Čo robiť pri pozitívnych genetických testoch na onkologické ochorenie?
mam sa velmi bat alebo to mam brat s nadhladom
citam ze ano je zvysene riziko no ja som sla na genetiku kvoli tomu aby som sa upokojila a zrazu mam strach ze nieco nasli
@anonym_autor aj angelina jolie mala brca. Dala si preventivne odstranit prsniky aj vajecniky. To mi ale uz pride moc lebo nikdy nevies ci tu rakovinu naozaj dostanes.
@anonym_d0d89b dakujem velmi pekne za podporu, si velmi empaticka a urcite dobry clovek, citim to z toho, akym stylom pises. Verim, ze sa ti podarilo tu svinsku chorobu porazit a ze uz budes mat co najviac zdravia v zivote❤. Snazim sa zdravsie zit a vela chodim, mne chodza pomaha, uzemnujem stres tak aspon nieco.
@anonym_e7fbb1 ona je extremistka, ale ked vidim ake plastiky ludia podstupuju, mi uz asi nic zvlastne v tomto svete nepride. Ona to brala kvoli prevencii, chapem. Akoze prsniky som nepocula zeby sme mali v rodine, to viem, ze zeny su dost sledovane, a ani HAK som v zivore nebrala, to vie tiez dobre pri rakovine prsnika uskodit....Mne to neodporucali ani brat po porode, hormony, ak som ich v zivote nebrala..No viem ze hormony si vsade v mase a tak...
@anonym_d0d89b kto ti pise tieto blaboly, chatgpt? Tvaris sa ako niekto iny, no je uplne jasne, ze nie si zena, ale ten typek s rakovinkou.
@anonym_b6db24 fuha, tak to je riadna dedukcia akoze ako to vies
@anonym_d0d89b tak neviem, zase sa nepochovavam, z tvojho pisania mi pride ako by nejake riziko uz hned znamenalo chorobu? ci sle som ta pochopila, ak ano, prepac
Akoze kazdeho keby sekvenovali, isto by daco nasli, mozno som mala zit v skladkej nevedomosti alebo mozno nie nic vazne, neviem :( no mam zmiesane pocity velmi ja trpim na depresie roky uzkostne stavy a toto mi neprida
Napíšem Ti moju skúsenosť. V podstate celý život som mala chronický stres. V detstve, potom stresujúca práca, plus povaha precitlivelost... V celej rodine žiadne onkologické ochorenie. Chodila som pravidelne na prevenciu. Pri poslednej bum nádor na vaječníku. Rakovina vaječníkov v 3 štádiu. Na genetike vyšetrenie na BRCA1 a BRCA2. Našťastie sa genetik rozhodol vyšetriť celý panel génov nielen tie dva. BRCA negatívne no pozitívny gen RAD51D čo je niečo podobné BRCA. Je to zdedená mutácia pravdepodobne po otcovej strane. Ak by som mala šancu ako Angelina Jolie vedieť svoju mutáciu a riziko s tým spojené tak neváham a vaječníky a vajcovody dám vybrať. Prsia možno tiež alebo by som chodila na častejšie kontroly. Mám už jedno dieťa ďalšie už nebolo v pláne. Takže ak máš zistené mutácie poraď sa s lekármi čo ďalej a uvažovala by som aj na preventívnom odstránení prsných žliaz a vaječníkov a vajcovodov. Teda ak už máš deti a ďalšie neplánuješ.
Napíšem Ti moju skúsenosť. V podstate celý život som mala chronický stres. V detstve, potom stresujúca práca, plus povaha precitlivelost... V celej rodine žiadne onkologické ochorenie. Chodila som pravidelne na prevenciu. Pri poslednej bum nádor na vaječníku. Rakovina vaječníkov v 3 štádiu. Na genetike vyšetrenie na BRCA1 a BRCA2. Našťastie sa genetik rozhodol vyšetriť celý panel génov nielen tie dva. BRCA negatívne no pozitívny gen RAD51D čo je niečo podobné BRCA. Je to zdedená mutácia pravdepodobne po otcovej strane. Ak by som mala šancu ako Angelina Jolie vedieť svoju mutáciu a riziko s tým spojené tak neváham a vaječníky a vajcovody dám vybrať. Prsia možno tiež alebo by som chodila na častejšie kontroly. Mám už jedno dieťa ďalšie už nebolo v pláne. Takže ak máš zistené mutácie poraď sa s lekármi čo ďalej a uvažovala by som aj na preventívnom odstránení prsných žliaz a vaječníkov a vajcovodov. Teda ak už máš deti a ďalšie neplánuješ.
