icon

Darovanie plazmy zamietnuté kvôli "tučnej" krvi. Prečo?

thirstymonk
29. apr 2026

Čaute, sú tu dajakí darci a darkyne?
Včera som šiel na 19-ty odber - šiel som darovať plazmu a po malom odbere ma doktor zrušil, že vraj mám príliš "tučnú" krv a že čo som raňajkoval (dva hot-dogy z benzínky, ups...). No a že dajaka ich zázračná mašina cez mastnú krv nedokáže správne vyhodnotiť krvne bunky a železo, viac som sa nedozvedel. Len proste som dostal keksík a ukázali, kde sú dvere. Toto sa mi stalo prvý krát.
Pritom posledných 18 razy som bežne večer pred odberom chaloval čipsy, zapijal kolou, čokoladu, sladkosti a všetko bolo v poriadku.

Kukam teraz na svoj účet na NTS a normálne tam mám všetky hodnoty v norme zo včerajšieho maleho odberu a pri tom napísané, že "Odber odmietnutý"...

Takže kus nechapem. Veď keď dostali tie hodnoty a všetky sú v norme tak ako po ostatné razy, ta prečo ma vyhodil?

Strana
z2
killfish
29. apr 2026

@thirstymonk na plazmu nemôžeš mať mastnú vzorku. Deň predtým sa neodporúča jesť nič mastné. Ale to asi vieš

thirstymonk
autor
29. apr 2026
@killfish

@thirstymonk na plazmu nemôžeš mať mastnú vzorku. Deň predtým sa neodporúča jesť nič mastné. Ale to asi vieš

@killfish Hej viem, len doteraz som to nedodržiaval a všetko bolo v porádku a zrazu... trepe sa človek 60km a oni pohrdnu. Tsss...

cocolino234
29. apr 2026

@thirstymonk tiež sa mi to raz stalo tak už take nechalujem den pred odberom heh pohrdaci

thirstymonk
autor
29. apr 2026
@cocolino234

@thirstymonk tiež sa mi to raz stalo tak už take nechalujem den pred odberom heh pohrdaci

@cocolino234 Dobre, tak skúsim najbližšie

anonym_94e599
29. apr 2026

Bohužiaľ si mal priveľký podiel tuku v krvi, to v tých parametroch nevidíš. Pred darovaním majú byť ľahké raňajky, nie hotdogy, ježkove očká.

cocolino234
29. apr 2026
@thirstymonk

@thirstymonk ale dva hotdogy sundat 👁️👁️

anonym_305d73
29. apr 2026

tak ty vies zenemozes ale i tak to do seba pchas ..? si nezodpovedny a konene sa nasiel dr co ti to potvrdil.. ked chces pomahat ok ale dodrzuj pravidla...

anonym_a53145
29. apr 2026

@thirstymonk No nabudúce nejedz také šity. Pekne si im tam ten filter zašpinil do mliečna. Preto ťa poslali domov.

anonym_916dfd
29. apr 2026
@thirstymonk

@thirstymonk chlapce nemladnes, ten tuk ti uz asi telo nefiltruje ako zamladi, tak to bolo poznat v hodnotach. Nabuduce si daj rozok so sunkou😉

bg92
29. apr 2026

Starnes. To ze doteraz si si dopriaval mastne tazke jedla neznamena ze ich budes zvladat aj nadalej

maickamf
29. apr 2026
@thirstymonk

@killfish Hej viem, len doteraz som to nedodržiaval a všetko bolo v porádku a zrazu... trepe sa človek 60km a oni pohrdnu. Tsss...

@thirstymonk neber to ako pohrdanie. Su jasne stanovene odporucania, co by mal clovek pred odberom dodrzat, tak ak chces ozaj pomoct, skus ich respektovat, aby tvoja cesta na NTS nevysla na zmar.
Taktiez sa neodporucaju mliecne vyrobky a vajicka, po nich je plazma zakalena, tiez stopnu odber.
Co viac k tomu dodat?

anonym_f6a751
29. apr 2026

dalsi co to robi kvoli prachom, ale teba by som necakala...

anonym_f6a751
29. apr 2026

byvam pri odbernom mieste, vacsina si hned po odbere zapali cigaretu.....OK 👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽

anonym_d4b633
29. apr 2026
@anonym_f6a751

@anonym_f6a751
Pri dnešných cenach ph a potravín je tých 40e len malé odškodnenie, nie zárobok plus čas sú peniaze. A naviac - k čomu ten falošný idealizmus keď ide o plazmu a nie o darovanie krvi?

anonym_58f49c
29. apr 2026

pri určitom veku sa začínajú už aj takéto problémy. Asi ti bude stúpať už aj cholesterol vysoko do nebies. Pozor aj na triglyceridy. Poznáme 😉

thirstymonk
autor
29. apr 2026
@anonym_94e599

Bohužiaľ si mal priveľký podiel tuku v krvi, to v tých parametroch nevidíš. Pred darovaním majú byť ľahké raňajky, nie hotdogy, ježkove očká.

@anonym_94e599 Však pani, ale tie raňajky som mal o 7:30 a o 8:10 mi brali krv. Fakt pochybujem, že sa to za 40 minut dokazalo vstrebať do krvi. Tuky sa ťažko travia.

thirstymonk
autor
29. apr 2026
@maickamf

@thirstymonk neber to ako pohrdanie. Su jasne stanovene odporucania, co by mal clovek pred odberom dodrzat, tak ak chces ozaj pomoct, skus ich respektovat, aby tvoja cesta na NTS nevysla na zmar.
Taktiez sa neodporucaju mliecne vyrobky a vajicka, po nich je plazma zakalena, tiez stopnu odber.
Co viac k tomu dodat?

