehoji I keď bolesť ustúpila.
Inak. Ďalšia vec. Čo ešte ste jedli užívali aké doplnky výživy? Tiež mala nestabilitu v členku mala sa po orteze chodiť? Ako ja? Necítil v nohe istotu ani nestabilitu. Najhoršie na tom. Ortezu mám uz druhy mesiac . Fyzio žiadne
@anonym_autor no mne pomohla jedine operacia..
@mmonika ja sa bojim. Operácie. Veľmi. Veľmi. A potom. Následne dlhá PN lebo chodiť nemôže aj dva mesiace. Plus operacia stojí tiež niečo. Mala si fyzio či nie?
@tundra lenže mám uz svoj vek 35 rokov možno preto sa to nehoji I keď bolesť ustúpila.
Inak. Ďalšia vec. Čo ešte ste jedli užívali aké doplnky výživy? Tiež mala nestabilitu v členku mala sa po orteze chodiť? Ako ja? Necítil v nohe istotu ani nestabilitu. Najhoršie na tom. Ortezu mám uz druhy mesiac . Fyzio žiadne
@anonym_autor dcera mala 17,ked sa to stalo.Clenok mala opuchnuty a cely podliaty krvou.
Nestabilitu pocitovala, este velmi dlho.Mala daku mast,ale 3 tyzdne,kazdy vecer na noc,noha oblozena cerstvym korenom kosthoja.Prvy tyzden aj rano.
@anonym_autor dcera mala 17,ked sa to stalo.Clenok mala opuchnuty a cely podliaty krvou.
Nestabilitu pocitovala, este velmi dlho.Mala daku mast,ale 3 tyzdne,kazdy vecer na noc,noha oblozena cerstvym korenom kosthoja.Prvy tyzden aj rano.
@tundra jaj tak to mlada, pretťo sa jej to zrastlo, no mojim problemom bolo to, ze sice som po uraze v marci mala opuchy a bolest, hned po par dnocjh som sla do prace, cize som nelezala alebo nemala barly a pod, normalne som fungovala aj s bolestou a opuchom, neskor vsak sa to uz nedalo, lekari mi nic na to nedali len nejaku mast proti boelsti a pod. neskor som sla na mr, tam bolo jasne vidiet, ze je ruptura rozthnuty uplne, a odvtedy ma chcu stale len razat a rezat, nic ine, nechcu pocut, ani fyzio ked spomeniem nic, nechcu lekari tu pocut, som mimo sr, a ano, uz som dva mesiace doma, samoztrejme s ortezou menej chodim, ked menej chodim tak ma to neboli moc, ked prejdem viac tak zas boelst trosku a opuch mierny, ale podsttatne lepsie v orteze ako po pade samozrejme.
@tundra no nestabilitu stale citim, ked zlozim ortezu,prakticky fakt stale. a bojim sa na tom chodit, viac, smozrejme sportr beh cvicenie vobec nic, plavanie nic.
@tundra dcere nenavrhli operaciu ci ste nechceli?
@anonym_autor nie, nenavrhli.Zijeme, vo Švajciarsku a ked som sa lekara pytal,tak povedal,ze sa to neoperuje,len vynimocne.
@tundra fuha a tu oraveze kde zijem, mi povedali, ze okamzite operacia. zvlastne
@tundra fuha a tu oraveze kde zijem, mi povedali, ze okamzite operacia. zvlastne
@anonym_autor zalezi velmi kde žiješ. Čo krajina to iný pohľad na riešenie problémov. Vo všeobecnosti je západ viac operačný (a je im jedno ze ti zhorsia stav), Slovensko a smer východ je viac konzervatívnejsi, cize aj ked bude liecba trvať 2 roky a budes sa motať na pri fyzioterapeutovi a fyzikálnych metódach ako laser, magnet, atd, tak to bude pre teba lepšie. Na Slovensku sa vazy operujú skor výnimočné, keby si bola vrcholový športovec alebo ked mas pocit nestability a vyčerpala ci všetky možnosti (t.j fakt asi 2 roky vsetkych možných rehabilitaci).
@mmonika ja sa bojim. Operácie. Veľmi. Veľmi. A potom. Následne dlhá PN lebo chodiť nemôže aj dva mesiace. Plus operacia stojí tiež niečo. Mala si fyzio či nie?
@anonym_autor zalezi velmi kde žiješ. Čo krajina to iný pohľad na riešenie problémov. Vo všeobecnosti je západ viac operačný (a je im jedno ze ti zhorsia stav), Slovensko a smer východ je viac konzervatívnejsi, cize aj ked bude liecba trvať 2 roky a budes sa motať na pri fyzioterapeutovi a fyzikálnych metódach ako laser, magnet, atd, tak to bude pre teba lepšie. Na Slovensku sa vazy operujú skor výnimočné, keby si bola vrcholový športovec alebo ked mas pocit nestability a vyčerpala ci všetky možnosti (t.j fakt asi 2 roky vsetkych možných rehabilitaci).