@81anina este neviem, o co ide, samozrejme ze mam strach a deti uz neplanujem. Je zle, ze uz nemam skoro vobec menzes? A prsia uz su na 90% tukove, lekarka radiologicka vravela ze uz tam mam zaniknute tie zlazy a teda mensie riziko...Neviem, co je na tom pravdy. Na poslednom sone pred rokom som mala Vajecniky tiez uz zakrpatene. Ja uz pomaly 3-4 roky nemam skoro vobec menzes. Krv ok, lekarka hormony brala a mam ok. Tak neviem :/ ....Na krv chodim pomaly kazde 6 mesiacov, aj pecenove aj zlcnik, uz ozaj neviem, co viac mozem robit z hladiska prevencie tenro tok dokonca aj kontrola znamienok co mam najviac odhalene casti na tele...
@81anina drzim ti hlavne palce, a ten nador, to znamena ze si mala nieco velke v bruchu a mala si aj dake potiaze? Verim, ze si sa z toho dostala, aj ti to cele asi vyberali ze? :/ mozem sa opytat ty mas stale menzes a kolko mas rokov, brala si niekedy Hak?
Prajem ti vela zdravia 🍀
@81anina este neviem, o co ide, samozrejme ze mam strach a deti uz neplanujem. Je zle, ze uz nemam skoro vobec menzes? A prsia uz su na 90% tukove, lekarka radiologicka vravela ze uz tam mam zaniknute tie zlazy a teda mensie riziko...Neviem, co je na tom pravdy. Na poslednom sone pred rokom som mala Vajecniky tiez uz zakrpatene. Ja uz pomaly 3-4 roky nemam skoro vobec menzes. Krv ok, lekarka hormony brala a mam ok. Tak neviem :/ ....Na krv chodim pomaly kazde 6 mesiacov, aj pecenove aj zlcnik, uz ozaj neviem, co viac mozem robit z hladiska prevencie tenro tok dokonca aj kontrola znamienok co mam najviac odhalene casti na tele...
@anonym_autor tak myslím že podľa toho čo píšeš tak robíš maximum čo sa týka prevencie a keď je všetko v poriadku tak sa snaž upokojiť a nestresuj zbytočne.
@81anina drzim ti hlavne palce, a ten nador, to znamena ze si mala nieco velke v bruchu a mala si aj dake potiaze? Verim, ze si sa z toho dostala, aj ti to cele asi vyberali ze? :/ mozem sa opytat ty mas stale menzes a kolko mas rokov, brala si niekedy Hak?
Prajem ti vela zdravia 🍀
@anonym_autor tak zase nejako extrémne veľké zase nie. Ale dosť mal už takmer 10cm, mala som aj metastázy v dvoch uzlinách. "Našťastie" sa to nešírilo po vnútorných orgánoch. Príznaky teda prvý varovný signál bola veľká únava. Neskôr sa pridalo nafukovanie brucha, občas nevoľnosť od žalúdka a pálenie záhy bez príčiny.Neskor silné a časté nutkanie na močenie to už mi nádor tlačil na mechúr. A keď sme sa so synom jašili v posteli a nechtiac mi narazil kolenom do podbruška tak to bola strašná bolesť. A ja som nevedela že z čoho... Mám 45r. A 7 r. syna. HAK som nikdy nebrala len clostilbegyt keď sme sa snažili o malého. Menzes už samozrejme nemám vyberali mi všetko aj maternicu a krčok, slepé črevo, omentum. Zistili mi to minulý rok v septembri. Menzes som mala do konca pravidelne a bezproblémový.
