icon

Čo robiť pri pozitívnych genetických testoch na onkologické ochorenie?

2. sep 2026

mam sa velmi bat alebo to mam brat s nadhladom
citam ze ano je zvysene riziko no ja som sla na genetiku kvoli tomu aby som sa upokojila a zrazu mam strach ze nieco nasli

martinmmartin
2. sep 2026

@anonym_autor co nasli?

autor
Včera o 05:12
@martinmmartin

@anonym_autor co nasli?

@martinmmartin este len ma caka konzulto ale robili mi komplet analyzu len som si nasla moju poznamku zo dna vysetrenia , ze ked nic nenajdu, tak pride do schranky a ked daco, budu volat a mam tam ist o 3 tyzdne tak sa bojim...Viem, ze existuje google, aj som pozerala, no v rodine co viem mal dedo rakovinu zaludka ( nezomrel na nu) a jeho zena mala cukrovku ( ale ja mam cukor kontrolovany) a mne surodenec zomrel na pankreas. Preto som sa dala kontrolovat a teda to je ten BRCA gen a mam strach

ipsa646
Autor odpoveď zmazal
reela
Včera o 05:23

A o ake ochorenie konkretne ide?

guudy
Včera o 05:29

@anonym_autor pacient by nikdy ziadne vysledky nemal dostat domov postou. Ani to mat slubene. Lebo presne toto sa udeje, panika a stres a este sa vlastne nic nestalo. Za mna patria akekolvek vysledky z vysetrenia do ruk lekarovi, ktory vsetko cloveku vysvetli v kontexte.

ipsa646
Autor odpoveď zmazal
emjee
Včera o 05:40

BRCA je prsnik
Za mna super, ze si sa dala skontrolovat a netreba panikarit - vsetko ti vysvetlia na tom sedeni, podla mna budes najma viac sledovana ako bezna populacia (cize budes mat narok na castejsie prevemtivky, sono a pod.). Vela zdravia!

guudy
Včera o 05:41
@ipsa646
Odpoveď bola zmazaná

@ipsa646
@ipsa646 citaj s porozumenim. Pacient sa ma akekolvek vysledky dozvediet od lekara. Aj tie negativne aj pozitivne. Viem o com pisem, az moc dobre.

ibrunova
Včera o 05:46

máš nejaký podozrivý nález alebo si bola preventívne na genetických testoch?

ipsa646
Autor odpoveď zmazal
ipsa646
Autor odpoveď zmazal
autor
Včera o 06:23
@ipsa646
Odpoveď bola zmazaná

@guudy hej toto si snazim hovorit aj ja, predsa len klasicky clovek nevie interpretovat vsetky tie ich znacky a vyrazy

@emjee chodim casto na kontroly, rakovinu prsnika nemame v rodine, bola priostata zaludok a pankreas to je tiez brca gen a dakujem

@ibrunova nalez nemam ziadne, trpim na uzkostnu depresivnu poruchu s hypochodnriou a zaroven tieto ochorenia v rodine tak ma odporucili na genetiku a isla som tam s tym ze mi urcite nic nebude a ze aby som sa upokojila no uvidime :/

@ipsa646 na krv chodim pomaly dva krat rocne nie raz za dva roky, snazim sa to mat vsetkko viac sledovane lebo vsak kazdy mame bolesti, ja som mala bolesti celeho tela a teda krv som mala ok, a ze mam si dat do poriadku chrup a ano radiologicka nariadila toto vysetrenie....cakaren bola plna ludi, az mi bolo do placu

ipsa646
Autor odpoveď zmazal
guudy
Včera o 10:06
@ipsa646
Odpoveď bola zmazaná

@ipsa646 onkoelita? Wtf? Prestan tu pisat tie kraviny a svet bude hned krajsi… s chorobou sa nebojuje, ale sa lieci. Pocul si uz o tom, ze aj ked ma dr dovolenku, tak ma zaskok? Ak dr umrie, jeho agendu preberie kolega. Splietas tu uplne odveci…

guudy
Včera o 10:20
@anonym_autor

@guudy hej toto si snazim hovorit aj ja, predsa len klasicky clovek nevie interpretovat vsetky tie ich znacky a vyrazy

