DHEA alebo iné možnosti na zlepšenie AMH
Ahojte kocky, verim, ze tato diskusia sa bude pomaly naplnat. Kedze som prednedavnom obdrzala vysledok z AMH a bol dost nizky 0.38 ug/l 😢 ☹ 😢 zacala som patrat po internete 😉 😉 😉 Dostala som sa na anglicke forum a tam baby maju uz dlhsie roky diskusiu ohladom tejto temy, lebo AMH v USA a UK vysetruju uz dlhsie.
Baby mi doporucili pripravok DHEA (na prirodnej baze), vraj je vela druhov, ale treba hladat tie na prirodnej baze a tak ma zaujima ci nema niekto skusenosti s tymto pripravkom? Samozrejme su tam aj ine preparaty, ale najviac sa spomina prave tento ....
@nika009 vies co amh ide hore..ja som mala v januari amh 0,20 a vo februari som sla na kontrolne amh som mlaa 0,21 a dam si ho po pol roku zopakovat...
takze podla mna amh tiez kolise a ide hore..
napr. ja si myslim ze ja mam amh zabrzdene aj hormonmi co som brala pri ivf..cize si myslim ze ked sa uplne ocistim tak to zaberie..a vyskoci hore.. 🙂 musime verit a je dobre ze ti dosli na to co je pricinou najma neuspesneho otehotnenia..vela bab bralo prednison ale myslim ze brali aj pol roka dopredu aby potlacili tu imunitnu reakciu...a potom to vyslo..aj s vlastymi vajickami ved si najdi su tu take temy alebo baby.... 🙂 bude to dobre neboj 🙂
@vendy73 ak ti mozem poradit tak
1. ZMEN gynekologa..vobec nie je normalne ze v tvojom veku sa tak laxne stavaju k tomu ze nemas menstruaciu..ved hned by ti mali naordinovat aspon vitaminove doplnky na baze vitaminu D + vapnika lebo je nezdrave aby taka mlada zena nemala menzes je tam riziko osteoporozy, kardiovaskularnych ochoreni..proste najlepsie co mozes spravit je fakt zmenit gynekologa a ist inde...obehaj a zisti si kto je najlepsi vovasom meste lebo to nie je sranda..
"len vysoky prolaktin " tto tiez hovori za vsetko a pristup lekara je fakt katastrofalny to ti na to nic nedal? nechapem...
ved 38 rocna paciantka nemoze preco prist z cista jasna o cyklus..a aj keby ze si v prechode..tak by so nemala pdla mna taky lahky prechod..ved tvoj organizmus by na to reagoval...mmoja mama mala v prechode hrozne stavy..vysoky tlak, navaly , busenie srdca..... ty sa ako citis???
na podporu vajicok je dobra ta ceska chlorella mystery, plus ta materska kasicka, a psenicne klicky.. 🙂
na znizenie prolaktinu je dobry mastodynon, kvapky alebo tabletky agnucaston..
inak zvyseny prolatktin moze byt pricinou toho ze nemas menzes..vacsinou sa vylucuje v tele kojacej matky..cize preto zeny ktore dlho koja nemaju niektore menzes ... moze za to prolaktin..su baby ktore maju zvyseny prolaktin a maju nepravidelnu mensturaciu...u teba to mozno zareagovalo ze nemas menzes...ake mas hodnoty prolaktinu?
nehadzala by som flintu do zita...trba vyriesit hormonalny problemy a potom by som riesila ostatne veci.ale zmenit gynekologa na 100 percent..nie je noramlny jeho postoj
@vendy73 to čo je za liečbu? na vysoký prolaktín sa musia brať lieky,lebo inak ti predsa nedozrievajú vajíčka,,, to je ako prirodzená antikoncepcia,,, ber výsledky, ak nejaké vôbec máš a utekaj k inému lekárovi,,, hoc aj do iného mesta,,, ak ti neporadia u nás, tak ti fakt zostáva len to Brno,,, ani minútu by som nečakala a ak ti to financie dovolia,tak by som šla do toho Brna a radšej si zaplatila za vyšetrenia,,, nie sú tak strašne drahé a konečne sa dozvieš či by bola nejaká liečba efektívna,,,
ty musíš mať urobený hormonálny profil, štítnu žľazu, prolaktín a partner spermiogram,,, to je základ a ostatné by vám povedali v centre,,,
hlavne nechoď do gynfivu!!!!! zájdi si do ferticentu,,, tam je super doktor ( Pinter ), ale pravdepodobne ťa aj on pošle do Brna,,, ale aspoň ti povie,aké všetky vyšetrenia si máš dať porobiť,,,
@zibi tak sme sa zhodli,čo sa týka vendy73,,, ja mám problém s prolaktínom a už takých 15 rokov beriem lieky,,, dr. sa ma prvé vždy opýta,či mám menzes a či je pravidelný,,,
a mám novinku: dnes došla poooooosledná mršisko,,, ráno som už nasadila prednison,večer budem brať anopyrin a v nedeľu už si dam aj clostilbegyt,,, huráááá
20.3. idem do Repromedy na sono a uvidíme, či a kedy bude odber,,,
a s tými spermoškami potvorkami máš tiež úplnú pravdu
Caute baby, vidim, ze to tu zije a som rada ... Takze k tym hodnotam AMH ... ja mam osobne 0.38 ug/l a som tehu prirodzene i ked mi v CAR na SK povedali, ze je nemozne aby som otehotnela s takymto AMH a chceli ma zaradit do darcovskeho programu, tiez nechceli robit IVF s mojimi vajkami ... Kym som cakala na IVF (nakoniec som sa rozhodla pre Reprofit Brno, lebo tam mi povedali, ze je to len dalsi udaj, ale klasicke IVF by este skusili) tak som zistila, ze som tehu ... prirodzene 🙂 🙂 🙂 a to ma moj mm zly SPG (morgologia 99,5% patologicky zlych).