@maickamf Ci kokos! Či to nebude tým mliekom rovno z kravy, čo posledné dva týždne pijem!!!

thirstymonk
autor
29. apr 2026
@anonym_f6a751

@anonym_f6a751 Kvôli jakym prachom? Nevieš, že za darovanie krvi dostaneš na slovensku presne 0€?!
Dostanem preplatenú cestu 8€ (4€ tam a 4€ späť), ale keďže som techničak od vozidla nechal v aute, tak som nedostal nič. A dostaneš stravny listok dajakých 3,60€, alebo koľko... a dostaneš bagetu, kéru aj tak nezjem, jablko, ktoré zje daktoré dieťa a lacný nechutný keksík.
Mám to tam a späť 120km, pri spotrebe 7/100 ma to stojí 8,4 litra benzínu, čiže vyše 14€. Tak o akých prachoch točíš???

thirstymonk
autor
29. apr 2026
@anonym_d4b633

@anonym_f6a751
Pri dnešných cenach ph a potravín je tých 40e len malé odškodnenie, nie zárobok plus čas sú peniaze. A naviac - k čomu ten falošný idealizmus keď ide o plazmu a nie o darovanie krvi?

@anonym_d4b633 Jakych 40€? Kde kto dostava 40€ za darovanie krvi twl? V živote som za darovanie krvi nedostal ani hovno

thirstymonk
autor
29. apr 2026
@anonym_f6a751

byvam pri odbernom mieste, vacsina si hned po odbere zapali cigaretu.....OK 👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽👽

@anonym_f6a751 No a? Však nikotín nesmie do tela 6 hodín pred odberom, jasné, že fajčiar si zapáli, keby bolo možné, ja by som zahulil už počas odberu. :D Moja krv už zaachránila 7 ľudských životov (toľko krát som dostal SMS), tvoja koľko?

thirstymonk
autor
29. apr 2026
@cocolino234

@thirstymonk ale dva hotdogy sundat 👁️👁️

@cocolino234 Tak vy ste tu ženy, ja viem, že pre vás je pol jablka brutalne veľa, ale ja som chlap stokilový žrebec. Ja na obed zožerem polku svine a potom skočím na kebab :D

anonym_2625dc
29. apr 2026

tak sa rozhodni, siel si darovat plazmu, alebo krv? preto tu spominaju zeny peniaze, lebo v povodnom prispevku pises o plazme

taktotedanie
30. apr 2026
@thirstymonk

@thirstymonk tak uz ti tak nespaluje, vek a spomaleny metabolizmus uz nepusti
Nabuduce podrz dietu, z ruky ti neodpadne ak namiesto hotdogu si das kvaskovy chlieb s cottage a zeleninou

anonym_17424d
30. apr 2026
@thirstymonk

@cocolino234 Tak vy ste tu ženy, ja viem, že pre vás je pol jablka brutalne veľa, ale ja som chlap stokilový žrebec. Ja na obed zožerem polku svine a potom skočím na kebab :D

@thirstymonk
Obezita za dverami, či už je?

anonym_f6a751
30. apr 2026
@thirstymonk

@anonym_f6a751 No a? Však nikotín nesmie do tela 6 hodín pred odberom, jasné, že fajčiar si zapáli, keby bolo možné, ja by som zahulil už počas odberu. :D Moja krv už zaachránila 7 ľudských životov (toľko krát som dostal SMS), tvoja koľko?

@thirstymonk je mi luto, ze mas potrebu cigarety obhajovat a este sa chvalit Asi si si pohonil ego, chapem 🙂

anonym_d4b633
30. apr 2026
@thirstymonk

@anonym_d4b633 Jakych 40€? Kde kto dostava 40€ za darovanie krvi twl? V živote som za darovanie krvi nedostal ani hovno

@thirstymonk
To je cena, ktorú vyplatia v súkromných klinikách za darovanie plazmy. Takže previezies 60 km, straviš tým 2-3 hodiny a ešte sa tu niekto bude aj hosťovať. Keby si za to tých pár eur dostal. Za mňa úplne v poriadku. Za krv sa neplatí. Za plazmu niekde áno.

thirstymonk
autor
30. apr 2026
@anonym_2625dc

tak sa rozhodni, siel si darovat plazmu, alebo krv? preto tu spominaju zeny peniaze, lebo v povodnom prispevku pises o plazme

@anonym_2625dc Bol som darovať plazmu a nikdy som za to nedostal ani cent.

thirstymonk
autor
30. apr 2026
@taktotedanie

@thirstymonk tak uz ti tak nespaluje, vek a spomaleny metabolizmus uz nepusti
Nabuduce podrz dietu, z ruky ti neodpadne ak namiesto hotdogu si das kvaskovy chlieb s cottage a zeleninou

@taktotedanie Čo to je zelenina? :D

thirstymonk
autor
30. apr 2026
@anonym_17424d

@thirstymonk
Obezita za dverami, či už je?

@anonym_17424d Mierna... Čo narobiš... 95kg pri 180cm. Obvod pasa ma sere... postupne s tym dačo pomaličky aj robím, ale nechce sa mi, čo ti poviem.

thirstymonk
autor
30. apr 2026
@anonym_d4b633

@thirstymonk
To je cena, ktorú vyplatia v súkromných klinikách za darovanie plazmy. Takže previezies 60 km, straviš tým 2-3 hodiny a ešte sa tu niekto bude aj hosťovať. Keby si za to tých pár eur dostal. Za mňa úplne v poriadku. Za krv sa neplatí. Za plazmu niekde áno.

@anonym_d4b633 Tak ja chodim na narodnu transfuznu stanicu v Poprade, to mám 60km tam a 60km späť. Nikdy som nikde inde ako tam nedaroval.

Strana
z2