@emjee chodim casto na kontroly, rakovinu prsnika nemame v rodine, bola priostata zaludok a pankreas to je tiez brca gen a dakujem

@ibrunova nalez nemam ziadne, trpim na uzkostnu depresivnu poruchu s hypochodnriou a zaroven tieto ochorenia v rodine tak ma odporucili na genetiku a isla som tam s tym ze mi urcite nic nebude a ze aby som sa upokojila no uvidime :/

@ipsa646 na krv chodim pomaly dva krat rocne nie raz za dva roky, snazim sa to mat vsetkko viac sledovane lebo vsak kazdy mame bolesti, ja som mala bolesti celeho tela a teda krv som mala ok, a ze mam si dat do poriadku chrup a ano radiologicka nariadila toto vysetrenie....cakaren bola plna ludi, az mi bolo do placu

@anonym_autor nepanikar vopred. Pojdes na konzultaciu a podla toho sa nasledne zariadis. Krok za krokom. Ved stale nemas ani len vysledky a tuto vysinuty pan odvedla uz za teba googli a vesti ti diagnozu🤨🤨🤨
Chod si vyvetrat hlavu na prechadzku a normalne pokracuj v beznej rutine.

anonym_95c9fb
Včera o 10:26

@anonym_autor Aj keby ti nasli cokolvek tak ide len o statisticke zvysene riziko. To znamena, ze nieco tie geny musi zapnut. A vies co je castym spustacom? Konstatny stres...takze sa hod do kludu, hod to za hlavu. Zi zdravo a vypocuj si co ti tam povedia...hehe mozno nasli, ze mas MTHFR alebo podobne standardne veci a chcu ti povedat, ze mas uzivat folaty a pod 🙂 ....

autor
Včera o 10:27
@anonym_95c9fb

@anonym_autor Aj keby ti nasli cokolvek tak ide len o statisticke zvysene riziko. To znamena, ze nieco tie geny musi zapnut. A vies co je castym spustacom? Konstatny stres...takze sa hod do kludu, hod to za hlavu. Zi zdravo a vypocuj si co ti tam povedia...hehe mozno nasli, ze mas MTHFR alebo podobne standardne veci a chcu ti povedat, ze mas uzivat folaty a pod 🙂 ....

@guudy idem na prechadzku dnes velmi dlhu dakujem
@anonym_95c9fb stres mam asi cely zivot zial :( ale zacala som zit zdravsie prestala som fajcit sportujem jem zdravo len tu hlavu prepnut

autor
Včera o 10:28
@guudy

@ipsa646 onkoelita? Wtf? Prestan tu pisat tie kraviny a svet bude hned krajsi… s chorobou sa nebojuje, ale sa lieci. Pocul si uz o tom, ze aj ked ma dr dovolenku, tak ma zaskok? Ak dr umrie, jeho agendu preberie kolega. Splietas tu uplne odveci…

@guudy on je velmi expresivny som si vsimla...

anonym_d0d89b
Včera o 10:54
@guudy

@guudy Bol to riadny somár, ale nemal v niečom pravdu? Koľko % rakoviny už vedia liečiť?

guudy
Včera o 12:38
@anonym_d0d89b

@guudy Bol to riadny somár, ale nemal v niečom pravdu? Koľko % rakoviny už vedia liečiť?

@anonym_d0d89b tuto autorka nema v ruke este ani ppriadne vysledok genetiky a on ju blb strasi, aby mala hned deti. Asi nechapem, co sa tu teda riesi…

guudy
Včera o 12:40
@anonym_autor

@guudy idem na prechadzku dnes velmi dlhu dakujem
@anonym_95c9fb stres mam asi cely zivot zial :( ale zacala som zit zdravsie prestala som fajcit sportujem jem zdravo len tu hlavu prepnut

@anonym_autor uprimne ti odporucam nasadit AD, ak nemas. Plus psychoterapia. Drzim palce a prechadzku so uzi, u nas je pekne😊

anonym_d0d89b
Včera o 13:18

Rada by som sa dozvedela pravdu a gratulovala jej že nič. Som riadne zvedavá, ale si mu dala!

autor
Včera o 13:54
@guudy

@anonym_autor uprimne ti odporucam nasadit AD, ak nemas. Plus psychoterapia. Drzim palce a prechadzku so uzi, u nas je pekne😊