Ako som pisala, ja si pisem s kockami na anglickom fore, lebo tam maju vacsie skusenosti s nizkym AMH ... Zaregistrovala som sa tam v juni 2011 ked som zistila moje AMH a za ten cas tam pribudli tehulky s nizkym AMH nasledovne:
1 je tehu s darcovskym vajkami
4 tehu prostrednictvom IVF - ich AMH je od 0 do 0,3
2 tehu cez IVF - ich AMH je od 0,3 do 0,4
2 tehu prirodzene (vratane mna 😀 ) a vyska AMH 0,38 a 0,39
Podla mna je to supeeer vysledok a netreba sa VZDAVAT!!!! Pokial mate aspon jedno vajko nic nie je strane a presne ako pisala @zibi AMH nehovori o kvalite vajicok ale KVANTITE (teda ich pocte) ...
Ahoj holky,
já mát také nízké AMH (něco kolem 0,37), mám za sebou 2 klasická IVF, při druhém se mi podařilo otěhotnět, bohužel z toho byl v 9.tt zamlklý potrat ☹ Teď jsem se domluvila s doktorkou v CARu, že zkusíme minimální stimulaci, takže teď zobu Clostylbegyt a jsem zvědavá, jestli se něco urodí 🙂 Abych pravdu řekla, mám docela strach, že mi při kontrole řeknou, že tam nedozrálo žádné vajíčko, ale i s tím se musí počítat 😉
Pokud to nevyjde a na minimálku nebudu reagovat, tak jsem rozhodnutá zkusit darované vajíčka. Sice jsem dlouhou dobu o darovaných nechtěla ani slyšet, ale teď už jsem se s tím nějak smířila, že když to nepůjde jinak, tak zkusíme i toto 🙂
Holky, nemáte za sebou některá minimálku?
@kikina9 ahoj,,, ja som práve teraz tiež začala stimulovať s clostilbegytom,,, do akého caru chodíš?
ja som tiež moc zvedavá na úrodičku 😀
minulý cyklus som mala bez stimulácie folikul a aj krásnu sliznicu,,, doktor mi bral krv na progesteron,či bola aj ovulka,,, výsledky budú budúci týždeň, tak som zvedavá,,,
moje AMH 0,19
@evickav Ahoj, já chodím do Zlína. Jsem zvědavá, jak to dopadne, ale připadá mi, že na ten Clostylbegyt asi nereaguju, nemám žádné bolesti ani tlaky v břichu, jako jsem mívala, když jsem stimulovala injekcema 😖
V pondělí dám vědět, jak jsem dopadla na kontrole 🙂
A ty chodíš do kterého CARu? A který den stimuluješ? Já mám zatím ovulaci pravidelně, každý měsíc, ale co mi dr.říkala, tak ta kvalita vajíček asi nebude nic moc ☹ Ale jak už jste psaly výše, jsem přesvědčená, kdyby manžel měl dobrý spermiogram, tak už jsem dávno těhotná i s nízkým AMH 😉
@kikina9 ja chodím do Brna do Repromedy dr. Hromadovej,,,
ja som včera len dostala ms,tak začnem brať clostil až zajtra,,, teraz mám len anopyrin a prednison,,, aj ja som mala doteraz pravidelne ovlku a aj ms mi chodí pravidelne,,,
ja som tiež moc zvedavá na moju reakciu,,,
na koľký deň máš kontrolu? ja až na 12 DC,,, nie je to neskoro?