@ipsa646 v mnohom s tebou suhlasim, tiez mam zial aj smutne pribehy a zazitky s doktormi, a tiez im neverim na 100 % a taktiez, suhlasim, osveta okolo rakoviny sice je, ale stale dako ludia vapkuju, fajcia, jedia mekace, droguju, piju alkohol... a podobne...Celkom ma to zaraza, ved vlastne sa vacsina z nas dobrovolne vystavuje mutagenom....Vela o rakovine zial viem, vela o nej citam, a uplne ma zaraza, ze ozaj je stupajuca tendencia rakovin u mladsich nez dochodcov, celkovo je to tym, kde a ako zijeme..Kde sa da zit mozno ''lepsie'' mozno dakde, kde nemas 100km okolo seba nic, len prirodu...ale ani ten dazd co na teba padne, uz nie je cisty a zdravy, cely svet je uplne na hlavu :( a poistovne a farmakologia, to je uz dalsia kapitola...Ty si zvlastny clovek, ale suhlasim v mnohych veciach, s tebou...Len pises bez skrupul a to niekedy osoby citlivejsie a uzkocitnejsie mozu zle niest, chapem, ze nie s kazdym sa da jednat v ruzovych rukavickach....Nie , nie som troll, vobec som nemala v umysle nejak podporit zarobky majitelov MK na reklamach, skor som chcela pocut nazor inych ludi a mozno sa zacat na veci pozerat z ineho uhla...Je to pre mna narocne , velmi :( kedze sama mam uzkostne a hypochondricke stavy to cele zle znasam, sla som na testy aby som sa ukludnila, ale dufam, ze to cele nebude pravy opak, lebo...:(
@ipsa646 to je skoda, lebo si mal nad istymi vecami spravny uhol pohladu ludia tu ale skor riesia debiliny, predtym sa tu riesili deti a choroby ale teraz je to uplne ako damsky magazin. Uplne ina uroven. Aspon vidis, ake banality trapia ludi. Niekedy sa mi rozum zastavuje. Ale je tu zopar spravnych ludi, maju vela nastudovane a prax, vedia poradit. Ten ostatok su unudene zeny na materskej, co si idu riesit frustraciu a spolocensky asociaciu na MK, pokial im deti sa hraju na ihre ci spia v koliske.
@ipsa646 preco???? Nerozumiem...Ja som v mnohom s tebou suhlasila....Hanbis sa za svoj nazor ci preco
@anonym_autor tak zase nejako extrémne veľké zase nie. Ale dosť mal už takmer 10cm, mala som aj metastázy v dvoch uzlinách. "Našťastie" sa to nešírilo po vnútorných orgánoch. Príznaky teda prvý varovný signál bola veľká únava. Neskôr sa pridalo nafukovanie brucha, občas nevoľnosť od žalúdka a pálenie záhy bez príčiny.Neskor silné a časté nutkanie na močenie to už mi nádor tlačil na mechúr. A keď sme sa so synom jašili v posteli a nechtiac mi narazil kolenom do podbruška tak to bola strašná bolesť. A ja som nevedela že z čoho... Mám 45r. A 7 r. syna. HAK som nikdy nebrala len clostilbegyt keď sme sa snažili o malého. Menzes už samozrejme nemám vyberali mi všetko aj maternicu a krčok, slepé črevo, omentum. Zistili mi to minulý rok v septembri. Menzes som mala do konca pravidelne a bezproblémový.
@81anina tak drzim palce, nech ti ta svinska pliaga da uz pokoj. Inac ked chodis na preventivky, to by tam akoze nic nevideli?
@ipsa646 kto ta nasral? tie zeny? Ved kasli na to. Tebe nazor aj tak nezmenia. Vies kolko krat sa tu obuli do mna? ....idem dalej
Pozri, rada si vypocujem nazory inych, kazdy mame ten svoj svet a vyjadrovanie sa...Neber to tak vazne...
@ipsa646 snad si si nemyslel, ze aj moja tema je vymyslena...Ja na temu zdravia nikdy nesrandujem
@ipsa646 snad si si nemyslel, ze aj moja tema je vymyslena...Ja na temu zdravia nikdy nesrandujem
@anonym_autor Neni to kôli tebe, ale kôli tejto diskusii. Mne zvyšujú tlak už lieky a nepotrebujem sa hnevať s blogom. V noci sa má spať a nie vypisovať! Na spanie v nemocnici som dostával Gerodorm 40 a spal ako drevo! Nebyť toho, že asi potrebuješ pomoc, tak je vymazaná aj táto diskusia. Je posledná a nie dlho. Potom ťa nechám na ostatných! Všimla si si že ich to už prestalo asi baviť!
Ešte niečo. Ak sú odpovede krátke, sú z dotykáča, ak dlhšie, pravdepodobne z PC. Niekedy ich posielajú ľudia pracujúci pre MK. Pri všetkých je motív buď: chcem pomôcť, chcem zábavu, chcem iné. Ty musíš zistiť motív pisateľa a podľa toho mu dôverovať! Koník ja slabý zdroj informácií, možno nejakých o priebehu liečby, či postupoch lekárov. Zatiaľ si prípad pre dobrého psychológa a niektorý ťa pomaly posielajú na psychiatriu. Pozor, hranica je tenká a ak toto trvá dlho, prvdepodobne si tým ničíš zdravie.