@gemerka17 dva roky rehabilitácii???? Pre Boha však to sa nedoplatim. A aký dlhý čas pn. To asi nie. Tu v krajine kde žijem súkromné kliniky chcú iba operovať zhrabnu peniaze a majú vystarane
@anonym_autor tak operacia ako taka bola v pohode, aj ked som sa prebrala noha až tak nebolela ako som čakala. . dostala som sadru( taku čo sa vie dat aj dole ) na cca 12 tyzdnov a potom som mala predpisane rehabilitacie.. celkovo som bola pn asi cca pol roka.
@mmonika pre Boha že 12 týždňov to si nemôžem dovolit
@gemerka17 nie som žiadny športovec. Som mladá žena. Nebehavam. Ale zas nechcem byť CHROMA alebo krivajuca alebo čo nakoniec po pár rokoch.. Alebo mať skrátene väzy. Raz.. Ale šport Nerobím. No mám pocit v nohe akoby nestability že neverim tak tej nohe keď kracam. Neviem či mi rozumies
@gemerka17 m na tu ne odporučili ani len na fyzio. Skôr len na operáciu divné
okramzite operacia.. to ti mali povedat, ked sa ti to stalo.. popravde, mam podobny zazitok aj v sr, az na to, ze ja som si tu ortezu kupila sama a dala na nohu hned ked som videla ze neviem chodit a odpalkovali ma s gelom na bolest. Bohuzial poviem to takto, ked si doteraz cakala na zazrak a nevedela chodit, tak teraz to lepsie nebude. Bud si to zrehabilitujes, pojdes k inym lekarom, popytas sa, alebo pojdes na oepraciu a zase rehabky, a rekonvalescencia. vyliecit si to musis, co si mozes nemozes dovolit je uplne nepodstatne, nakolke bez toho predpokladam, chodit nevies... Ja som si to mri hodila do geminiho, hodila som tam aj to, ze sa oporuca operacia iba a nebola si na rehabke.. tak no.. precitaj si to tam ty. Reahbilitacie ti treba a bolo treba. Cize si to zozen, a chod cvicit. Alebo si pytaj second opinion inde, najlepsie mimo zariadenia, kde hned operuju. Rehabka v tomto pripade je dlhodobo skor cvicenie, to budes vediet aj sama doma robit, na to nepotrebujes platit vzdy navstevu fyzio.. len treba aby to niekto videl, povedal ti co mas robit...
okramzite operacia.. to ti mali povedat, ked sa ti to stalo.. popravde, mam podobny zazitok aj v sr, az na to, ze ja som si tu ortezu kupila sama a dala na nohu hned ked som videla ze neviem chodit a odpalkovali ma s gelom na bolest. Bohuzial poviem to takto, ked si doteraz cakala na zazrak a nevedela chodit, tak teraz to lepsie nebude. Bud si to zrehabilitujes, pojdes k inym lekarom, popytas sa, alebo pojdes na oepraciu a zase rehabky, a rekonvalescencia. vyliecit si to musis, co si mozes nemozes dovolit je uplne nepodstatne, nakolke bez toho predpokladam, chodit nevies... Ja som si to mri hodila do geminiho, hodila som tam aj to, ze sa oporuca operacia iba a nebola si na rehabke.. tak no.. precitaj si to tam ty. Reahbilitacie ti treba a bolo treba. Cize si to zozen, a chod cvicit. Alebo si pytaj second opinion inde, najlepsie mimo zariadenia, kde hned operuju. Rehabka v tomto pripade je dlhodobo skor cvicenie, to budes vediet aj sama doma robit, na to nepotrebujes platit vzdy navstevu fyzio.. len treba aby to niekto videl, povedal ti co mas robit...
@simca06022011 ano presné ide o toto povedať mi ukázať ake cviky môžem robiť. Aj doma. Napr som rozmýšľala dve tri rehabky so zaplatiť nech mi vysvetlila ako čo. Ja chodiť môžem aj viem. Len sa bojim. Tá noha nemá moc stabilitu. Stabilitu má len v orteze keď kracam a to aj musím opatrnejsie. A tak

Tu je záver z mr v máji
Šľacha Achillovej šľachy je neporušená.
Na plantárnej fascii (väzivový pruh na chodidle) nie sú známky poškodenia.
V členkovom (tibiotalárnom) kĺbe je prítomné malé množstvo tekutiny, čo zodpovedá miernemu krvácaniu do kĺbu (hemartróze).
Predný talofibulárny väz (ATFL) je úplne pretrhnutý (ruptúra).
Na päto-lýtkovom (kalkaneofibulárnom) väze a deltoidnom väze sú známky natiahnutia 2. stupňa (grade II).
Zadný talofibulárny väz (PTFL) je neporušený.
V pošve spoločnej šľachy peroneálnych svalov je malé množstvo tekutiny.
Kontrolne mr robené nebolo zatiaľ.