@evickav Já mám kontrolu už 10.DC, a i tak se mi to zdálo pozdě, protože jsem při klasickém IVF mívala odběr vajíček již 11.den cyklu 😉 Ale snad doktoři ví, co dělají .Ty už máš za sebou nějaké IVF? Ale připadá mi, že při Clostylbegytu ta ovulka tak brzy nepřijde, jestli teda vůbec přijde ☹
A jak chceš postupovat dál, když to s minimálkou nevyjde, vyzkoušíš i darované vajíčka?
@kikina9 mne vychádza 10 deň v nedeľu,,, 11 deň má doktorka moc plno,,, tak idem 12 deň prim. Veselému,,, v protokole mám písané a aj ma tak poučili,že kontrola medzi 10-12 DC,,,
my už sme boli na IVF 3x pred desiatimi rokmi,,, už vtedy som zle reagovala na stimuláciu,,, pri jednej stimulke som dostala tak 60 dávok hormónov,,, ostatné baby vtedy mali tak okolo 20-25 dávok,,,max. 30,,,
normálne mávam ovulku na 15-16 deň,,, tak uvidím,,,
musí sa clostil zobrať ráno do určitej hodiny? a musí sa brať stále v tú istú hodinu? ráno aj večer?
ak by nám to nevyšlo 1x a mali by sme vajká,tak by som to skúsila ešte raz s minimálkou,,,
ak vajká nebudú, alebo by boli moc poškodené,tak pôjdem do darcovských,,, ponúkali nám aj darcovské embryá, tak aj to je možnosť,,, mm má zlý spermiogram, tak aj to by som zvažovala,,,
ale ja verím,že tentokrát to bude dobré,,, že to zlé už máme za sebou,,,
@evickav Tak pokud míváš ovulaci až kolem 15. DC, tak je ta kontrola 12. DC úplně v pohodě 🙂
Mě k tomu Clostylu nic neřekli, jestli se má jíst v určitou hodinu, jen že se má brát 3 krát denně, tak jsem si to spočítala tak, abych ho jedla pravidelně po 8 hodinách, takže v 6:30, 14:30 a 22:30. Asi se to tak přesně nemusí, ale pro můj klid jsem ho jedla takto pravidelně 🙂
Vy už se tedy o mimčo snažíte hodně dlouho 😒 Tak snad už vám to konečně vyjde. Můžu se zeptat, kolik ti je roků? A jak se k tomu staví tvůj manžel? My se snažíme asi 4 roky, a manžel už by to nejradši vzdal, prý tam pořád jenom cpeme peníze a výsledek žádný ☹ Proto pokud to teď nevyjde, tak jsem rozhodnutá pro ta darovaná vajíčka, kde je docela velká šance, že to vyjde 🙂 Ale vnitřně s tím pořád ještě srovnaná nejsem ☹
@kikina9 no snažíme sa už vyše 18 rokov,,, prešli sme všetkými vyšetreniami,ale až po neúspešných ivf,,, ja budem mať za týždeň 38 a mm už 38 má,,,
ja si to tiež tak nejak nasadím,aby mal ten clostil rovnomerný odstup,,,
mm to berie v pohode,,, sme zmierení s tým,že možno pôjdeme do darovaných,,,
ale človek nikdy nevie a možno sa stane zázrak 🙂
@kikina9 Mozem ta ukludnit, ze ja som pri stimulke Clostilom nemala ziadne bolesti a urodicka vzdy prekvapujuca 3-4 vajka 😀 😀 😀 Podla toho by som to urcite neposudzovala a drzim palceky!!!! Inac pre ukludnenie, my sme sa s mm snazili 10 rokov, ja mam 36 a mm 40 😉 A este jedna info ... ja mam AMH 0,38 a toto tehu je sponntane, takze podla mna ziadna tabulka ci sa ti to pri takom AMH alebo takom AMH moze/nemoze podarit neexistuje 🙂
@evickav Do odberu vajok, mozes brat celu davku Melatoninu a vsetkeho co uzivas. Po odbere to vsetko vynechaj a baby este na rast sliznice doporucuju maly pohar cerveneho vinka do casu vkladu. My sme mm boli rozhodnuti pre darcovske vajka, ale popritom sme mali este v plane absolvovat 3 soft IVF cykly s vlastnymi vajkami 🙂
@zibi vdaka za rady - chodím 4 roky k MUDr. Divékymu do Gynaexu - som z BA, bola som v gyn.fiv povedali, že s tým sa už nedá robiť (MUDr. Štenová) čo sa týka prechodu žiadne mimoriadne stavy nemám, osobne si myslím, že za tým bude niečo iné, len sa nikto nechce s tým babrať - vo Ferticentre minulý týždeň doktor reagoval, "že chodte ešte na genetiku" tie hodnoty sú obrovské" uvidíme... tak uvidím...;, neviem natrafiť na normálneho gynekológa, ktorý ma vyšetrí a bude hľadať príčinu a riešenie.
