Čo robiť, keď sa objaví tmavé znamienko?
Ahojte dneska som si všimla zmamienko na ruke môjho priateľa a dosť ma znepokojilo to že pred cca 2 rokmi tam nemal nič a pomaly sa mu tam začalo robiť “nevinne” znamienko. Dneska som si všimla že ho ma až čierne a o niečo väčšie ako kedysi … určite pôjde k dermatologovy len sa chcem spýtať tých ktorý sa s tým už stretli čo si o tomto znamienku myslia. Ďakujem za všetky odpovede 🤝
@krisstt Tak treba ist na kozne. Ja mam strasne vela znamienok a niektore su aj taketo, chodim si ich davat pravidelne kontrolovat. Obcas su nejake z nich podozrive a treba ich vybrat. Zhubne nastastie doteraz nebolo nic, ale niekolko takychto tmavych uz malo abnormalne bunky, co je povazovane za rizikove.
@krisstt Nech ide cim skor na kozne. Mne dr.povedala, ze akekolvek tmave znamienko je lepsie preventivne vyrezat. Ja som roky mala jedno vezo zmeny, ale aj tak som si ho dala vyrezat. Take tmavohnede sa najcastejsie zvrhavaju...
Určite to netreba podceňovať, najmä ak sa to znamienko nejako mení. Ja som si takto dávala kontrolovať veľmi podobné asi centimeter veľké podozrivé znamienko na Envy klinike a bol to ten najlepší krok pre môj pokoj v duši. Majú tam špičkové digitálne dermatoskopy, ktoré to pozrú fakt detailne a lekár hneď vie, či je to v poriadku alebo musí ísť von. Odstránili mi ho a neostala ani jazva, takže som konečne pokojná. Ak máš priestor, tak sa určite objednaj - je to bezbolestné a budeš mať istotu, že si nič nezanedbala.
@kiki68 napísala som že pôjde, len sa pýtam TÝCH ktorý sa s takýmito znamienkami už stretli či to nevyzera podozrivo.
@krisstt no vyzerat moze, ale bez dermatoskopu a atestacie v dermatologii vieme povedat len to, ze chod k lekarovi. Zial toto musia zhodnotit tam, tiez ak je to nebezpecne, tak to pojde von vo najskor aj s dostatocnym okrajom. Po histopatologii o 4 tyzdne budes vediet co to presne jej a podla toho je dalsi postup.

Az histologia povie s urcitostou, ale nepaci sa mi