@anonym_d0d89b dakujem ved aj ja verim.
@guudy neberiem teraz ale pouvazujem

autor
Včera o 13:55
@anonym_d0d89b

@anonym_d0d89b da sa, ale zial musi chyt choroba zachytena v skorom stadiu...Vela ludi zanedbava lekarov...a potom je zle

anonym_d0d89b
Včera o 15:03
@anonym_autor

@anonym_d0d89b da sa, ale zial musi chyt choroba zachytena v skorom stadiu...Vela ludi zanedbava lekarov...a potom je zle

@anonym_autor Máš úpnú pravdu. Ja som si pozrela jeho názory a osud. Riadne to s prepáčením posral na začiatku a teraz píše tvrdo, či zbrklo. Myslím toho ipsa646. Prechádzka pomohla? Si lepšie? Ak áno, tak ju treba niekedy zopakovať!

autor
Včera o 18:49
@anonym_d0d89b

@anonym_autor Máš úpnú pravdu. Ja som si pozrela jeho názory a osud. Riadne to s prepáčením posral na začiatku a teraz píše tvrdo, či zbrklo. Myslím toho ipsa646. Prechádzka pomohla? Si lepšie? Ak áno, tak ju treba niekedy zopakovať!

@anonym_d0d89b posral na zaciatku? a co sa mu stalo...Dakujem ano trocha pomohla

anonym_0d866a
Včera o 20:23
@anonym_autor

@anonym_d0d89b posral na zaciatku? a co sa mu stalo...Dakujem ano trocha pomohla

@anonym_autor ty máš uzkostnodepresivnu poruchu a neberies lieky?Ten stres ti robí najviac zle a oslabuje imunitu .BRCA mutáciu chválim, že si si dala testovať malo by to robiť viac ľudí.Vedeli by, že majú byť lepsie sledovaní.
Aj, keď ti vyjde predispozícia nic to neznamena iba štatisticky vyššia možnosť ochorenia.Pre človeka trpiaceho hypochondriou ešte väčší stres a úzkosť z chorôb.Opatruj sa a liec sa u psychiatra pomôže ti to skludnit myseľ a strach

anonym_d0d89b
Dnes o 03:25
@anonym_autor

@anonym_autor Ak pomohla, zopakuj ju aj dnes. Doporučujem aj s nejakou dobrou hudbou. Ja mám rada Rasputina a tých Nemcov. Možno sa budeš smiať, ale dobre mi to robí na ukľudnenie. Nájdi si niečo podobné! Je to obyčajný starec s rakovinou a ešte sa tým vyťahuje! Že sa nehanbí! Ak chceš vidieť toho blba, pozri si: https://www.modrykonik.sk/group/10056/
Je tam na prvej strane, uviedol tak dokonca aj svoju diagnózu a dal fotografiu. Čo je toto za človek? Dúfam že si na tie jeho blbosti rýchlo zabudla! Teraz sa musíš hlavne ukľudniť. Nie rakovine má kancelárie po SR, tam sú vyliečené onkopacientky. Skús zavolať či rovno zájsť. Sem píšu len utešovatelia či taký blázon, ako bol on.

anonym_d0d89b
Dnes o 03:43

Prepáč, zabudla som. Mala som trochu strach, aby si to nezblbla, keď ti tu toľko písal ten blb! S tým stresom musíš niečo urobiť. Môže byť spúšťač rakoviny. Buď nájdi niečo, čo ho odbúra, alebo si požiadaj o lieky. Ja som sa pokúsila o samovraždu, keď som sa dozvedela že mám rakovinu a veľmi dlho som brala Citalec 20 Zentiva a na spánok Gerodorm 40. Opýtaj sa doktora prípadne na ten druhý. Po celej tabletke do hodiny spíš ako drevo. Ty sa musíš hlavne teraz zobrať a zlepšiť náladu. Na reči toho blba rýchlo zabudnúť. Viem, že je strašná tá neistota, ale vydrž a možno to bude len nejaká sprostosť. Doktori sa chcú často cítiť dôležitý, tak ti je niekto chce povedať osobne. Pre toto píšem anonymne. Týmto sa človek nevyťahuje na verejnosti.