@lenka_21 Ahoj a díky za uklidnění 🙂 Dnes jdu na kontrolu, tak uvidím, co mi řeknou, určitě napíšu 😉
To je skvělé, že se ti při tak nízkém AMH podařilo otěhotnět spontánně, u mě to ale asi nehrozí, protože manžel má špatný spermiogram ☹ Ale je pravda, že první dítko se nám před 5 lety podařilo, ani nevíme jak, tak možná....maličká šance tam asi bude, ale spoléhat na to nebudeme 😉
@kikina9 Aj moj mm ma zly SPG ... morfologiu - 99,5% patologicky zlych spermiji, takze ziadna slava a vidis, priroda je niekedy silnejsia. 😎 Drzim palceky na sone, daj vediet ako si dopadla a nezabudni, vsetko co ti staci je jedno dobre vajko a jedna dobra spermija 😀 😀 😀 ( a to plati aj pri IVF)
@vendy73 treba preluskat na nete..skus popisat nejakym lekarom.neviem odkkal si ale isla by som na vysetrenie aj do ineho mesta..alebo na nejaku sukromnu gynekologicku kliniku..sice zaplatis ale mozno sa budu zaoberat a hladat co sa deje..nie ako obycajny gyndosi...z akeho si mesta?
@vendy73 ja som tiež najskôr písala do Repromedy email,,, napísala som ,čo všetko máme za sebou,,, popísala som tam posledné výsledky a pýtala som sa na alternatívu,že čo by mi doporučili,,, hneď na druhý deň som mala odpoveď,,, potom som si s dr. ešte 2x napísala a za 14 dní sme tam išli na konzultáciu,,, a už aj stimulujem,,,
každopádne by som určite skúsila skonzultovať výsledky ešte s nejakým odborníkomna endokrinológiu a aj gynekológiu
@vendy73 Mne sa to tam celkom pozdavalo ... z lekarov odporucam Machaca (na toho sa caka dlhsie), Koudelka, Stelc ... myslim, ze cakacka nie je az taka dlha ... Ako ti napisala @evickav , da sa tam vzdy prv napisat a potom sa mozes rozhodnut ... tusim kazdy z tychto Dr.ma zverejnenu aj svoju mailovu schranku. Pozri www.reprofit.cz
@kikina9 Ako dopadla kontrola?
@lenka_21 ahoj, tak to je super, že se vám to i s tak špatným spermiogramem povedlo, to bych ani nevěřila 🙂
Kontrola nedopadla zrovna nejlíp, jenom jeden folikul, teď ještě aby tam bylo vajíčko ☹ Nevím, co jsem čekala, ale jsem docela zklamaná ☹
Ale máš pravdu, i s jedním vajíčkem se dá otěhotět, ale ta šance, že to vyjde, je docela malá, ach jo 😒

@evickav aj ja sa na to tak pozeram..ked to nepojde tak asi pojdeme do darcovskych ....ale este vyskusame vsetky pokusy..platene..inak som pozerala do cennika ze v nasom centre ak absolvujes vsetky pokusy.. . tak 4 pokus v centre mas za polovicu ..tak vyskusam vsetky pokusy a potom sa uvidi..ja verim ze aj napriek nizskemu amh otehotniem..
baby ved si zoberte kocky co mali amh 0,38? a otehu prirodzene...ved ta kocka vam to pisala..podla mna sa to da..a verim tomu ze sa da otehu aj po ivf aj s nizskym amh..ked sa to podarilo babam a este aj prirodzene..mozno keby ze nasi muzi maju normalne spermie..tak by sme boli uz davno tehu aj pri nizskom amh...ved ja som sa pytala doktorky...ze amh nehovori o kvalite vajicok ale o vajecnikovej rezerve..ze nikdy nebudem mat 20 vajicok ale menej mozno 6-7 ale ze budu kvalitne..takze hlavu hore...podla mna to pojde..ono skor si myslim ze ta blba kombinacia..najma aj tie spemrose ze su zle..tak preto je to podla mna na figu..lebo keby ze su chlapici taky rychli ako maju tak neverim ze by sme aj pri tom amh neotehotneli a mozno by sme ani nevedeli ze ho mame nizske..proste je to blba ironia ze aj vajka aj spermose su zle..nemala by byt v tom svete nejaka rovnovaha?? do kelu ....ze len jednu vec mate a nie aj aj och..
ale verim ze dajako to zvladneme 😉 musime 😉